Egypte

Sfinx en Piramides van Egypte: 20 praktische tips

Zo lang ik me kan herinneren, staan de piramides en de Sfinx op mijn bucketlist. De eeuwenoude bouwwerken zijn de enige overblijfselen van al de wereldwonderen uit de antieke oudheid. Er zijn maar weinig bouwwerken die zo veel eeuwen hebben doorstaan en de mensheid blijven fascineren. Onze tweede dag in Egypte bezochten we gelijk deze bijzondere gebouwen en verzamelde ik 20 praktische tips voor jouw bezoek!

Cairo | Pyramids, Giza | Piramides, Gizeh | Egypt | Egypte | The Orange Backpack
Cairo | Pyramids, Giza | Piramides, Gizeh | Egypt | Egypte | The Orange Backpack
Cairo | Pyramids, Giza | Piramides, Gizeh | Egypt | Egypte | The Orange Backpack

Tips voor de piramides in Egypte

#1 Koop direct al je tickets bij de entree. Direct bij de entree kun je jouw ticket kopen en kies dan gelijk voor het goede ticket. Dus wil je ook het bootmuseum in? Een piramide van binnen bekijken? Alleen bij de entree kan je daarvoor het ticket kopen.

#2 Ga zonder twijfel voor het combiticket. Voor 600 Egyptische pond (februari 2020) koop je een combinatieticket voor het piramidecomplex én toegang tot een piramide. Als extra bonus zit hier ook toegang tot het bootmuseum bij.

#3 Je kan de piramides in! Ja, je las dat goed. Je kan een ticket kopen om de piramides van binnen te zien. Om je ultieme bucketlistervaring compleet te maken is dit wat mij betreft echt een must-do. Door nauwe en lage gangen loop, kruip en klim je naar de oude grafkamer.

#4 Maar doe dat niet als je claustrofobisch bent. De gangen in de piramides zijn krap, laag, donker en benauwd. Het kan er druk zijn en dan komen de muren echt op je af. Als je last hebt van claustrofobie, overweeg dan toch de piramide over te slaan.

#5 Denk aan je camera. Als je de piramide in gaat, moet je jouw camera bij de bewaking achterlaten. Dat vonden wij geen prettig idee en gelukkig hadden we een gids mee die buiten op onze spullen kon passen. Op telefoons wordt niet gelet en – ook al mag dat officieel niet – binnen kan je dus wel telefoonfoto’s maken.

#6 Ga ook de koninginnepiramide in. Naast de piramides heb je nog drie kleinere piramides staan die de koninginnepiramides worden genoemd. Je vindt ze meteen links van de eerste grote piramide. Ook de middelste daarvan kan je bezoeken. Een stuk kleiner dan de grote piramide en echt pikkedonker, dus gebruik de zaklamp van je telefoon.

#7 Beklim de piramides niet. Het is niet toegestaan om de piramides te beschermen. Toch zie je overal mensen op toch net die eerste stenen proberen te klimmen voor de beste foto. Er staan overal bewaking die je dan net zo hard weer terugfluit. Maar als je ze een tip geeft, helpen ze je juist weer graag een handje.

#8 Bekijk de hiërogliefen in een tombe van een hoge ambtenaar. Over het complex loopt een geasfalteerde weg voor tourbussen direct langs de piramides. Aan de andere kant van die weg is de begraafplaats voor hoge ambtenaren uit die tijd. Daar is altijd wel een tombe van geopend en wij zagen er de mooiste hiërogliefen. De piramides zelf zijn van binnen kaal en niet gedecoreerd, dus dit is dé spot voor hiërogliefen.

#9 Wandel naar het viewpoint in de zandduinen. Het is een stukje uit de richting lopen, maar dan heb je wel het mooist uitzicht over de piramides. Rondom de piramides en zeker aan de stadskant ervan heb je vooral winkels, wegen en veel bezoekers. Kies daarom voor een mooi uitzichtpunt met wat rust. Dit rustige viewpoint is niet het punt waar de toeristenbussen stoppen, aan het eind van die geasfalteerde weg. Wandel een stuk de woestijn in en ga daar even zitten voor het mooiste uitzicht in heel Egypte.

#10 Negeer de kamelendrijvers en paardenwagentjes. Zij zullen je zeggen dat je niet zelf door de woestijn kan lopen, maar het is serieus nog geen halve kilometer. Negeer ze gewoon, ze proberen alleen klanten te werven. Hun alternatief is namelijk om op hun kameel of in hun paardenwagentje naar het viewpoint te gaan. Zonde van je geld en vooral zielig voor de arme dieren.

Cairo | Pyramids, Giza | Piramides, Gizeh | Egypt | Egypte | The Orange Backpack
Cairo | Pyramids, Giza | Piramides, Gizeh | Egypt | Egypte | The Orange Backpack

#11 Sla ook het bootmuseum niet over. Direct naast de piramide van Khufu hebben archeologen een bizarre ontdekking gedaan: er lagen onderdelen van een enorm schip begraven. Op diezelfde plek hebben ze de boot weer in elkaar gezet en er een museum omheen gezet. De boot is dik 43 meter lang en was nog helemaal compleet. Er is geen enkele spijker nodig om de boot in elkaar te plaatsen, een uniek stuk vakmanschap.

#12 De schoonste wc is in het bootmuseum. Schone, openbare wc’s heb je niet veel in Egypte, maar in het bootmuseum zit er in ieder geval een schoonmaakvrouw. Geef haar een kleine fooi en je krijgt ook wat wc-papier.

#13 Breng veel water mee en bij voorkeur ook je eten. De toeristenprijzen bij de piramides zijn natuurlijk hoger dan waar dan ook in Egypte. Voor je bezoek heb je best wat tijd, dus ook wat te eten en flink veel water nodig. Neem het zelf mee om je geld en prijzendiscussies met de verkopers te besparen.

#14 Neem een jasje mee in de winter. Terwijl het in de zomermaanden ’s middags bloedheet is bij de piramide, kan het in de winter nog best fris en koud zijn.

#15 Ga zo vroeg mogelijk in de zomer of ’s middags in de winter. In de zomer wil je de hete middagzon en de mensenmassa ontlopen, dus kom je het liefst zo vroeg mogelijk. Ook in de winter is het direct na openingstijd het meest rustig, maar later in de middag is ook een goede optie. De groepsreizen en toeristenbussen zijn dan meestal alweer weg.

#16 Trek minstens vier uur uit voor je bezoek. Het piramidecomplex is groot. Je wil ook nog de sfinx en de ambtenarentombe bezoeken. En de grote piramide ben je ook niet in tien minuten in en weer uit. Neem de tijd voor je bezoek en reken op minstens vier uur.

#17 Lees en kijk je in. De piramides komen pas echt tot leven, als je er wat meer vanaf weet. Gelukkig zijn er talloze boeken en documentaires over deze wereldwonderen gemaakt, dus keuze genoeg. Wist je bijvoorbeeld dat de piramides niet gebouwd zijn door slaven, maar goed verzorgde Egyptenaren? De Sfinx uit één rotsblok is gehouwen? De piramides ooit met wit kalksteen waren bekleed om te schitteren in de zon? Er nog altijd verborgen kamers in de piramides zijn?

#18 Bezoek ’s avonds de lichtshow. Vrijwel dagelijks wordt in het donker een sound and light show vertoond, zoals bij veel oud-Egyptische monumenten. Voor de Sfinx zit het publiek op stoeltjes om het verhaal van de Sfinx te horen.

#19 De beste slaapplek bij de piramides is het Marriot Mena Hotel. De piramides liggen in Giza, een wijk van Caïro. Je hoeft dus niet bij de piramides of in die wijk te slapen, maar als je dat doet, is het Marriot de beste keus. Vanaf dit hotel heb je een fenomenaal uitzicht op de beroemde wereldwonderen. Een budgetoptie met net zo’n tof uitzicht is Panorama Pyramids Inn. Check hier de actuele prijzen en beschikbaarheid voor het Marriot en Pyramids Inn.

#20 Neem vanaf downtown Caïro de Uber naar de piramides. Wij betaalden 150 en 180 pond voor een enkele reis naar Giza. Maar de Uber-app is een echte aanrader als je discussies en prijsonderhandelingen met taxichauffeurs wilt voorkomen. De prijs is vaak nog een stuk lager ook! 

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: