Montenegro

De 8 beste bezienswaardigheden in Bar in Montenegro

Het kustplaatsje Bar in Montenegro heeft ons positief verrast. Tijdens onze roadtrip door Montenegro dachten we alleen een korte stop te maken voor de historische ruïnestad, maar we bleven langer plakken en genieten. Naast het oude Stari Bar bleek namelijk ook het relatief onontdekte, nieuwe Bar een erg fijne en ook interessante bestemming te zijn. Zeker met een gezin! Lees in deze blog alles over de bezienswaardigheden van Bar, zodat ook jij deze bestemming hopelijk aan je reisroute door Montenegro toevoegt.

Stari Bar Montenegro

Waar ligt Bar in Montenegro?

Bar is een plaats aan de kust in het zuidoosten van het land. De grens met Albanië is niet ver weg. Prachtig gelegen aan de Adriatische Zee heeft Bar de grootste zeehaven van het land. Ook een ferry vanuit Italië komt in deze haven aan.

Hoewel het een mooie locatie aan zee heeft en een kustlijn met veel strand te bieden heeft, lijkt Bar (nog) niet echt op de toeristische radar te liggen. Toch is het bekende en populaire Meer van Skadar maar 30 minuten van Bar verwijderd. Een deel ervan is zelfs formeel onderdeel van de gemeente Bar.

Stari Bar Montenegro

Overnachten in Bar

Als je wilt overnachten in Bar, kan je zowel slaapplekken vinden bij het oude Stari Bar meer landinwaarts en het nieuwe Bar aan de kust. Wij raden je aan om aan de kust te overnachten, waar je kan genieten van het strand en de restaurants van Bar. Maak vanuit daar dan een dagexcursie naar Stari Bar.

Booking.com

De beste hotelopties in Bar:

  • Hotel Princess direct aan het strand en vlakbij de indrukwekkende kerk van Bar. Het hotel heeft een buitenzwembad en maar liefst twee restaurants.
  • Hotel Agape voor een budgetvriendelijk en modern hotel in het centrum van Bar met uitsluitend lovende reviews van gasten.
  • Hotel Le Petit Chateau met een toplocatie direct aan het strand. Het hotel heeft uitzicht over zee en een eigen restaurant waar hotelgasten van hun inbegrepen ontbijt kunnen genieten.
  • Stara Čaršija Hotel & Spa ligt niet in het nieuwe Bar, maar bij het historische Stari Bar. Het is een van de fijnste slaapplekken van Montenegro met een seizoensgebonden buitenzwembad, een eigen restaurant, een terras, een binnenzwembad en mooie tuin. De historische sfeer van Stari Bar vind je ook terug in het hotel zelf met houten plafonds en een traditionele inrichting.
Stari Bar Montenegro

De 8 beste bezienswaardigheden in Bar

#1 Stari Bar, de oude ruïnestad

De bekendste bezienswaardigheid van Bar – en ook voor ons de reden om de plaats te bezoeken – is Stari Bar. Dit betekent letterlijk het oude Bar. Daarmee wordt niet gedoeld op de historische binnenstad, maar op het vroegere Bar. Dit stadje ligt iets meer landinwaarts dan het huidige Bar en was ooit een bruisende plaats. Een zware aardbeving in 1979 verwoestte een groot deel van het stadje, waaronder het essentiële aquaduct. De bevolking trok daarom weg en vestigde zich aan de kust, waar het nieuwe Bar zich vormde.

Inmiddels is het aquaduct hersteld als monument en is de ommuurde stad een soort openluchtmuseum. Buiten de ommuurde stad is tegenwoordig weer wat leven te vinden, al kan je het een stad niet noemen. Vanaf de parkeerplaats loop je eerst via een steile weg naar de oude hoofdpoort in de stadsmuren. Aan dit kleurrijke straatje vind je souvenirwinkels en ook wat restaurants. Het grote terras tegen de stadsmuur is een prettige plek om na een hete wandeling door Stari Bar even uit te puffen.

Binnen de oude stadsmuren vind je vooral ruïnes, sfeervol overgroeid door planten en struiken. Met opzet overigens, want we zagen ook frames op muren zitten om de klimop fotogeniek naar boven te begeleiden. Een aantal gebouwen zijn hersteld, vooral kerken, en geven een nog beter beeld van hoe het hier ooit was. Op het hoogste punt vind je de oude citadel. Vanaf de kasteelmuren heb je een goed zicht op Stari Bar én op het aquaduct.

Toegang tot Stari Bar kost € 3. Je koopt een ticket vlak na de oude stadspoort. Verspreid door de stad hangen bordjes om wat achtergrondinformatie te geven over de gebouwen. Er is ook een app waarmee je via AR een beeld kan krijgen van hoe de stad er ooit uitzag. Bij de ingang vind je een groot bord met een QR-code die naar de app verwijst.

Stari Bar Montenegro

#2 De kerk van John Vladimir, mooiste kerk van Montenegro

De kerk van Bar was voor ons een van de grote verrassingen van de stad. Met een pompeus, maar ook modern uiterlijk trok het gebouw ons aan om ook binnen een kijkje te nemen. Waar we een modern, steriel interieur verwachtten, bleek de kerk van John Vladimir de meest kleurrijke kerk te zijn die we ooit zagen.

De kerk van Bar, gewijd aan de heilige John Vladimir uit Montenegro, is de grootste orthodoxe kerk van Montenegro. Pas recent werd de kerk gebouwd, tussen 2006 en 2016. Nog altijd is de kerk niet helemaal af, want er zijn nog een aantal lege plekken die beschilderd moeten worden.

Want beschilderd is deze indrukwekkende kerk zeker! Vrijwel ieder oppervlak is bedekt met kleurrijke schilderingen van voornamelijk heiligen in goud. In totaal zou het gaan om bijna 5.000 m² aan fresco’s. Het geheel doet typisch orthodox aan en de kerk deed ons denken aan de kerken in Rusland. Wie de belangrijkste kerk van Sint-Petersburg ooit bezocht, zal ook vast een gelijkenis zien. Dat zit niet alleen in de rijke beschilderingen, maar ook in de blauwe hoofdkleur. Opvallend genoeg hebben de schilderingen wel een heel eigen, moderne stijl. Veel delen lijken haast impressionistisch met losse toetsen.

Church Bar Montenegro

Trek tijdens je bezoek aan Bar wat tijd uit om door de kerk te dwalen. Zodra je gewend bent aan de overweldigende kleurenpracht, kan je op wat meer details letten. Zag je bijvoorbeeld al de zeven deuren van brins in de voorgevel? En viel je al op dat in deze kerk geen kaarsen worden gebrand, maar dat daarvoor jij de ingang een speciale ruimte met grote afzuiging is? Ongetwijfeld om die mooie fresco’s te behouden. Loop ook even de zijkapellen binnen. Wij vonden ze minder mooi geschilderd, maar ze zijn ook weer opmerkelijk door de hoeveelheid kleur en schilderingen.

Bezoek tot slot ook de kleine kapel die schuin voor het kerkgebouw staat in de ruime tuin rondom de kerk. Hoe klein de kapel is, zo onwijs veel indruk maken de fresco’s op ieder oppervlak. Op de deur zie je een bergtop afgebeeld met daarop deze kapel. Het ronde gebouwtje is een kopie van de kapel die ooit op die bergtop – Mount Lovćen – stond ter ere van de nationale held Njegoš. Op de bergtop staat inmiddels een imposant mausoleum dat je ook zeker moet bezoeken tijdens je rondreis door Montenegro, al was het maar voor het prachtige uitzicht over het Lovćen Nationaal Park.

Church Bar Montenegro
Church Bar Montenegro

#3 Het aquaduct van Bar

Als levenader van Stari Bar bracht het aquaduct van Bar drinkwater naar de inwoners over een afstand van 3 kilometer. Het is het enige aquaduct in Montenegro en een van de grootste van de Balkan.

Het aquaduct is een restant uit het Ottomaanse Rijk, dus toen de Turken over dit deel van Europa heersten. In de zestiende eeuw bouwden zij deze watertoevoer naar Bar. Het was toen al een knap staaltje architectuur met zeventien grote bogen op achttien massieve pilaren. Een deel ervan vormt een brug die een vallei overspant.

In 1979 werd Stari Bar getroffen door een zware aardbeving, waarbij het viaduct vrijwel volledig werd verwoest. De inwoners van Stari Bar trokken daarom weg en bouwden aan de kust hun nieuwe Bar. Later werd het aquaduct weer hersteld en ook opnieuw in gebruik genomen. Een aantal inwoners keerde daarom terug en bouwde rondom de ommuurde ruïnestad wat nieuwe huizen, maar Stari Bar is vooral die oude verwoeste stad gebleven.

Aquaduct Stari Bar Montenegro

#4 Stara Maslina, de eeuwenoude olijfboom van Bar

In de omgeving van Bar zal je veel oude olijfbomen zien, maar geen enkele is er zo oud als de beroemde Stara Maslina. Bar staat bekend om haar olijfbomen en olijfolie. Veel van de bomen zijn honderden jaren oud. De Stara Maslina spant de kroon en deze bijzondere boom is meer dan 2000 jaar oud!

De olijfboom ligt buiten het centrum van het nieuwe Bar en op korte afstand van Stari Bar. Het is een belangrijke plek voor locals en je zal hier dus niet per se veel toeristen tegenkomen, net als heel Bar niet bijzonder toeristisch is. Je kan een rondje rond de olijfboom lopen. Daarvoor moet je € 1 entree betalen. Direct naast de entree zie je ook het certificaat hangen, waarop wordt verklaard hoe oud de boom is. Volgens dit onderzoek uit 2015 was de binnenste stam op dat moment 2240 jaar oud.

Stara Maslina in Bar Montenegro
Stara Maslina in Bar Montenegro

#5 Het strand van Bar

Het nieuwe Bar ligt aan een prachtig stuk kustlijn. Een zonnig kiezelstrand strekt zich uit over een bijzonder lang deel van de kust. Omdat Bar niet een populaire toeristenbestemming is, is het op dit strand nooit extreem druk en is dit een heerlijk alternatief voor de meer bekende stranden van Montenegro zoals rond Budva.

Langs het strand van Bar loopt een brede boulevard, waarop de lokale bevolking op zonnige weekenddagen langs het strand flaneert. Het is niet bijzonder toeristisch en ook niet bomvol restaurants, maar er zijn wel genoeg strandtenten om tijdens een wandeling langs het strand of over de boulevard een drankje te doen. Opvallend genoeg vind je ook veel speeltuintjes bij de boulevard, waarmee Bar een erg kindvriendelijke bestemming is. Wij genoten van twee heerlijke dagen aan het strand van Bar met onze camperbus en onze dreumes. Terwijl wij genoten van een terrasje met uitzicht op een speeltuin, vermaakte ook de dreumes zich meer dan goed.

Bar Beach Montenegro

#6 Museumpaleis Koning Nikola

Het moderne Bar heeft ook niet erg veel hoogtepunten en bezienswaardigheden, maar het Paleis van Koning Nikola is er daar wel een van. In 1885 liet Koning Nikola aan de kust van het huidige Bar een zomerpaleis bouwen voor zijn familie.

Dat paleis staat er nog steeds en als je langs de promenade loopt, zal het je gegarandeerd opvallen. Het is nu een museum met oude objecten, koninklijk meubilair en volkskostuums. In de avond is het paleis mooi verlicht, wat een avondwandeling over de boulevard extra leuk maakt.

Museum Palace King Nikola in Bar Montenegro

#7 Startpunt van de Panoramic Road

De panoramische autoroutes van Montenegro zijn wat ons betreft een van de hoogtepunten van het land. De indrukwekkende landschappen van Montenegro zijn zo uitgestrekt dat je ze het best verkend op een roadtrip. Neem in ieder geval de officiële en bewegwijzerde panoramic roads op in deze roadtrip. Het zijn er in totaal vier en ze overspannen een groot deel van het land. Zo vind je Panoramic Road 1 in het noorden in het schitterende Durmitor National Park en loopt Panoramic Road 3 volledig langs de kust van Montenegro.

Wij reden een groot deel van Panoramic Road 3 en Bar is daarvan het startpunt. De route gaat vervolgens langs het Meer van Skadar langs de kust naar de prachtige Baai van Kotor. Om je ook de gelegenheid te geven tijdens een dagtrip een rondrit over een Panoramic Road te maken, vind je in de buurt van Bar en het Skadar Meer ook een aantal extra lussen op de officiële Panoramic Road. Deze worden aangegeven op de borden met bijvoorbeeld 3B of 3D. Het is daarmee absoluut een aanrader om met je (huur)auto vanuit Bar een dagtrip te maken en zo’n rondrit te rijden!

Panoramic Roads Montenegro Skadar Lake

#8 Meer van Skadar, grootste meer van de Balkan

Op 30 minuten rijden van Bar vind je een van de bekendste bezienswaardigheden van Montenegro: het prachtige Meer van Skadar. Als grootste meer van de Balkan hoort dit meer zeker thuis op je rondreis door Montenegro. Het meer ligt op de grens met Albanië. Sterker nog: ongeveer 1/3 van het meer ligt zelfs in het buurland. Maar het mooiste en grootste deel vind je in Montenegro. Het is zonder twijfel een van de meest spectaculaire landschappen van het land.

Leestip: zo bezoek je het Meer van Skadar.

Het Skadar Meer is een uitgestrekt watergebied dat samen een nationaal park vormt. Het is een combinatie tussen een meer en moerasland. Op sommige plekken liggen in het meer zoveel waterlelies en andere begroeiing dat het haast een drijvend grasland lijkt! Die waterlelies maken de zomer overigens het mooiste seizoen om het Meer van Skadar te bezoeken, want dan bloeien de lelies op hun mooist. Maar het is dan ook juist erg heet en veel drukker dan in het laagseizoen.

Een bezoek aan Skadar Lake draait om twee dingen: een boottocht in karakteristieke houten bootjes en de prachtige vergezichten over het water. Vanuit verschillende plekken langs het meer kan je al voor een kleine prijs een mooie boottocht over het water boeken, variërend van twee uur tot een volle dag. Je kan dan kleine eilandjes bezoeken – soms met een klooster of iets anders bijzonders – of juist door het moerasland varen.

Een tweede hoogtepunt is hét uitzichtpunt van het Skadar Meer. Je vindt dit makkelijk op Google Maps onder de naam ‘Pavlova Strana Viewpoint’, maar langs die hele weg en de haarspeldbochtroute erboven heb je ook mooie uitzichten over het meer. Waarom op deze specifieke locatie? Omdat een smal uiteinde van het meer hier als een rivier om een bergtop slingert. Deze Horseshoe Bend is een van de mooiste uitzichten over het meer. Andere mooi uitzichten heb je vanaf de wegen rondom het meer. Veel daarvan zijn gemarkeerd als ‘panoramic roads’.

Viewpoint Skadar Lake Montenegro

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: