Rusland

Stedentrip Moskou: de 10 bezienswaardigheden die je niet wilt missen

Een stedentrip naar Moskou hoort op iedereens bucketlist. De Russische hoofdstad Moskou is een rauwe stad van uitersten. Van prachtige kerken met kleurrijke torens tot grauwe Sovjetarchitectuur. Van eeuwenoude geschiedenis tot een van de grootste metronetwerken ter wereld. In een stad met bijna 13 miljoen mensen is het niet altijd makkelijk je weg te vinden tussen alle highlights. Wat te doen in Moskou? Van het Kremlin en het Rode Plein tot de beroemde kathedraal van Moskou, om je op weg te helpen geef ik je een overzicht van de 10 must-visit bezienswaardigheden van Moskou.

Moskou | Moscow | Rusland | Russia | The Orange Backpack
Moskou | Moscow | Rusland | Russia | The Orange Backpack

Hoe kom je in Moskou?

Moskou heeft een eigen vliegveld – Sheremetyevo International Airport – waardoor je hier makkelijk heen reist vanuit iedere Europese stad. Een vlucht naar Moskou kan vanuit Amsterdam direct of – voor goedkopere tickets – met een overstap. De vliegtijd naar Moskou voor een rechtstreekse is iets meer dan drie uur. Vluchten vanuit Rotterdam of Eindhoven naar Moskou hebben altijd ene tussenstop.

Ook vanuit Rusland zelf kan je hier makkelijk komen. Ik raad je aan om jouw citytrip naar Moskou te combineren met Sint-Petersburg. Deze verfijnde en haast Europese stad is zo anders dan het rauw Moskou, een bijzondere combinatie die jouw reis naar Rusland onvergetelijk maakt. Tussen Moskou en Sint-Petersburg is een goede en razend snelle treinverbinding, waaronder een nachttrein.

Hoe regel je een visum voor Moskou?

Over een Russisch visum doen veel spookverhalen de ronde. Ja, het is misschien wat meer werk dan een visum voor andere landen. Maar ook een visum voor Rusland kan je zelf regelen. Wij schreven stap voor stap uit hoe je jouw visum voor Moskou regelt en hoe vroeg tevoren je deze moet aanvragen. Spoiler: begin ongeveer drie maanden voor jouw reis naar Moskou met de aanvraag.

Wat zijn de leukste slaapplekken in Moskou?

De keuze voor hotels en hostels in Moskou is overweldigend. Van design en boutique hotels tot kleurrijke backpackershostels. En dat in alle hoeken van deze miljoenenstad. Gelukkig is het belangrijkste vereiste in Moskou niet de centrale ligging. Zo lang je maar een van de meer dan 200 metrostations in de buurt hebt – ondergrondse paleizen op zich – zit je al goed.

Om je de leukste hostels en hotels in Moskou te helpen vinden, schreven we een uitgebreide blog met de 9 mooiste slaapplekken in Moskou voor ieder budget.

De leukste bezienswaardigheden in Moskou

#1 Het Rode Plein in Moskou

Het hart van Moskou is natuurlijk het Rode Plein. In nieuwsprogramma’s heb je het beroemde plein al zo vaak langs zien komen. Het is de standaard achtergrond van iedere verslaggever. Een vakantie naar Moskou is niet compleet zonder het enorme plein te zien. Overweeg daar dan ook het Mausoleum van Lenin te bezoeken. Nog altijd kan je hier het gebalsemde lichaam van de oud-leider kan zien. Maar aan dit plein staan meer beroemde bezienswaardigheden van Moskou.

#2 De iconische Basiliuskathedraal

Aan het Rode Plein staat de beroemdste kathedraal van Rusland. Met al haar kleuren en torentjes is de kerk een prachtig gezicht! De opbouw is ook nog eens uniek. De architect van tsaar Ivan de Verschrikkelijke probeerde in de zestiende eeuw iets unieks neer te zetten. Zo koos hij niet voor de traditionele kruisvorm van een kerk. Ook bouwde hij een kerk zonder monumentale voorgevel. De Basiliuskathedraal is daarom van alle kanten prachtig om te zien. Loop er vooral een rondje omheen en neem ook binnen een kijkje!

#3 Het beroemde Kremlin van Moskou

Nog zo’n beroemde plek aan het Rode Plein! Het Kremlin is het politieke centrum van Moskou en Rusland. De ommuurde stadskern is eigenlijk een stad in een stad. Als je kaartjes koopt om het Kremlin te bezoeken, moet je voor je bezoek ook echt de tijd uittrekken. Er zijn meerdere musea, paleizen en vooral veel kerken te vinden. Hoogtepunt is het Armoury-museum met haar juwelencollectie. De beroemde eieren van Fabergé vind je hier. Andere highlights zijn de Oespenskikathedraal (of Cathedral of Assumption) en de andere kathedralen.

#4 Warenhuis GUM

Tegenover het Kremlin en aan het Rode Plein vind je het oudste warenhuis van Rusland. GUM is een afkorting van wat vertaald Universele Hoofdwinkel betekent. Het warenhuis werd eind negentiende eeuw gebouwd als een stad in een stad. De gevel is bijna 250 meter breed en het warenhuis heeft drie verdiepingen. Ook na het einde van de tsaren in 1917 bleef het een warenhuis. Maar eind jaren ’20 maakte Lenin zijn kantoor van het monumentale gebouw. Pas in 1953 werd het weer een warenhuis en dat is het nu nog steeds.

Moskou | Moscow | Rusland | Russia | The Orange Backpack
Moskou | Moscow | Rusland | Russia | The Orange Backpack

#5 De Kazankathedraal

Naast de beroemde Basiliuskathedraal met zijn kleurrijken uientorens staat er nog een kathedraal aan het Rode Plein. De Kazankathedraal staat een beetje weggepropt in een hoekje. Hoe mooi de kerk ook is, het is duidelijk dat de Basilius echt de show steelt. Toen in de Sovjettijd het Rode Plein vrij van kerken moest worden gemaakt, ging de Kazan tegen de vlakte. En de mooiere concurrent? De Basilius werd wel gered van verwoesting. In de jaren ’90 was de Kazan de eerste kerk die na de Sovjettijd werd herbouwd.

#6 De ondergrondse paleizen van de metro van Moskou

De metro is in Moskou niet alleen een handig vervoermiddel. Het is een attractie op zich! Niet omdat er in de spits iedere 80 seconden een metro rijdt. Niet omdat er meer dan 200 metrostations zijn. Het gaat om de bijzondere architectuur. Veel metrostations zijn gebouwd als ondergrondse paleizen. In de Sovjettijd liet Stalin deze paleizen voor het volk bouwen. Compleet met kroonluchters en al. Sommige stations hebben een speciaal thema, andere lijken klaargemaakt voor een bal. Dus als je toch gebruik maakt van de metro, zorg dan dat je af en toe wat extra stops maak.

Tip: lees meer over de metro van Moskou, inclusief de mooiste metrostations, praktische tips en een kaart!

Moskou | Moscow | Rusland | Russia | The Orange Backpack
Moskou | Moscow | Rusland | Russia | The Orange Backpack

#7 Een free walking tour in Moskou

Er is voor mij geen fijnere manier om een stad te verkennen op een free walking tour. Ik vind het prettig om me te laten gidsen door een local die alle hoeken van de stad kent. Het concept van een free walking tour houdt in dat je achteraf bepaalt wat jij de tour waard vindt. Dat is het bedrag dat je jouw gids geeft als tip. Dus natuurlijk volgde ik ook in Moskou een free walking tour. Zo leerde ik over het stadsleven, de fabels en geschiedenis.

#8 Het eeuwenoude Novodevitsjiklooster

Iets buiten het centrum vind je dit bijzondere klooster. Anders dan veel andere kloosters en kerken heeft het klooster ook de Sovjettijd goed weten te doorstaan. Maar de geschiedenis van het klooster gaat heel veel verder terug. Het was back in the old days de plek voor vrouwen om zich uit de wereld terug te trekken. Overigens niet altijd vrijwillig. Tsaar Peter de Grote sloot hier zijn eerste vrouw op om met Catherina I te trouwen. Zijn halfzus Sofia stopte hij hier trouwens ook weg. Zij was tijdens zijn minderjarigheid regentes en een grote rivale voor de tsarentroon.

Tip: bezoek ook vooral de begraafplaats bij het klooster. Hier liggen grootheden als de schrijver Tsjechov en politici als Boris Jeltsin en Nikita Chroesjtsjov.

#9 Gorkipark

Het Gorkipark is het grootste park in Moskou. Denk hier niet een urban jungle te vinden overigens, zoals stadsparken vaak worden ingezet als groene zones in een stad. Het Gorkipark is meer een soort kermis met draaimolens en een reuzenrad. In de winter vind je hier meestal een grote ijsbaan.

#10 Het beroemde Bolsjoitheater

De beroemdste balletten en opera’s in Moskou zijn in het Bolsjoitheater opgevoerd. Het Bolsjoi Ballet is nog altijd het grootste ballet ter wereld met honderden dansers. Ook zonder kaartje voor een voorstelling is het de moeite waard om langs het monument te lopen. Het theater heeft niet voor niets een ereplek op het briefje van 100 roebel.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: