Kroatië

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Zadar in Kroatië

Als een van de minder bezochte steden aan de Dalmatische kust zou je denken dat Zadar niet de moeite waard is om te bezoeken. Maar niets is minder waar! Deze gezellig stad aan de kust heeft een mooi oud centrum met meerdere bezienswaardigheden en erg veel gezellige restaurants en terrassen. De geschiedenis van de stad gaat ver terug in de tijd en dat vertaalt zich ook in de eeuwenoude bezienswaardigheden van Zadar. Lees in deze blog alles wat je wilt weten voor jouw bezoek aan Zadar in Kroatië, inclusief veel praktische tips voor parkeren en overnachten!

Zadar Kroatie

Waar ligt Zadar in Kroatie?

Zadar ligt aan de Dalmatische kust, dus in het midden van de lange kustlijn van Kroatië. De bekende kustplaats Split ligt 1 uur 45 minuten rijden zuidelijker. Het is de perfecte uitvalsbasis om de rest van de Dalmatische kust te verkennen en meerdere bezienswaardigheden in Kroatië te bezoeken.

Een groot pluspunt is het eigen internationaal vliegveld van Zadar. Je vliegt vanuit Nederland rechtstreeks naar Zadar, waardoor dit ook een ideale uitvalsbasis of startpunt is voor een vakantie in Kroatië vanuit Nederland.

Als je Zadar bezoekt met de auto, kan je – zeker in het hoogseizoen – moeite hebben een goede parkeerplek te vinden. Een tip is de gratis parkeerplaats vlakbij de Land Gate.

Zadar

Overnachten in Zadar

Overnachten in Zadar doe je bij voorkeur in een hotel in of rond het oude stadscentrum. Je vindt de historische binnenstad compact op een schiereiland voor de kust. Zorg voor een fijne slaapplek op dat schiereiland, bij de haven aan de noordrand van het schiereiland of bij het schiereiland in de buurt.

Booking.com

Een aantal mooie hotels in Zadar zijn:

  • Teatro Verdi Boutique Hotel voor een modern, strak hotel in de oud binnenstad met veel lovende reviews van hotelgasten.
  • Boutique Hostel Forum voor een budgetvriendelijke optie in het hart van de stad aan een voetgangerszone. Er zijn zowel stijlvolle privékamers als slaapzalen.
  • Art Hotel Kalelarga voor een prachtig luxehotel in de oude stad met een interieur met veel natuursteen en beige tinten.
  • Falkensteiner Hotel Adriana voor een schitterend resort iets buiten Zadar, maar direct aan zee. Er is een buitenzwembad, binnenzwembad, tuin en spa.
  • Hotel Spa Iadera voor een schilderachtig luxerresort buiten de stad. Het hotel ligt aan zee en heeft een grote tuin met vier zwembaden en een eigen wellness.
Zadar

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Zadar

#1 Het oude stadscentrum

Hoewel Zadar misschien niet het meest pittoreske, UNESCO-waardige stadscentrum heeft, is de oude stad zeker een van de mooiste bezienswaardigheden van Zadar. De historische binnenstad ligt bijzonder idyllisch op een schiereiland aan de Kroatische kust. Daardoor wordt de oude stad aan drie kanten ingeklemd door zee en aan de oostkant door een groen park. Zowel aan oost-als noordzijde wordt de oude stad ommuurd door eeuwenoude stadswallen. Binnen die compacte begrenzing van zee en muur vind je een sfeervolle stad met bezienswaardigheden, restaurants, winkelstraten, laantjes en pleinen.

Zadar
Zadar

#2 De Kerk van Sint Donatus

In het hart van het oude centrum vind je Kerk van Sint Donatus, een bijzonder rond gebouw waar je ook binnen een kijkje kan nemen. Loop dan ook zeker de trappen op naar boven om rondom de zuilengalerij te lopen en de ronde structuur goed in je op te nemen. Het ronde gebouw doet tegenwoordig geen dienst meer als kerk. Vanwege de bijzondere akoestiek worden er vaak concerten gehouden, maar tijdens de Venetiaanse overheersing van Zadar was het een gebouw voor opslag. De kerktoren direct naast Sint Donatus hoort overigens niet bij de kerk, maar bij de Kathedraal van Zadar.

Church of St. Donatus Zadar
Church of St. Donatus Zadar

#3 Kathedraal van Zadar

De kathedraal van Zadar – of de Cathedral of St. Anastasia – heeft een centrale ligging naast andere belangrijke hoogtepunten van Zadar, zoals het Romeinse Forum en de Kerk van Sint Donatius. Deze centrale locatie in de oude binnenstad is een perfect startpunt voor het verkennen van de stad. Je bezoekt er makkelijke meerdere hoogtepunten van Zadar in een bezoek.

Het kerkgebouw is opgetrokken uit de haast pastelkleurige steensoort die je veel in Zadar ziet. De bouwstijl is typerend voor de twaalfde en dertiende eeuw. In de Tweede Wereldoorlog raakte de kathedraal zwaar beschadigd, maar daar zie je door uitgebreide restauraties niets meer van. De duidelijk zichtbare klokkentoren hoort bij de kathedraal en kan je als bezoeker ook beklimmen voor een mooi uitzicht over het historische stadscentrum.

Zadar
Zadar Cathedral

#4 Het Romeinse forum

De lange geschiedenis van Zadar gaat terug tot zelfs de Romeinse tijd en dat zie je terug in het eeuwenoude forum. Iedere Romeinse stad had zo’n forum, het centrale punt van de stad. Hier kwam de bevolking voor handel, religie, bestuurszaken en socializen. Ook het Romeinse forum van Zadar was eeuwen terug het hart van de stad. Veel staat er niet meer van overeind na al die eeuwen, al was het maar omdat de mooie stenen later zijn hergebruikt voor de bouw van nieuwe monumenten.

De oude ruïnes van het Romeinse forum hebben nog altijd een prominente plek in de oude stad. De Kerk van Sint Donatus en de kathedraal staan direct naast deze eeuwenoude plek. Wat rest zijn de contouren van de oude gebouwen, delen van pilaren en de oude wegen. Je bezoekt het forum gratis en kan vrij tussen de ruïnes rondlopen.

Wie meer wil weten over de Romeinen in Zadar, moet naar het archeologisch museum gaan. Je vindt het museum aan hetzelfde plein als het Romeinse forum. Overigens leer je niet alleen over de Romeinse tijd, maar zijn er artefacten van nog ver daarvoor en ook erna.

Forum Zadar
Forum Zadar Kroatie

#5 Het Zeeorgel

Op het uiterste puntje van het schiereiland vind je een van de meer moderne bezienswaardigheden van Zadar, wat een erg leuke afwisseling vormt met alle historische monumenten. Het Zeeorgel – of Morske orgulje – is inmiddels zo’n bekende attractie dat het haast iconisch is geworden voor deze bestemming aan de Kroatische kust.

Wat is het Zeeorgel van Zadar? Het is een uniek muzikaal kunstwerk van de lokale kunstenaar Nikola Bašić, dat wordt bespeeld door de zeegolven. Op het oog weinig lijkt het Zeeorgel voor een kunstwerk weinig te stellen. Aan de top van de Riva-boulevard zie je langs de promenade trappen waarop altijd wel mensen zitten om het Zeeorgel te bewonderen. Die trappen zijn het kunstwerk, maar dat zie je er buitenaf niet goed aan af. Het is dan ook vooral een muzikaal kunstwerk: met het binnenkomen van iedere golf maakt het Zeeorgel een mooi geluid, waardoor een mooie melodie wordt gevormd door de zee. In de trappen zit het Zeeorgel verborgen en daar zittend kan je het beste genieten van dit muzikale schouwspel.

Tip: het Zeeorgel is ook een prachtige plek voor de zonsondergang. Neem wat te drinken en snacken mee om onder begeleiding van de ontspannende muziektonen van het Zeeorgel een van de mooiste zonsondergangen in de Balkan te zien.

Zadar Sea Organ

#6 De Zonnegroet

Direct naast het Zeeorgel vind je ook de Zonnegroet van Zadar, gemaakt door dezelfde kunstenaar. Ook dit kunstwerk lijkt bij een bezoekje overdag weinig voor te stellen, want de Zonnegroet moet je eigenlijk in de avond zien.

Het kunstwerk bestaat uit talloze zonnecellen in een cirkel in de vloer van de Riva-boulevard. Overdag slaan ze zonne-energie op om ’s avonds en ’s nachts een mooi lichtschouwspel te geven. De grote cirkel staat symbool voor de zon. Kijk goed verder en vind ook de kleinere cirkels die voor de planeten staan. Ze zouden ook op precies de juiste afstand van de zon zijn geplaatst, waardoor het kunstwerk een deel van het zonnestelsel op de boulevard in een lichtspel toont.

Greeting to the Sun in Zadar
Greeting to the Sun in Zadar

#7 Wandeling over de stadsmuren

Aan de noordzijde van het schiereiland waarop de oude stad ligt, is het centrum nog altijd afgebakend door oude stadsmuren. Ze strekken zich vrijwel helemaal uit over de noordrand van Zadar en lenen zich perfect voor een korte wandeling. Op een aantal plekken kan je de muren op via trappen. Op de muren vind je een smal parkje met uitzicht op de haven van Zadar, waar vaak indrukwekkende jachten en zeilboten liggen.

Maak tijdens je bezoek aan Zadar daarom zeker een wandeling over de muren en verwonder je erover hoe deze grote bouwwerken de eeuwen hebben weten te doorstaan. Aan de westkant van de wallen gaan ze uiteindelijk over in de straat zonder trappen af te hoevel dalen. Je bent dan vlakbij het Zeeorgel van Zadar aan de Riva-boulevard. Het is daarom een aanrader om je wandeling rondom de oude stad te verlengen door ook de boulevard af te lopen.

City walls Zadar
City walls Zadar

#8 Het Piazza dei Signori

In Zadar vind je veel pleinen in de oude stad, maar het Piazza dei Signori is het meest sfeervol. De naam van het plein verwijst naar de Venetiaanse overheersing van deze regio. De lokale naam is Narodni trg, wat te vertalen is als Volksplein.

Het plein is gevuld met terrasjes, waardoor je hier heerlijk kan neerstrijken als je voeten even wat rust kunnen gebruiken na een flinke stadswandeling. Bewonder dan ook de mooie en monumentale gebouwen rondom het plein. Je vindt hier bijvoorbeeld het oude stadhuis, prachtige stadspaleizen en de Venetiaanse loggia.

Piazza dei Signori in Zadar

#9 Hoofdpoort Land Gate

Als belangrijkste toegang van het oude Zadar is de Land Gate in de historische stadsmuren een monument om niet te missen. De enige door land omsloten kant van de stad, het oosten, werd beschermd door een grote stadsmuur met de Land Gate als belangrijkste toegangspoort.

Nog altijd is de poort een indrukwekkend gebouw. Je ziet duidelijk de leeuw boven de poort, een verwijzing naar de Venetiërs die de poort bouwden tijdens hun overheersing van dit deel van de Balkan.

Land Gate Zadar

#10 Eten en drinken in Zadar

Zadar zit vol sfeervolle restaurants en terrassen, dus trek ook zeker genoeg tijd uit om lekker te eten en drinken in Zadar. We kunnen koffieliefhebbers de koffiebar D16 aanraden voor speciality koffie. Als je vegetarisch of veganistisch eet, kan je goed terecht bij Botanist.

Verder zijn specifieke tips voor restaurants wat ons betreft niet nodig. Alle eettentjes en terrassen in de historische binnenstad zijn wel gericht op toeristen en dus niet per se de beste plek voor een authentieke ervaring. Ook zien ze er vrijwel allemaal even gezellig. Als je van vis en zeevruchten houdt, is dat zeker een aanrader in een kustplaats als Zadar.

Wat te doen vanuit Zadar

#11 Het eiland Dugi Otok

Voor de Kroatische kust liggen veel idyllische eilanden, waaronder het eiland Dugi Otok vlakbij Zadar. Een dagtrip naar dit eiland is een van de leukste dingen om te doen vanuit Zadar. Als je met een eigen auto of huurauto in Kroatië bent, is het een aanrader om die mee te nemen op de veerpont naar Dugi Otok. Het is een behoorlijk groot eiland en zo kan je makkelijk het eiland verkennen.

Het schattigste stadje op het eiland is Sali. Als je op het eiland Dugi Otok zou willen overnachten, raden we je aan om Sali als uitvalsbasis te nemen. Bezoek tijdens je tijd op Dugi Otok zeker een of meer van de prachtige stranden op het eiland, verken de militaire tunnels en andere schattige dorpjes. Ben je een duiker of houd je van snorkelen? Ga dan naar het scheepswrak dat vlak voor de kust ligt ter hoogte van de vuurtoren.

Het Nationaal Park Kornati bezoek je ook makkelijk vanuit Dugi Otok of in combinatie met het eiland. Dit nationaal park bestaat uit de tientallen Kornati-eilanden. De idyllische eilandenarchipel is een prachtig stukje Kroatië en zeker een aanrader om vanuit Zadar te bezoeken.

Dugi Otok

#12 Historisch Sibenik

Op een klein uurtje rijden van Split vind je Sibenik, nog zo’n historische parel aan de Dalmatische Kust. Sibenik is er trots op een van de oudste steden te zijn die is gesticht door lokale Kroaten. Waar de meeste andere steden aan de Kroatische kust een lange geschiedenis hebben, start de geschiedenis van Sibenik pas later. Dat maakt het historisch centrum gelukkig niet minder fotogeniek en pittoresk.

Leestip: tips voor Sibenik.

De oude stad van Sibenik is een wirwar van smalle laantjes, steile trappen, oude pleinen, historische kerken, winkelstraatjes en nog meer laantjes en pleintjes. Het is vrijwel geheel autovrij en dat snap je wel, als je ziet hoe nauw de meeste straten zijn. Dwalen door de fotogenieke oude stad is een van de leukste dingen om te doen in Sibenik. Vrijwel iedere straathoek is even fotogeniek. De bloempotten, de groene of blauwe luiken en de oude deuren geven Sibenik haar charmante uiterlijk. Het zal dan ook niet verbazen dat ook deze stad een filmlocatie is geweest voor Game of Thrones. De oude binnenstad was het decor voor Braavos, waar Arya in seizoen 5 was.

Wat je zeker moet doen in Sibenik? Naast dwalen door de oude stad moet je natuurlijk de kathedraal bezoeken die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Ook de vier forten van Sibenik, het Renaissance-stadhuis en sfeervolle Plein van de Republiek Kroatië horen bij de bekendste bezienswaardigheden van Sibenik.

Sibenik

#13 De Krka-watervallen

Het Nationaal Park Krka is een van de mooiste natuurgebieden van Kroatië. Vanuit Split rijd je in een uur naar het nationaal park. De bekendste bezienswaardigheid van het park zijn de vele watervallen. De Skradinski Buk-waterval is zo bekend dat deze ook wel dé Krka-waterval wordt genoemd, net als het park zelf.

De Krka-waterval is de grootste waterval van het park en de meest bezochte highlight van het Krka National Park. Met een breedte van honderd meter en verschillende cascades waarover het water naar beneden stroomt, is het een prachtig plaatje. Het water komt uit in een heldergroen watertje met kleine visjes. Helaas mag je hier tegenwoordig niet meer zwemmen. Rondom de watervallen is een houten vlonderpad aangelegd, waarmee je in een uur kan rondlopen. Reken er wel op dat het behoorlijk druk kan zijn.

Extra leuk is om vanaf de Skradin-ingang van het nationaal park naar de Krka-watervallen te gaan. Vanuit de ingang wandel je namelijk niet naar de waterval – zoals vanaf de Lozovac-ingang – maar neem je de gratis boot van 25 minuten om hier over het water heen te gaan.

In het nationaal park vind je nog veel meer moois, waaronder ook andere watervallen. Trek daarom zeker een volle dag uit om Krka vanuit Split te bezoeken.

Krka Falls

#14 De Plitvice-meren

Het Nationaal Park Plitvice is een van de bekendste en mooiste bezienswaardigheden van Kroatië. Het kan er, zeker in de zomermaanden, dan ook heel erg druk worden, maar dat mag wat ons betreft de pret niet drukken. De Plitvice-meren horen zeker op je vakantie in Kroatië thuis en vanuit Zadar ben je er al in 1,5 uur.

Het Plitvice National Park is een aaneenschakeling van blauwe meren, schilderachtige uitzichten en tientallen watervallen. Er zijn meerdere wandelroutes door het park, waarvan een deel op houten vlonderpaden over het water. Het deel met deze houten vlonderpaden is het populairste en misschien ook wel het mooiste deel van het park. Hier vind je de kleinere benedenmeren. De bovenmeren zijn groter in aantal en ook zeker in omvang. Over het grootste meer in het Plitvice-park kan je ook een boottocht maken, wat een leuke afwisseling is van het wandelen.

Wil je zeker weten dat je alles bezoekt? Verdiep je dan in de verschillende wandelroutes door het park. Route C wordt over het algemeen gezien als de meest uitgebreide route, waarbij je in een dag de mooiste watervallen, meren en de boottocht aandoet. Route H is overigens dezelfde route, maar dan vanaf een ander startpunt.

Plitvice

#15 Split

Op 1 uur 45 minuten rijden van Zadar je de bekende plaats Split. Hoewel deze stad vooral bekend staat om zijn bruisende uitgaansleven en vele zonuren, is het ook een prachtige historische bestemming om te bezoeken.

Leestip: mooiste bezienswaardigheden van Split.

De lange historie van Split gaat terug tot de tijd van de Romeinen, toen een gepensioneerde Romeinse keizer op deze locatie zijn gigantische paleis bouwde. Door de eeuwen heen veranderde dat Romeinse paleis in het huidige Split. Het paleis werd namelijk door de eeuwen heen bewoond en volgebouwd door lokale bevolking die vrijwel ieder vrij oppervlak vulde met woningen. Split is daarmee feitelijk het oude Romeinse paleis. Toen het paleis werd erkend als UNESCO Werelderfgoed, kwam daarmee eigenlijk het stadshart van Split op de beroemde Werelderfgoedlijst te staan.

Bezoek tijdens je tijd in Split dus alle uithoeken van dit eeuwenoude paleis en waan je even terug in de Middeleeuwen. Van de kathedraal die ooit begon als het mausoleum van Diocletianus tot de catacomben onder het oude paleis waar opnames van Game of Thrones plaatsvonden. Buiten de historische stad vind je ook nog een zonnige promenade aan zee, bruisende pleinen en fijne stadsstranden. Genoeg om je een aantal dagen te kunnen vermaken dus!

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: