Lapland in de winter

De winter in Lapland roept direct beelden op van uitgestrekte sneeuwvlaktes, huskytochten in de kou en het magische noorderlicht. Dit is dan ook dé bucketlistbestemming voor een wintervakantie. Ontdek tijdens een winterse rondreis de unieke Sami-cultuur, speur ’s nachts de hemel af naar het noorderlicht en maak je op voor onvergetelijke activiteiten. Lapland staat garant voor een wintersprookje. Lees in deze blog meer over een vakantie Lapland in de winter en laat ons je inspireren om deze winterreis op je bucketlist te zetten!

Lapland with kids

Waar ligt Lapland in Scandinavië?

Lapland is geen land, maar een regio

Lapland strekt zich uit over het noordelijkste deel van Europa en beslaat maar liefst vier landen. De regio loopt van Tromsø in Noorwegen via Zweden en Finland tot aan Murmans in West-Rusland. Dit arctische gebied, gekenmerkt door zijn subarctische klimaat en unieke Sami-cultuur, omvat een aanzienlijke oppervlakte van ongeveer 388,350 vierkante kilometer. Toch is het dunbevolkt, wat bijdraagt aan zijn ongerepte natuurlijke schoonheid.

Lapland is geen eigen land – zoals je zou denken gezien de naam – maar de regio die traditioneel wordt bewoond door de Sami-bevolking. Een andere term voor Lapland is daarom ‘Samenland’. De Samen, of Lappen, leefden traditioneel van hun rendierkuddes en woonden in makkelijk af te breken tenten, waarmee ze hun kuddes volgden. De bevolking leeft er nog steeds, al is die inmiddels meer beïnvloed door de Scandinavische cultuur.

Zweeds of Fins Lapland?

Toeristen zijn het meest aangetrokken tot de Zweedse en Finse delen van Lapland. Zweeds Lapland staat bekend om zijn uitgestrekte wildernis en het iconische Icehotel. De Zweedse kant trekt avonturiers die op zoek zijn naar avontuur en natuur. Deze regio is erg dunbevolkt en daarmee prachtig ongerept.

Fins Lapland wordt doorgaans verkend vanuit Rovaniemi, een van de meest populaire winterbestemmingen in Europa én de officiële thuisstad van de Kerstman. Maar er zijn nog veel meer toeristische wintersportdorpen te vinden. De populariteit van Fins Lapland zit in een combinatie van de makkelijke toegankelijkheid, de uitgebreide winteractiviteiten en de familievriendelijke sfeer.

Dit verschil tussen het Zweedse en Finse Lapland zie je ook terug in het toeristische aanbod. Waar Zweeds Lapland de toon zet voor avontuur en natuur, biedt Fins Lapland een meer georganiseerde, toeristische ervaring met een groot aanbod aan winteractiviteiten.

Welk deel van Lapland voor jou de beste keuze is, hangt sterk af van wat je zoekt in deze winterwonderlandervaring. Wat trekt jou aan in het hoge Noorden? Is het de ruige natuur en eenzaamheid, of de levendige kerstsfeer en familie-georiënteerde activiteiten?

Wat is de beste reistijd voor Lapland?

De beste reistijd voor Lapland hangt af van wat je zoekt in deze uitgestrekte noordelijke regio, maar de winter is het hoogseizoen. Elk seizoen heeft zijn charmes en unieke klimaatkenmerken. Maar wanneer men spreekt over het hoogseizoen, refereert men vaak naar de wintermaanden. Dat is met name december tot en met februari. Deze periode is geliefd bij velen door de schilderachtige sneeuwlandschappen en de magische donkere nachten met noorderlicht. Juist in deze tijd vinden de meeste reizigers is Lapland op haar betoverendst.

De zomer brengt milde dagen met temperaturen. Verwacht overigens geen warme zomerdagen zoals we die in Nederland kennen. De temperaturen zijn zelden hoger dan 20 graden. Dat is dus ideaal voor lange wandelingen, waarbij je het ook niet te warm wilt hebben. Bijzonder is ook de middernachtzon: in de zomer gaat de zon eigenlijk nooit onder! Van midden mei tot half juli zakt de zon namelijk nooit onder de horizon, waardoor de middernachtzon het landschap in rozen en oranje tinten hult. Maak je dus klaar voor lange avondwandelingen, barbecues in een gezellige lodge en verfrissende nachtduiken in een meer.

De herfst is koeler en kondigt het begin aan van het noorderlichtseizoen, wat doorgaans vanaf eind september zichtbaar is. Dan is de natuur gehuld in herfsttinten en ervaar je de prachtige overgang van de groene zomer naar de witte winter. De lente is vergelijkbaar. Dit seizoen wordt gekenmerkt door geleidelijk stijgende temperaturen en meer zonlicht, waardoor de sneeuw begint te smelten en de natuur weer ontwaakt.

De winter zelf is de periode waarin Lapland transformeert in een winterwonderland. De temperaturen liggen dan vaak tussen -8 en -12 graden Celsius overdag en kunnen ’s nachts zakken naar -25 tot -30 graden. Sneeuw is vrijwel gegarandeerd, en het landschap verandert in een ongerepte witte wereld. Met slechts enkele uren daglicht in december zijn de nachten erg lang, wat reizigers dwingt tot knusse winteravonden. Het hoogseizoen in Lapland valt dus samen met deze winterperiode.

Lapland in de winter: 5 redenen voor een wintervakantie

#1 Winterwonderland

Wanneer de winter in Lapland aanvangt, transformeert deze uitgestrekte noordelijke regio in een wit paradijs. Stel je een landschap voor zo ongerept is dat elke voetstap kraakt in de sneeuw en waar het zonlicht weerkaatst op het witte sprookjeslandschap. De dichte bossen van dennen en berken zijn nu gekleed in dikke lagen sneeuw en worden onderbroken door bevroren meren. Kortom: je bevindt je in een winterwonderland.

Het landschap van Lapland is uitgestrekt en ongerept, waar vaak meer dieren dan mensen zijn. Zweeds Lapland staat bekend als dunbevolkt en ongerept. Met een beetje geluk en geduld kan je hier wilde rendieren zien. Deze dieren, aangepast aan de harde omstandigheden van het hoge noorden, zijn prachtig en majestueus om in het wild te spotten.

#2 Het noorderlicht spotten

Staat het noorderlicht op jouw bucketlist? In Lapland is de kans groot dat deze droom werkelijkheid wordt! Dit spectaculaire natuurverschijnsel, ook bekend als aurora borealis, zet de hemel in vuur en vlam met een spektakel van dansende kleuren. Lapland is de perfecte plek om dit natuurverschijnsel te aanschouwen.

Het noorderlicht is een natuurkundige fenomeen dat kan ontstaan als vanuit de zon geladen deeltjes het heelal in worden geslingerd. Specifiek rond de polen worden de deeltjes afgebogen en komen ze met hoge snelheid de atmosfeer binnen. Om het noorderlicht te zien, moet je dus richting die polen afreizen. Nederland ligt te zuidelijk. Maar Lapland strekt zich uit over de noordelijkste gebieden van Europa.

Bovendien staat Lapland bekend om de heldere, donkere nachten en minimale lichtvervuiling – essentieel voor de aurora’s. In tegenstelling tot stedelijke gebieden, waar kunstlicht de nachtelijke hemel domineert, biedt Lapland uitgestrekte wildernissen waar de duisternis nog echt duisternis is. Het is deze ongerepte donkerte die het noorderlicht de ruimte geeft om in volle glorie te verschijnen.

Het noorderlicht is in Lapland al te zien vanaf september tot eind april. Dus ook als je een koukleum bent en niet de koudste wintermaanden wilt trotseren, heb je genoeg kansen om het noorderlicht te zien.

#3 Winteractiviteiten

Als het noordelijke landschap zich hult in een ongerepte deken van sneeuw, ontpopt Lapland zich tot een speeltuin voor winteractiviteiten. Kun je je voorstellen dat je door de oneindige witte uitgestrektheid glijdt, voortgetrokken door een team van husky’s? Hondensleeën is niet alleen een spannende manier om de besneeuwde bossen en bevroren meren te verkennen, maar ook een eeuwenoude traditie in dit arctische paradijs. En voor de snelheidsduivels onder ons zijn de sneeuwscootertochten door de meest afgelegen gebieden absoluut een must.

Maar Lapland biedt meer dan alleen snelheid en spanning. Wintersportliefhebbers vinden hier ook prachtige skipistes die zich onderscheiden door hun rust en ruimte. Het is hier veel minder druk dan in de populaire Alpen. Zoek je nog meer rust? Wat dacht je dan van langlaufen, sneeuwwandelingen of juist ijsvissen?

Maar ook de cultuur van Lapland zal je lokken. Een bezoek aan de Sami, de inheemse bevolking, biedt een unieke kans om te leren over een manier van leven die diep geworteld is in de seizoenen en de natuur. Leer meer over hun verhalen en tradities, terwijl je rond het vuur zit in een traditionele lávvu (tent), luisterend naar joiks (traditionele Sami-liederen).

#4 De Kerstman bezoeken

Lapland, een winterwonderland dat synoniem staat voor het ultieme kerstgevoel, biedt een ervaring die veel verder gaat dan het traditionele kerstkaartplaatje. In Santa Claus Village in Rovaniemi kan je de kerstman thuis bezoeken!

Maar wat maakt een bezoek aan de kerstman in deze regio zo magisch? In het hart van Fins Lapland, vlakbij het stadje Rovaniemi, ligt het dorp van de Kerstman. Hier is een plek gecreërd waar de grenzen tussen de realiteit en sprookjes vervagen. Bezoekers van over de hele wereld komen hier om de man in het rood te ontmoeten. En niet zomaar in een winkelcentrum met kunstmatige sneeuw, maar in zijn officiële en sprookjesachtige thuisbasis op de poolcirkel.

Wanneer je de poorten van het Kerstmandorp binnenstapt, voel je meteen de bijzondere atmosfeer. Sneeuwbedekte daken, rendieren die rustig grazen en de gezellige gloed van kerstverlichting creëren een bijzondere omgeving. De Kerstman ontmoeten is een ervaring op zich, met kinderen en volwassenen die vol verwachting wachten om op de schoot van de legendarische figuur te zitten en hun wensen te delen. Je kan hier ook het postkantoor van de Kerstman bezoeken, waar elk jaar duizenden brieven van kinderen uit de hele wereld aankomen.

De praktische kant van dit avontuur is even belangrijk. Het is raadzaam om je bezoek vooraf te plannen. Zelfs in het verre noorden kunnen de wachttijden oplopen, zeker tijdens de piekmomenten in december. Zorg voor warme kleding, want de temperaturen buiten het huis van de Kerstman kunnen diep onder nul zakken. Is er een beste tijd om te gaan? Elk moment van de dag heeft zijn eigen charme, maar een bezoek in de vroege avond biedt de betoverende combinatie van schemerlicht en fonkelende lichtjes.

Naast het bezoeken van de Kerstman, is er in het dorp ook een groot aanbod aan activiteiten: van een ritje op een rendierslee tot het maken van een sneeuwscootertocht. En voor degenen die hun kerstbeleving willen verdiepen, zijn er workshops waar je kunt leren over lokale tradities en zelf kerstdecoraties kunt maken.

#5 De perfecte winterfeestsfeer

Lapland in de winter biedt precies die sfeer die je zoekt tijdens de feestdagen. De regio verwelkomt bezoekers met allerlei winterfestivals. Sommige staan in het teken van de rijke Laplandse cultuur en tradities, terwijl anderen draaien om de bekende kerstsferen met lichtjes en versieringen. Bezoek zeker het Sneeuwfestival in Kiruna of het befaamde Jokkmokk Wintermarkt die meer dan al 400 jaar oud is.

Om de ervaring compleet te maken, moet je zeker overnachten in een van de vele bijzondere slaapplekken die Lapland te bieden heeft. Wat dacht je van een overnachting in een ijshotel, waar iedere kamer uit ijs is gehouwen? Of van een glazen iglo, waar je in je warme bed onder de sterrenhemel ligt en misschien wel het noorderlicht kan zien?