Thailand

De 8 mooiste tempels in Bangkok

De hoofdstad van Thailand is misschien wel de meest bezochte stad in heel Azië. Toeristen van over de hele wereld komen hierheen voor het nachtleven van Khao San Road, de bruisende cultuur én de prachtige tempels. In heel Azië vind je waarschijnlijk geen stad met zo’n hoge concentratie tempels. Van gouden stupa’s tot kleurrijke mozaïek en enorme boeddha’s. In Bangkok raak je niet snel uitgekeken. Waar je moet beginnen? Dit zijn de 8 mooiste tempels in Bangkok die je zeker niet mag missen.

Tip: tempels zijn heilige plekken, dus pas je kleding daarop aan. In de tempels zelf zul je bovendien je schoenen uit moeten trekken. Wij raden je daarom aan om slippers of instappers te dragen. Overweeg ook een tasje mee te nemen voor je schoenen, zodat je ze niet steeds hoeft terug te zoeken in de zee van schoenen.

De mooiste tempels in Bangkok

#1 Wat Arun aan de rivier

Direct aan de rivier die dwars door Bangkok loopt, ligt het indrukwekkende Wat Arun. Het is niet de grootste tempel en ook niet de meest belangrijke, maar wel mijn topfavoriet. Highlight van deze tempel is een enorme prang: een witte toren met kleurrijk mozaïek. Zoals ik al noemde, ligt de tempel aan de oever van de rivier. Je komt er door de pont te nemen vanaf de andere oever, ongeveer ter hoogte van het Koninklijk Paleis. De overtocht duurt maar een paar minuten.

Het leukste van Wat Arun is dat je de prang ook deels kan beklimmen. Je ziet dan van dichtbij hoe het mozaïek is gemaakt van stukjes porselein. Een enorm kunstwerk en zonder twijfel de meest fotogenieke tempel van Bangkok! Ook heb je vanaf de toren natuurlijk een geweldig uitzicht over de stad. De klim zelf is overigens nog best een uitdaging: de trappen zijn extreem steil en smal.

#2 Wat Phra Kaew en het Koninklijk Paleis

Wat Phra Kaew is de belangrijkste tempel in Thailand. De tempel ligt op hetzelfde complex als het glimmende Konink Paleis. Het paleis is de oude residentie van de Thaise koninklijke familie en nu vooral een belangrijke toeristenattractie. De tempel is naast een trekpleister ook een pelgrimsoord voor boeddhisten.

Op het complex heb talloze tempels, beelden en bouwwerken. Indrukwekkend zijn vooral de kleurrijke reuzen, de muurschilderingen met historische verhalen én de beroemde Emerald Buddha. Dit boeddhabeeld van edelsteen staat in de centrale tempel sinds de achttiende eeuw. Let vooral op de kleding van de boeddha. Het beeld verandert regelmatig van outfit.

#3 De grootste liggende boeddha van Wat Pho

Direct naast Wat Phra Kaew vind je Wat Pho. Hoewel je hier misschien minder toeristen zal hebben dan in Wat Phra Kaew, is ook dit een van de bekendere tempels van Bangkok. Deze tempel heeft de grootste liggende Boeddha. Om het gouden beeld heen is een langwerpige tempel gebouwd. De Boeddha past er haast niet in! Je loopt om de Boeddha heen en krijgt de gigantische omvang ervan dan pas goed mee. 46 meter lang en 15 meter hoog! Overigens is het beeld natuurlijk niet helemaal van goud, maar van hout met een laag bladgoud. Let vooral op de voeten van het beeld met heilige afbeeldingen in parelmoer!

Vergeet vooral niet ook de andere tempels op het complex te bezoeken. Want Pho heeft misschien wel de grootste collectie boeddhabeelden van allemaal. Je kan er eindeloos van tempel naar tempel dwalen en door de keurige tuinen wandelen. De tempel zou ook de oudste massageschool in Thailand zijn. Dus zin in een voetmassage? Dit is de plek!

#4 Het uitzicht vanaf Wat Saket

Voor de mooiste uitzichten over de stad moet je bij Wat Saket zijn. Het gouden bouwwerk ligt bovenop een kunstmatige heuveltop en wordt daarom ook wel de Golden Mount genoemd. De heuveltop is geen natuurlijke heuvel, maar het resultaat van een constructiefout. Een enorme stupa stortte hier in en is vervolgens nooit opgeruimd. Op de puinhopen groeiden vervolgens planten, waardoor een heuvel middenin Bangkok ontstond. De klim naar de top is absoluut een aanrader, zelfs als je templed out bent. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht van 360 graden over de stad!

#5 De Marmeren Tempel

Kijk eens achterop het muntje van 5 baht? Dat is de Wat Benchamabophit. Moeilijk uit te spreken? De tempel wordt ook wel de Wat Ben of de Marmeren Tempel genoemd. In de vroege ochtend komen de locals uit Bangkok naar de tempel om eten en andere offers te brengen aan de monniken die hier wonen.

Wat Ben is misschien wel de meest klassieke tempel in Bangkok met zijn traditionele, symmetrische ontwerp. Vergelijkbare bouwwerken zul je in heel Thailand nog tegenkomen. De tempel is gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw. Daarmee is het eind van de nieuwste grootse tempels in Bangkok. Het wordt ook wel de marmeren tempel genoemd vanwege het bijzondere, grijze marmer waarvan het grotendeels is gemaakt. Herkomst? Italië! De tempel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

#6 De muurschilderingen van Wat Suthat

Deze tempel is misschien wel het meest bekend vanwege de enorme, rode schommel tegenover het bouwwerk. Toch is het de tempel zelf die mij eindeloos fascineerde. Je krijgt soms de indruk dat veel tempels in Thailand hetzelfde zijn, maar zeker niet bij Wat Suthat. Er komen veel minder toeristen, dus heerst er een prachtige rust. Daardoor kan je ongestoord de prachtige muren van de binnenste tempel in je opnemen. De fresco’s in goud en zwart vullen de muren van vloer tot plafond. Ze zijn adembenemend!

#7 Wat Traimit in Chinatown

Chinatown is een attractie op zich, maar Wat Traimit is waarschijnlijk de bekendste highlight. De meeste Boeddhabeelden hebben een laag bladgoud, maar dit beeld is van massief goud! Jarenlang was het gouden beeld verborgen onder een laag pleisterwerk. Waarschijnlijk om het goud voor dieven te verbergen. Maar daardoor was het beeld zo goed verstopt dat niemand er meer vanaf wist! De tempel is verder niet heel bijzonder, dus ga vooral Chinatown weer in om te genieten van het straatleven.

#8 Een dagtrip naar tempelstad Ayutthaya

Iets buiten Bangkok vind je misschien wel de meest bijzondere tempels van allemaal. In Ayutthaya vind je de ruïnes van een van de vroegere hoofdsteden van het Thaise rijk (toen nog Siam). Ooit stonden hier honderden tempels waarvan er nu een aantal zijn gerestaureerd. Van anderen liggen de restanten verspreid over Ayutthaya. De ruïnes zijn overgroeid door bomen en struiken, waardoor het bekende Boeddhahoofd in een boom kon vergroeien.

De grootste en bekendste tempel in Ayutthaya is Wat Chaiwatthanaram, een populaire plek voor de zonsondergang. Een andere bekende highlight zijn de drie stupa’s van de tempel Wat Phra Si Sanphet.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: