Vietnam

Bezoek de Cham Islands: tropische eilanden in Vietnam

De Cham Islands in Vietnam vormen een tropisch paradijs dat zeker een bezoek waard is op je rondreis door Azië. Tijdens het backpacken in Vietnam zijn de eilanden het perfecte tropische paradijs voor een of zelfs een paar dagen relaxen op het strand, duiken en snorkelen.

Hoe kom je op de Cham Islands?

De eilanden in Vietnam bevinden zich voor het beroemde Hoi An. Deze bestemming in Vietnam zul je waarschijnlijk in je reisroute hebben, dus waarom zou je geen extra stop toevoegen? Er zijn veel boten die toeristen van Hoi An naar de Cham-eilanden brengen. De meesten van hen voor een dagtocht, waarbij ze stoppen bij alle stranden en je dan terugbrengen naar Hoi An. Wil je wel graag een boot naar de Cham islands van te voren boeken? Dan kan dat ook.

Een andere optie is de ferry of speedboat vanuit Hoi An. De ferry doet er flink langer over dan de speedboat – ongeveer anderhalf uur ten opzichte van een half uur.

Cham Islands | backpacken Vietnam | Travel itinerary | The Orange Backpack

De dorpen, stranden en het koraalrif

Het belangrijkste eiland van de Cham Islands – en het eiland dat je waarschijnlijk zal bezoeken – is Hon Lao. Dit langgerekte eiland heeft een vissersdorpje in het oosten, Bai Huong, en een in het westen waar de meesten boten aankomen, Bai Lang. Je begrijpt dat Bai Huong een wat meer authentieke ervaring zal bieden, verder van de toeristenboten.

De meeste toeristen zullen meteen neerploffen op het witte zandstrand bij Bai Lang. Zoek dus vooral de andere stranden op als je het wat rustiger hebt. Minder bezocht zijn bijvoorbeeld Bac Xep, Bai Bim en Bai Bac.

Naast luieren op het strand zijn duiken en snorkelen op Cham Island de belangrijkste redenen om naar de eilandengroep te komen. Vrijwel iedere tourorganisatie in Hoi An biedt deze activiteit wel aan. De eilanden zijn namelijk onderdeel van het National Marine Park, een beschermd koraalrif bij Vietnam. Het regenseizoen is daar overigens niet het beste moment van het jaar voor. Je doet er dan goed aan de eilanden sowieso over te slaan.

Cham Islands | backpacken Vietnam | Travel itinerary | The Orange Backpack

Cham Island homestays en hotels

Maar de eilanden – of meer specifiek: het belangrijkste eiland Hon Lao – zijn de moeite waard om minstens één nacht door te brengen. Als de meeste dagjesmensen weg zijn, heb je de kans om over het rustige eiland te slenteren. Geniet van de charmante sfeer, geniet van de meest verbluffende zonsondergang en ontspan op de lege witte zandstranden.

Grootschalige hotels zul je niet op Hon Lao vinden, maar wel een aantal knusse homestays en hotels. De leukste hotels op de Cham Islands zijn:

Cham Islands | backpacken Vietnam | Travel itinerary | The Orange Backpack

Geen authentiek visserseilandje meer

De Cham-eilanden zijn een van de meer off the beaten track bestemmingen in Vietnam om te bezoeken, al krijgt het toerisme ook langzaam zijn grip op dit bountyparadijs. Hon Lao is dus niet meer de vredige vissersoase dit het ooit was nu steeds meer toeristen hun weg naar de Cham Islands in Vietnam vinden.

Het toerisme is nog zeker niet zo grootschalig als op andere plekken en eilanden in Vietnam en Azië, maar er zijn ook mooiere eilanden in Azië om te bezoeken. Ik vond de Cham Islands een heerlijke escape van backpacken door Vietnam, maar mogelijk vind jij het toch niet de moeite waard.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: