Nederland

Tulpenpluktuin in Drenthe: hier pluk je zelf een bos tulpen

Met het voorjaar voor de deur krijgen wij weer zin om tulpen te zien en zelf een leuk bosje tulpen te plukken. Dat kan natuurlijk niet zomaar op het privéterrein van bloemenkwekers, maar wel bij de leuke tulpenpluktuinen van Drenthe! Voor een klein bedrag kan je hier zelf de mooiste tulpen plukken, wat een van de leukste voorjaarstuintjes in Drenthe is. Lees in deze blog waar je de tulpenvelden en de tulpenpluktuinen van Drenthe kan vinden.

Leestip: tulpenroutes en tulpenvelden in Drenthe.

Tulpenroute Nederland

Waar vind je de tulpenvelden van Drenthe?

De bollenvelden in Midden-Drenthe en Westerveld

De bollenvelden in Drenthe vindt je verspreid over de provincie. Het hart van de tulpenpracht bevindt zich in de gemeente Midden-Drenthe en die ligt – what’s in a name – in het midden van de provincie. Tot die gemeente horen tulpendorpen als Hijken, Smilde, Beilen, Zwiggelte en Hooghalen.

Tip: gebruik deze tulpenkaart van Midden-Drenthe om de tulpenvelden te vinden.

Een andere locatie voor tulpen in Drenthe is de gemeente Westerveld in het zuidwesten van de provincie. Daar vind je bijvoorbeeld in de dorpen Dwingeloo en Diever mooie bloemenvelden.

Rondom de gemeentes Midden-Drenthe en Westerveld vind je dus de mooiste tulpendorpen. Maar reken niet op aaneengeschakelde velden met eindeloze tulpenpracht. In Drenthe spot je de tulpenakkers ‘in het wild’ en niet keurig aangelegd voor bezoekers, zoals in Keukenhof. Om die reden zijn de bollenroutes een aanrader, want daarbij bezoek je gericht de tulpenvelden op.

Goed om te weten: de exacte locatie van de tulpenvelden wisselt jaarlijks

Wist je dat tulpenkwekers niet ieder jaar hetzelfde stuk land kunnen gebruiken voor hun tulpenteelt? Ze moeten de velden roteren, zodat de grond niet uitgeput raakt. Om die reden is het ook niet ieder jaar te zeggen op welke locatie precies de tulpenvelden in Nederland te vinden zijn.

Omdat de kwekers zich wel tot hun eigen regio en natuurlijk hun eigen land beperken, weten we wel waar je ongeveer moet zijn. En aangezien de meeste kwekers eenzelfde grondtype opzoeken en dus dichtbij elkaar zitten, is het ook nooit moeilijk om daar de tulpenvelden te vinden. Zo vind je in heel Drenthe ontzettend veel tulpenvelden, zeker als je weet waar de tulpenkwekers precies zitten.

Als je een van onze routes langs de tulpenvelden rijdt, kom je ze hoogstwaarschijnlijk tegen. Dat is natuurlijk bij een autoroute nog waarschijnlijker dan wanneer je een wandelroute of fietsroute volgt, want daarbij leg je kortere afstanden af en kom je misschien niet extreem veel tulpenvelden tegen.

Tulpenroute Flevoland tulpenvelden

Tulpenpluktuinen in Drenthe

De tulpenvelden in Drenthe horen bij de bedrijven van bloemenkwekers uit de regio. Hoewel Drenthe niet op de bezoekersaantallen van de populaire Bollenstreek in Zuid-Holland hoeft te rekenen, zijn de kwekers wel bang dat de vele geïnteresseerden hun gewassen beschadigen. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om de tulpenbedden te lopen – tenzij erbij staat dat dit wel mag en dan loop je ook voorzichtig tussen en niet op de bloembedden in – en al helemaal niet om daar tulpen te plukken. Wil je toch een bosje tulpen? Daar hebben de tulpenboeren aan gedacht. Op twee plekken hebben kwekers een tulpenpluktuin geopend.

Tip: bij kwekerij Melanick in Smilde vind je ook een bloemenautomaat, waar je dus geen snacks maar een bosje tulpen ‘uit de muur’ haalt.

Tulpenpluktuin Drenthe in Beilen

Het bekendste is de Tulpenpluktuin Drenthe in het dorp Beilen, dus in het hart van de provincie. Dit was de eerste tulpentuin van Drenthe. Het is opgericht en onderdeel van Seubring Bloembollen Drenthe, een bedrijf gespecialiseerd in tulpen en lelies. De toegang tot de tuin is gratis en tulpen kan je er plukken voor € 0,25 per steel. Houd in het tulpenseizoen wel website van de Tulpenpluktuin Drenthe in de gaten, want het kan zo druk zijn dat er even geen tulpen meer te plukken zijn.

Pluktuin De Monden in Drouwenermond

Ook in Drouwenermond vind je sinds 2021 een tulpenpluktuin. Pluktuin De Monden is 1500 m² groot en heeft verschillende kleuren en rassen tulpen. Helaas is de pluktuin niet online te vinden – alleen op Facebook – dus het is goed te weten dat je de tuin kan vinden op het adres Zuiderdiep 42. In Drouwenermond, dus iets buiten de gebruikelijke tulpenregio van Drenthe.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: