Nederland

10 bezienswaardigheden om in Maastricht te bezoeken

Maastricht is een van onze favoriete steden voor een stedentrip in eigen land. Een bezoek aan de Limburgse hoofdstad voelt al snel als een minivakantie, zo dichtbij buurlanden België en Duitsland. De stad heeft de leukste bezienswaardigheden en er zijn genoeg dingen te doen in Maastricht om hier een weekend door te brengen. Wij selecteerden de 10 leukste hoogtepunten en bezienswaardigheden van Maastricht die deze zuidelijke stad de reis absoluut waard maken.

De 10 leukste bezienswaardigheden van Maastricht

#1 De mergelgrotten van Maastricht

Website | Iets buiten de stad liggen de beroemde grotten van Valkenburg. De Romeinen begonnen ooit met het uitgraven van de kalkbodem waarop Maastricht is gebouwd, waardoor een ondergronds doolhof ontstond. Het kilometerslange gangenstelsel heeft de burgers van Maastricht in tijden van nood gered. Tijdens oorlogen doken mensen onder in het eindeloze gangenstelsel en ook de belangrijkste Nederlandse kunst vond hier een schuilplaats. Onder andere Rembrandt’s Nachtwacht dook hier onder tijdens de Tweede Wereldoorlog! Neem een rondleiding door het gangenstelsel – het is echt een doolhof en je mag hier alleen niet komen – en bezoek deze bijzondere ondergrondse plek!

#2 Carnaval

Een paar februaridagen per jaar verandert het deel van ons land onder de rivieren en in Limburg in het bijzonder. Wil je het echt authentieke carnaval beleven? Reis dan nog zuidelijker dan Brabant naar de plek waar het échte carnaval nog wordt gevierd. Maastricht staat een paar dagen op zijn kop: alles gaat dicht, er wordt nog uitsluitend in dialect gesproken en iedereen is onherkenbaar met zijn topoutfit en smink. Een bijzonder feest om mee te maken!

#3 De pleinen en terrassen

Geen zin om je in het jaarlijkse feestgedruis in februari te storten? Dan is de zomer jouw moment om naar het zuiden af te reizen. De pleinen en straten vullen zich dan met terrassen waar het zwart ziet van Maastrichtenaren met een biertje of wijntje. Zoek een tafeltje op het Vrijthof, het Onze Lieve Vrouwenplein of de terrasjes aan de Maas en bestel een drankje. Proost!

#4 Bonnefantenmuseum

Website | Het hoogtepunt van Maastricht voor kunstliefhebbers is het Bonnefantenmuseum. Het moderne gebouw met zijn raketvormige toren is een kunstwerk op zich en huisvest een indrukwekkende collectie vroeg-Europese én hedendaagse kunst. Wat ons betreft een must-visit bezienswaardigheid tijdens een stedentrip naar Maastricht.

#5 De mooiste boekwinkel van het land

Website | Wij hebben een zwak voor boekwinkels in prachtige gebouwen. Boekhandel Dominicanen huisvest een indrukwekkende collectie boeken in een 700 jaar oude kerk. De kerk is al 200 jaar niet meer in gebruik als religieuze plek en heeft in de jaren daarna zelfs dienst gedaan als fietsenstaling! Als boekwinkel komt de magische sfeer van de kerk veel beter tot zijn recht. The Guardian riep deze bijzondere plek met recht uit tot “The fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven“.

Leestip: lees onze blog over de 5 mooiste boekwinkels ter wereld voor meer interessants voor boekenwormen.

#6 Rondstruinen in Wyck

Tussen historische centrum en het centraal station ligt de levendige wijk Wyck, een van de leukste stukjes van Maastricht. Loop door de smalle straatjes en bekijk de prachtige huizen. Vergeet ook zeker niet de hippe winkeltjes en heerlijke restaurants in deze wijk te bezoeken!

Tip: doe mee aan een free walking tour door de stad, waarbij je alle belangrijke bezienswaardigheden bezoekt én de leukste straatjes in Wyck aangewezen krijgt.

#7 Het bourgondische leven

Zin in een Limburgse vlaai? Of ga jij liever voor een Wieckse Witte, het bekende biertje uit het Maastrichtse Wyck? Maastricht heeft natuurlijk veel meer te bieden dan taart en bier. Populaire spots zijn Café Zondag, Koffie bij Joost en Maartje, Kafethéa, De Brandweer Kantine en Furniture & Cafe.

Leestip: wij maakten een overzicht van de 30 (!) leukste hotspots in Maastricht. Van koffiebarretjes tot heerlijk ontbijt en van vintage winkels tot de mooiste hotels.

#8 De Bisschopsmolen

De oudste speltbakkerij vind je in Maastricht! De Bisschopsmolen maalt al eeuwenlang het tegenwoordig zo populaire graan, waarna het in de bakkerij erna tot het lekkerste brood en gebak wordt verwerkt. De bijbehorende gelagkamer waar je kan ontbijten en lunchen is bijzonder populair, dus mocht je daar geen tafeltje meer kunnen vinden, dan kan je altijd nog in de winkel je vlaai of speltbrood kopen.

#9 De Maas en Sint Servaasbrug

In onze hometown Rotterdam weten we al wat een prachtige gezichten de Maas oplevert, maar Maastricht kan er ook wat van. Als je langs de Maas loopt, heb je een prachtig gezicht op de stad. Vanaf de noordelijke over heb je een prachtig gezicht op de stad met haar kerktorens en oude universiteit. Je zal ongetwijfeld de Maas kruisen over de prachtige Sint Servaasbrug die Wyck met het oude centrum verbindt. De boogbrug zou een van de oudste bruggen van het land zijn en is een bekend icoon van de stad.

#10 Shop ’till you drop

Maastricht ademt historie met haar prachtige historische straatjes en eeuwenoude kerken, maar heeft ook de tofste winkels en conceptstores! Onze adresjes? Traders Pop, Conflict, Furniture & Cafe, Le Marais Deux en de VerwonderinG.

Op zoek naar een slaapplek? Wil je weten wat de leukste adres zijn voor koffie, een hapje of shoppen? Lees onze blog 30 hotspots in Maastricht!

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: