Nederland

De 12 mooiste kastelen en paleizen in Nederland

Er is maar weinig dat meer tot de verbeelding spreekt dat historische kastelen met torentjes en prachtige paleizen met zwierige tuinen. De kitch, de pracht en praal, de glamour en de geschiedenis nemen je even mee naar een andere wereld. In Nederland zitten we meer dan goed om even weg te dromen naar tijden van ridders en prinsessen. Dit zijn de mooiste kastelen en paleizen in Nederland die open zijn voor bezoek!

Nederlandse kastelen en paleizen | Slot Zuylen

#1 Het Paleis op de Dam

Amsterdam | Website | In hartje Amsterdam staat een van de mooiste paleizen in Nederland. Herinner je de troonsafstand van (toen nog) Koningin Beatrix? Of De Kus van Máxima en Willem-Alexander? Het Koninklijk Paleis op de Dam is het decor van veel historische gebeurtenissen geweest. Als het Paleis op de Dam niet wordt gebruikt door de koninklijke familie voor staatsbezoeken of andere officiële gebeurtenissen, kan jij er een kijkje komen nemen. Vergaap je aan de indrukwekkende architectuur en laat de audiotour je bijpraten over de geschiedenis van Amsterdam en de Oranjes.

#2 Kasteel Duivenvoorde

Voorschoten | Website | Dit kasteel zou je klein kunnen noemen in vergelijking met grootse paleizen, maar een bezoek aan dit kasteel is onvergetelijk. Het ligt op een mooi landgoed tussen Den Haag en Leiden, waar je ook terecht kan voor een fijne wandeling. Maar wij raden je toch zeker een bezoek aan het kasteel aan. Op vaste tijden kan je met een gids meer leren over de geschiedenis van Duivenvoorde die teruggaat tot de dertiende eeuw. Bijzonder is vooral het originele interieur, waarvoor Maartje echt een zwak heeft. Dat brengt je weer wat dichterbij de levens van de oude kasteelbewoners van Duivenvoorde.

#3 Kasteel Rosendael

Veluwe| Website | Dit eeuwenoude kasteel ligt op de Veluwe. Tijdens een rondleiding leer je over de rijke geschiedenis van het kasteel en haar rijke bewoners. In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel getroffen door een bom, waarna het in verval raakte. De laatste baron droeg kasteel Rosendael over aan de staat en na een grondige restauratie is het weer open voor publiek! Vergeet vooral niet een wandeling door de landschapstuin te maken. Sla dan vooral de Bedriegertjes over. Deze fonteinvloer is onderdeel van een schelpengalerij, een ontwerp van architect Daniel Marot uit 1732. In de mozaïekvloer zijn subtiel fonteintjes verwerkt die op willekeurige momenten water spuiten, een bijzonder staaltje techniek voor die tijd!

Nederlandse kastelen en paleizen | Kasteel Rosendael op de Veluwe

#4 Slot Loevestein

Poederoijen, Gelderland | Website | Dit middeleeuwse fort brengt je terug naar de tijd van ridders en koningen. Je kent dit kasteel misschien wel uit het verhaal van Hugo de Groot. Loevestein werd ooit gebruikt als gevangenis en ook de geleerde Hugo de Groot wordt hier opgesloten. Zonder boeken kon hij niet, dus kreeg hij toestemming om boeken te ontvangen. Zijn vrouw stuurde hem die in een houten boekenkist. In het begin werd dit nog goed gecontroleerd, maar later heel wat minder. Hugo de Groot zag zijn kans schoon en liet zich in de kist naar buiten smokkelen. De kist is nu te zien in het Rijksmuseum. Passend bij dit verhaal heeft Slot Loevestein tegenwoordig ook een escape room.

#5 Slot Zuylen

Oud Zuilen, bij Utrecht | Website | Net buiten de stad Utrecht staat dit indrukwekkende kasteel. De tuin is goed voor een kleine wandeling, maar vooral het kasteel zelf is fascinerend. Slot Zuylen is uitsluitend met een rondleiding te bezoeken en dat zorgt ervoor dat de geschiedenis helemaal tot leven komt. Je leert over de feministische Belle van Zuylen, een van de weinige vrouwelijke schrijfsters uit haar tijd, én de bizarre roof in de jaren ’80. De unieke wapencollectie van het kasteel werd toen geroofd. In 2018 dook opeens een van de bijzondere zwaarden op via marktplaats.

#6 Kasteel Heeswijk

Heeswijk Dinther, Brabant | Website | Dit kasteel in het zuiden van Nederland vertelt het verhaal van Brabantse hertogen. De geschiedenis gaat tot wel 1000 jaar terug. De Oranjes veroverden kasteel Heeswijk tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de beruchte Franse Zonnekoning Louis XIV sliep ooit op het kasteel. Uiteindelijk werd in de negentiende eeuw het kasteel gekocht door een Brabantse baron. Hij verbouwde kasteel Heeswijk en op afspraak kon je het bezichtigen. Zijn zonen zetten die traditie voort en nu is het kasteel een museum.

Tip: op loopafstand van het kasteel kan je overnachten in een boutique boomhut met sauna, ontbijt én view.

Kasteel Heeswijk in Brabant | The Orange Backpack

#7 Koninklijk Paleis Het Loo

Apeldoorn | Website | Het beroemdste paleis van Nederland is natuurlijk Paleis Het Loo. Niet lang geleden werd het paleis nog door de koninklijke familie gebruikt. Tegenwoordig is het een museum dat een inkijkje geeft in de koninklijke geschiedenis van Nederland. Het paleis werd ooit gekocht door een achterkleinzoon van de beroemde Willem van Oranje en bleef in handen van de Oranjes. Koningin Wilhelmina heeft lange tijd op Het Loo gewoond en ook Juliana heeft hier gewoond. Uit hun tijd staan ook prachtige oldtimers tentoongesteld in de Koninklijke Stallen van Het Loo, naast historische koetsen. Het paleis werd lange tijd grootschalig verbouwd en is in 2021 weer geopend.

#8 Kasteel Cannenburgh

Vaassen, Gelderland | Website | Dit kasteel in Gelderland is volledig in achttiende-eeuwse stijl ingericht. Veel van het interieur komt uit het kasteel zelf en is dus ooit gebruikt door de bewoners zelf. Het werd gebouwd door veldmaarschalk Marten van Rossem in de zestiende eeuw. Na hem hebben zij nazaten Cannenburgh gemoderniseerd en kreeg het kasteel zijn klassieke uiterlijk met de vier sprookjesachtige torens. Je kan kasteel Cannenburgh bezoeken met een rondleiding, maar ook zelf met een audiotour.

#9 Muiderslot

Muiden | Website | Als je als kind een kasteel tekende, dan zag dat eruit als Muiderslot. Het is zo’n klassieke vestiging met torens en een slotgracht. Het werd dan ook gebouwd om het oude Holland en te verdedigen. Bijzonder is dat het kasteel al in de negentiende eeuw een museum werd, veel eerder dan de meeste kastelen en paleizen in Nederland. Koning Willem I liet Muiderslot kasteel restaureren om te voorkomen dat het in verval zou raken. Er is een gratis audiotour, die je ook op je telefoon kan downloaden.

#10 Kasteel De Haar

Haarzuilens, bij Utrecht | Website | De Haar is een van de mooiste kastelen van Nederland en daarmee ook het meest bezocht. Het kasteel stamt al uit de Middeleeuwen en is al eeuwenlang eigendom van de excentrieke familie Van Zuylen. Tot in de jaren ’60 werd het kasteel in september gebruikt voor grootse feesten met beroemdheden als Brigitte Bardot en Yves Saint Laurent. Nog altijd is het verbonden met de adellijke familie. Ze zijn geen eigenaar meer, maar mogen nog een maand per jaar op De Haar wonen. Het is heerlijk ronddwalen door de authentiek ingerichte kamers met de grote hal als hoogtepunt. Het lijkt wel een gotische kerk en is het ontwerp van de beroemde architect Cuypers, ook verantwoordelijk voor het Rijksmuseum en centraal station in Amsterdam. Vergeet ook niet nog een wandeling op het grote landgoed te maken.

#11 Kasteel Doorwerth

Doorwerth, bij Arnhem | Website | Niet ver van Arnhem en de Veluwe ligt dit middeleeuwse kasteel. Het stamt uit een tijd van ridders en prinsessen, zo getuigt nog steeds de ridderzaal. Extra leuk is dat de oude gevangenis en ook de keuken bewaard is gebleven. Door de eeuwen heen werd het kasteel uitgebreid en gemoderniseerd, maar de Tweede Wereldoorlog liet het vrijwel verwoest achter. Wist je dat vorig jaar zelfs nog meer dan honderd handgranaten in de tuin zijn teruggevonden? Doorwerth is uiteindelijk weer volledig gerestaureerd en geopend voor bezoekers.

#12 Stadspaleis Markiezenhof

Bergen op Zoom, Brabant | Website | Het paleis stamt al uit de Middeleeuwen en werd uiteindelijk een stadspaleis van de heren en later de markiezen van Bergen op Zoom. Er is nu een museum over de regio in het paleis gevestigd. Ook zijn een aantal stijlkamers in volle glorie hersteld. Dat maakt de Markiezenhof niet alleen een populaire trouwlocatie, maar ook museumbezoek waard.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: