10 mooiste bezienswaardigheden van Ohrid in Macedonië

Als grootste stad aan het Meer van Ohrid is het pittoreske Ohrid in Macedonië een van de mooist gelegen plekken in de Balkan. De stad is tegen de heuvels opgebouwd en staat bekend om zijn Middeleeuwse stadscentrum en talloze orthodoxe kerken. Met talloze bezienswaardigheden, charmante straten en het diepste meer van Europa hoort een bezoek aan Ohrid zeker op je roadtrip door Noord-Macedonië of zelfs buurland Albanië thuis. In deze blog geven we je tips voor je bezoek, waaronder de mooiste bezienswaardigheden van Ohrid.

Saint John Kaneo Ohrid

Waar ligt Ohrid in Macedonië?

Ohrid ligt aan de landsgrens van de Republiek Noord-Macedonië met het kustland Albanië. Het Meer van Ohrid vormt de grens tussen de twee landen en is vernoemd naar de stad die aan de Macedonische kust van het meer ligt.

Vanuit hoofdstad Skopje rijd je in ruim 2,5 uur naar Ohrid. Het is ook een leuke plek om te bezoeken tijdens een roadtrip door Albanië. Aan de Albanese kant van het Meer van Ohrid heb je namelijk niet zo’n sfeervolle stad en bezienswaardigheden, zoals je die aan de Macedonische kant aantreft.

Ohrid heeft ook een eigen vliegveld, maar je zal zelden betaalbare vluchten voor Ohrid vinden. Als je vanuit Nederland naar Ohrid wilt reizen, is het de moeite waard om te kijken naar de optie van een betaalbare pakketreis van TUI. Voor een scherpe prijs koop je dan zowel je vlucht als een transfer en accommodatie.

Ohrid Old Town

Overnachten in Ohrid

Overnachten in Ohrid doe je bij voorkeur in het oude centrum, al zijn er ook prachtige accommodaties te vinden langs de rand van het Meer van Ohrid. Omdat de afstanden langs het meer niet heel groot zijn, is het daarom zeker een goede optie om te kiezen voor zo’n prachtige slaapplek buiten Ohrid. Maar dan wel bij de fijne stranden en met een prachtig uitzicht over het meer als beloning. Je kan dan een dagtrip maken om de oude stad van Ohrid zelf te bezoeken.

Booking.com

De mooiste opties voor hotels in Ohrid zijn:

#1 Villa Misija met een goede locatie bij de boulevard langs het meer en dus op loopafstand van alle bezienswaardigheden van Ohrid. De stijlvolle, moderne kamers zijn heerlijk comfortabel en het hotel scoort dan ook uitsluitend lovende revies van hotelgasten.

#2 Villa Kotlar voor een modern, licht hotel met een fijne locatie iets ten noorden van het historische centrum. Hoogtepunt van dit hotel zijn zowel de heerlijke, moderne kamers als het prachtige privézwembad.

#3 Villa Jordan voor een hoteloptie vlakbij de boulevard en op 10 minuten lopen van het oude centrum. Reken op moderne hotelkamers en een verfrissende duik in het eigen zwembad.

#4 Hotel Aleksandrija Ohrid met een toplocatie in het oude centrum. De kamers zijn licht en basic met uitzicht op het meer.

De mooiste hotels langs het meer van Ohrid zijn:

#5 Hotel Tino Sveti Stefan voor misschien wel het mooiste hotel aan het Meer van Ohrid. Het hotel heeft een eigen spa, binnen- en buitenzwembad, een sauna, een hamam en een fitnesscentrum. Het uitzicht op het meer, fijne ontbijt en de goede service zorgen voor uitmuntende reviews van hotelgasten.

#6 Hotel Belvedere voor een klassiek luxehotel ten zuiden van Ohrid in een dennenbos in het dorpje Sveti Stefan. Het hotel en de kamers hebben een prachtig uitzicht op het meer.

#7 Vila Bisera in het dorpje Lagadin met twee seizoensgebonden buitenzwembaden met parasols en ligbedden. Alle sfeervolle en luxe kamers hebben een balkon met uitzicht over het meer.

Robev Family House Ohrid

De beste bezienswaardigheden in Ohrid

#1 Het oude centrum van Ohrid

Als stad met een eeuwenoude geschiedenis kan je in Ohrid ook rekenen op een pittoreske binnenstad. Het oude centrum kenmerkt zich door authentieke oude huizen in wit met zwarte accenten. Op de straten liggen kinderkopjes en locals manoevreren hun antieke auto’s door de nauwe straten. In het straatbeeld zien we in Ohrid dan ook bijzonder veel vintage auto’s te vinden. Een prachtig gezicht in het toch al historische stadsbeeld.

Als je de bezienswaardigheden van Ohrid bezoekt, zal je als vanzelf door de oude straten dwalen. Maar neem ook los van de attracties de tijd om te genieten van het historische stadscentrum. Vermijd daarbij de winkelstraat en de oude bazaar. Hoewel de term ‘Old Bazar Street’ klinkt als een historisch deel van de stad, is het in werkelijkheid een grote winkelstraat met hoogstens een paar oude gevels verstopt achter de vele uithangborden en reclames.

Een van de oudste huizen in de oude stad is het Robev Family House. Het is zo’n typisch wit huis met zwarte balken en kozijnen. Tegenwoordig is het een museum, waar je kan zien hoe een van de rijkste families van de stad ooit leefde. Het huidige pand is in de negentiende eeuw gebouwd door twee broers die het huis ook in twee delen verdeelden: Konstantin woonde links en Atanas rechts.

Old Bazar Street Ohrid

#2 Sint John in Kaneo tijdens zonsondergang

Hoewel Ohrid bekend staat om de vele kerken – die we later in deze blog ook nog zullen beschrijven – is Sint John in Kaneo een bijzondere vermelding waard. Deze orthodoxe kerk heeft een vergelijkbare mooie bouwstijl als de andere kerken, maar heeft de allermooiste locatie.

De kerk van Sint Jan in Kaneo – of Sveti Jovan Kaneo – staat op een rotspunt aan het meer. Als je van een afstand langs het meer naar Ohrid kijkt, zie je het mooie silhouet van het kerkgebouw op het uiterste rotspuntje van de stad prijken. Dat betekent ook dat niet alleen de kerk zelf een bezoekje waard is, maar je hier ook een prachtig uitzicht over het Meer van Ohrid hebt. Vooral tijdens zonsondergang verzamelen hier veel bezoekers om vanaf een uitzichtpunt iets boven Sint John in Kaneo de zon achter de bergen van Albanië onder te zien gaan. Het meer en de kerk krijgen op de mooiste dagen een goudgele gloed, wat een prachtig spektakel is.

Saint John Kaneo Ohrid

#3 Het Fort van Samuel

Een van de meest markante attracties van Ohrid staat monumentaal op het hoogste punt van de stad. Het Fort van Samuel is een van de grootste middeleeuwse bouwwerken in de Balkan dat nog overeind staat. De oude kasteelmuren lopen nog helemaal rond en hebben achttien torens en vier poorten. Tijdens een bezoek kan je hierover en mooie wandeling maken. Je snapt dat op het hoogste punt van de stad een mooi uitzicht over Ohrid gegarandeerd is.

Het fort is vernoemd naar de bouwer, koning Samuel die toen regeerde over het Eerste Bulgaarse Rijk waarvan Ohrid de hoofdstad was. Met een geschiedenis die teruggaat tot de elfde eeuw, heeft het Fort van Samuel behoorlijk wat moeten doorstaan door de eeuwen. Het ziet er zo goed uit door een grondige renovatie in 2013.

#4 Het Meer van Ohrid

Het Meer van Ohrid vormt de natuurlijke grens tussen de landen Noord-Macedonië en Albanië. Het zou een van de oudste meren van Europa zijn met een geschatte leeftijd van drie tot vijf miljoen jaar oud. Ook is het diepste meer van het continent. Voor ons is bezoeker vooral een erg mooi meer met een uitgestrekte waterspiegel tegen een achtergrond van bergtoppen. Tijdens ons bezoek in de herfst waren een aantal toppen zelfs besneeuwd voor een extra mooi effect.

Je kan Ohrid niet bezoeken zonder niet ook het meer te verkennen. Daarvoor heb je dan ook verschillende opties vanuit de stad. Overal zullen je boottours worden aangeboden, waarbij je simpelweg van het uitzicht op Ohrid kan kiezen vanaf het water. Maar je kan ook een bootexcursie maken waarbij je andere bezienswaardigheden langs het meer bezoekt, zoals het veel bezochte klooster van Sveti Naum.

Geen zin in een boottocht, maar zou je in de zomerperiode wel een duik willen nemen in het meer? Bij het stadje Ohrid zijn niet echt goede stranden te vinden, maar op andere plekken rondom het meer wel. Veel mooie accommodaties rondom het Meer van Ohrid liggen aan die mooie stranden, maar zijn ook dichtbij genoeg de stad om die te bezoeken.

Tip: loop voor een mooi uitzicht over Ohrid langs de boulevard aan het meer. Vanaf de kade zie je mooi hoe de oude stad tegen de heuvel is opgebouwd met St. John in Kaneo op het uiterste puntje en het Fort van Samuel op het hoogste punt.

Meer van Ohrid

#5 De vele kerken van Ohrid

Ohrid staat bekend om haar prachtige kerken. De stad telt dan ook ontzettend veel bijzondere kerken en tijdens je tijd in Ohrid kan je er niet omheen om er minstens een of twee te bezoeken. Voor alle kerken meot je toegang betalen om ze ook van binnen te zien, maar de ticketprijzen zijn met een paar euro niet heel hoog.

We noemden al de meest markante kerk van Ohrid: de Saint John in Kaneo staat op zo’n idyllische plek dat het een icoon voor de stad is geworden. Andere bezienswaardige kerken in Ohrid zijn:

  • St. Sophia in het hart van het oude centrum.
  • Holy Mary Perybleptos naast het bisschoppelijk paleis en met een iconengallerij.
  • Sts. Clement en Panteleimon, gelegen tussen de mooie ruïnes op de Plaosnik-heuvel.
Ohrid St Mary

#6 Het Romeinse theater

Het antieke theater vind je net als de andere bezienswaardigheden in het hart van het oude centrum. Gebouwd tegen de heuvels van Ohrid maakt het theater handig gebruik van de natuurlijke omgeving. Het is niet duidelijk hoe groot het theater was toen het in 200 voor Christus werd gebouwd. Alleen de onderste ringen van de tribune zijn bewaard gebleven. Extra leuk is dat het Romeinse theater nog steeds wordt gebruikt. Waar ooit het oude podium was, staat ook nu weer een podium.

Ancient theatre Ohrid

#7 De Ohrid Boardwalk

Langs een deel van de rotsen van Ohrid is een houten vlonderpad gebouwd. Deze Ohrid Boardwalk moet je ook zeker even bezoeken. Het pad loopt prachtig over het meer en langs de rotskliffen, waardoor je je even buiten de oude stad waant. Reis je ook met een kind, zoals wij met onze dreumes? Houd die dan even vast of til je kind op, want het houten wandelpad heeft geen reling en een val is zo gemaakt.

Aan het eind van het vlonderpad kom je overigens vlakbij de iconische kerk Saint John in Kameo uit, dus het is een aanrader om via dit pad naar of van de kerk te lopen. Wij vonden de Ohrid Boardwalk het mooiste tijdens het zachte licht aan het eind van de dag. Aangezien ook Saint John in Kameo de beste plek is om de zonsondergang te zien, raden wij je aan om rond dat tijdstip over het pad naar de kerk te wandelen.

Ohrid Boardwalk

#8 Nationaal Park Galičica

Een van de hoogtepunten en mooiste plekken langs het Meer van Ohrid is wat ons betreft het Nationaal Park Galičica. De Galičica is een steile bergtop ten oosten van het meer. Wist je dat je aan de andere kant van die bergtop nog een prachtig meer vindt? Hier ligt het Prespameer, wat het drielandenpunt vormt tussen Noord-Macedonië, Albanië en Griekenland.

Je kan het nationaal park op twee manieren bezoeken. Vanuit de stad Ohrid kan je een pittige hike maken door het nationaal park naar het hoogste punt van de Galičica. Het is een bijzondere en uitdagende hike, maar de natuur en de uitzichten zouden het allemaal waard maken. Zelf kozen we ervoor om met onze camperbus de de weg te rijden die dwars door het gebergte van het Meer van Ohrid naar het Prespameer leidt. Het was een bewolkte dag, omdat het de dagen daarna zou regenen. We reden daarom deels tussen de wolken en zagen wolkendekken tussen en over de bergkammen stromen, wat een bijzonder gezicht was. Je kan je auto op een paar plekken stoppen om vanaf daar naar een mooi viewpoint te wandelen, zoals het Two Lakes Viewpoint of naar de top van de Galičica.

Galičica National Park

#9 Het museum Bay of Bones

Een van de meest genoemde bezienswaardigheden vanuit Ohrid is de Bay of Bones. Het is een museum dat ligt aan het Meer van Ohrid en niet in of bij de stad zelf. In iets meer dan 20 minuten rijd je vanaf Ohrid naar het museum en je zal het sowieso passeren als je vanaf Ohrid naar het klooster van Sveti Naum zou rijden. Ook kan je het museum tijdens een boottocht over het meer als stop bezoeken.

Persoonlijk vinden wij het museum niet de moeite waard om te bezoeken. Het is een klein palendorp, gebouwd op het water. In het palendorp leer je meer over hoe vermoedelijk in de prehistorie op deze plek werd gewoond, waaronder dus vermoedelijk in dit soort palenwoningen. De naam Bay of Bones vinden wij spectaculairder klinken dan het museum daadwerkelijk is. Het verwijst naar de botresten die ooit op deze locatie zijn gevonden, maar heeft eigenlijk weinig met het museum te maken. De entree voor het museum is overigens zo laag dat je het voor die prijs niet hoeft te laten. Mocht je dus toch nieuwsgierig zijn, maak dan vooral een stop en loop een half uurtje door het dorpje.

Ohrid Bay of Bones

#10 Het klooster van Sveti Naum

Na de stad zelf is het klooster van Sveti Naum de bekendste bezienswaardigheid aan het Meer van Ohrid. Het orthodoxe klooster ligt vlak voor de grensovergang met Albanië en dus nog wel een stuk van Ohrid zelf verwijderd. Het grondgebied hoorde zelfs een tijd lang bij Albanië, maar in 1925 werd het geschonken door de Albanese koning aan Joegoslavië waar Noord-Macedonië toen onderdeel van was.

Het klooster is genoemd naar de heilige Naum die het zelf in de tiende eeuw oprichtte. Naum heeft zich ook laten begraven in het klooster. In het midden van een klooster staat een beeldschone kerk. Dat is dan ook de echte bezienswaardigheid van Sveti Naum.

Ohrid Sveti Naum