Polen

14 beste bezienswaardigheden in Wroclaw in Polen

Het Poolse stadje Wroclaw komt misschien niet als eerste in je op, als je denkt aan een leuke stedentrip in Europa. Maar als je op dit blogartikel bent beland, is deze verborgen parel in Polen dus al wel op jouw radar gekomen. En terecht! Deze moderne stad vol historische architectuur, rijke cultuur, hippe hotspots en bruisende straten heeft alle ingrediënten voor een heerlijke stedentrip. Wij vertellen je alles wat je wilt weten over deze Poolse stad en delen de 15 leukste bezienswaardigheden van Wroclaw met je.

Tip: Wroclaw is het makkelijkste en vooral goedkoopst te bezoeken met een directe vlucht vanuit Eindhoven. Als je een beetje flexibel bent kan dat al vanaf € 59,-.

Street art in Wroclaw, Polen

Overnachten in Wroclaw

In de oude stad van Wroclaw vind je veel leuke accommodaties, waarvan opvallend veel aparthotels. Wij hebben zelf ook in Wroclaw overnacht in zo’n aparthotel met op onze kamer een klein keukentje. Populaire aparthotels zijn New Lux en Odrzańska Residence. Hoteltips in het oude centrum is het stijlvolle PURO en voor een goed betaalbaar hotel raden we Hotel Patio Old Town aan.

Booking.com

De 14 leukste bezienswaardigheden in Wroclaw

#1 De kabouters van Wroclaw

Hét symbool voor de stad Wroclaw zijn de kabouters. Verspreid door de stad vindt je honderden beeldjes van gnomen. De achtergrond van de kabouters gaat heel wat jaren terug naar de Sovjet-tijd. Een anti-communistische studentenbeweging adopteerde de gnoom toen als symbool. Het Poolse woord voor dwerg verschilt namelijk maar één letter met het Russische woord voor ‘rood’ en dat is de symboolkleur voor de Sovjet. De studenten vulden de straten van Wroclaw toen met schilderingen van kabouters en die raakten daardoor verbonden met het verzet.

Spoel vooruit naar 2006. Het stadsbestuur zocht naar een symbool voor de stad dat net zo iconisch zou zijn als bijvoorbeeld de draak voor Krakau. Iemand dacht toen terug aan het studentenverzet en hun kabouters en zo werd een nieuwe traditie geboren. Al snel werd de stad overspoeld door beeldjes van de dwergen. Veel daarvan zijn overigens illegaal geplaatst, want winkel- en restauranteigenaren deden enthousiast mee aan de traditie door dwergen voor hun deur te plaatsen. Maar zonder toestemming van de gemeente. Het resultaat zijn meer dan 900 kabouterbeeldjes verspreid door de stad, al is onbekend hoeveel er nou precies zijn. Ze laten allemaal iets van het dagelijks leven zien, of van de winkel of het restaurant waar ze voor staan.

Lees meer: in deze blog over de kabouters van Wroclaw vertellen we je precies waar je ze allemaal kan vinden.

Kabouters Wroclaw | Bezienswaardigheden Wroclaw
Kabouters Wroclaw | Bezienswaardigheden Wroclaw

#2 Het centrale plein en het stadhuis

Het oude centrum van Wroclaw concentreert zich rondom het centrale plein, of in het Pools: Rynek. Het enorme plein is met afmetingen van 205 bij 175 meter de op eennagrootste van het land – Krakau wint – en een van de grootste ter wereld. Bijzonder aan het plein is dat er in het midden bebouwing is. En dan niet alleen het historische stadhuis, maar een soort minidorpje met een paar straatjes waarin restaurants en appartementen te vinden zijn. Wandel dus vooral ook die straatjes in, waar het stadsgeluid opeens verstomt.

De Rynek wordt omringd door prachtige huizen in pastelkleuren. Ze zijn in veel verschillende stijlen gebouwd, afhankelijk van de eeuw waaruit ze dateren. Of dateren? Het grootste deel van de huizen is vrij recent gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog raakte Wroclaw erg beschadigd en was een groot deel van het marktplein verwoest. Opmerkelijk genoeg is het enige modern ogende pand bewaard gebleven – dat van de Santander-bank – en is dit betonnen gebouw uit de jaren ’30 daarmee een van de oudste gebouwen aan de Rynek. De andere panden zijn in historische stijl herbouwd. De laatste zelfs pas in de jaren ’90.

Wist je dat: de wederopbouw van Wroclaw zo veel jaren heeft gekost, omdat er geen bouwmaterialen waren? Ook hoofdstad Warschau lag in puin en die wederopbouw kreeg prioriteit van de Sovjet-leiders. De gebouwen in Wroclaw die de oorlog wel hadden overleefd, werden vaak zelfs afgebroken om de materialen in Warschau te kunnen gebruiken.

Het mooiste gebouw van de Rynek is zonder twijfel het gotische stadhuis. Gedurende 250 jaar werd het pand steeds uitgebouwd en vernieuwd met het huidige gebouw dus als resultaat. Het is tegenwoordig een museum, dus open voor bezoekers. Bijzondere elementen zijn de astronomische klok op de gevel die je misschien wel herinnert aan die in Praag en de vele decoraties. Kijk bijvoorbeeld eens naar de friezen langs de zijgevel, waarop je het dagelijks leven in de Middeleeuwen uitgebeeld ziet. En die beelden iets lager? Dat waren beroemde inwoners van de stad in die tijd.

Centrale marktplein Wroclaw in Polen

#3 De bruggen, eilandjes en riviertjes

Wroclaw wordt ook wel het Venetië van Polen genoemd. Nou vinden we dat zelf wat overdreven, maar water speelt zeker een grote rol in de stad. Dwars door de stad loopt de rivier de Oder, waarvan veel kleine zijtakken zich door de stad verspreiden. In het hart van de rivier liggen ook een paar eilanden, zoals Wyspa Slowdowna wat een voetgangersgebied en park is.

En wist je dat er vroeger nog meer eilanden waren? Als je op de kaart van Wroclaw kijkt, zal opvallen dat er rondom het centrum een brede rondweg loopt, zoals de Sienkiewicza en de Wielkiego. Ook dit zijn gedempte riviertjes. Vroeger was dus eigenlijk de hele oude stad gebouwd op eilandjes.

Die hoeveelheid water en eilanden vraagt om veel bruggen. Wroclaw staat in de top 5 van steden met de meest bruggen, na Venetië, Amsterdam, Hamburg en Sint-Petersburg. De rode brug naar Catherdral Island is de oudste nog originele brug. De bekendste brug is de Tumski-brug. Deze groene brug was tot drie jaar terug de plek waar geliefden hun ‘lovers lock’ hingen, tot de brug werd gerenoveerd en er nu een bord staat dat het verboden is om slotjes aan de brug te hangen. Niet getreurd voor verliefde stelletjes, want het hekwerk langs de rivier naast de brug hangt nu vol met liefdesslotjes.

#4 Zoef door de straten op een elektrische steppen

Hoewel de bezienswaardigheden van Wroclaw prima te voet zijn te verkennen, is het nog een stuk leuker om met een elektrische step rond te touren. Je vindt de stepjes van Lime op vrijwel iedere straathoek. Voor een kleine vergoeding kan jij overal een step oppakken en weer ergens anders achterlaten. Ideaal!

En mocht je bang zijn dat die hobbelige straatjes niet fijn rijden, maak je geen zorgen. Wroclaw heeft inderdaad veel charmante straatjes met kinderdopjes en hobbelige stenen, maar ook kilometers aan comfortabele fietspaden. Wij hebben ons laten vertellen dat er bijna 300 kilometer aan strak geasfalteerde fietspaden in Wroclaw liggen.

Tip: als je je bij Lime aanmeldt via onze vriendenlink, krijg je een starttegoed van $ 5.

#5 Het sprookjesachtige Wroclaw by night

Wroclaw is overdag al prachtig mooi met die pastelkleurige panden en monumentale hoogtepunten, maar ’s avonds verandert de stad in een sprookje. De straten bruisen dan nog meer, er wordt muziek gespeeld op het centrale plein en de sfeervolle lichten geven de stad een romantische sfeer. Vooral het Cathedral Island wordt dan een magisch mooie plek met oude gaslantaarns – zie tip 8! – die de oudste gebouwen van de stad verlichten. De rivierkant is een van de mooiere plekken met de rivier als spiegel, waarin de gebouwen en de lichtjes weerkaatsen. Een aanrader! Dwaal dus ook zeker ’s avonds na zonsondergang rond en bezoek de plekken waar je die dag ook al was om Wroclaw van haar mooiste kant te zien.

#6 De Centennial Hall

Ver buiten het stadscentrum vind je een prachtig groot stadspark met het meest bewonderde gebouw van heel Polen. Door architecten dan. Hier vind je namelijk de Hala Stulecia, of de Centennial Hall. Dit enorme gebouw uit 1913 was een architectonisch wonder in zijn tijd. Nog niet eerder was zo’n groot betonnen gebouw gemaakt en iedereen was verbaasd hoe zo’n betonnen dak overeind bleef. Inmiddels staat dit sterk staaltje architectuur op de UNESCO-lijst.

Ook als architectuur niet jouw ding is, is dit park een leuke bezienswaardigheid in Wroclaw. Je vindt er bijvoorbeeld Japanse tuinen en de gigantische Multimedia Fountain waar iedere avond een lichtshow is.

Tip: het park is ongeveer een half uur lopen van bijvoorbeeld Cathedral Island. Maar wil je die wandeltocht overslaan? Neem dan een van de elektrische stepjes van Lime of de fietsen van NextBike.

Centennial Hall in Wroclaw | Bezienswaardigheden Wroclaw

#7 Het Cathedral Island

Het oudste deel van de stad is Cathedral Island. Met maar liefst zes kerken is het niet moeilijk te raden waarom dit gebied zo heet. Nu is het overigens geen eiland meer, maar ooit was die grote ringweg een rivier.

Twee van de zes kerken zijn lastig van elkaar te onderscheiden. Ze zitten namelijk in hetzelfde gebouw. De Bartholemeuskerk en de Kerk van het Heilige Kruis. De grootse kerk op het eiland is de monumentale kathedraal. Als je goed kijkt, zie je in de rechtertoren nog een bomscherf uit de Tweede Wereldoorlog zitten. Het gebouw is toen grotendeels verwoest, zoals je nog goed kan zien op de foto’s links van de ingang. Inmiddels is de kathedraal weer in volle glorie hersteld en kan je vanaf de toren genieten van een panoramisch uitzicht over de stad. Er is een lift omhoog om het je gemakkelijk te maken.

Tip: heb je geen bezwaar tegen trappen? Het hoogste panorama over Wroclaw zie je vanaf de Elizabethskerk naast het marktplein.

Op Cathedral Island vindt je ook de botanische tuinen van de universiteit. Voor een kleine toegangsprijs wandel je hier door een prachtig stadspark.

Cathedral Island in Wroclaw Polen

#8 De oude olielantaarns van Wroclaw

Op Cathedral Island vind je nog de historische olielantaarns waarmee de stad vroeger werd verlicht. Dat klinkt leuk en romantisch, maar is ook een bijzondere bezienswaardigheid in Wroclaw in de avond. Dan worden alle lampen namelijk met de hand aangestoken door de lantaarnopsteker, gekleed in een zwart kostuum voor een extra dramatisch effect. Als je rond schemering op het eiland rondloopt, heb je de kans om hem te spotten. Dat is helaas nooit op hetzelfde tijdstip en hij zou ook steeds een ander rondje lopen.

De truc is om te kijken naar de twee lantaarns tegenover de kathedraal. Die worden namelijk altijd als eerste aangestoken. Als je ziet dat die branden, kan je simpelweg een lantaarn opzoeken die nog niet brandt. Uiteindelijk zal de lantaarnopsteker ook daarlangs komen.

#9 De monumentale markthal

Hala Targowa vind je centraal tussen het oude marktplein en Cathedral Island, dus deze highlight ligt sowieso op je route. Neem vooral binnen een kijkje en verbaas je over deze prachtige markthal. De volledig betonnen constructie ziet er modern uit, maar is al gebouwd tussen 1906 en 1908. Er stonden toen zelfs twee van deze markthallen in Wroclaw, maar deze overleefde als enige de oorlog. Ook vandaag kan je hier nog terecht voor groente en fruit. Een aanrader is in ieder geval de koffie bij Enklawa, in de hoek van de markthal.

Tip: naast de markthal zit de gezellige en heel betaalbare ‘brew bar’ Targowa Craft Beer & Food, waar wij aan onze vegetarische menuopties zaten en ondertussen letterlijk iedereen voor enorme schnitzels zagen kiezen. Die moeten wel een aanrader zijn.

#10 De hippe hotspots van Wroclaw

Als iets ons direct opviel aan Wroclaw, is het hoe alle straten gevuld zijn met de hipste hotspots. Van fijne ontbijtspots tot hippe koffiebarretjes en van sfeervolle restaurantjes tot instagrammable kroegen, je struikelt er haast over. Een van de hipste straten, vlakbij het oude marktplein, is de Swietego Antoniego. Een hippe patatbar, Mexicaans eten, stijlvolle cocktailbar en meer wisselen elkaar af. Loop daar ook zeker naar Galeria Neon Side, onderdeel van Ruska 46, op de binnenplaats van de gebouwen. Daar vind je mooie street art, leuke barren en een gezellige sfeer.

Sebastiaan is als koffiefan altijd helemaal in zijn element als een stad wat fijne espressobarren heeft, maar hier kon hij niet eens kiezen tussen al het aanbod. We verkenden in korte tijd zo veel mogelijk leuke hotspots en verzamelden lijsten vol met tips.

De leukste koffiebarren in Wroclaw

  • Kiosso voor coffee to go
  • Popiol i diament aan het centrale marktplein
  • Cherubinowy Wedrowiecz in een groene binnentuin
  • Paloma Coffee aan de bloemenmarkt
  • Kofeine by Incognito op dezelfde locatie
  • Bema Cafe Drobnera net buiten het centrum
  • Parrot Coffee daar vlakbij
  • Enklawa in de markthal
  • Cafe Rozrusznik ten westen van het centrum
  • Mala Czarna Local Coffee Roasters bij de Centennial Hall

#11 De street art van Wroclaw

De stad zit vol met toffe street art, zowel in als buiten het centrum. Wij ontdekten een bijzondere plek in Wroclaw met de allermooiste straatkunst.

Die plek met veel mooie murals bij elkaar is Nadrodze, een verborgen parel net buiten het centrum. Vanaf de hoofdstraat zie je er niets van, maar als je door een poort onder de gebouwen naar de binnentuinen loopt, zie je direct de kleurrijke straatkunst. De panden lijken vervallen en de straat erg armoedig, maar dat maakt het constrast met de mooie street art alleen maar mooier. Op de begane grond van deze binnentuinen zijn alle gebouwen beschilderd met prachtige plaatjes. Vissen in het water, allerlei hondjes, buurtbewoners en hun huisdieren, bloemenvelden, spelende kinderen en dinosaurussen.. Het gaat maar door. We hebben ons laten vertellen dat het om wel 1.200 m² aan kunst gaat. De exacte locatie vind je hier.

Leestip: dit zijn de 25 mooiste street art steden ter wereld, waaronder ook pareltjes in Nederland.

Street art in Wroclaw, Polen

#12 Een free walking tour door de oude stad

Wij vinden een free walking tour een van de leukste manieren om een stad te verkennen. Ben je nog niet bekend met dit concept? Het idee is een gratis rondleiding door een local die jou alle ins and outs over zijn stad vertelt. Inclusief geschiedenis, lokale tips en hoogtepunten. De rondleiding is in principe gratis, al wordt wel verwacht dat je aan het eind een fooi geeft afhankelijk van wat jij het waard vond. Wroclaw zit vol met dit soort tours!

Als je een tour kan kiezen, doe dan de free walking tour door het oude centrum van Wroclaw. Je leert dan over de algemene geschiedenis en bezoekt de belangrijkste highlights. Als je meer tijd hebt, dan zijn er ook nog thematours zoals over de kabouters of de Tweede Wereldoorlog. Wij deden de algemene highlighttour en bezochten in ruim twee uur alle bijzondere plekken, waaronder ook minder bekende plekken. Een verborgen parel die we bezochten? Bijvoorbeeld de prachtige binnentuin van het Ossolineum, een van de grootste wetenschappelijke bibiliotheken in Polen.

Free Walking Tour Wroclaw Poland

#13 De oudste straat van Wroclaw

Het oudste straatje van Wroclaw is Jatki en vind je – hoe kan het ook anders – in het oude centrum van de stad. Hier zie je oude vakwerkhuisjes in een smal straatje, waar tegenwoordig winkeltjes zijn gevestigd. Het zijn voornamelijk glaskunstwerkjes, allemaal met de hand gemaakt en verkocht als souvenirs aan bezoekers. Ooit ging het hier wat minder vrolijk aan toe, want toen was dit de plek waar de slachterijen van Wroclaw te vinden waren. De panden hebben een overhangend balkendak en je kan je nog goed voorstellen hoe daar ooit de dode dieren hingen.

Ook in dit straatje vind je een dwergbeeldje terug: een dwerg voor een deur. Ook staat aan het eind van de straat een beeldengroep van boerderijdieren. De link tussen die dieren en de slachterijen is niet moeilijk te leggen, toch? De beelden zouden dan ook een statement zijn om meer bewustwording over de vleesconsumptie te maken. Al lijken bezoekers voornamelijk geïnteresseerd te zijn in foto’s met de beelden en in de legende dat het aanraken van de poep geluk zou brengen.

Oldest street Wroclaw Poland
Oudste straat Wroclaw | Bezienswaardigheden Wroclaw

#14 Biertuin in de oude gevangenis

De oude stadsgevangenis is een van de weinige gebouwen die de Tweede Wereldoorlog ongeschonden is doorgekomen. Het is nu een faculteit voor archeologie en een populaire biertuin, maar van de veertiende tot de achttiende eeuw was het dus een gevangenis. De arme gevangenen werden opgesloten in de kelder, terwijl de rijkere inwoners van Wroclaw – vaak opgesloten vanwege belastingachterstanden – een mooier vertrek boven konden krijgen. Tegenwoordig is iedereen hier welkom en is dit een van de populairdere plekken om op zomerse dagen een biertje te drinken.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: