Myanmar

De ideale reisroute voor backpacken in Myanmar

Myanmar wordt vaak genoemd als een bestemming die je nu moet bezoeken voor het te laat is. Voordat het wordt overspoeld met toeristen, wordt dan bedoeld. Het land is pas relatief kort open voor reizigers en sindsdien weten de toeristen de prachtige natuur, indrukwekkende tempels en bijzondere cultuur steeds meer te vinden. Toch is dit nog steeds een land waar je indrukwekkende plekken kan bezoeken zonder massa’s toeristen. Tijd voor een nieuwe backpacktrip dus! Ik help je graag om de perfecte reisroute voor Myanmar langs de grote highlights, een deel van het platteland en een van de off the beaten track bestemmingen te maken.

De ideale reisroute voor Myanmar | The perfect itinerary for Myanmar | The Orange Backpack
Bagan | Myanmar | The Orange Backpack
Hpa-An | Myanmar | The Orange Backpack

Waarom in Myanmar backpacken?

Myanmar is misschien niet de eerste backpackbestemming in Azië waar je aan denkt. Ik reisde zelf met een backpack en twee reismaatjes die ik in Thailand tegenkwam door Thailand. Hostels waren nog niet overal in Myanmar te vinden, maar zeker wel op de bekendere plekken als Mandalay, Bagan en Yangon. Dus ja: ook backpacken in Myanmar is mogelijk én een must op iedere backpackreis door Azië.

Hpa-An | Myanmar | The Orange Backpack
Mandalay | Myanmar | The Orange Backpack

Hoeveel reistijd in Myanmar heb je nodig?

Myanmar is een groot land met veel bijzondere plekken om te bezoeken. Je kan er dus makkelijk een maand rondreizen, maar in twee weken heb je al de kans om de belangrijke hoogtepunten te zien én de countryside en een off the beaten track bestemming te bezoeken. Heb je meer tijd? Lucky you! Dan kan je meer je tijd nemen op de bestemmingen of nog wat plekken aan je route toevoegen. In de route in deze blog geef ik tips hoe je mijn reisroute voor Myanmar van twee weken het beste kan uitbreiden!

Ik raad je ook aan om het land vanaf een andere plek te verlaten dan waar je het bent binnengekomen. Myanmar is een ‘langwerpig’ land en zo verspil je geen reistijd verspild aan het terugreizen naar je beginpunt. Het land heeft twee internationale vliegvelden. Ik vloog daarom op Mandalay en vertrok weer uit Yangon in het zuiden.

Tip: De tool en filters van vliegtickets.nl helpen om makkelijk de beste en goedkoopste tickets te vinden.

We vonden bijvoorbeeld een ticket naar Myanmar voor: €724,-

Bagan | Myanmar | The Orange Backpack
Mandalay | Myanmar | The Orange Backpack
Bagan | Myanmar | The Orange Backpack

Reisvoorbereidingen voor Myanmar

Het nieuwe toerisme en de vooroordelen waarmee het oude Burma kampen, vragen om een goede voorbereiding. Zo moet je weten dat je geen vlucht naar de hoofdstad van Myanmar moet boeken, dat niet alle delen van het land open zijn voor toeristen en dat je van tevoren een visum en misschien zelfs bepaalde permits moet regelen. Ik schreef deze blog met 10 dingen die je moet weten, voordat je Myanmar bezocht. Een blog over het regelen van je visum en hoe je het land het makkelijkste binnenkomt, komen er ook snel aan!

Mandalay | Inwa | Myanmar | The Orange Backpack
Hpa-An | Myanmar | The Orange Backpack
Mandalay | Myanmar | The Orange Backpack

Transport in Myanmar

In Myanmar hoeft rondreizen geen straf te zijn! Er zijn niet alleen veel manieren om dit grote land te doorkruisen, maar een aantal daarvan zijn zelf al een attractie. Wat dacht je van een treinrit over een van de hoogste spoorbruggen ter wereld? Of een boottocht? Of een fietstour?

Naast de twee internationale vliegvelden in Mandalay en Yangon zijn er talloze andere vliegvelden voor binnenlandse vluchten in het land. Bij vrijwel iedere bestemming die je op jouw route aantreft, zal je ook een vliegveld dichtbij vinden. Ook met de bus kom je bij alle toeristische bestemmingen in Myanmar. Voor de grote afstanden worden vaak nachtbussen ingezet, zodat je zo min mogelijk van de lange reis wakker hoeft mee te maken. Ik koos er uiteindelijk voor om het land daarom per bus te verkennen, maar bij een volgende reis zou ik maar wat graag een treinrit aan mijn reis toevoegen!

De treinritten schijnen oncomfortabel en overvol te zijn en de reisduur is vaak veel langer dan bijvoorbeeld per bus. Maar wat een beleving moet dat zijn om mee te maken! En zoek online maar eens op plaatjes van de Goteik Bridge in het noorden van Myanmar en je wil meteen een treinkaartje kopen. Ook de boot is een leuke manier om van A naar B te reizen. Tussen een aantal kustbestemmingen zijn bootverbindingen, maar ook tussen bijvoorbeeld Bagan en Mandalay is een bootreis over de Ayeyarwady Rivier mogelijk.

Als je op je bestemming zelf bent aangekomen, zijn een fiets of motorbike de leukste manieren om de stad en de omgeving te verkennen! Ik fietste door Mandalay en bezocht de koningssteden in de omgeving met de motorbike. In Bagan zie je de meeste tempels, als je met een e-bike door het gebied rijdt. En vanaf Hpa-An bezoek je met een motorbike tijdens een dagtocht al de gaafste grotten en tempels.

Wil je trouwens een auto huren om door het land te reizen? Bereid dat dan goed voor, want je zult ruim van tevoren een speciale permit moeten aanvragen.

Bagan | Myanmar | The Orange Backpack
Mandalay | Myanmar | The Orange Backpack
Kalaw hike Inle Lake | Myanmar | The Orange Backpack

De beste reistijd voor Myanmar

De ideale tijd is nu! Het is misschien wat overdreven om te zeggen dat je Myanmar moet bezoeken ‘voordat het te laat is’ en het net zo overspoeld is met toeristen als veel andere landen in Zuidoost-Azië. Maar het is zeker waar dat je hier nu nog de indrukwekkende tempels van Bagan kan bezoeken zonder de crowds die je misschien kent van het tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja.

Het regenseizoen in Myanmar is van mei tot september. De moessonregens maken Myanmar dan niet een geweldige reisbestemming. In maart-april is het droger, maar stijgen de temperaturen. Het kan wel meer dan 40 C zijn! September-oktober is het ook droger, maar het land is dan nog erg drassig van het regenseizoen. Het hoogseizoen in Myanmar is daarom van december tot en met februari. Er is dan maar een kleine kans op regen en de temperaturen vallen ook mee.

Bagan | Myanmar | The Orange Backpack
Bagan | Myanmar | The Orange Backpack
Bagan | Myanmar | The Orange Backpack

De ideale backpackroute voor Myanmar in 2 weken

In 2 weken kan je met deze reisroute alle prachtige kanten van Myanmar zien. Maar je kan ook rustig een maand in het land doorkomen! Op de kaart hieronder heb ik daarvoor de mooiste opties gemarkeerd. Kies jij voor een tropisch strand bij Ngapali of in de Myeik Archipelago? Wil je een daghike of meerdaagse hikes maken in het noorden in het weinig bezochte Hsipaw? Of ga je voor meer tempels in Mrauk U of Bago? Ik heb in ieder geval al een wishlist met de prachtigste bestemmingen die ik een volgende trip naar Myanmar zou bezoeken!

De ideale reisroute voor Myanmar | The perfect itinerary for Myanmar | The Orange Backpack

Dag 1: Mandalay. Welkom in Myanmar! Begin je reis in Mandalay, waar je het land binnenkomt via de internationale luchthaven.

Dag 2 en 3: Mandalay en omgeving. Verken de stad op de fiets om de vele tempels te bezoeken en een prachtige zonsondergang vanaf Mandalay Hill te bekennen. Mandalay is ook de perfecte uitvalsbasis voor dagtripjes naar de koningssteden Amarapura, Inwa en Sagaing en de bijzondere tempels van Mingun. Of neem de trein voor een dagtrip naar het koloniale bergdorpje Pyin Oo Lwin.

Heb je meer tijd? Dan kan je deze route van 2 weken hier uitbreiden met een overnachting in Pyin Oo Lwin of door verder te reizen met de trein over de Goteik Bridge naar het minder bezochte Hsipaw.

Dag 4: reis naar Bagan. Tijd om van Mandalay naar het zuiden te reizen. Je kan zowel per trein, boot als bus naar Bagan reizen. De bus en trein doen er ongeveer 8 tot 9 uur over, maar de bus is veel comfortabeler. Voor de boot moet je 10 tot 14 uur uittrekken en wat meer budget reserveren. Ik zou je de snelle en comfortabele bus aanraden. Dan ben je op tijd in Bagan om gelijk je eerste zonsondergang vanaf een van de tempels te zien!

Dag 5 en 6: Bagan. Bagan is vaak de voormalige hoofdstad van Myanmar geweest. En dat heeft zijn sporen achtergelaten in de vorm van honderden, nee, duizenden tempels. Neem de tijd om de prachtige tempels van Bagan te bewonderen. In twee dagen zal je natuurlijk nooit alle bezienswaardigheden van Old Bagan zien, maar je komt een heel eind. Je ziet het meest door een e-bike te huren en zonder plan door het tempellandschap te rijden.

Dag 7: Kalaw. Neem op dag 6 de nachtbus van Bagan naar Kalaw, een bergstadje in het midden van Myanmar. Op de bruisende markt na is hier niet veel te doen. Gebruik je tijd hier dus vooral om je twee-, drie of zelfs vier daagse hike naar Inle Lake te boeken en even je energie te verzamelen voor deze trek. Heb jij energie voor 10? Dan kan je hier ook alvast een daghike maken naar een van de grotten of pagoda’s in de bergen.

Dag 8 en 9: tweedaagse hike naar Inle Lake. Vanaf Kalaw kan je een twee, drie- of zelfs vierdaagse hike naar Inle Lake maken. Ik koos voor een tweedaagse hike, omdat ik twee weken reistijd in Myanmar had. Je overnacht in een bergdorpje bij locals en schuift bij hen aan voor diner en ontbijt. Een unieke ervaring! Tel daarbij de prachtige natuur op en je begrijpt dat je hier ook rustig drie of vier dagen kan hiken.

Dag 10: Inle Lake. Geniet na je hike van wat welverdiende rust aan het Inle Lake of bezoek op dag 10 een van de vele highlights rondom het meer. Kies je voor de floating markets, daghikes, floating gardens of de prachtige tempels en kloosters rondom het meer?

Dag 11 en 12: Hpa-An en omgeving. Neem op dag 10 de nachtbus naar Hpa-An, waar je op dag 11 en 12 de omgeving kan verkennen. Hpa-An hoort niet bij de grotere highlights van Myanmar en wordt door veel reizigers overgeslagen. Ten onrechte! Hier zie je het platteland, beklim je de Mt. Zwekabin en bezoek je de boeddhagrotten in de omgeving. Vooral de Mahar Sadan-grot is een bezoek waard!

Heb je meer dan twee weken de tijd? Reis dan per bus, trein of boot door naar Mawlamyine, bezoek de gouden rots op de Mt Kyaiktiyo of daal dieper af naar het zuiden voor de mooiste stranden van Azië in de Myeik Archipelago.

Dag 13 en 14: Yangon. Neem de (nacht)bus naar Yangon en sluit daar je trip af. Maar uiteraard niet voordat je de beroemde Shwedagon Pagado hebt bezocht.