Vietnam

De perfecte reisroute voor Vietnam in 3 weken

Ik kan niet terugdenken aan mijn reis door Vietnam zonder grote lach op mijn gezicht. De mensen, het eten, de cultuur en het prachtige land veroverden absoluut mijn hart! Van bountystranden, groene rijstvelden en indrukwekkende natuurgebieden tot bruisende steden en historische tempels… Vietnam biedt alles wat je maar zoekt in een Aziatisch land én dat kan je allemaal in drie weken zien. Hoe? In deze blog help ik ook jou om de perfecte reisroute samen te stellen om 3 weken te backpacken in VIetnam!

Travel itinerary Vietnam

Hoeveel reistijd in Vietnam heb je nodig?

Vietnam is een land dat je al in twee weken kunt ontdekken, maar je kunt hier prima ook twee maanden rondreizen. Ideaal is ongeveer drie weken, zodat je voldoende tijd hebt om de diversiteit van het land mee te maken.

Zo reis je tussen de bestemmingen in Vietnam

Vietnam staat bekend om haar motortrips! De perfecte manier om tussen al jouw bestemmingen te reizen is per motor. Je kan aan het begin van jouw trip makkelijk een motor kopen van een reiziger die net zijn reis afrondt. Die kan je vervolgens zelf aan het eind van jouw motortrip weer verkopen. Ikzelf durfde dit op mijn eerste reis door Vietnam niet aan, maar zou dit op een volgende trip absoluut doen!

Geen eigen motor? Dan zul je prima met het openbaar vervoer door het land kunnen reizen. De (nacht)bussen voor lange afstanden zijn goede opties, maar overweeg ook binnenlandse vluchten. Er zijn meer dan 10 vliegvelden voor binnenlandse vluchten, dus er zal er altijd wel eentje in de buurt van jouw bestemming zijn. Ik koos voor twee binnenlandse vluchten. Dat kostte niet eens zo veel meer dan een busrit, maar scheelde wel erg veel tijd.

De ideale reistijd om Vietnam te bezoeken

Vanwege de lengte van het land is er niet één ideale tijd om Vietnam te bezoeken. De temperaturen en het klimaat in het noorden zijn bijvoorbeeld totaal anders van die aan de kust. Ook het regenseizoen verschilt per regio, maar loopt grofweg van mei tot en met november.

In het midden van het land is het hoogseizoen ongeveer in de zomermaanden juni-augustus, maar het is er dan ook erg warm met kans op zware regenbuien. Ook in het voorjaar en najaar is er kans op storm, maar dan vooral in het midden en aan de noordelijke kust. Het laagseizoen in Vietnam is in het voor- en najaar.

Wil je het noordelijke Sapa in jouw reisroute opnemen? Bedenk je dan dat de beroemde rijstvelden daar ook aan weer worden geoogst. Je zult hier dan niet de idyllische views hebben die je van de foto’s kent. Zoek daarom tevoren op wanneer de oogsttijd dat jaar ongeveer is. Dit is aan het eind van de herfst of het begin van de winter. Dan begint ook de koudere periode in Sapa.

De perfecte Vietnam reisroute voor 3 weken backpacken

Omdat Vietnam erg langgerekt is, ligt het een reisroute van zuid naar noord – of juist andersom – voor de hand. Hoewel retourtickets op dezelfde stad vaak goedkoper zijn, is het in Vietnam echt een aanrader om vanaf een andere plaats terug te vliegen. Wij kozen ervoor om in Ho Chi Minh City in het zuiden te beginnen en vanaf Hanoi in het noorden terug naar huis te vliegen.

Tip: in veel reisgidsen wordt in een reisroute door Vietnam een uitstapje naar Angkor Wat in Cambodja opgenomen. Dat zou ik echt afraden. Cambodja verdient meer tijd dan alleen een kort uitstapje naar de tempels. Bovendien is het een onwijs verre trip om ‘even’ vanuit Vietnam te maken. Wil je tempelruïnes in Vietnam zelf zien? Maak dan een dagtrip naar de oude koningsstad My son vanuit Hoi An!

#1 Ho Chi Minh City. Welkom in Vietnam! In het oude Saigon zie je meteen hoe divers dit land kan zijn. In een stad vind je de modernste architectuur direct naast eeuwenoude tempels. Van kleine steegjes met street food tot enorme avenues met eindeloze stromen verkeer.

#2 Een boottocht door de Mekong Delta. Deze beroemde rivier eindigt in het uiterste zuiden van Vietnam en splitst daar in eindeloos veel watertjes. Dat levert een prachtig groen landschap op, maar ook talloze floating markets en floating villages.

#3 De bergen van Dalat. Neem de nachtbus of een binnenlandse vlucht naar Dalat en pak gelijk je warme trui uit. Dit is dé plek voor outdoor activities zoals canyoning en motorbike tours.

Extra tijd: bezoek dan na Dalat een van de populaire strandplekken aan de kust. Vooral Mui Ne en Nha Trang zijn geliefd bij reizigers.

#4 Hoi An. Laat voor een prikkie een outfit op maat maken, fiets door de oude stad en ga ’s avonds naar de bruggetjes voor de magische lampionnen. Hoi An zal je zeker betoveren! Vanaf Hoi An maak je makkelijk een dagtrip naar de eeuwenoude tempelruïnes van My Son.

Extra tijd: trek je twee dagen terug op het strand van de Cham Islands voor de kust van Hoi An. De witte stranden, blauwe zee en ontspannend eilandvibe doen je helemaal ontspannen.

Extra tijd: reis vanaf Hoi An na het nabijgelegen Hué. Deze historische stad was nog niet zo lang geleden de hoofdstad van Vietnam. Je vindt hier daarom de meest indrukwekkende tempels, tombes en paleizen.

#5 Hanoi. Neem een binnenlandse vlucht naar de Vietnamese hoofdstad. Hanoi heeft geen specifieke hoogtepunten in het bijzonder, maar is heerlijk om te verdwalen in de sfeerrijke straatjes. Een dagtrip naar de Perfume Pagoda is een aanrader.

#6 De rijstvelden van Sapa. Reis vanaf Hanoi door naar het hoge noorden. Dit gebied ligt een stuk hoger en niet aan de kust, waardoor Vietnam hier een heel ander klimaat heeft. En in dat klimaat doen de beroemde rijstvelden het zo goed! Maak een meerdaagse trekking langs kleine dorpjes, bezoek de lokale stammen en bewonder de rijstvelden.

#7 De eilanden van Halong Bay. Als je voor het eerst online zoekt naar Vietnam, zul je ongetwijfeld meteen stuiten op plaatjes van prachtig Halong Bay. Deze magisch mooie plek is daarom de perfecte afsluiter van jouw reis! Je kunt in deze baai een prachtige (meerdaagse) boottocht langs de rotsen en eilandjes maken. Reis vanaf Halong Bay weer terug naar Hanoi voor jouw vlucht naar huis.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: