Als je op zoek bent naar wat te doen in Drenthe, zul je direct overweldigd worden door de prachtige natuur van deze noordelijke provincie. Van de uitgestrekte bossen tot de paarse heides en van de turquoise meren tot de wollige schaapskuddes, Drenthe kenmerkt zich door haar landschappen, natuurgebieden en nationaal parken. Maar je zit hier ook goed voor cultuur en geschiedenis. Wat dacht je van UNESCO-erfgoed de Koloniën van Weldadigheid, duizenden jaar oude hunebedden en een voormalig Nazi-kamp uit de Tweede Wereldoorlog?
Sebastiaan groeide op in Drenthe en sinds 2024 wonen we er met ons gezin in Diever, aan de rand van het prachtige nationaal park het Drents-Friese Wold. Als toerist in eigen land hebben wij de beste tips, uitjes en bezienswaardigheden in Drenthe bezocht en voor jou verzameld. Lees in deze blog meer over de leukste dingen om te doen in Drenthe, van natuur tot bezienswaardigheden tot musea!
Waar staat Drenthe om bekend?
Drenthe staat bekend om zijn uitgestrekte natuur, charmante dorpjes en prehistorische hunebedden. De provincie is een paradijs voor natuurliefhebbers en fietsers, met honderden kilometers aan fietspaden die door bosrijke gebieden, heidevelden en langs hunebedden voeren. Deze prehistorische grafmonumenten zijn de grootste trekpleisters van Drenthe en geven je een uniek inkijkje in de geschiedenis. Verder is Drenthe geliefd om zijn nationale parken, zoals het Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold, waar je ongestoord van de rust kunt genieten.
Naast de natuur trekt Drenthe ook cultuurliefhebbers aan met musea en historische plekken, zoals het Kamp Westerbork en het Drents Museum in Assen. Deze provincie biedt een ideale combinatie van cultuur, natuur en ontspanning en is daarmee een perfecte vakantiebestemming in Nederland. Ook na onze verhuizing voelt het hier nog steeds alsof we wonen op vakantie!
Tip: bezoek de mooiste plekjes en natuurgebieden in Drenthe bezoeken tijdens een korte roadtrip door Drenthe!
Bijzonder overnachten in Drenthe
Wil je Drenthe op een bijzondere manier ervaren? Overnachten in deze provincie kan op unieke locaties die midden in de natuur of vol historie liggen. Van luxe boomhutten en knusse tiny houses tot authentieke kasteelhotels en wellnesslodges – Drenthe heeft voor iedereen wat bijzonders te bieden. Hieronder vind je een lijst van elf unieke accommodaties, elk met iets speciaals. Of je nu kiest voor een ecologisch boshuisje, een sprookjesachtige boomhut, of een kasteelovernachting, met deze plekken maak je van je verblijf in Drenthe een onvergetelijke ervaring.
Leestip: bijzondere tiny houses in Drenthe en bijzonder overnachten in Drenthe
Een selectie van de meest bijzondere overnachtingen in Drenthe:
#1 Boomhut op Camping d’Olde Kamp – Een prijs winnende boomhut met glazen dak, perfect voor sterrenkijken midden in Nationaal Park Dwingelderveld.
#2 Sprookjesachtig Boshuis De Witte Raaf – Een charmant boshuis diep verscholen in het Drents-Friese Wold, ideaal voor wie rust zoekt.
#3 De Vier Eiken – Wellness Natuurlodge – Luxe lodge met eigen hottub en sauna, perfect voor een wellnessweekend in de natuur.
#4 Tiny Parks – Forest Cabins Drenthe – Knusse tiny houses aan de rand van het Drents-Friese Wold, met kampvuuravonden en een gedeelde sauna.
#5 Châteauhotel De Havixhorst – Romantisch verblijf in een historische havezate met beeldentuin, omringd door het mooie Reestdal.
#6 Kasteelhotel Coevorden – Middeleeuws kasteelhotel met sfeervol restaurant, voor een unieke overnachting in de historische vestingstad.
Toeristische kaart van Drenthe
De mooiste natuur van Drenthe
Drenthe biedt een unieke natuurbeleving met drie nationale parken, veertien Natura 2000-gebieden en talloze andere bijzondere plekken. Van uitgestrekte heidevelden tot bossen en zandverstuivingen, elk gebied heeft zijn eigen kenmerken en biodiversiteit. Daarmee is dit voor ons een droomplek om nu te wonen, maar voor jou de perfecte vakantieplek om tot rust te komen en je onder te dompelen in de natuur!
Leestip: bezoek in het voorjaar de tulpenvelden van Drenthe
#1 Het Dwingelderveld en de schaapskudde
Nationaal Park Dwingelderveld bij het pittoreske brinkdorp Dwingeloo is een uitgestrekt natuurgebied van bijna 4000 hectare. Dit park kenmerkt zich door de stille, natte heidevelden, vennetjes en bos. Vooral de grote open heide in het midden is typerend voor dit nationaal park. Het is een populaire plek voor wandelaars en fietsers. Omdat het park op fietsafstand van ons huis in Diever ligt, zijn wij hier ook regelmatig op de fiets te vinden.
Een leuke plek om te bezoeken in het Dwingelderveld is de schaapskudde Ruinen, waar honderden Drentse heideschapen dagelijks met de herder over de heide zwerven. Dit eeuwenoude ras helpt bij het onderhouden van het heidelandschap, wat een essentieel onderdeel is van de natuurbehoudstrategie. Een letterlijk hoogtepunt in het park is de uitkijktoren bij de schaapskooi Ruinen, die je een prachtig uitzicht biedt over de heide en de omliggende natuur. Vanaf hier krijg je een panoramisch uitzicht op de uitgestrekte heide en de omliggende bossen. Ook heb je vanaf de toren een extra mooi uitzicht op het terugkeren van de schaapskudde aan het eind van de dag.
#2 Het Drents-Friese Wold en de Bosbergtoren
Het Drents-Friese Wold, gelegen op de grens van Drenthe en Friesland, is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland met ruim 6000 hectare. Dit nationale park heeft een afwisselend landschap van bossen, heide, zandverstuivingen en moerasgebieden.
Wij wonen in Diever, pal aan het Drents-Friese Wold, en zijn er dagelijks te vinden. Het gebied biedt eindeloos veel mogelijkheden om te wandelen, maar vanwege de uitgestrektheid is een fietstocht ideaal. Een van de hoogtepunten is de Bosbergtoren in Appelscha, een 33 meter hoge toren op een zandduin van twintig meter, waardoor het het hoogste punt van Friesland vormt. Met zijn open structuur van hout en staal lijkt de toren zelf wel een kunstwerk. De Bosbergtoren biedt een adembenemend uitzicht over het park en bij helder weer kun je zelfs Leeuwarden en Assen zien liggen. Je betaalt bij een automaat entree voor de toren; er is ook een lift naar boven.
#3 Het Holtingerveld
Met 1.782 hectare is het Holtingerveld misschien geen nationaal park, maar wel een indrukwekkend natuurgebied. Het biedt een veelzijdig landschap met heide, bos, grafheuvels, en zelfs overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals bomkraters en een oude militaire basis. De Havelterberg vormt het centrale deel van het Holtingerveld en biedt unieke hoogteverschillen die zeldzaam zijn in Drenthe
Twee van de opvallendste attracties zijn de hunebedden D53 en D54, twee van de prehistorische grafmonumenten die Drenthe zo typeren. Naast de hunebedden heeft het Holtingerveld ook meerdere grafheuvels die verspreid liggen over het gebied. Deze grafheuvels dateren uit de prehistorie en vormen samen met de hunebedden belangrijke archeologische monumenten.
#4 De Drentsche Aa
Ten oosten van Assen ligt het Nationaal Park Drentsche Aa met ongeveer 10.000 hectare aan waardevol natuur- en cultuurlandschap. Het gebied is bekend om het authentieke esdorpenlandschap, met beekjes die vrij door weilanden en oude houtwallen kronkelen. Bovendien is het een van de best bewaarde beekdalsystemen in Europa. Hier liggen historische dorpen zoals Anloo en Zuidlaren, die omringd worden door eeuwenoude akkers, ook wel essen genoemd.
Tot de mooiste plekken in de Drentsche Aa behoren het Anlooër Diepje, dat door prachtige houtwallen stroomt, en het archeologisch reservaat Strubben-Kniphorstbosch. Dit laatste is uniek in Nederland en bevat hunebedden, tientallen grafheuvels en een oude galgenberg.
#5 Het Blauwe Meer en ’t Nije Hemelriek
Het Blauwe Meer en ’t Nije Hemelriek zijn twee populaire zwemplassen op de Hondsrug in Drenthe, beide bekend om hun helderblauwe kleur.
Het Blauwe Meer is ontstaan door zandafgravingen en ziet er uit zoals de naam al zegt. Het is diepblauw, haast turquoise. Rondom het meer vind je witte zandstranden en bossen. Toegang tot het strandje is betaald (in de zomer), maar je kunt vrij wandelen bij het meer. Rondom zijn picknickplaatsen en wandelpaden.
’t Nije Hemelriek ligt iets verderop, en wordt omringd door een bosrijke omgeving. Dit ondiepere meer is vooral geliefd bij gezinnen door het langzaam aflopende water en brede zandstrand. Je vindt er wandelroutes zoals de Gasselterveldroute (4,5 km), die je rond het heldere water leidt. Voor een zomers dagje uit zijn er daarnaast speeltoestellen en een restaurant met terras.
#6 Fochteloërveen en de Zeven-uitkijktoren
Op de grens van Friesland en Drenthe ligt het Fochteloërveen, een bijzonder hoogveengebied van ruim 2.500 hectare. Dit uitgestrekte, natte landschap staat bekend om zijn open veenvelden, zeldzame flora en fauna, en de terugkeer van de kraanvogel, die hier sinds 2001 weer broedt. Het is een populaire plek voor wandelingen en vogelkijken. Langs het veen zijn veel wandelroutes, waaronder de Wollegraswandeling, waar je in het voorjaar duizenden bloeiende wollegrassen kunt zien.
Een hoogtepunt van het Fochteloërveen is de uitkijktoren die door Drentenaren simpelweg De Zeven wordt genoemd vanwege de vorm ervan. Het is namelijk een 18 meter hoge toren die door zijn gedraaide vorm lijkt op het cijfer. Met enorm steile trappen is deze uitkijktoren helaas niet toegankelijk voor mensen met een handicap en was het ook met onze kleine kindjes een uitdaging om naar boven te klimmen.
De unieke toren staat aan de rand van het veengebied en biedt panoramische uitzichten over het veenlandschap. Bij helder weer kun je kilometers ver kijken en in de zomer heb je kans om zeldzame vogels zoals de kraanvogel te spotten. Er staat een verrekijker die bijzonder populair was bij onze kinderen om vogels te zoeken. De constructie met larikshout past naadloos in de omgeving en won meerdere architectuurprijzen.
#7 Geopark De Hondsrug
Met een lengte van ongeveer 70 kilometer strekt UNESCO Geopark De Hondsrug zich uit door Oost-Drenthe en Groningen. Het is het enige geopark van Nederland, ofwel: een speciaal aangewezen gebied waarin de geschiedenis van de aarde (historische geologie) beleefd kan worden.
Het bijzondere landschap van De Hondsrug ontstond tijdens de Saale-ijstijd, toen gletsjers en smeltwater evenwijdige ruggen en laagten vormden. De Hondsrug zelf is de langste en hoogste rug, met een hoogte van 26 meter nabij Emmen. Naast de kenmerkende zandruggen zijn in de laagten tussen de ruggen beekdalen ontstaan, zoals het Hunzedal, dat nog steeds water afvoert
Bekende attracties in het geopark zijn de hunebedden, die werden gebouwd met zwerfkeien die het ijs uit Scandinavië meebracht. Je kunt het unieke landschap verkennen via wandel- en fietsroutes, zoals de Flintenroute en de Tijdreisroute, die je meenemen door eeuwen aan natuur- en cultuurgeschiedenis.
#8 Het Boomkroonpad
Het Boomkroonpad in Drenthe in de boswachterij Gieten-Borger biedt een unieke wandeling van 125 meter op hoogte door de boomtoppen. Dit pad, dat op het hoogste punt 22,5 meter bereikt, geeft je een verrassend perspectief op het bos. De wandeling begint in de worteltunnel, waarna je via trappen omhoog gaat om tussen de bomen te lopen en van het uitzicht te genieten. Rond het Boomkroonpad vind je het Buitencentrum, dat het startpunt is voor allerlei wandelroutes en kinderactiviteiten zoals het Lorkenspeelbos
Wist je dat: er verspreid door Europa meer boomkroonpaden te zijn? Je vindt ze bijvoorbeeld ook in Saarland in Duitsland en het Tsjechische Reuzengebergte.
De mooiste bezienswaardigheden van Drenthe
Drenthe biedt bijzondere bezienswaardigheden die je meenemen door duizenden jaren geschiedenis. Ontdek de prehistorische hunebedden verspreid over de Hondsrug, de karakteristieke esdorpen met traditionele boerderijen, en indrukwekkende monumenten zoals Kamp Westerbork.
#9 Kamp Westerbork en de sterrenwacht
Kamp Westerbork is een voormalig doorvoerkamp in Drenthe, opgericht in 1939 voor joodse vluchtelingen uit nazi-Duitsland. Tijdens de Duitse bezetting werd het kamp vanaf 1942 gebruikt als transitiekamp, vanwaar ruim 100.000 joden, Sinti en Roma werden gedeporteerd naar vernietigingskampen zoals Auschwitz en Sobibor. Het kampterrein bevat nog enkele sporen van deze periode, waaronder originele fundamenten, het oude kampwachtershuis, delen van het spoor en herdenkingsmonumenten.
Bezoekers starten vaak bij het Herinneringscentrum, waar een museum persoonlijke verhalen, filmbeelden en artefacten toont. Je kunt het kamp bereiken met een pendelbus vanuit het museum of via een wandelroute door het bos. Voor het museum betaal je entree, maar het voormalige kamp is vrij te bezoeken.
Het kamp maakte op ons het meeste indruk. Op borden en via luidsprekers wordt achtergrondinformatie gegeven. Bij het meest indrukwekkende monument met de talloze sterren staan op de achtergrond de telescopen die samen de grootste sterrenwacht ter wereld vormen. Op het terrein bevindt zich namelijk ook de Westerbork Synthese Radio Telescoop, een indrukwekkende reeks van veertien radiotelescopen die nog steeds worden gebruikt voor astronomisch onderzoek. Dit wetenschappelijke project vormt een bijzonder contrast met de historische plek. De link tussen de twee soorten sterren, die in de hemel en die van de Joodse slachtoffers, is mooi gedaan. Verderop ligt bij de telescopen het Melkwegpad met uitleg over ons sterrenstelsel.
#10 De hunebedden van Drenthe & Hunebedcentrum Borger
De hunebedden in Drenthe behoren tot de oudste bouwwerken van Nederland en dateren van ongeveer vijfduizend jaar geleden. Deze imposante stenen grafmonumenten zijn gebouwd met enorme zwerfkeien die tijdens de ijstijd naar Nederland zijn gekomen. Hoewel er verspreid over Drenthe hunebedden te vinden zijn – zo is er ook eentje in onze woonplaats Diever – liggen de meeste grafmonumenten dichtbij elkaar. Langs de N34, ook wel de Hunebed Highway genoemd, zijn 47 van de 52 Nederlandse hunebedden te vinden. Het grootste hunebed, D27, ligt in Borger en is vrij toegankelijk voor bezoekers.
In Borger bevindt zich ook het Hunebedcentrum, een museum dat volledig gewijd is aan de prehistorie en de hunebedbouwers. Bezoekers kunnen hier leren hoe deze monumenten werden gebouwd en hoe de mensen uit de Trechterbekercultuur leefden. Het centrum heeft daarnaast een Oertijdpark, waar gereconstrueerde huizen en andere elementen uit de steentijd te zien zijn. Het Hunebedcentrum is ook het startpunt van allerlei wandel- en fietsroutes door het omringende Hondsruggebied.
#11 De brinkdorpen van Drenthe
Drenthe kenmerkt zich door authentieke brinkdorpen, elk met een eigen karakter en historische charme. Typisch voor een brinkdorp is een centrale brink: een historische, groene ontmoetingsplek, vaak omringd door oude boerderijen. Dit type dorp was vroeger een centrum voor markten en dorpsbijeenkomsten en straalt nog steeds die historische sfeer uit.
Wij wonen zelf in brinkdorp Diever, dat door de ligging bij het Drents-Friese Wold een toeristisch broeinest is in de zomermaanden. Hier genieten in het hoogseizoen veel bezoekers van de terrassen, markten en makkelijke toegang tot prachtige natuur.
Zuidlaren is beroemd om de Zuidlaardermarkt en het kinderliedje over Berend Botje. Dit dorp heeft maar liefst zeven brinken en een mooie dorpskern. Dwingeloo valt op door de Sint-Nicolaaskerk met een bijzondere uivormige toren en de nabijgelegen Radiotelescoop. Het ligt ideaal voor wandel- en fietstochten door het Dwingelderveld. Borger is de hunebedhoofdstad van Nederland. Dit dorp herbergt het grootste hunebed, D27, en het Hunebedcentrum, maar heeft ook een gezellig dorpshart. Verderop ligt Ruinen, met zijn historische Mariakerk en een groene brink. Dit dorp is perfect als startpunt voor het verkennen van Nationaal Park Dwingelderveld.
#12 Brouwerij Maallust
Brouwerij Maallust ligt in het historische gevangenisdorp Veenhuizen en is sinds 2011 bekend om zijn ambachtelijke speciaalbieren. De brouwerij is gevestigd in een oude graanmaalderij, wat het een unieke sfeer en uitstraling geeft. Bezoekers kunnen in het proeflokaal genieten van een uitgebreid aanbod aan bieren, zoals de “Zware Jongen” en de “Vagebond”, die geïnspireerd zijn door klassieke Europese bierstijlen.
De brouwerij biedt rondleidingen van 45 minuten, waarbij je meer leert over de geschiedenis van Veenhuizen, het ontstaan van Maallust en het brouwproces. De rondleiding sluit af met een proeverij van vier speciaalbieren. Het proeflokaal, met zicht op de brouwketels, is de ideale plek om van vers bier te genieten in een historische omgeving!
#13 Sprookjeshof in Zuidlaren
Als kind al kwam ik tijdens kampeervakanties met mijn ouders in Drenthe bij het Sprookjeshof. Nu beleven mijn eigen kinderen dezelfde magie in het sprookjesbos! Het Sprookjeshof in Zuidlaren is een erg leuk familiepark, ideaal voor een dagje uit in Drenthe met kinderen.
In het sprookjesbos komen bekende sprookjes zoals Roodkapje en Hans en Grietje met een druk op de knop tot leven. Naast het sprookjesbos is er een uitgebreide buitenspeeltuin met schommels, klimtorens, trampolines en een rodelbaan. Ook heeft Sprookjeshof een indoor speelhal van 3000 vierkante meter, zodat er bij elk weer kan worden gespeeld. Daarnast is er een kinderboerderij waar kinderen geitjes en alpaca’s kunnen aaien.
#14 Kasteel Coevorden
Kasteel Coevorden is het enige kasteel in Drenthe en heeft een strategische ligging in de vestingstad Coevorden. Het werd gebouwd in de elfde eeuw als verdedigingswerk en speelde een belangrijke rol in de verdediging van het noorden tegen invallen vanuit Duitsland. Het kasteel wisselde door de eeuwen heen vaak van eigenaar en werd regelmatig belegerd, geplunderd en herbouwd, onder andere tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
Tegenwoordig is het kasteel een bruilofslocatie en romantisch kasteelhotel, met een prachtig historisch uiterlijk dat behouden is gebleven na verschillende restauraties. Het heeft dikke muren, een binnenplaats en historische torens, waarmee wij wel snappen waarom het nu voor huwelijke wordt gebruikt. Er worden ook rondleidingen gegeven.
De meest interessante museums van Drenthe
#15 Museumdorp Orvelte
Orvelte ligt in het hart van de provincie en is waarschijnlijk de bekendste bezienswaardigheid van Drenthe. Het hele dorp is een bijzonder openluchtmuseum waar het leven van een Drents esdorp uit de negentiende eeuw tot leven komt. Het dorp zelf is vrij toegankelijk en bestaat uit pittoreske klinkerstraatjes en authentieke Saksische boerderijen met rieten daken, omringd door ambachtelijke werkplaatsen, nostalgische winkeltjes en kleine musea. Bezoekers kunnen in Orvelte zelf rondstruinen zonder entree te betalen, maar voor specifieke musea en activiteiten wordt soms een kleine bijdrage gevraagd.
In Orvelte zijn verschillende bezienswaardigheden, zoals een smederij, een klompenmakerij en het Ottenshoes, waar ambachtslieden hun oude beroepen demonstreren. Ook bijzonder is het Melkfabriekje, dat een kijkje biedt in de melkverwerking van vroeger.
#16 Ellert en Brammert Museum
In Schoonoord, niet ver van Orvelte, bezoek je het Ellert en Brammert Museum. Het is een openluchtmuseum dat de geschiedenis van Drenthe en het leven tijdens de turfwinning laat zien. Het museum is vernoemd naar de mythische reuzen Ellert en Brammert, die volgens de legende in het Drentse Ellertsveld rondzwierven. Bij de ingang van het museum staan beelden van de reuzen, en bezoekers kunnen de legende beleven in een nagebouwde “rovershol”.
Het museumterrein heeft een verzameling traditionele Drentse gebouwen, waaronder een plaggenhut, een Saksische boerderij, een oude school en een gevangenis. Ook is er een tolpoort en een landelijk café waar bezoekers iets kunnen eten en drinken. Kinderen kunnen zich vermaken op de kinderboerderij en in de speeltuin, wat het museum tot een leuk uitje voor Drenthe met kinderen maakt.
#17 Koloniën van Weldadigheid
Als je wilt weten wat te doen in Drenthe om meer te leren over de geschiedenis, moet je de oude Koloniën van Weldadigheid bezoeken. De Koloniën, gelegen in onder andere Frederiksoord en Veenhuizen, zijn voormalige landbouwkolonies die in 1818 werden opgericht door Generaal Johannes van den Bosch. Dit sociale experiment had als doel armoede te bestrijden door werkloze en arme mensen uit de stad een nieuw leven op het platteland te bieden. De Maatschappij van Weldadigheid bouwde dorpen waar deze kolonisten konden werken, wonen en onderwijs en zorg kreeg. Daarmee wordt dit experiment gezien als het begin vormde van de Nederlandse verzorgingsstaat. In 2021 kregen de Koloniën de status van UNESCO Werelderfgoed vanwege hun unieke rol in de geschiedenis van sociale hervormingen
Het landschap van de Koloniën wordt gekenmerkt door rechte lanen, boerderijen en waterwegen, typerend voor de opgezette structuur van deze nederzettingen. Veenhuizen, oorspronkelijk een dwangkolonie voor bedelaars en landlopers, toont nog veel van de historische gebouwen, zoals slaapzalen en een gevangenis.
In Frederiksoord is Museum De Proefkolonie gevestigd, waar bezoekers meer te weten komen over het leven van de eerste kolonisten. Dit museum was een van onze eerste uitjes na onze verhuizing naar Drenthe, wat een heel goede timing was. Daardoor begrepen we waarom overal in de regio hetzelfde soort boerderijtjes te vinden was; ze waren onderdeel van de oude Koloniën. Het meest indrukwekkend was de vertoning in de filmzaal die 180 graden rond gaat.
#18 Gevangenismuseum Veenhuizen
Het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen is ook onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid. Dit museum vertelt de geschiedenis van het gevangeniswezen en toont het unieke verhaal van Veenhuizen als kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid.
Opgericht in 1823 als dwanggesticht voor bedelaars en landlopers, groeide Veenhuizen uit tot een volledig gevangenisdorp met tientallen rijksmonumenten, waaronder drie gevangenissen. Het museum zelf is gevestigd in een van deze oorspronkelijke gestichten en biedt bezoekers een blik op de ontwikkeling van straf en gevangenissen in Nederland, van de zeventiende eeuw tot nu. Een hoogtepunt is de strafgevangenis de Rode Pannen, waar je een rondleiding kunt volgen om zelf te ervaren hoe het is om in een cel te zitten. Voor de rondleiding moet je aparte tickets kopen.
#19 Het Drents Museum in Assen
Het Drents Museum, gelegen aan de Brink in Assen, is een regionaal museum dat zich richt op archeologie, kunst en geschiedenis. Met een geschiedenis die teruggaat tot 1854 is het een van de oudste musea van Nederland. Het museum is gevestigd in het voormalige provinciehuis van Drenthe uit 1885, een prachtig monumentaal gebouw. Alleen het gebouw zelf al vonden wij ontzettend interessant, zoals de moderne, ondergrondse vleugel van architect Erick van Egeraat in combinatie met het klassieke koetshuis en de oude abdijkerk.
De collectie geeft een uitgebreid beeld van de Drentse geschiedenis, waaronder beroemde archeologische vondsten zoals het veenlijk van het meisje van Yde en de kano van Pesse, het oudste bootje ter wereld. Het museum staat ook bekend om zijn tijdelijke, internationale tentoonstellingen, van het Terracotta Leger van Xi’an tot moderne kunst.
#20 Openluchtmuseum Veenpark
Ook dit is zo’n museum waar ik als kind al eens ben geweest en nu opnieuw mee kennis heb gemaakt. Het Veenpark is een interessant openluchtmuseum dat de geschiedenis van de turfwinning en het leven in de veenkoloniën laat zien. Sinds de oprichting in 1966 leert het museum bezoekers over de zware omstandigheden waarin veenarbeiders in de negentiende en twintigste eeuw werkten en woonden.
Het park bestaat uit twee nagebouwde veendorpen: ‘t Aole Compas, dat de tijd rond 1870 weergeeft met plaggenhutten en een eenvoudig leven, en Bargermond, dat de periode rond 1920 toont met werkplaatsen zoals een smederij, bakkerij en kruidenier. Extra leuk voor kinderen: bezoekers kunnen het Veenpark verkennen met een historische stoomtrein of een turfschip.