Zweden

5x doen in Värmland, Zweden

Steeds meer reizigers weten hun weg te vinden naar het hoge noorden. Vooral Zweden is populair. Niet gek ook, want er valt van alles te beleven in de uitgestrekte natuur in combinatie met de gezellige steden. Laat je trouwens niet tegenhouden door verhalen over regen, vooral in de zomer is het in Zweden vaak beter dan thuis. Het land is natuurlijk groot, dus dit is niet overal zo, maar Värmland heeft meer zonuren in de zomer dan Nederland en het is er gemiddeld zelfs 4 graden warmer. Staat het land al op jouw bucketlist? We vertellen je graag meer over de provincie Värmland in Zweden.

Värmland Zweden

Actief in de natuur van Värmland, Zweden

Värmland is de perfecte bestemming voor iedere natuurliefhebber. Hier vind je uitgestrekte bossen en ontelbare meren en je kunt je helemaal onderdompelen in dat wat de Zweden friluftsliv noemen. Het betekent zoveel als ‘leven in de buitenlucht’. Zo kan jij dat ook!

#1 Wandelen

Gek op hiken? Dan moet je zeker eens naar dit stukje Zweden. Sowieso vind je talloze hikepaden in Zweden en in Värmland vind je 21 goed onderhouden en gemarkeerde wandelpaden. De wandelpaden zijn er in verschillende niveaus, dus er is voor ieder wat wils. De paden worden gezamenlijk ook wel de Värmlandsleder genoemd en ze lopen kriskras door de provincie. Onderweg kun je genieten van het prachtige landschap en vang je vaak een glimp op van het glinsterende water van een van de vele meren. Af en toe kom  je trouwens ook langs historische plekken, interessant!

Värmland Zweden

#2 Fietsen

Meer van het fietsen? Ook daarvoor zijn er eindeloze mogelijkheden. De Klarälvsbanan is een geasfalteerd pad van 90 km lang. Het is een unieke autovrije route die dwars door de natuur slingert over voormalige treinrails. Het pad loopt van Karlstad in het zuiden tot Uddeholm in het noorden. Onderweg kom je langs typische Zweedse dorpjes, prachtige uitgestrekte landschappen en donkere bossen. Voor mountainbikers zijn er heel veel verschillende mogelijkheden. Je kunt er Cross Country fietsen op mooie gravelwegen, boswegen en trails, gravelwielrennen op oneindige grindpaden en kiezen voor heel toffe mountainbikeroutes. Je vindt trouwens in het Glaskogen natuurreservaat ook veel fietspaden voor mountainbikers. Een fiets huren kan eventueel bij Lennungshammar.

Värmland Zweden

#3 Kanovaren

Tijdens het wandelen en fietsen zul je vele meren tegenkomen. Perfect om op een warme dag een duik te nemen. Maar misschien nog wel toffer, is het om een week lang kanovaren. Dit kun je doen met K-jak, elke zomer organiseren zij namelijk verschillende kanovakanties in Zweden.

De hele reis wordt van begin tot eind voor je geregeld. Wel ga je helemaal zelf het water op, met kano materialen van hoge kwaliteit en een duidelijke instructie vooraf. In Zweden zijn twee verschillende routes mogelijk. De Gla Forest route neemt je mee dwars door het uitgestrekte Glaskogens natuurreservaat. De Blömfox route is een wat kortere route, maar je kunt de tocht uitbreiden door een stukje door Noorwegen te kanoën. Voordat je op pad gaat, kom je met andere reizigers samen op het basecamp. Deze ligt in het hart van het Glaskogen natuurreservaat en heeft een fantastisch uitzicht over de omgeving. Na afloop kom je hier ook weer terug voor een warme douche en lekker eten. Nog niet klaar met de natuur? Vanaf het basecamp zijn een paar toffe hikes te maken.

Zo’n kanovakantie is absoluut een aanrader. Dagenlang op pad te zijn met je hele hebben en houden in een kano is een unieke ervaring. Je navigeert jezelf met verschillende kaarten, slaapt op onbewoonde eilandjes en het vele peddelen zorgt ervoor dat je je fit en energiek voelt, maar tegelijkertijd ook helemaal tot rust komt.

Värmland Zweden

#4 Vissen

Je kunt in het natuurreservaat Glaskogens goed vissen. Hang aan het einde van je wandeling een hengeltje uit en maak de vis direct klaar op een vuurplaats die er speciaal voor is ingericht. Of hang een hengel uit vanuit je kano! Je vindt veel verschillende soorten vis in Värmland en snoek en baars zijn het meest voorkomend.

Om te vissen in het Glaskogens Natuurreservaat heb je wel een visvergunning nodig. Wanneer je gaat kanoën met K-jak, kun je die vergunning op het basecamp kopen. Geen gestress vooraf dus.

Värmland Zweden

#5 Kamperen op onbewoonde eilandjes

In Zweden kennen ze het allemansrecht. Met dat recht kan iedereen van de natuur genieten. Dat betekent wandelen op de mooiste paden, zwemmen in elk meer dat je tegenkomt en volop blauwe bessen, wilde frambozen of cantharellen plukken om zelf te eten.

Wildkamperen is door dit recht ook toegestaan en er is weinig leuker dan dat. Zet je tentje op een afgelegen plek, of nog beter: op een onbewoond eilandje midden in een van de meren. Maak daarna een kampvuurtje op de daarvoor bestemde plek, pak je gitaar erbij en bereid een vers gevangen visje op het vuur. Wat wil een mens nog meer?

Het allemansrecht betekent trouwens ook dat je zorg moet dragen voor de natuur. Laat dus geen sporen achter, neem je afval mee, beschadig de natuur niet onnodig, blijf niet langer dan 24 uur staan en respecteer de bordjes die duidelijk aangeven wanneer het wildkamperen niet is toegestaan. Zo kan iedereen blijven genieten van de natuur in Värmland.

Staat Värmland in Zweden al op jouw bucketlist?

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: