Polen

Poznan bezienswaardigheden: 18 leukste dingen om te doen

Poznań staat misschien niet op je radar – en juist daarom verrast deze Poolse stad je compleet. Ik bezocht de afgelopen jaren al verschillende Poolse steden en zag hoe verrassend leuk ze zijn als stedentrip. Dus toen ik werd uitgenodigd om de stad Poznań te verkennen, was ik meteen enthousiast.

In nog geen anderhalf uur vlieg je er rechtstreeks naartoe om je vervolgens onder te dompelen in een van de leukste stedentripbestemmingen van Polen. Geen massatoerisme, geen eindeloze rijen, maar wél een levendig marktplein, een kathedraal met duizend jaar geschiedenis, indrukwekkende street art en de geur van versgebakken Poznan-croissants.

Poznań is compact, kleurrijk en boordevol sfeer. Je struint moeiteloos van middeleeuwse pleinen naar moderne koffiebars en kunst in oude fabrieken. En dan is er nog dat stadhuis, waar dagelijks twee mechanische geiten hun horens tegen elkaar knallen. Het is echt een van de meest curieuze bezienswaardigheden van de stad.

Lees in deze blog wat je allemaal kunt doen in Poznań – van klassieke bezienswaardigheden tot lokale verrassingen buiten de gebaande paden.

Poznan

Stedentrip naar Poznan

Poznań is een ontzettend leuke bestemming om zowel op een reis door Polen als gewoon los als citytrip te bezoeken. Vanuit Nederland vlieg je er in slechts anderhalf uur naartoe – KLM heeft een rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol naar Poznan, dus je staat zó in Polen. Tijdens andere Polen-reizen ging ik met de trein en auto, wat ook allebei heel goed en makkelijk te doen is.

Poznań is met ruim een half miljoen inwoners een van de grotere steden van het land en speelt een belangrijke rol in de Poolse geschiedenis. Het is een gezellige universiteitsstad en historische hoofdstad van de regio Wielkopolska. Toch voelt het nergens overweldigend. Het compacte centrum is perfect te voet te verkennen en heeft veel te zien zonder bomvol iconische bezienswaardigheden te zitten. Denk aan een kleurrijk plein, een oude kerk, een hip koffietentje of juist een interessant museum.

Ik wist eerlijk gezegd niet goed wat ik moest verwachten, maar Poznań bleek een originele, toegankelijke en verrassend veelzijdige stad waar je je moeiteloos een paar dagen vermaakt.

Hoteltip: ik overnachtte tijdens mijn Poznan-stedentrip in City Solei Boutique Hotel en Park Inn by Radisson, allebei erg fijne opties. City Solei heeft erg leuke themakamers in boetiekstijl en een geweldig a la carte-ontbijt, terwijl Park Inn moderne, ruime kamers en heerlijk ontbijtbuffet biedt. Ook Hotel Kolegiacki is een aanrader, al was het maar vanwege de toplocatie en het fijne dakterras met mooie uitzichten.

Poznan

Waar staat Poznan om bekend?

Poznań is beroemd als geboorteplek van Polen, om zijn pastelkleurige marktplein met het stadhuis en de geiten, als hippe universiteitsstad, en natuurlijk vanwege de iconische Sint-Maartencroissant. Voeg daar street art, festivals en verrassend leuke bezienswaardigheden aan toe, en je snapt vast waarom deze stad zo bij mij in de smaak valt.

Wie zich afvraagt waar Polen ooit begon, komt al snel uit in Poznań en omgeving. In deze stad werd op Ostrów Tumski (kathedraaleiland) de basis gelegd voor de Poolse staat. De eerste vorsten woonden hier, hier werd het christendom ingevoerd, en de oudste kathedraal van het land staat er nog steeds. Je loopt er letterlijk over het fundament van de Poolse geschiedenis en kunt in de omgeving van Poznan nog meer van dat soort historische plekken bezoeken.

Het absolute middelpunt van de stad is Stary Rynek, het oude marktplein. Rijen pastelgekleurde gevels, fonteinen, terrassen en middenin dat fantastische stadhuis. Elke dag om twaalf en om drie uur komt daar het publiek op af voor het geitenspektakel: twee mechanische bokken die bovenin de toren hun horens tegen elkaar slaan. Dat is even maf als dat het leuk is!

Maar Poznań is niet alleen verleden. Het is ook een bruisende studentenstad en dat maakt Poznan niet alleen historisch, maar juist modern en levendig. Hippe street art, een instagrammable koffietent, of een containerbar aan de rivier. De stad zit vol creatieve ondernemers, foodconcepten en moderne bezienswaardigheden.

Om af te sluiten moet ik je nog vertellen over het legendarische Poznan-gebak. De rogal świętomarciński is geen gewone croissant, maar een gevulde suikerbom met maanzaad, noten en rozijnen. Het is oorspronkelijk verbonden aan 11 november (Sint-Maarten) en wordt vooral nog op die dag gegeten, maar tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. Elke bakker in de stad heeft gebruikt hetzelfde historische recept en heeft een officieel certificaat nodig om de croissant te mogen maken.

Poznan

Wat te doen in Poznan: van historische highlights tot hippe hotspots

Bezoek de klassieke bezienswaardigheden van Poznan

#1 Stary Rynek (Oude Markt)

Stary Rynek is zonder twijfel de plek waar je je bezoek aan Poznań begint. Dit is al sinds de dertiende eeuw het hart van de stad. Het plein is perfect vierkant, met zijden van ongeveer 140 meter, en ligt midden in de oude stad. Je kijkt hier je ogen uit: aan alle kanten zie je pastelkleurige koopmanshuizen, elk net even anders, met trapgevels en decoraties die variëren van renaissance tot barok.

Wat je nu ziet, is overigens niet origineel. Het is het resultaat van zorgvuldige wederopbouw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het plein bijna volledig verwoest. In de jaren vijftig en zestig werd het stukje bij beetje hersteld, vaak op basis van oude tekeningen. En dat is gelukt: vandaag de dag is Stary Rynek een van de best gereconstrueerde marktpleinen van Polen, en misschien wel van Europa.

Wat mij betreft is dit zonder twijfel het meest fotogenieke stukje van de oude stad. Je vindt hier altijd gezelligheid en volle terrassen. Hoewel de restaurants hier misschien wat meer focus op toeristen hebben dan op lokale cuisine, kan ik je van harte aanraden hier op zijn minst een drankje te bestellen. Het zou zonde zijn om alleen even snel een rondje over het plein te wandelen, terwijl je hier ook heerlijk een tijdje op een terras kan zitten en al het moois in je op kunt nemen.

#2 Ratusz Poznański (Stadhuis van Poznań) en de geiten

Midden op het plein staat het opvallendste gebouw van allemaal: het oude stadhuis van Poznań. Oorspronkelijk was dit een vrij eenvoudig gotisch gebouw uit de dertiende eeuw, maar in de zestiende eeuw kreeg het een flinke make-over. De Italiaanse architect Giovanni Battista di Quadro werd erbij gehaald, en tussen 1550 en 1560 toverde hij het om tot een renaissancepaleis met sierlijke loggia’s, een rijkversierde gevel en een indrukwekkende toren.

En dan die klok – daar draait het elke dag om. Of beter gezegd: om wat er bóven die klok gebeurt. Om stipt twaalf uur gaan daar twee luikjes open, en dan verschijnen er twee houten geiten die twaalf keer met hun horens tegen elkaar botsen. Hilarisch om te zien, en niet alleen voor toeristen: ook locals blijven het leuk vinden. De legende? Die gaat over een jonge kok die twee geiten redde van de slacht. De beesten ontsnapten en klommen tot boven in de toren, waar ze vervolgens prompt onderdeel werden van het dagelijkse spektakel. Sindsdien hoort het geitenritueel bij de stad als stroop op pannenkoeken.

Binnenin het stadhuis zit het Museum van de Geschiedenis van Poznań. Je loopt er door eeuwen stadsgeschiedenis, van middeleeuwse stadsrechten tot communistische flatblokken. De grote zaal op de eerste verdieping is een blikvanger: hoge plafonds, houten balken, kleurrijke wapenstenen. Je hoeft echt geen liefhebber van geschiedenis te zijn om hier geboeid rond te lopen. Een bezoek aan dit gebouw is niet alleen leerzaam, maar ook gewoon heel leuk. Zeker combineren met een lunch op een van de terrassen eromheen.

Poznan Stary Rynek

#3 Ostrów Tumski (Kathedraaleiland)

Wie wil begrijpen waar Polen als land is ontstaan, moet naar Ostrów Tumski. Dit eiland tussen de rivieren Warta en Cybina is niet alleen de oudste wijk van Poznań, maar ook de plek waar de Poolse geschiedenis letterlijk begonnen is. Nadat er eeuwen terug al een nederzetting was gebouwd, vestigde zich hier in de tiende eeuw ook de eerste heerser van Polen. Hier vond zijn doop plaats, het begin van de christelijke Poolse staat.

Centraal op het eiland staat de kathedraal van Poznań, of voluit: de Aartsbasiliek van de Heilige Apostelen Petrus en Paulus. Dit is de oudste kathedraal van Polen. De eerste versie werd gebouwd in de tiende eeuw, maar het gebouw kreeg door de eeuwen heen verschillende gedaantes, van romaans tot barok. Na zware schade in de Tweede Wereldoorlog koos men ervoor om de kerk te restaureren in gotische stijl, zoals die vermoedelijk was rond de veertiende eeuw. Binnenin vind je onder andere de graven van de eerste heersers van Polen en de indrukwekkende Gouden Kapel.

Maar er is meer te zien dan alleen de kathedraal. Op het eiland staat ook de Kerk van de Heilige Maagd Maria en wordt je op verschillende plekken herinnert aan de stadsmuren van de allereerste nederzettingen. Aan de rand van het eiland vind je Porta Posnania, een hypermodern erfgoedcentrum dat het verhaal van Ostrów Tumski vertelt via interactieve installaties.

Poznan Ostrów Tumski

#4 Zamek Cesarski (Keizerlijk Kasteel)

Zodra je het Keizerlijk Kasteel van Poznań ziet, begrijp je dat dit geen middeleeuws bouwwerk is. Het oogt wel oud, met zijn dikke muren en hoge toren, maar het is ‘slechts’ iets meer dan honderd jaar oud. Tussen 1905 en 1910 liet de Duitse keizer Wilhelm II dit kasteel bouwen als uitvalsbasis voor zijn bezoeken aan de regio, die toen nog bij het Duitse Rijk hoorde. De architect koos voor een indrukwekkende bouwstijl met veel steen, bogen en torens. Het geheel moest vooral indruk maken, en dat doet het tot op de dag van vandaag.

Helaas is de keizer er maar drie keer geweest, voordat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Daarna kwam het in Poolse handen. Het werd gebruikt als regeringsgebouw en universiteit, totdat de Tweede Wereldoorlog alles veranderde. De nazi’s namen het over, en lieten het gebouw verbouwen tot zijn Poolse hoofdkwartier. De kapel werd de persoonlijke werkkamer van Adolf Hitler en is nog altijd een exacte replica van zijn bekende kantoor in Berlijn, al werd het uiteindelijk nooit gebruikt.

Vandaag de dag heeft het gebouw een totaal andere functie. Het is nu een cultureel centrum onder de naam Zamek Centrum Kultury. Er zijn tentoonstellingen, concerten, filmvertoningen en festivals. Je kunt er als bezoeker dwalen door de voormalige troonzaal, de ongebruikte werkkamer van Hitler of de kasteeltuinen bekijken. Er zijn audiotours beschikbaar om je de weg te wijzen en meer achtergrondinformatie te geven. Het contrast tussen het keizerlijke én naziverleden met de creatieve energie van nu maakt dit kasteel tot een van de meest bijzondere plekken van de stad.

Poznan Zamek Cesarski

#5 Zamek Królewski (Koninklijk Kasteel)

Bovenop een heuvel aan de rand van de oude stad ligt het Koninklijk Kasteel van Poznań. Je kunt het bijna niet missen: het witte gebouw met zijn hoge toren steekt duidelijk boven de rest van de stad uit. Op deze plek werd in de middeleeuwen een kasteel gebouwd, waar ooit zelfs koningen werd gekroond.

Lang heeft het kasteel er echter niet als kroonjuweel uitgezien. Het is door de eeuwen heen meerdere keren verwoest: door brand, oorlogen en invasies. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bijna volledig met de grond gelijkgemaakt. Pas in 2010 begon de grootschalige heropbouw, die zes jaar duurde. Wat je vandaag ziet, is dus geen middeleeuwse vestiging, maar een moderne versie van een kasteel.

Je vindt er dan ook geen historisch ingerichte zalen, maar het Museum voor Toegepaste Kunst. Er is een grote collectie meubels, keramiek, textiel en sieraden te zien, vanaf de middeleeuwen tot aan hedendaags ontwerp. Mijn persoonlijke favoriet is de kasteeltoren. Vanaf de toren heb je een panoramisch uitzicht over het oude centrum van Poznań. En je hoeft er niet eens een zware klim voor te maken, want de toren heeft zelfs een moderne lift!

Poznan View Zamek Królewski

Duik in de musea van Poznan

#6 Centrum Szyfrów Enigma (Enigma Museum)

Vlak bij het centraal station en direct naast het keizerlijk kasteel van Poznań ligt een van de modernste en meest verrassende musea van de stad: het Centrum Szyfrów Enigma. Wie denkt dat cryptografie alleen iets is voor spionnen en nerds, leert hier wel anders.

In het interactieve museum duik je in het meeslepende verhaal van drie Poolse wiskundigen die in de jaren ’30 in Poznan iets ongelofelijks presteerden: ze kraakten de Enigma-code van het Duitse leger. Die doorbraak zou later cruciaal blijken voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Zelf dacht ik altijd na het zien van de film The Imitation Game dat de enigmacode was gekraakt door de Britse Alan Turing, maar de drie studenten uit Poznan waren hem al voor. In het museum leerde ik dat de bekende Alan Turing op hun werk heeft verder gebouwd.

In de permanente tentoonstelling leer je stap voor stap hoe de Enigma-machine werkte, wat de zwakke plekken waren en hoe de Polen die ontdekten. Je kunt zelf aan de slag met codeermachines, puzzels en simulaties, maar het verhaal van de drie studenten fascineerde mij persoonlijk het meest.

#7 Porta Posnania (Interactief Erfgoedcentrum)

Porta Posnania is een ontzettend modern erfgoedcentrum aan de rand van Ostrów Tumski. Dit is dé plek om te ontdekken hoe de Poolse staat ooit begonnen is. Wat meteen opvalt is het gebouw zelf: strak beton, veel glas en een minimalistisch ontwerp dat schitterend contrasteert met de eeuwenoude omgeving. Een glazen loopbrug verbindt het hoofdgebouw met een oud negentiende-eeuwse verdedigingswerk op Cathedral Island.

In het museum vind je amper vitrines of lange lappen tekst, maar een multimediale beleving die je meeneemt door de geschiedenis van deze plek. Aan de hand van beeld, geluid en licht kom je meer te weten over het ontstaan van Polen, het leven in de vroege middeleeuwen en de rol van Poznań als religieus centrum. Een audioguide neemt je mee door alle exposities.

#8 Rezerwat Archeologiczny Genius Loci (Archeologisch Reservaat Genius Loci)

Direct naast Porta Posnania vind je een verborgen parel voor liefhebbers van geschiedenis: het Archeologisch Reservaat Genius Loci. Hier loop je over de fundamenten van het tiende-eeuwse Poznań. En dat mag je best letterlijk nemen, want je wandelt over glazen vloeren waaronder eeuwenoude muren en verdedigingswerken zichtbaar zijn. De originele resten van een houten palissade en stenen funderingen vertellen het verhaal van de eerste bewoners van Poznań.

Het kleine museum is ideaal te combineren met een wandeling over Ostrów Tumski en biedt net iets meer diepgang dan je op straatniveau meekrijgt.

Tip: zie je direct buiten het museum die vreemde sculptuur de weg overspannen? Die markeert de vorm en de plek van de middeleeuwse stadswallen.

Poznan Genius Loci

#9 Overige musea in Poznań

Naast de bekende musea heeft Poznań nog een aantal verrassende plekken die de moeite meer dan waard zijn. Neem bijvoorbeeld het Nationaal Museum met een mix van Poolse meesters, moderne kunst en Europese klassiekers.

Liever iets met een historisch randje? Dan is het Archeologisch Museum een aanrader. Dit zit verstopt in een oud stadspaleis en barst van de vondsten uit de steentijd, bronstijd en Romeinse periode. Er is zelfs een echte Egyptische mummie, compleet met sarcofaag.

Wil je wat meer te weten komen over de stad zelf? Loop dan binnen bij het Museum van de Geschiedenis van Poznań in het oude stadhuis. Je wandelt hier langs maquettes, foto’s en oude kaarten die laten zien hoe Poznań zich door de eeuwen heen ontwikkeld heeft. Mijn gids wees me ook op de oude mechanische geiten die hier staan. Toen ze werden vervangen voor de huidige geiten boven de klok, belandden ze in dit museum.

Poznan Archaeological Museum

Ontdek de moderne highlights

#10 Stary Browar (Oude Brouwerij)

Stary Browar is geen standaard winkelcentrum. Je kunt er shoppen in tientallen winkels, van grote ketens tot kleine boetiekjes, maar het is wat mij betreft een moderne bezienswaardigheid vanwege het ontwerp en de kunst. Dit complex is namelijk gebouwd in en rond een voormalige negentiende-eeuwse bierbrouwerij, en die industriële sfeer zie je overal terug. Van bakstenen muren tot gietijzeren details en grote open ruimtes.

Verspreid door het winkelcentrum vind je ook allerlei kunstwerken. Loop je van de ene naar de andere winkel, dan kom je ineens een moderne sculptuur of moderne installatie tegen. Dit winkelcentrum heeft geen saaie gangen met reclameposters, maar is haast een soort galerie waar toevallig ook Zara zit.

In de zomer is het park buiten een fijne plek om even uit te blazen met een koffie of ijsje. Persoonlijk ben ik totaal geen shopper, maar ook dan: gewoon gaan. Stary Browar is ook leuk als je alleen maar komt om rond te kijken naar de industriële architectuur en verrassende kunstwerken.

#11 Mural Śródka (De trompettist en de kat)

In de wijk Śródka, aan de oostkant van het centrum, vind je de meest indrukwekkende gevel van Poznan. Op de hoek van ul. Śródka 3 prijkt een enorme muurschildering met een trompettist op het dak, een kat op de loer en een bonte stoet figuren uit het verleden van de wijk. De schildering heet dan ook voluit: Opowieść Śródecka z trębaczem na dachu i kotem w tle – oftewel: “Het verhaal van Śródka met een trompettist op het dak en een kat op de achtergrond.”

De muurschildering is in 2015 aangebracht en gebaseerd op een zwart-witfoto uit de jaren twintig. Lokale helden als de slager, de herbergier en zelfs een hertog zijn vereeuwigd in kleur. Maar het is niet zomaar een kunstwerk. Door het slimme gebruik van perspectief lijkt het alsof de figuren echt uit de muur stappen. Zeker als je er schuin voor staat, krijg je het gevoel dat er echt diepte in het werk zit.

Je loopt er zo naartoe vanaf Ostrów Tumski, via de brug over de Cybina. Ons is bovendien door locals verteld dat de wijk Śródka een leuke, hippe plek is met gezellige restaurants, dus blijf hier vooral even plakken.

Tip: Poznan is misschien niet de ultieme street art-bestemming, maar naast deze muur in Śródka vind je verspreid door de stad nog meer street art. Let bijvoorbeeld eens op het zwarte oog (‘Pan Persykop’) van de lokale artiest Noriaki die je echt overal ziet.

Poznan Mural Srodka

#12 KontenerART

Zodra de zon zich laat zien en de lente aanbreekt, komt aan de oever van de Warta een creatieve hotspot tot leven: KontenerART. Denk aan zeecontainers, kunst, muziek en veel barretjes. Wat ooit begon als een tijdelijk project van lokale kunstenaars, is uitgegroeid tot een van de meest geliefde zomerplekken van de stad.

Het terrein bestaat uit meer dan twintig containers die dienst doen als bar en podium. Middenin staat een grote boom met daar omheen houten terrassen, bankjes, zitkussens en sfeerverlichting. Je drinkt hier je biertje aan de rivier, luistert naar een dj-set of (in mijn geval) kijkt naar een gratis salsales voor beginners.

Sommige containers hebben zelfs een dakterras, en vanaf daar heb je uitzicht op de rivier, de kathedraal en de skyline van de stad. Het seizoen loopt van mei tot september en het programma wisselt wekelijks: van yoga in de ochtend tot elektronische muziek in de avond. Ik vond dit echt een ontzettend gezellige en levendige plek om te bezoeken. Een dikke aanrader!

Dompel je onder in culinair Poznan

#13 Rogal świętomarciński (Sint-Maartencroissant)

Je kunt Poznań niet verlaten zonder een rogal świętomarciński te proeven. Deze reusachtige croissant – denk formaat manshand – is gevuld met witte maanzaad, noten en rozijnen, en bedekt met een dikke laag glazuur en nog meer noten. Zwaar? Ja, want deze lekkernij telt maar liefst 1000 tot 1200 kcal.

De oorsprong van deze lekkernij gaat terug naar de negentiende eeuw en houdt verband met Sint Maarten. Het verhaal is me meerdere keren verteld en steeds in een ander jasje. De heilige Maarten verscheen aan een bakker in zijn droom en vertelde hem deze croissants te maken, een bakker besloot ter ere van Sint-Maarten croissants uit te delen aan de armen of een lokale bakker gebruikte de opbrengsten van deze croissants om de armen te ondersteunen.. Welke versie ook juist is, deze typische Poznan-croissant wordt nog altijd massaal gegeten in de stad op 11 november, de feestdag van Sint Maarten. Inmiddels is het een beschermd streekproduct: alleen gecertificeerde bakkers uit de regio Poznań die zich aan het officiële recept houden, mogen hem verkopen onder de naam rogal świętomarciński.

Je vindt ze tegenwoordig het hele jaar door, maar in november – rond Sint-Maarten op 11 november – vliegen ze letterlijk over de toonbank. De stad organiseert dan ook een groot feest met optochten en markten. Wil je het hele verhaal horen én zien hoe zo’n croissant gemaakt wordt? Breng dan een bezoek aan het Rogalowe Museum aan de rand van het oude marktplein. Daar leer je alles over de vulling, de traditie én mag je natuurlijk zelf proeven.

#14 Dakterras Hotel Kolegiacki

Als je even aan de drukte van Stary Rynek wilt ontsnappen, loop dan richting Hotel Kolegiacki. Dit charmante boetiekhotel ligt aan een rustig en fotogeniek plein in de oude binnenstad, maar wat het echt bijzonder maakt, is het dakterras. Vanaf hier kijk je zó uit over de daken van Poznań, met zicht op de kleurrijke gevels van het marktplein en de torens van het oude stadhuis.

Op een zonnige dag is dit een van de fijnste plekken in de stad om je koffie of cocktail te drinken. Je hoeft geen hotelgast te zijn om er iets te drinken of een hapje te eten, dus loop gewoon naar binnen en neem de lift naar boven.

#15 Lokale aardappelgerechten

In Poznań is een aardappel niet zomaar een aardappel – het is cultuur, comfortfood en traditie in één. De regio Wielkopolska staat bekend om haar liefde voor pyry, het lokale woord voor aardappelen. Het bekendste gerecht is pyry z gzikiem: warme, in de schil gekookte aardappels met een romige topping van kwark, zure room, bieslook en ui.

In veel restaurants in Poznań staan aardappelgerechten als dit gewoon op de kaart. Geen haute cuisine, maar wél echt lokaal. Wil je je volledig onderdompelen in de aardappelkeuken van deze regio? Ga dan naar restaurant Pyra Bar, waar je heel betaalbaar alle denkbare aardappelgerechten op de kaart terug ziet komen. De leukste tafeltjes vind je achterin in de tuin.

#16 Hippe koffiebars in Poznań

Poznań heeft zich in rap tempo ontwikkeld tot een paradijs voor koffieliefhebbers. Of je nu houdt van slow drip, AeroPress of een klassieke flat white, de stad barst van de gezellige koffiebars waar sfeer en kwaliteitskoffie met elkaar samenkomen. Een aantal tips die ik kreeg van koffieliefhebbers en locals?

Favoriet van mijn gids is Lagacca, een moderne koffiebar waar kwaliteit serieus genomen wordt. De eigenaar won namelijk meerdere baristawedstrijden. De inrichting is rauw, informeel en een tikje alternatief. Je vindt deze spot vlakbij het centrale plein.

Een totaal andere vibe vind je bij Piece of Cake. Deze gezellige patisseriezaak combineert specialty coffee met huisgemaakte taarten, cupcakes en andere zoetigheden. Het interieur is knus, met veel kleur en vintage details. Je komt hier makkelijk voor één koffie en blijft hangen voor een uitgebreide lunch met taart toe.

Kaferdam voelt hip en minimalistisch. Ook de koffie is van goede kwaliteit en de sfeer is laagdrempelig en gezellig. Op warme dagen is het terras een fijne plek.

Bij Bardzo draait het om eenvoud, goede koffie en een ontspannen sfeer. Je drinkt hier een sterke flat white in de ochtendzon of verstopt je in de achtertuin met ontbijt en krant.

Tot slot kreeg ik Kahawa nog als tip, een koffiebar en boekwinkel in één. Je zit er tussen de boeken, met uitzicht op het plein, en drinkt koffie van hun eigen branderij.

#17 Ptasie Radio

naast hippe koffietentjes vind je in Poznań ook een heleboel creatieve restaurants – en Ptasie Radio is zonder twijfel een van de leukste. Dit kleurrijke restaurant zit aan de rand van het centrum en is vernoemd naar een bekend Pools kindergedicht van Julian Tuwim. Alles draait hier om vogels en radio’s, en die twee komen op verrassend leuke manieren samen. De ene ruimte is ingericht als een gigantische vogelkooi, inclusief metalen stangen en hangplanten, terwijl je in een andere zaal eet tussen behang vol vogels en een bar in de vorm van een antieke radio. Het is speels en fotogeniek, maar nergens kitsch.

Ook het menu is een aanrader: een mix van Poolse en internationale gerechten, met genoeg opties voor vegetariërs. Alles is vers en mooi origineel. Extra leuk is de Poolse wijnkaart, met flessen uit lokale wijngaarden. Perfect voor een ontspannen lunch of gezellige avond met nét dat beetje extra flair.

Maak een dagtripje door Wielkopolska (Groot-Polen)

#18 Historische dagtrip: Gniezno, Ostrów Lednicki en Wielkopolska Openluchtmuseum

Voor wie meer wil dan alleen een stadswandeling door Poznań en écht de historische diepte in wil duiken, is een dagtrip naar Gniezno, Ostrów Lednicki en het openluchtmuseum in Dziekanowice een gouden combinatie. Dit is geen standaard sightseeing, maar een intensieve duik in het ontstaan van Polen. Je hebt er wel een huurauto voor nodig, want alleen Gniezno is makkelijk bereikbaar met de trein. De rest ligt verstopt tussen de dorpen, velden en meren van de regio Wielkopolska .

Begin in Gniezno, dat zichzelf neerzet als de eerste hoofdstad van Polen, een term waarover veel discussie bestaat. De kathedraal van Gniezno torent hoog boven de stad uit en ademt geschiedenis. Hier werden Poolse koningen gekroond, ligt het graf van de heilige Adalbert, en vind je de beroemde bronzen Gniezno-deuren met reliëfs die zijn levensverhaal vertellen. Leuk detail: in het oude centrum kom je overal kleine bronzen konijnenbeelden tegen, verstopt in het normale straatbeeld. Ze vertellen allemaal een eigen verhaal over Gniezno.

Gniezno

Vanuit Gniezno is het een klein stukje rijden naar Ostrów Lednicki, een eiland in het Lednickie-meer. Je gaat erheen met een pontje en zet voet op misschien wel de belangrijkste archeologische plek van het land. Hier woonde ooit de eerste Poolse heerser. Je ziet de resten van een paleis, stevige verdedigingsmuren en herbouwde huizen waar een dame in klederdracht laat zien hoe stoffen werden geweven.

Tip: direct naast het eiland vind je het markante restaurant Karczma na Lednicy. Het is volledig in houten chaletstijl gebouwd, maar eigenlijk heel modern. Ik maakte er een koffiestop.

Vijf minuten verder ligt het Openluchtmuseum van Wielkopolska, waar je door een volledig nagebouwd dorpsleven loopt. Houten huisjes met bloementuinen, een authentiek kerkje, een prachtig landhuis en historische windmolens. Alle medewerkers lopen in historische kleding rond, wat het echt helemaal af maakt. In de zomer schijnt het er helemaal tot leven te komen met allerlei demonstraties en Poolse volksmuziek. Je hoeft geen geschiedenisfreak te zijn om dit leuk te vinden.

Tip: vlakbij vind je het knusse en authentieke restaurant Lednickie Wrota, waar ik na het museumbezoek heb geluncht.

Gniezno

Ik bezocht Poznan en omgeving op uitnodiging van Poolse Organisatie voor Toerisme.