Myanmar

Mijn wishlist bezienswaardigheden in Myanmar

Ik reisde twee weken door het prachtige Myanmar en zag de grote highlights, een deel van het platteland en een van de off the beaten track bestemmingen. Maar er is zo veel meer in dit bijzondere land te zien! Ik heb inmiddels een wishlist met nog meer mooie bezienswaardigheden in Myanmar die ik tijdens een tweede trip wil bezoeken.

Mijn wishlist bezienswaardigheden in Myanmar voor een tweede trip

#1 De Myeik Archipelago

Myanmar staat bekend om prachtige, eeuwenoude tempels, maar het land heeft veel meer te bieden. Wist je dat Myanmar misschien wel de mooiste stranden van Azië heeft? In het verre zuiden van het land vind je de Myeik Archipel met de prachtigste bountystranden en honderden idyllische eilanden. Het is niet makkelijk om er te komen, dus zul je de magische stranden en eilanden waarschijnlijk helemaal voor jezelf hebben. Vanwege de slechte bereikbaarheid heb ik de stranden tijdens mijn reis overgeslagen, maar bij een volgende reis komt de Myeik Archipel bovenaan mijn wishlist!

#2 Pyin Oo Lwin

Pyin Oo Lwin werd ooit gesticht door de Britse bezetter om het hete Mandalay te ontvluchten. Dat is ook precies de reden om een dagtrip naar deze plaats te maken. In Pyin Oo Lwin zie je deze Britse geschiedenis terug in de koloniale huizen, maar de National Kandawgyi Gardens zijn ook absoluut een bezoek waard. Het is een populaire dagtrip vanuit Myanmar, maar lijkt mij zeker een of meerdere overnachtingen waard.

#3 De treinrit over de Goteik Bridge

Mijn hart gaat een stuk sneller kloppen van reizen per trein. Nu is reizen per trein in Myanmar alleen helaas niet sneller en comfortabeler dan het busalternatief, zoals in de meeste landen. Toch zou ik maar wat graag een treinrit maken. Die van Pyin Oo Lwin naar het noordelijkere Hsipaw in het bijzonder! Deze treinrit voert namelijk over de Goteik Bridge, een van de hoogste spoorbruggen ter wereld. Dat moet een indrukwekkend gezicht zijn!

#4 Hsipaw

Wat zou je vanaf Hsipaw prachtige hikes moeten kunnen maken. Myanmar is nog niet overspoeld met toeristen, maar voor Hsipaw zou dat zeker gelden. Je kan er hiken langs weinig bezochte dorpen van lokale minderheden, door de rijstvelden en over glooiende heuvels. De watervallen, natural hot springs en de tempels van ‘Little Bagan’ lijken me ook prachtig.

#5 Naypidaw

Denk je dat het populaire Yangon de hoofdstad is van Myanmar? Fout! Het is de belangrijkste stad, maar sinds een aantal jaar niet meer de hoofdstad. Die is in 2005 namelijk verplaatst naar Nay Pyi Taw (vertaald: ‘Royal City of the Sun’), in het midden van het land. Deze verhuizing was geen succes. De stad ligt in the middle of nowhere en veel mensen zagen het niet zitten hierheen te vertrekken. Hoewel dus veel ministeries en officiële instanties in Nay Pyi Taw zijn gevestigd, zijn er ook nog steeds veel in Yangon te vinden. Bij de bouw van Nay Pyi Taw werd er wel op gerekend dat mensen van heinde en verre naar deze nieuwe wereldstad zouden trekken. De grootse schaal waarop de stad werd gebouwd, zorgt nu voor een absurde sfeer. Ik zou tijdens een volgende trip maar wat graag de verlaten achtbaanswegen zien!

#6 Inle Lake

Ik bezocht het Inle Lake kort, na een meerdaagse hike vanaf Kalaw, en had daardoor niet de puf om de vele, vele sights rondom het meer te bezoeken. Tijdens een volgend bezoek zou ik graag naar dit magische meer terugkeren. De floating markets, daghikes, floating gardens en de prachtige tempels en kloosters rondom het meer staan dan op mijn programma.