Guatemala

Beklim de Pacaya-vulkaan in Guatemala

Kamperen onder een prachtige sterrenhemel, marshmallows roosteren boven lava en indrukwekkende uitbarstingen van rood lava. Slapen op de Pacaya is een unieke ervaring om nooit te vergeten! We vertellen je in deze blog alles wat je moet weten over de hike, het kamperen en de vulkaan, inclusief handige paklijst.

Waarom is de Pacaya-vulkaan een aanrader?

Heb je altijd een actieve vulkaan van dichtbij willen beleven? De lavastromen willen zien? Uitbarstingen willen meemaken? Dan stond de Pacaya al die tijd al op jouw bucketlist! Van de drie actieve vulkanen in Guatemala is de Pacaya de enige die je tot vlakbij de krater veilig kan beklimmen. Dit is jouw moment om up, close and personal met een vulkaan te worden.

Wij vonden de avondhike in het donker een van de meest spectaculaire dingen die we ooit hebben gedaan. De enorme lavastromen vanaf de top naar beneden, de lavaspetters vanuit de krater en de dikke rookwolken. Wow! Toen het wat mistig was, bedierf dat de pret absoluut niet. De mist kleurde juist geweldig rood door het licht en de kleur van het lava.

Drie opties: ochtend, middag of overnight tour naar de Pacaya

Er zijn drie manieren om de Pacaya te beklimmen. De hike overdag is het meest populair en dan is het ook het drukst op de vulkaan. Tours naar de vulkaan duren een halve dag, dus je hebt dan de keuze uit een ochtend- of middaghike. We raden je aan om dan voor de middaghike te kiezen en specifiek te vragen naar de sunset-optie. Het is namelijk mogelijk om vanaf de vulkaan de zonsondergang te zien. De middaghike is daarvoor de perfecte optie!

Bij een daghike zul je vanwege het daglicht niet de rode lavastromen of rode spetters boven de krater zien. Je zult vooral rookwolken kunnen waarnemen en de warmte tussen de gestolde lava kunnen voelen. Een dagtour zal ook vrijwel nooit helemaal naar de top gaan. Als je dat wel graag wilt, informeer daar dan voor het boeken naar.

Onderdeel van iedere tour – daghike of overnight optie – is het roosteren van marshmallows op de vulkaan! Tussen de gestolde lava zitten spleten waar je de hitte van de vulkaan kan voelen. Daarop blijk je perfecte marshmallows te kunnen maken.

Wij deden zelf de overnight tour met Ox Expeditions en zouden je die echt aanraden boven een daghike. Afhankelijk van het weer en de bewolking zul je dan ‘s avonds of ‘s nachts naar de top van de vulkaan klimmen. Omdat het donker is, heb je dan een adembenemend uitzicht op de rood gloeiende lava. Een unieke ervaring die je overdag zult missen.

De hike naar het Pacaya basecamp

Met een busje van de tourorganisatie rijden we vanaf Antigua naar de voet van de Pacaya. Dit duurt normaal gesproken ongeveer 1,5 uur. Maar we hebben pech vanwege wegwerkzaamheden en doen er uiteindelijk 2 uur over. Houd vooral je ogen open tijdens de rit, zo raadt de gids ons aan! Onderweg zien we meer van het land en legt de gids uit waar we langsrijden. Zo voert de rit langs het plaatsje Viejo, de oude hoofdstad van Guatemala. Ook zien wij de schade die de uitbarsting van de Fuego in 2018 heeft aangebracht. We zien het dorp dat volledig onder as en lavastromen is bedolven. Ook kon je duidelijk de weg zien die de stromen hadden gebaand. Als een droog liggende rivierbedding, zo diep en breed!

Wij beginnen uiteindelijk rond 16.00 uur aan de klim naar boven. De hike duurt ongeveer 1,5 uur. We klimmen in totaal 400 meter naar het kamp voor de nacht, van 1600 meter naar 2000 meter hoogte. Vooral het eerste stuk is steil. De eerste 100 meter daarvan is verhard, maar daarna is de hele route een zandweg door bos. Het steile stuk heeft op sommige plekken zelfs trappen, zo steil is het. Ben je bij het uitkijkpunt over de vulkanen? Dan heb je het ergste gehad en volgt het minder steile stuk.

De Pacaya-vulkaan wordt vaak vergeleken met de Acatenango en de hike wordt dan beschreven als makkelijk. Maar onderschat de klim niet. Het is zeker niet superzwaar, zeker het minder steile deel niet. Het is vooral minder zwaar, omdat de klim in totaal maar 1,5 uur duurt. Dat is inclusief veel rustpauzes. Is het echt te zwaar? Aan de voet van de vulkaan en ook nog tijdens de weg naar boven bieden locals hun paard aan. Je kan je dus ook door een paard naar boven laten brengen.

De hike eindigt waar het bos in de verharde lava overgaat, op ongeveer 2000 meter hoogte dus. Dat is ook waar het kamp van Ox Expeditions ligt. Ox heeft een eigen stuk grond op de vulkaan, dus hebben zij op het kamp stenen, overdekte eettafels kunnen bouwen. Plassen doe je in de bosjes, voor grote boodschappen hebben ze een hokje neergezet. Op het terrein worden vervolgens de tentjes opgezet, terwijl de schemer inzet. Terwijl het daglicht minder wordt, zien we de vulkaan langzaam opgloeien. De lavastroom is steeds beter zichtbaar en wordt steeds roder.

In het pikkedonker naar de krater

Bovenop de vulkaan is het koud en het weer kan wisselvallig zijn. Meestal wordt de hike naar de top ‘s nachts gedaan, maar als het weer goed is, meteen na aankomst in het donker al. Die avond is de lucht helder en onbewolkt. Het perfecte weer om de top van dichtbij te zien! Dus beginnen we meteen na het vallen van de avond de hike naar boven.

De klim naar de top op 2500 meter hoogte is loodzwaar door de losse ondergrond van lavazand en lavastenen. De route is nooit hetzelfde. Altijd is een lokale gids uit het dorp bij deze klim aanwezig om de activiteit en de lava in de gaten te houden. En de route daarop af te stemmen. Zij werken hier hun hele leven lang en kennen de vulkaan door en door.

Het uitzicht is spectaculair! De lava kleurt rood en oranje op, zowel in de lavastroom als vanuit de krater. De erupties zien we van zo dichtbij dat we het ondanks de kou op de vulkaan hier bloedheet hebben. Soms slaat het weer een paar minuten om en trekken er dichte mistwolken voorbij. Het is bijzonder om te zien hoe ook die rood en oranje kleuren.

Of we met de local guide nog dichterbij de lavastroom willen komen, vraagt de gids van Ox? Yes please! Per tweetal mogen we met de gids en local guide naar de lavastroom klimmen. We staan op nog geen 50 meter van dit natuurfenomeen. Het is bloedheet en de hele wereld lijkt uit rood vuur te bestaan. Een indrukwekkend moment.

De tocht naar beneden, nog steeds in het pikkedonker, is misschien nog zwaarder. Alles is glipperig door de losse ondergrond en om de paar meter ligt er wel iemand van de groep onderuit. Voor de klim van de voet naar het kamp hadden we geen stokken nodig, maar nu zijn we blij dat we die wel mee hebben genomen. Dat extra beetje houvast is erg welkom. Op de terugweg naar beneden maken we nog een stop om alvast het toetje van ons avondeten klaar te maken. De beroemde marshmallows op de Pacaya! Zo gaaf om tussen de stenen rood oplichtende spleten te zien. Een marshmallow is boven zo’n spleet in een paar seconden klaar.

Een koude nacht en de sunrise vanaf de Pacaya

Terug in het kamp eten we ons bord pasta, drinken we een glaasje wijn en warmen we ons aan het kampvuur. Wij duiken al vrij snel ons tentje in. We slapen op een matje en hebben zelf een opblaasbaar kussentje meegenomen. Met al onze kleren aan, inclusief warme muts, duiken we onze slaapzak in. De kleren en slaapzak houden ons warm. Het is behoorlijk fris, maar echt koud hebben we het niet.

Rond 5.15 uur gaat een deel van de groep weer een stukje de vulkaan op voor de zonsopkomst. Vanaf de Pacaya zie je de andere vulkanen van de Antigua goed liggen: de Agua, Acatenango en Fuego. Die ochtend kleurt de lucht rondom die vulkanen in allerlei pastelkleuren, een prachtig gezicht.

Terug in het kamp ontbijten we met bananenbrood en rond 7.15 beginnen we de afdaling. Die is erg makkelijk; we hebben geen last van onze knieën of van wegglijden. Zelfs met een paar stops zijn we om 8.05 uur alweer beneden. Rond half 10 zijn we weer terug in Antigua.

Voorbereidingen en tips voor de Pacaya-hike

De overnight tour naar de Pacaya wordt niet iedere dag aangeboden. Informeer voor je reis of zodra je in Antigua aankomt, naar de planning van de tourorganisaties. Ox Expeditions staat erom bekend de meeste overnight tours te doen. Het fijne van een tour met Ox is ook dat je niet alles zelf hoeft mee te nemen vanaf huis of in Antigua moet kopen. Van hoofdlampjes tot stokken en van backpacks tot warme kleding, je kan het allemaal lenen. Echt een grote plus. Wij reisden na de Pacaya nog twee maanden en hebben in onze tas dus nog een tijdlang mutsen en thermokleding meegezeuld.

Tip: je kan bij Ox ook stokken lenen, zo lang de voorraad strekt. Dat is echt een aanrader voor het deel door het lavagesteente naar de top. Zijn ze op? Dan koop je een stok aan de voet van de vulkaan van locals voor maar 5Q.

De overnight tour van Ox Expeditions kost 79 USD. Dat is inclusief tent, slaapzak, matje, transport, maaltijden, park entrance en local guide. Het extra materiaal kan je gratis lenen. De maaltijden bestonden bij ons uit een goed bord pasta met een wijntje ‘s avonds en ‘s ochtends bananenbrood met smeersels en Nutella met koffie of thee. Ook krijgen we nog een broodje voor na de hike, bij aankomst in het kamp.

Op de tour van Ox draag je zelf je matje, (deel van je) tent, slaapzak, eigen spullen, jouw water, jouw portie avondeten en een deel van het gemeenschappelijke eten mee naar boven. Je kunt daarvoor een backpack lenen van Ox, zoals bij onze groep vrijwel iedereen deed.

Tip: geen zin om allemaal naar boven te zeulen? Je kan een porter huren om een rugzak voor jou naar boven te tillen. Wij hebben samen een porter gehuurd en dat kostte ons 100Q.

Paklijst

  • Backpack van minimaal 55 liter (te leen)
  • Warme kleding, waaronder een muts en handschoenen (te leen). Wij raden minstens twee, maar liefst drie lagen aan. Het is echt behoorlijk koud op de vulkaan, zeker ‘s nachts.
  • Hoofdlampje (te leen, maar neem dan wel batterijen mee)
  • Een winddichte regenjas, zoals Maartjes jas van Arc’teryx. Het kan behoorlijk waaien bovenop de vulkaan en zonder zo’n jas is het nog kouder dan het al is.
  • Hikeschoenen met goed profiel, zoals onze schoenen van Keen. We zagen anderen in onze groep met sneakers of gympen nog vaker wegglijden op het losse lavagesteente. Dus we waren erg blij met onze stevige schoenen, zeker Sebastiaan die zelfs in zijn maat 47 schoenen bij Keen vond.
  • Minstens 3 liter water (gratis bij te vullen bij de filters van Ox)
  • Kleine snacks, zoals granola- of notenrepen. Dit is geen must, want er zit ook al een broodje als snack bij het maaltijdpakket van Ox.
  • Zonnebril en zonnebrand
  • Schone sokken (ook handig als handschoenen in de koude nacht)
  • Opblaasbaar hoofdkussen (een nekkussen voldoet eventueel ook)
  • Stok (te leen of bij de Pacaya te koop)

Pacaya hike

via Ox Expeditions