Nederland

Hiken in Nederland: de handigste apps en websites

Hiken in Nederland is het perfecte uitje om tot rust te komen, van de natuur te genieten en lekker actief bezig te zijn in de buitenlucht. Wij zijn er dol op! Inmiddels weten we precies hoe we de mooiste wandelroutes in Nederland kunnen vinden. Wij helpen je in deze blog op weg met de handigste apps en websites voor hiken in Nederland!

Pssst: onderaan de blog geven we je ook een kortingscode voor een van onze favoriete én sowieso al erg betaalbare outdoormerken!

Arnhem Veluwe | 10 verrassende stedentrips in Nederland | 10 surprising city trips in the Netherlands | The Orange Backpack
Zwerfhut De Wije Werelt | trekkershut Veluwe | Staycation | The Orange Backpack

De handigste apps en websites voor hiken in Nederland

NS Wandelroutes

We beginnen met een aantal verzamelbakken van mooie wandelroutes. Één van onze favorieten zijn de NS wandelroutes (48 routes). Deze routes starten en eindigen altijd bij een treinstation, waardoor ze heel makkelijk bereikbaar zijn, ook als je geen auto hebt. Verder houden wij enorm van alle filters op de website, waardoor je altijd een wandeling kunt vinden waar je precies op dat moment behoefte aan hebt. Ook fijn: de NS-routes zijn te downloaden als GPX, waardoor navigeren extra makkelijk is (lees verderop in deze blog hoe je GPX kan gebruiken tijdens je hike).

Natuurmonumenten Wandelroutes

De wandelroutes van Natuurmonumenten (279 routes) zijn gericht om de prachtige natuur van Nederland te ontdekken. Hoewel de filters iets minimaler zijn dan die van NS, kun je gemakkelijk een wandeling in de buurt vinden. Je kunt een PDF downloaden met de route, maar wij kiezen het liefst voor de routes waarbij is aangegeven dat ze zijn gemarkeerd door routebordjes. Wel zo ontspannen lopen. Voor leden van Natuurmonumenten is er trouwens ook de handige Natuur Routes-app.

Reizen in tijden van Corona | Veluwe | The Orange Backpack

Staatsbosbeheer Wandelroutes

Ook de routes van Staatsbosbeheer (614 routes) leiden je langs de prachtig flora en fauna van ons landje. Hoewel de routes online lastig zijn te bekijken, zijn deze routes vaak gemarkeerd en dus makkelijk te lopen.

ANWB Wandelroutes

De ANWB categoriseerd haar wandelroutes (166 routes) per thema. Kies bijvoorbeeld voor vogels spotten, uitwaaien of een combinatie met een museum. Als je verder klikt op de website, krijg je een gemakkelijk overzicht met handige filters. Ook hier kun je handige GPX-bestanden downloaden.

FrankWandelt Wandelroutes

Als je iets meer achtergrondinformatie wilt hebben over je route, dan raden we je de wandelingen van FrankWandelt (454 routes) aan. Frank van der Meer loopt alle wandelingen zelf en legt ze vast met mooie beschrijvingen en foto’s.

Veluwe | The Orange Backpack

Hoe werkt GPX en wat is de beste app voor GPX?

Hoewel enkele sites een eigen app hebben, werkt een GPX-file vaak het best om makkelijk te navigeren tijdens het hiken in Nederland. Simpel gezegd is dit een bestand met de GPS-coördinaten van de wandeling.

Je gebruikt een app om die coordinaten makkelijk uit te lezen en jou de weg te wijzen. ER zijn veel apps die dit kunnen, maar dit zijn drie handige gratis opties:

Hiken in Nederland in herfst en winter

Als je wilt hiken in Nederland in de herfst- of wintermaanden, doe je er goed aan de nodige stops voor warme chocomelk in te bouwen én goed gekleed te gaan. Wij zijn fan van het outdoormerk Protest, erg betaalbaar en lekker warm.

Hoe leuk dat Protest ons vroeg om iets nieuws uit hun collectie uit te kiezen! Sebastiaan koos een warme skijas en draagt deze nu op al onze wandelingen. Hoewel de kleding voornamelijk gericht is op wintersport, is het bij uitstek ook geschikt voor een koude wandeling in een herfstig of winters Nederland. De kleding houdt de wind en kou goed buiten, maar ademt wel.

Protest - Nederlandse Hikes
Protest - Nederlandse Hikes

Wij hebben een jas uitgezocht uit de oude collectie, maar de nieuwe herfst-/wintercollectie is echt net gelanceerd. Vrouwen kunnen terecht bij de dames winterjassen of dames ski-jassen om lekker warm te blijven. Mannen kunnen bij warmere dagen ook kiezen voor bijvoorbeeld een van de fijne hoodies. En mocht het echt koud worden, dan is onze wandeltip om voor een ski-broek te gaan.

Korting: vanwege onze samenwerking met Protest mogen wij een fijne kortings weggeven. Gebruik de code orangebackpack10 en ontvang 10% korting (deze code is geldig tot en met 28 februari 2021). De kleding van Protest is sowieso al erg betaalbaar, maar met deze kortingscode al helemaal.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: