Laos

De ultieme reisroute voor Laos: backpacken langs alle hoogtepunten

Laos is onder reizigers van Zuidoost-Azië een van de minder bejubelende landen. Het lijkt te verdwijnen naast het enthousiasme over de tempels van Cambodja, bounty eilanden van Thailand en rijstvelden van Vietnam. Laos heeft geen grote highlights die hordes toeristen trekken. Toch heeft het net zo veel te bieden als haar bekendere buurlanden. Idyllische eilanden, indrukwekkende tempels, prachtige steden en enorme watervallen maken Laos een must op jouw travel wishlist. Hebben we je al overtuigd? Dan pakken we gelijk door en geven we je de beste reisroute voor Laos, inclusief praktische tips!

De ultieme reisroute door Laos | The ultimate travel itinerary for Laos | The Orange Backpack
Laos | Reisroute | Travel itinerary | The Orange Backpack
Luang Prabang | Laos | The Orange Backpack
Luang Prabang | Laos | The Orange Backpack

Hoeveel tijd heb je nodig?

Er zijn al reizigers die het land in een week verkennen. Maar dan moet je wel echt in sneltreinvaart reizen. Dat is niet hoe wij graag rondreizen, dus adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ons advies? Ga uit van twee tot drie weken!

Voor de uiteindelijke reisduur is het vooral van belang of je een van de geweldige meerdaagse ervaringen in Laos wilt doen! Beroemd onder backpackers is Gibbon Experience van drie dagen met allerlei hikes, ziplines en nachten in boomhutten. En wil je een meerdaagse hike maken? Of een motorbike huren voor de Tha Khaek Loop van vier dagen? Houd ook daarmee rekening bij het bepalen van je reisduur.

Zo reis je tussen de bestemmingen

De makkelijkste manier om door het land te reizen is met het openbaar vervoer. Tussen alle steden is voorzien in busvervoer.

Voor de langere afstanden zijn er slaapbussen. Wij kozen ervoor om vanaf zuidelijk Pakse de nachtbus naar hoofdstad Vientiane te nemen. Het was een behoorlijke ervaring waar we nog vaak op terugkeken, maar een aanrader was het zeker niet. De stapelbedjes zijn erg krap. Waar wij dachten voor een van ons een bed te hebben gevonden, bleek het een tweepersoonsbed te zijn. En daar paste Sebastiaan met zijn 2 meter in de verste verte niet in.

Wil je met eigen vervoer door Laos reizen? De wegen zijn er vrij rustig, zeker in vergelijking met drukkere buurlanden. Een auto of motor is dus zeker een optie. Wij kozen er zelf voor om op de plekken soms een motorbike te huren om de omgeving te verkennen. Eigenlijk is een motorbike loop doen met een huurmotor ook wel een must in Laos! De beste opties daarvoor? Bij Pakse of Tha Khaek. Beide opties komen langs in onze reisroute.

De beste tijd om Laos te bezoeken

Het hoogseizoen is vrij ruim en loopt ongeveer van oktober/november tot en met maart/april. De temperaturen zijn dan aangenaam en het is niet te nat. Wij reisden zelf in januari door Laos.

Het regenseizoen is in de zomer, dus grofweg in juli en augustus. De regenbuien kunnen dan zwaar zijn en het land is vochtig en nat. Maar wij hebben ons laten vertellen dat er dan wel een prachtig groene natuur tegenover staat!

Vang Vien | Laos | The Orange Backpack
Luang Prabang | Laos | The Orange Backpack
Laos | The Orange Backpack

De ideale reisroute voor 2 tot 3 weken

Laos is een langwerpig land, dus raden wij een reisroute van zuid naar noord of andersom aan. Dat klinkt in Laos alleen wat minder logisch, omdat het land geen vliegvelden heeft in het uiterste zuiden. Ook kan je niet rechtstreeks op Laos vliegen. Lastig? Nee hoor. Dit los je allebei makkelijk op en je dat maakt jouw reis alleen maar mooier!

Onze oplossing is namelijk niet alleen simpel, maar vooral fantastisch: begin je reis buiten Laos. Om precies te zijn in Siem Reap in Cambodja. Je voegt dan aan jouw reis door Laos nog een bezoek aan het majestueuze tempelcomplex van Angkor Wat toe. Vanaf Siem Reap reis je makkelijk naar de prachtige eilandengroep in de Mekong-rivier in het zuiden van Laos. Om vanaf daar langzaamaan naar het noorden te reizen. In noordelijk Luang Prabang kan je weer op het vliegtuig naar huis stappen. Of doorreizen naar het noorden van Thailand of Vietnam natuurlijk!

Tip: De tool en filters van vliegtickets.nl helpen om makkelijk de beste en goedkoopste tickets te vinden.

We vonden bijvoorbeeld een ticket naar Luang Prabang voor: €760,-/a>

De ultieme reisroute door Laos | The ultimate travel itinerary for Laos | The Orange Backpack

#1 Siem Reap, Cambodja en Angkor Wat. We beginnen onze reisroute door Laos dus wat onconventioneel in buurland Cambodja. Boek jouw ticket op het internationale vliegveld van Siem Reap. Breng hier minstens drie dagen door om de indrukwekkende tempels van Angkor Wat te bezoeken.

#2 The 4000 islands. Pak vanaf Siem Reap de bus naar zuidelijk Laos. Er worden door veel organisaties busopties aangeboden vanaf Siem Reap naar de indrukwekkende eilandengroep in de Mekong-rivier. Trek een dag uit voor de busrit, want het kan nogal druk zijn bij de grens. Daar kan je ter plekke je visum regelen. De eilanden in het zuiden van Laos zijn prachtig! Denk aan idyllische stranden, palmbomen, cocktails aan het water, kanotochten en dolfijnen! Populair zijn vooral de eilanden Don Det en Don Khon.

Don Det | Laos | Reisroute | Travel itinerary | The Orange Backpack

#3 Pakse. Voor veel reizigers is Pakse vooral een handige tussenstop tussen de eilanden en het noordelijke deel van Thailand. Maar de omgeving hier is prachtig! Huur een motor om de tempels, watervallen en koffieplantages te bezoeken.

Heb je meer tijd uitgetrokken voor je reis door Laos? Dan kun je tussen Pakse en Vientiane naar Tha Khaek (ook wel geschreven als Thakek). Dat is de perfecte uitvalsbasis voor The Loop van 500 kilometer die je in ongeveer 3 tot 4 dagen per motorbike kan afleggen. Het circuit leidt je langs groene rijstvelden, indrukwekkende bergen en lokale dorpjes. De verhalen over deze trip alleen al maakt dat wij graag nog een tweede keer naar Laos zouden gaan!

#4 Vientiane. Neem de (nach)tbus naar je volgende bestemming: de hoofdstad van Laos. Dit was een van onze minst favoriete plekken in Laos om eerlijk te zijn. Heb je dus niet genoeg tijd? Sla de hoofdstad gerust over. De stad heeft mooie tempels en je kan er heerlijk eten, maar wij hadden het er snel gezien.

#5 Vang Vien. Deze rivierstad wordt door veel reizigers anders ervaren. De een ziet het als een plek om te feesten en dronken in een tube de rivier af te drijven. Wij zelf kozen ervoor om de omgeving te verkennen. De ene dag huurden we daarvoor een motorbike, de andere dag gingen we mee op een kanotocht over de rivier.

Luang Prabang | Laos | The Orange Backpack

#6 Luang Prabang. Deze stad is wat onze betreft het hoogtepunt van Laos! De mooie architectuur, ontspannen sfeer, prachtige tempels en het heerlijke eten maken dit plaatsje een must. Het oude centrum staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Klik hier voor de 10 must-sees in deze magische stad!

Is jouw reistijd op? Dan pak je vanaf Luang Prabang het vliegtuig, zoals wij ook deden. Maar als je nog verder wil reizen, dan zijn de Gibbon Experience tegen de grens met Thailand en de vele hike-opties in de prachtige landschappen echt een must.