Laos

Luang Prabang in Laos: de leukste dingen om te doen

Luang Prabang in Laos is een stad om stapelverliefd op te worden. Het is een van de mooiste steden in Zuidoost-Azië. Dat Laos vroeger een Franse kolonie was, zie je duidelijk terug in de architectuur. De unieke mix van Frans en Aziatisch geeft Luang Prabang een eigen karakter. Wist je dat het oude centrum op de Werelderfgoedlijst staat van UNESCO? Luang Prabang was ons hoogtepunt op onze rondreis door Laos. We vertellen je de 10 redenen om verliefd te worden op deze stad: dit zijn de leukste dingen om te doen in Luang Prabang, Laos!

Luang Prabang | Laos | The Orange Backpack
Luang Prabang | Laos | The Orange Backpack
Luang Prabang | Laos | The Orange Backpack
Luang Prabang | Laos | The Orange Backpack

Wat te doen in Luang Prabang, Laos

#1 Het oude centrum van Luang Prabang

Het doolhof aan straatjes van de oude stad heeft een heerlijke sfeer. Alles in Luang Prabang is ontspannen en iedere straat is even mooi. Wij hebben eindeloos door de straatjes en langs de rivieroevers gelopen. De vele tempels, koloniale huizen en kleurrijke details blijven je bezig houden. Overal zitten leuke eettentjes en kraampjes met lekker eten. Er is dus ook genoeg inspiratie voor een fijne break tussendoor!

#2 Wat Xieng Thong

Wat Xieng Thong is misschien wel een van de mooiste tempels in heel Azië. Het klooster bestaat uit meerdere tempels. Het hoogtepunt? De prachtige mozaïek! De kleurrijke figuurtjes tegen de rode achtergrond zijn fascinerend. De dieren, huisjes, bomen en figuurtjes beslaan volledige muren.

#3 De streetfood en food markets van Luang Prabang

Van Franse crêpes met Nutella en baguettes tot Asian dishes. In Luang Prabang is er altijd wel wat lekkers te vinden. Op straat staan veel kraampjes met streetfood, maar een aanrader zijn ook de foodmarkets. De morning market is een levendige plek met exotisch fruit en meer vleesvarianten dan je je kan voorstellen. De night market is juist de plek voor souvenirs én smoothies, crepes en snacks.

#4 De monniken en Tak Bat

In Luang Prabang wonen zo veel monniken dat het haast onmogelijk is om ze niet tegen te komen. In hun oranje gewaden zijn ze natuurlijk ook moeilijk om te missen. Vooral bijzonder is het Tak Bat-ritueel in de vroege ochtend. De monniken lopen dan in een rij door de straten van Luang Prabang naar hun tempels. Onderweg verzamelen ze hun maaltijd bij de lokale bevolking die rijstballetjes in hun kommetjes doen. Deze offers zijn alleen voor locals. Blijf tijdens op gepaste afstand en neem hoogstens deel aan het ritueel onder begeleiding van een local. Als je foto’s wilt maken, doe dat dan in ieder geval zonder flits.

Tip: ga naar de straten Th Sakkarin en Th Kamal, want daar zul je de meeste monniken zien.

Luang Prabang | Laos | The Orange Backpack
Luang Prabang | Laos | The Orange Backpack
Luang Prabang | Laos | The Orange Backpack

#5 De Laos-barbecue

De Laos-barbecue – of Laos-soep of Laos-hotpot – was bij ons een schot in de roos. Het is echt de leukste manier van shared dining! Anders dan hotpots in andere landen heeft die in Laos een soort grill in het midden. Daarop kan je groente, vlees en vis grillen. Je krijgt een Laos-barbecue op een emmer kolen in het midden van je tafel. Daarbij worden mandjes met eten geserveerd: groente, noedels en eitjes voor in de soep en groente, vlees en vis voor op de grill. Vanwege de grill wordt deze hotpotvariant dus ook wel een barbecue genoemd. En Luang Prabang is de plek waar je misschien de meeste plekken voor deze hotpot tegenkomt. Grijp die kans! En neem misschien een Laos-barbecue naar huis om het ook daar te proberen.

Tip: bij Dyen Sabai – net over de bamboobrug – kan je genieten van je Laos-hotpot met uitzicht over de rivier en Luang Prabang! De brug wordt ieder jaar weer afgebroken voor het regenseizoen, dus je zult deze alleen zien van juni tot november.

#6 De groene omgeving en de prachtige Mekong bij Luang Prabang

Van een grote stad – zeker in Azië – verwacht je misschien brede straten en indrukwekkende hoogbouw. Niet in Luang Prabang! Deze oude, koloniale stad heeft niets van dat. Het is juist een groene oase aan de beroemde Mekong-rivier. De achtergrond van prachtige bergen, de groene omgeving en de brede rivier geven Luang Prabang een unieke sfeer.

#7 De tempels op de Phu Si

Middenin de stad ligt de heuvel Phu Si. Het is echt een must om via een van de twee trappen naar de top te klimmen. Het uitzicht is prachtig! Onderweg naar boven vind je veel tempeltjes. Met een beetje geluk tref je daar een jonge monnik die graag een praatje maakt. Veel jonge monniken komen hier eind van de middag om toeristen te ontmoeten. Ze willen graag hun Engels met je oefenen en jij kan via hen wat te weten komen over hun leven.

Luang Prabang | Laos | The Orange Backpack
Luang Prabang | Laos | The Orange Backpack
Luang Prabang | Laos | The Orange Backpack
Luang Prabang | Laos | The Orange Backpack

#8 De zonsondergang over Luang Prabang

Het populairste moment om de Phu Si te beklimmen is tijdens de zonsondergang. Het gezicht van de ondergaande zon bij de rivier en de bergen is fenomenaal. Helaas is dat dus ook een enorme trekpleister voor toeristen. Reken er daarom niet op dat je de top en het uitzicht voor jezelf zal hebben. Toen wij er waren, was het er zo druk dat je amper kon lopen.

#9 Pak de boot naar de Pak Ou Caves

Pak een boot naar de Pak Ou-grotten! Je vaart in een half uurtje over de Mekong naar deze grotten die gevuld zijn met Boeddhabeelden. Honderden beelden staan werkelijk overal. Het is wel een wat toeristische trip en de grotten zijn niet erg groot. Wij hebben gehoord dat je ook met een kano of kajak naar de grotten kan gaan, hoe leuk!

#10 De Kuang Si-watervallen

In de omgeving van Luang Prabang kan je veel watervallen bezoeken. Populair is vooral de Tat Kuang Si-watervallen. Je kan er zwemmen, de waterval beklimmen en een mooie vlindertuin bezoeken. Wij hebben deze waterval overgeslagen tijdens ons bezoek aan Luang Prabang, maar de verhalen en foto’s zijn geweldig. Tijdens een volgend bezoek aan de stad zouden we hier zeker heengaan. Wat er dan nog meer op onze wishlist zou staan? Een kano of kajak op de Mekong en een kookcursus!