Nederland

10x unieke activiteiten in Rotterdam

Als inwoners van Rotterdam kennen wij de stad natuurlijk van buiten. Eerder gaven wij je al tips voor 7 prachtige off the beaten track spots in onze thuisstad. Maar wat als je nu klaar bent met sightseeing? En je wat leuks wilt doen? Dit zijn 10 unieke activiteiten in Rotterdam die net even buiten het gebaande pad gaan!

unieke activiteiten in Rotterdam | unique must do's in Rotterdam | The Orange Backpack

10x bijzondere activiteiten in Rotterdam

#1 Abseilen van de Euromast

Website | De Euromast staat bij veel bezoekers van de Maasstad hoog op het wensenlijstje. Het uitzicht vanaf de toren is natuurlijk ook prachtig. Wist je dat je er zelfs Den Haag en Delft kan zien? Maar als je op zoek bent naar iets actievers, dan vind je het vast leuk om te horen dat je ook kan abseilen vanaf de Euromast! Op 100 meter hoogte een balustrade overstappen, durf jij?

#2 Speel op een old skool flipperkast van het Pinball Museum

Website | Dit is een museum waar je alles mag aanraken. Het is zelfs de bedoeling! Rij na rij staan hier de prachtigste, authentieke flipperkasten in deze speelhal opgesteld. Voor de echte liefhebbers kan je op de site alvast wat research doen naar de originele machines uit ieder tijdperk. Je kan kaartjes kopen voor 1,5 uur, 3 uur of een hele dag.

#3 Ga naar de boerenmarkt in Rotterdam-Noord

Website | Op het Noordplein in Rotterdam-Noord is vrijwel iedere zaterdag de Oogstmarkt te vinden. Alle producten zijn lokaal en komen van niet meer dan 50 kilometer buiten de stad. Lokale producten zijn natuurlijk beter voor het milieu, maar het geeft ook een leuk beeld van wat er net buiten de stad plaatsvindt.

#4 Laat je rondleiden door het Stadhuis

Website| Als een van de weinige monumenten in hartje Rotterdam heeft het Stadhuis het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog overleeft. Tussen alle wolkenkrabbers en moderne architectuur is het historische gebouw daarom een uniek plek. Je kan zonder gids de prachtige gevel en de oude binnentuin bekijken, maar wat dacht je van een privérondleiding?

Tip: de rondleiding door het Stadhuis is gratis, maar je moet wel van tevoren via de website een afspraak maken.

unieke activiteiten in Rotterdam | unique must do's in Rotterdam | The Orange Backpack

#5 Doe een Rotterdamse bierproeverij bij een lokale brouwer

Brouwerij Noordt | Stadsbrouwerij Pelgrim | Kaapse Brouwers | Had je in Sebastiaans roadtrip langs de 30 leukste bierbrouwers van Nederland Rotterdam al zien langskomen? Want onze stad barst van de lokale brouwers van topkwaliteit! Wat ons betreft, kan je Rotterdam dan ook niet verlaten zonder kennis te hebben gemaakt met het Rotterdamse bier. Bij de meeste brouwerijen kan je wel terecht voor een biertje, maar vaak hebben ze ook een fijn eigen proeflokaal. Een aantal geeft ook rondleidingen!

#6 Steek een barbecue aan in het Vroesenpark

Gemeentesite| Wist je dat je in Rotterdam op de meeste, openbare plekken gewoon mag barbecueën? Onze favoriete plek is het Vroesenpark in de wijk Blijdorp en vlakbij de gelijknamige metrohalte. Op warme zomerdagen loopt de hele wijk uit om hier van het weer te genieten en ’s avonds gaan massaal alle barbecues aan. Er zijn prullenbakken voor je afval en metalen kliko’s voor de warme barbecues.

Tip: om de hoek zit een Albert Heijn waar je koude drankjes, een wegwerpbarbecue en je eten kan kopen. Let er wel op dat dit een kleine supermarkt is. De kans bestaat dus dat de barbecuespullen op een zomerse dag al snel zijn uitverkocht.

#7 Bezoek een lokale molen

Rotterdam wordt natuurlijk met moderne architectuur geassocieerd. Maar als je weet waar je moet zoeken, dan zul je ook de oude stad nog terug kunnen vinden. Zo staan er langs de rand van het centrum nog een aantal oude, werkzame molens! Aan de Kralingse Plas staan De Ster en De Lelie waar specerijen worden gemalen, ten noorden van Blijdorp staat korenmolen De Speelman en in Delfshaven kan je naar de molenwinkel van De Distilleerketel.

Tip: wil je de beroemde molens van Kinderdijk bezoeken? Huur een fiets en je bent er in minder dan een uurtje. Extra leuk is dat je dan ook de fietspont zult nemen. Aanrader!

unieke activiteiten in Rotterdam | unique must do's in Rotterdam | The Orange Backpack

#8 Eet pizza of op sterren niveau in een voormalig treinstation

Website | Rotterdam en Den Haag waren ooit met elkaar verbonden via de Hofpleinlijn. Vlakbij het Hofplein was het gelijknamige treinstation waar je de trein naar de Hofstad kon pakken. De trein vertrekt tegenwoordig gewoon vanaf Centraal Station, maar het station is er nog steeds! In het oude Station Hofplein, maar ook in de Hofbogen en verderop Station Bergweg vind je nu de hipste plekjes in town. In het oude Station Hofplein eet je op sterrenniveau bij FG Restaurant. Voor muziek moet je zijn bij het poppodium Bird. Iets verderop schuif je – iets meer low budget – aan voor een pizza bij Happy Italy. Leuk detail is de aankleding met oude stationsborden! Ernaast vind je ontbijt-, lunch- en koffiezaak én fietswinkel Coppi.

#9 Ga naar een voetbalwedstrijd

Wist je dat Rotterdam de enige Nederlandse stad is met maar liefst drie clubs in de eredivisie? Feyenoord, Sparta én Excelsior! Op het moment van schrijven dan, want dit wil nog wel eens wisselen. Een ideale avond of middag uit in Rotterdam is dan natuurlijk ook een bezoek aan een wedstrijd. Met drie clubs is de kans groot dat tijdens jouw bezoek aan Rotterdam wel een wedstrijd is.

Tip: Feyenoord is misschien de bekendste club van Rotterdam, maar de wedstrijden bij Sparta en Excelsior zijn een stuk gemoedelijker. Ook een leuke activiteit met het gezin dus!

#10 Spot wilde hooglanders op een eiland in de Maas

Website| Middenin Rotterdam vind je op het Brienenoordeiland een uniek stukje groen! Bos, grasvlaktes, vergezichten over het water én Schotse hooglangers vind je op een eiland onder de bekende Brienenoordbrug. Het is uniek om de brug vanaf het eiland te zien. Maar je hebt hier ook een prachtig uitzicht op de skyline van de stad! En noemde ik al de kans dat je hier harige, wilde koeien spot?