Myanmar

Hpa-An in Myanmar: off the beaten track stadje in prachtige natuur

Hpa-An hoort niet bij de grotere highlights van Myanmar en wordt door veel reizigers overgeslagen. Ten onrechte! Op deze off the beaten track bestemming zie je het platteland, beklim je de Mt. Zwekabin en bezoek je de boeddhagrotten in de omgeving. Vooral de Mahar Sadan-grot is een bezoek waard! Wij vertellen je precies wat de leukste dingen zijn om te doen in Hpa-An in Myanmar.

Hpa-An | Myanmar | The Orange Backpack
Hpa An Myanmar Backpacken

Hoe kom je in Hpa-An vanuit de rest van Myanmar?

Hpa-An ligt in het zuidoosten van Myanmar, dus richting de grens met Thailand. Het ligt niet dichtbij andere grote hoogtepunten op jouw backpackroute voor Myanmar. Bekende plekken die wel in deze richting liggen, zijn bijvoorbeeld de Golden Rock van de Kyaiktiyo Pagoda (ten noorden van Hpa-An) en rivierplaats Mawlamyne (ten zuiden van Hpa-An).

Hoewel Hpa-An een meer off the beaten track bestemming is, zijn er genoeg reizigers die dit plaatsje aandoen voor regelmatige busverbindingen. Zo namen wij een nachtbus vanuit Inle Lake, maar zijn er ook verbindingen met Yangon. Als je richting het oosten reist, kom je dichterbij de Thaise grens. Je kan hier de grens oversteken bij Myawaddy (Myanmar) en Mae Sot (Thailand).

Hpa An Myanmar Backpacken

De leukste hotels en hostels in Hpa-An

In Hpa-An vind je zat slaapplekken, maar ze zijn niet allemaal even schoon en comfortabel. Dit zijn drie goede hotels en hostels in iedere prijscategorie: van budgetoptie voor backpackers tot prachtige cottages iets buiten de stad.

#1 Soe Brothers Guesthouse

Thit Sar Street | Actuele prijzen en beschikbaarheid | Een van de populairste slaapplekken in Hpa-An is Soe Brothers Guesthouse. mede door een mooie vermelding in de Lonely Planet van Myanmar. Zorg er daarom voor dat je hier wel op tijd een bed op de slaapzalen reserveert. Het is een goedkope slaapplek waar je vooral backpackers aantreft.

#2 Little Hpa-An Boutique Hotel

Aan de B5 hoofdweg | Actuele prijzen en beschikbaarheid | Zoek je iets meer comfort, dan zit je goed bij Little Hpa-An. Het hotel ziet er fris en netjes uit, wat je niet overal in Myanmar zult zien, en heeft zowel privékamers als een slaapzaal.

#3 Keinnara Hpa-An (eerder: Hpa An Lodge)

Aan de voet van de Mt. Zwekabin | Actuele prijzen en beschikbaarheid | Deze accommodatie was helaas iets boven mijn budget, toen ik door Myanmar reisde. Maar wat had ik hier graag geslapen! Dit hotel is zonder twijfel de mooiste in Hpa-An, of eigenlijk net daarbuiten. Een bezoek aan Hpa-An breng je niet vanwege het stadje zelf, maar voor de prachtige omgeving. Dit luxe hotel met slechts een paar cottages aan de voet van de Mt. Zwekabin staat middenin deze omgeving en zal een rustpunt tijdens je trip naar Myanmar zijn.

Hpa An Myanmar Backpacken

Doen in Hpa-An: maak een kleine roadtrip

Hpa-An is zelf maar een klein stadje waar weinig te doen is. Deze bestemming staat misschien niet op ieders bucketlist Myanmar-reisroute, maar dat is waarschijnlijk de charme van Hpa-an. Het wordt niet overspoeld door toeristen. De reizigers die er wel komen, bezoeken Hpa-An niet vanwege het stadje zelf, maar vanwege de prachtige omgeving. Een van de leukste dingen om te doen in Hpa-An is daarom het maken van een motortocht door de omgeving.

Hpa-An | Myanmar | The Orange Backpack

De route van een roadtrip

Hpa-An is omgeven door prachtige landschappen, bergen, platteland, tempels en grotten. Tijdens een motortocht bezoek je niet alleen de attracties in de omgeving, maar rijd je vooral door de mooiste landschappen langs kleine dorpjes. Omdat het hier niet wordt overspoeld door toeristen, zal je overal worden begroet met een grote lach en zwaaiende kinderen.

De meeste hoogtepunten rondom Hpa-An kun je met een motor of scooter gemakkelijk in één dag bezoeken, dus maak van je motortour een dagtocht. Tenzij je onderweg de Mount Zwekabin wilt beklimmen. Dan kan je daar misschien beter en aparte dag voor uittrekken. De motortocht is een rondrit, waarbij je eerst over de 85-weg naar het zuiden rijdt en vervolgens langs een weg westelijk daarvan weer omhoog. De meest zuidelijke stop op je route zal de Mahar Sadan-grot zijn.

Hpa-An | Myanmar | The Orange Backpack

De hoogtepunten rondom Hpa-An

Een van de eerste stops is Mount Zwekabin, niet ver buiten Hpa-An. Aan de voet van de berg staan 10.000 boeddha’s, een bijzonder gezicht. Deze plek zie je op kaarten ook wel aangeduid als ‘Lumani Park’. Je kan de berg beklimmen naar de top voor een spectaculair uitzicht over de omgeving. Combineer dat liever niet met andere punten op je roadtrip, maar trek hier een andere dag voor uit.

Ik noemde al de Mahar Sadan-grot als meest zuidelijke punt. Dit is wat mij betreft hét hoogtepunt van de route. Deze enorme grot is behoorlijk indrukwekkend. Je zult overigens wel je schoenen moeten uittrekken, want het is ook een tempel, zoals de meeste grotten in de omgeving. Erg comfortabel is dat niet en de grotbodem kan erg scherp en glibberig zijn. Je kan helemaal door de grot lopen, waarbij je aan het uiteinde weer te voorschijn komt. Daar is een watertje en kan je een boottochtje maken terug naar de ingang.

Andere grotten in het gebied langs je route zijn de Kaw Ka Thaung-grot, de Kaw Gon-grot en de Yathae Pyan-grot.

Een van de meest indrukwekkende stops op je roadtrip is bij de Kyauk Ka Lat Pagoda. Er staat hier een grote tempel die erg mooi is, maar niet per se de reden voor je stop. Je bezoekt deze plek vanwege de kleinere pagode die bovenop de top van een rots balanceert! Je kunt helemaal naar boven klimmen.

Hpa An Myanmar Backpacken

Eten en drinken in Hpa-An

Hpa-An heeft niet veel leuke restaurantjes, maar toch zeker genoeg om je een . Mijn favoriet is Thai Village Restaurant net buiten de stad. Je vindt dit restaurant net over de brug van de B5 ten westen van de stad. Middenin een tuin met tafeltjes met daarboven strodakjes tegen de zon eet je de lekkerste Thaise gerechten voor een klein prijsje!

Andere aanraders voor eten en drinken in Hpa-An:

 • Famous, coffee & bakery
  Aan de B5 hoofdweg, vlakbij de klokkentoren
 • New Day Bakery
  Aan de B5 hoofdweg, ook vlakbij de klokkentoren
 • San Ma To Restaurant
  Aan de B5 hoofdweg, vlakbij het Thayet Taw-klooster
 • Golden Tamarind
  Aan de B5 hoofdweg, vlakbij Famous
 • Veranda, Youth Community Cafe
  Zwe Ka Bin Street 4
 • Hotel Gabbana Cafe & Bakery
  School street, vlakbij het brandweerstation

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: