Polen

Kabouters in Wroclaw: gnomen spotten in de oude stad

Hét symbool voor de stad Wroclaw zijn de kabouters. Kabouters? Jazeker. Dwergen, gnomen, kabouters… Hoe je ze ook wilt noemen, deze kleine wezentjes vind je in honderden aantallen in het het Poolse Wroclaw. Ieder beeldje is uniek, waardoor het een sport is geworden onder bezoekers van Wroclaw om er zo veel mogelijk te spotten. Waarom deze beeldjes zo’n icoon voor Wroclaw zijn geworden? En waar je de Wroclaw-kabouters precies kan vinden? Lees snel verder!

Kabouters Wroclaw | Bezienswaardigheden Wroclaw

De geschiedenis van de kabouters

De achtergrond van de kabouters gaat heel wat jaren terug naar de Sovjet-tijd. Een anti-communistische studentenbeweging adopteerde de gnoom toen als symbool. Het Poolse woord voor dwerg verschilt namelijk maar één letter met het Russische woord voor ‘rood’ en dat is de symboolkleur voor de Sovjet. De studenten vulden de straten van Wroclaw toen met schilderingen van kabouters en die raakten daardoor verbonden met het verzet.

Spoel vooruit naar 2006. Het stadsbestuur zocht naar een symbool voor de stad dat net zo iconisch zou zijn als bijvoorbeeld de draak voor Krakau. Iemand dacht toen terug aan het studentenverzet en hun kabouters en zo werd een nieuwe traditie geboren. Al snel werd de stad overspoeld door beeldjes van de dwergen. Veel daarvan zijn overigens illegaal geplaatst, want winkel- en restauranteigenaren deden enthousiast mee aan de traditie door dwergen voor hun deur te plaatsen. Maar zonder toestemming van de gemeente.

Het resultaat zijn meer dan 900 kabouterbeeldjes verspreid door de stad, al is onbekend hoeveel er nou precies zijn. Ze laten allemaal iets van het dagelijks leven zien, of van de winkel of het restaurant waar ze voor staan.

Waar vind je de kabouters?

De kabouters vind je verspreid over heel Wroclaw, al zijn de meeste in de oude stad te vinden. Alleen al op het centrale marktplein heb je er tientallen. Niemand weet hoeveel er precies zijn, laat staan waar ze allemaal staan. Maar er is wel een poging gedaan om de dwergen in kaart te brengen.

Bij de Tourist Information kan je een kaart halen met alle beeldjes erop, al zijn ze eigenlijk ook niet te missen. De kaart is verwerkt in een gratis app, wat misschien nog makkelijker werkt. Er is ook een ‘free walking tour’ waarbij je op jacht gaat naar de beeldjes.

De kabouters van Wroclaw op de kaart