Nederland

Tulpenroute Drenthe: bezoek de Drentse tulpenvelden met de fiets of auto

De tulpenvelden van Drenthe horen bij de verborgen verrassingen van Nederland. Waar iedereen weet van het tulpenwalhalla Keukenhof en veel mensen bekend zijn met de tulpenvelden in de Bollenstreek rondom Keukenhof, is de link tussen Drenthe en tulpen minder bekend. Toch kleurt ook Drenthe ieder voorjaar weer rood, paars, roze, geel, oranje en meer, wanneer de uitgestrekte velden met tulpen in bloei staan.

Er zijn verschillende manieren om deze bloemenpracht te bewonderen, maar een tulpenroute door Drenthe staat met stip op nummer een. Kies voor een bollenroute met de fiets of lopend, of maak een roadtrip met een toeristische autoroute! In deze blog lees je precies waar je de mooiste bollenvelden van Drenthe vindt en vertellen we je over de tulpenroutes van Drenthe.

Download hier gelijk 4 tulpenroutes voor Drenthe

Leestip: alle tulpenvelden en tulpenroutes in Nederland.

Tulpenroute Nederland

Waar vind je de tulpenvelden van Drenthe?

De bollenvelden in Midden-Drenthe en Westerveld

De bollenvelden in Drenthe vindt je verspreid over de provincie. Het hart van de tulpenpracht bevindt zich in de gemeente Midden-Drenthe en die ligt – what’s in a name – in het midden van de provincie. Tot die gemeente horen tulpendorpen als Hijken, Smilde, Beilen, Zwiggelte en Hooghalen.

Tip: gebruik deze tulpenkaart van Midden-Drenthe om de tulpenvelden te vinden.

Een andere locatie voor tulpen in Drenthe is de gemeente Westerveld in het zuidwesten van de provincie. Daar vind je bijvoorbeeld in de dorpen Dwingeloo en Diever mooie bloemenvelden.

Rondom de gemeentes Midden-Drenthe en Westerveld vind je dus de mooiste tulpendorpen. Maar reken niet op aaneengeschakelde velden met eindeloze tulpenpracht. In Drenthe spot je de tulpenakkers ‘in het wild’ en niet keurig aangelegd voor bezoekers, zoals in Keukenhof. Om die reden zijn de bollenroutes een aanrader, want daarbij bezoek je gericht de tulpenvelden op.

Goed om te weten: de exacte locatie van de tulpenvelden wisselt jaarlijks

Wist je dat tulpenkwekers niet ieder jaar hetzelfde stuk land kunnen gebruiken voor hun tulpenteelt? Ze moeten de velden roteren, zodat de grond niet uitgeput raakt. Om die reden is het ook niet ieder jaar te zeggen op welke locatie precies de tulpenvelden in Nederland te vinden zijn.

Omdat de kwekers zich wel tot hun eigen regio en natuurlijk hun eigen land beperken, weten we wel waar je ongeveer moet zijn. En aangezien de meeste kwekers eenzelfde grondtype opzoeken en dus dichtbij elkaar zitten, is het ook nooit moeilijk om daar de tulpenvelden te vinden. Zo vind je in heel Drenthe ontzettend veel tulpenvelden, zeker als je weet waar de tulpenkwekers precies zitten.

Als je een van onze autoroutes, wandelingen of fietsroutes langs de tulpenvelden rijdt, kom je ze hoogstwaarschijnlijk tegen. Dat is natuurlijk bij een autoroute nog waarschijnlijker dan wanneer je een wandelroute of fietsroute volgt, want daarbij leg je kortere afstanden af en kom je misschien niet extreem veel tulpenvelden tegen. In deze blog geven we je alle drie de opties, dus keuze zat!

Tulpenroute Flevoland tulpenvelden

Bezoek een tulpenpluktuin in Drenthe

De tulpenvelden in Drenthe horen bij de bedrijven van bloemenkwekers uit de regio. Hoewel Drenthe niet op de bezoekersaantallen van de populaire Bollenstreek in Zuid-Holland hoeft te rekenen, zijn de kwekers wel bang dat de vele geïnteresseerden hun gewassen beschadigen. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om de tulpenbedden te lopen – tenzij erbij staat dat dit wel mag en dan loop je ook voorzichtig tussen en niet op de bloembedden in – en al helemaal niet om daar tulpen te plukken.

Tip: bij kwekerij Melanick in Smilde vind je een bloemenautomaat, waar je dus geen snacks maar een bosje tulpen ‘uit de muur’ haalt. Buiten het tulpenseizoen kan je in de automaat ook vaak bloembollen kopen.

Wil je toch een bosje tulpen? Daar hebben de tulpenboeren aan gedacht. Op twee plekken hebben kwekers een tulpenpluktuin geopend: de Tulpenpluktuin Drenthe in Beilen en de Pluktuin De Monden in Drouwenermond. De toegang tot de tuinen is doorgaans gratis en je betaalt een klein bedrag voor iedere tulp die je plukt.

Lees meer: lees in deze blog over de tulpenpluktuinen in Drenthe meer over dit leuke voorjaarsuitje!

Tulpenroute Nederland

Wanneer staan de bollenvelden van Drenthe in bloei?

Kleurrijke bloemenvelden en uitgestrekte tulpenvelden is iets wat wij associëren met het voorjaar. Dat is namelijk het hoogtepunt van het tulpenseizoen. Maar de voorbereidingen voor dat seizoen starten al veel eerder. 

Wist je dat tulpenbollen eerst een koude winter met koude nachten nodig hebben om uiteindelijk die mooie bloemen te kunnen maken? Dat betekent dat de voorbereidingen voor het tulpenseizoen al in oktober starten. Dan gaan de meeste bollen de grond in.

Vanaf maart is het eerste resultaat te zien. De tulpen beginnen dan op te komen. Er zijn dan nog geen bloemen te zien, want het begint eerst met de groene bladeren. Vanaf eind maart kun je de eerste tulpen zien, maar de velden staan dan nog zeker niet volop in bloei.

Het is afhankelijk van de warmte en de zon in het voorjaar, wanneer de tulpen in Drenthe precies bloei staan. De meeste velden zijn op hun mooist vanaf half april tot half mei. Het tulpenseizoen eindigt, wanneer het ‘koppen’ begint. De bloemen worden dan van de bollen gehaald, zodat alle energie gaat naar de groei van de bol en niet naar de tulpen. Dit is meestal half mei, maar soms ook eerder. Wacht dus zeker niet te lang om de tulpenvelden te bewonderen.

Tulpenvelden Drenthe tulpenroute

Tulpenroute Drenthe: touren langs de mooiste tulpenvelden

De leukste manier om de tulpenvelden van Drenthe te bezoeken: via een van de bollenroutes! De tulpenkwekers in de regio hebben eerdere jaren zelf verschillende routes uitgezet. Zodra de routes voor 2024 bekend zijn, zullen we die opnemen in ons totaaloverzicht van alle exacte tulpenroutes.

Download hier 4 tulpenroutes voor Drenthe

Autoroute of wandel-/fietsroute?

Je kan kiezen tussen een bollenroute met de auto of een wandel- en fietsroute. Wij raden je aan om voor de autoroute te kiezen. Of zowel een autotocht als een wandel-/fietstocht te maken. Ook al vind je in de Drenthe veel tulpenpracht, het is geen tulpenpark of de Bollenstreek met een aaneengesloten zee van tulpen.

Door met de auto langs de velden te rijden, zie je veel meer dan wanneer je alle afstanden te voet of met de fiets aflegt. We denken dat je best nog teleurgesteld kan zijn in het aantal tulpenvelden dat je anders (van dichtbij) ziet. Met een autoroute speelt dat minder. Je legt sneller de afstanden tussen de velden af, waardoor je veel meer tulpenpracht voorgeschoteld krijgt.

Tulpenroute Drenthe met de auto

Vorig jaar hebben we een prachtige autoroute gevonden om de mooiste tulpen in de regio te spotten. De route concentreert zich op de tulpenvelden in het midden van Drenthe, rondom de dorpen Smilde, Hooghalen, Oranje en Zwiggelte. De route is ongeveer 45 kilometer lang. Je kan hier de gpx-gegevens en routekaarten downloaden.

Tulpenroute Drenthe voor fietsers of de e-chopper

In Drenthe kan je ook kiezen voor een mooie bollenroute voor fietsers! Wat dacht je van een leuke route van 14 kilometer door de gemeente Westerveld? Je kan hierbij de velden rondom de dorpen Vledderveen en Vledder bewonderen en ook genieten van van de Drentse natuur. Je kan hier de gpx-gegevens en routekaarten downloaden.

Als je het wat avontuurlijker wilt aanpakken dan een zonnige fietstocht, raden wij je een tulpenroute op de e-chopper aan! Je kan bij scooterverhuur Hoogersmilde (Industrieweg 7 in Smilde) een e-chopper huren en daarmee deze tulpenroute voor de e-chopper rijden.

Tulpenroute Drenthe voor wandelaars

Tot slot is er ook aan wandelaars gedacht. Ooit was er een prachtige route bij Diever, maar die is helaas geen optie meer. Wel zijn er twee andere routes in de buurt van het dorp Vledder. De kortste is 5,5 kilometer en de tweede route is een uitgebreidere versie daarvan met 8 kilometer. Je kan hier de gpx-gegevens en routekaarten downloaden.

Autoroute Tulpenpracht bij nacht

In 2024 wordt bovendien een spectaculair evenement georganiseerd voor tulpenliefhebbers. De Drentse Bloembollentelers organiseren eind april de Tulpenpracht bij Nacht. Je kan dan een sfeervol verlichte autoroute rijden langs de bollentelers. De lichten gaan aan om 20.00 uur en weer uit om 23.30 uur. Het startpunt is bij bloembollenbedrijf Veninga Hijken. De exacte data voor 2024 zijn nog niet bekend.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: