Weekendje Deventer: de 24 leukste hotspots voor eten en drinken

Deventer is een heerlijke bestemming voor een fijn weekendje of dagje weg. De eeuwenoude Hanzestad heeft een karakteristiek historisch centrum bomvol gezellige hotspots. De stad heeft zelfs meer gezellige boetiekjes en conceptstores dan onze hometown Rotterdam. Je vindt de meeste zaakjes in de knusse Walstraat en de Grote en Kleine Overstraat, maar ook het Havenkwartier buiten het centrum is helemaal upcoming. Wij gingen op pad en verzamelden voor jou de allerleukste hotspots voor eten, koffie, borrel én shoppen.

#1 Roemar Koffiebranderij

|
koffie en taart

Deventer telt twee lokale branders en van die twee heeft alleen Roemar een eigen koffiebar. Je kan hier dus niet alleen koffiebonen kopen voor thuis, maar ook even neerploffen met een goede bak. Neem daar dan ook even een taartje bij, want die lonken bij binnenkomst meteen naar je.

#2 Sync Ok

|
vegan ontbijt en lunch

Dit is echt een van onze favoriete spots in Deventer. We hebben ooit zelfs via crowdfunding bijgedragen aan de oprichting ervan! Sync Ok staat volledig in het teken van groen, duurzaam en vegan. Maar natuurlijk zonder in te leveren op smaak en kwaliteit. Alle gerechten op de kaart zijn dus vegan, voor jouw latte kan je kiezen uit meerdere plantaardige melken en de ingrediënten zijn duurzaam en gezond.

#3 Coffee Together

|
koffie en lunch

Voor een ontspannen bakje koffie moet je bij Coffee Together zijn. De koffie wordt gemaakt met bonen van Ten Have, die andere brander uit Deventer. Kwaliteit dus gegarandeerd. Wij vonden de cheesecake zo lekker dat we nog een tweede bestelde om te delen.

#4 Holy Cow

|
winkel voor hebbedingetjes

Kleurrijker dan Holy Cow wordt het niet snel. Deze winkel in de Grote Overstraat verkoopt eindeloos veel leuke hebbedingetjes. Als je een cadeau zoekt, zit je hier dus sowieso goed. Erg leuk vond ik ook de vrolijke jurken in vintage look.

#5 Antiquariaat Das Gute Ist Immer Da

|
antiekwinkel met landkaarten en boeken

Of we deze antiekwinkel een hotspot kunnen noemen, weten we niet zeker. Erg hip is het antiquariaat niet, maar een aanrader is het wel. De winkel is gevuld met tientallen antieke landkaarten. De eigenaar liet ons trots een oude kaart van Nederland uit de jaren ’30 – dus nog zonder Flevoland – zien. Een juweeltje!

#6 Alternote

|
winkel voor kaarten en boekjes

De omschrijving ‘kantoorartikelenwinkel’ doet geen recht aan het toffe concept van Alternote. Ja, er zijn ook pennen en kantoorspulletjes te koop. Maar eigenlijk vooral designkaartjes om te versturen of in te lijsten, en superleuke schrijfboeken. Het is allemaal even leuk.

#7 KoffieMakerij

|
koffie

Deze koffiebar ligt iets buiten het centrum en in een meer upcoming deel van Deventer. De hotspot is te vinden in het rauwe Havenkwartier. De eigenaren hadden eerst jarenlang een mobiele koffiebar, maar vonden hier vorig jaar hun vaste stek. Het knusse, maar hippe huiskamerinterieur nodigt uit voor een kop koffie. Er wordt ook thee en home-made taart geserveerd.

#8 Fooddock

|
foodcourt

Fooddock is de allereerste foodcourt in het oosten van Nederland. Ook deze hotspot vind je in het Havenkwartier van Deventer. Onder een dak vind je hier allerlei stalletjes met verschillende gerechten. Van vegan food tot cocktails en van Afrikaans tot sushi.

#9 Piknik

|
bar

Piknik noemt zichzelf een ‘zomerbar’. Ofwel: hier moet je vooral in de zomer zijn voor het heerlijke terras. Eerder zorgde Piknik al voor fijne zomeravonden met feestjes en muziek in het Havenkwartier, maar sinds 2019 hebben ze ook een binnenlocatie.

#10 De Oude Mosterdfabriek

|
markthal

Waar ooit mosterd werd geproduceerd, is nu een kleine overdekte markthal voor brocante en lokale producten. Dat is ook nog steeds mosterd, maar wij zagen daarnaast fudge, zoetigheden, worst en andere delicatessen.

#11 De Vrije Vogel

|
winkel voor interieuritems

Deze woonwinkel aan de knusse Walstraat doet een beetje aan als een conceptstore. Je kan er heerlijk snuffelen en geïnspireerd raken tussen stijlvolle interieuritems en leuke hebbedingetjes. Voor een cadeautje zit je hier dus ook altijd goed, maar stiekem wil je het natuurlijk liever in je eigen huis hebben. Sebastiaan kon maar met moeite de design espressokopjes laten staan.

#12 Groote Poot

|
bakkerij, ontbijt en lunch | voorheen: Brood van Joop

Bij deze bakkerij kan je niet alleen brood kopen, maar ook brood komen eten. In de lunchroom kan je voor ontbijt of lunch met een ambachtelijk broodje terecht.

#13 OSCAR in de Bieb

|
koffie en lunch

Wij zagen zelden zo’n hippe bibliotheek als in Deventer. En dat is deels te danken aan de leuke koffiebar OSCAR. Ze schenken koffie met bonen van Bocca, maar ook voor lunch en borrel zit je hier goed.

#14 Broodbode Deventer

|
ontbijt en lunch

Deze bekende ontbijt- en lunchzaak kom je in meer steden in het Oosten tegen. De echte parel van deze Broodbode in Deventer is de enorme binnentuin. Het brood voor de belegde broodjes wordt zelf gemaakt, dus verser wordt het niet snel.

#15 Daily Donut

|
prijs of andere informatie

Het is moeilijk om deze zaak langs te lopen en niet naar binnen te gaan. Want zeg nou zelf: als een winkel volledig is gewijd aan donuts, dan moeten ze toch wel goed zijn? Je kan er ook terecht voor koffie, thee of een frisje.

#16 Hoge Ramen

|
winkel met hebbedingetjes en kleding

Hoge Ramen is een begrip in Deventer én heeft meerdere panden naast elkaar. Bij de ene scoor je leuke kleding en de ander verkoopt weer hebbedingetjes, tassen, interieuritems en meer.

#17 Flotte Conceptstore

|
conceptstore

Deze conceptstore verkoopt vintage en tweedehands kleding en tassen, maar ook interieuritems. Moeder en zus Charlotte en Floor – heb je de naam al door? – openden hiermee de eerste conceptstore in Deventer. Meteen rechts heb je ook een koffiehoek, voor een fijne pitstop tijdens het shoppen.

#18 DAVO Bieren

|
bierbrouwerij en proeflokaal

Voor echte bierliefhebbers is DAVO dé plek om te borrelen. Hier draait werkelijk alles om bier. En dat is niet gek ook: DAVO is niet alleen een leuke bar, maar vooral een bierbrouwerij met eigen proeflokaal. Proost!

#19 Hoentjen Creatie

|
prijs of andere informatie

Hoentjen Creatie verkoopt bijzondere houten producten. Van brillen tot horloges en van telefoonhoesjes tot lampen. Deze houtwinkel verkoopt vrijwel uitsluitend producten van eigen ontwerp én maak.

#20 Appel & Ei Deventer

|
vintage kleding

Voor retro en vintage kleding moet je bij Appel & Ei zijn. De winkel is niet de doorsnee kringloopwinkel, maar een stuk gezelliger aangekleed. Hierdoor is tweedehands shoppen bij Appel & Ei niet alleen praktisch en duurzaam, maar ook erg leuk.

#21 Bij Yo

|
koffie en lunch

In 2019 opende Yolande de deuren van haar eigen lunchzaak in hartje Deventer, waar eerst Brunchzaak zat. Bij Yo is een kleine en knusse zaak waar het al snel gezellig vol zit. Op de vide is plek om ook even je laptop open te klappen en te werken.

#22 No. 11 inspired by Jackies

|
lunch en borrel

Dat is een hele mond vol om te vertellen dat Nr. 11 het zusje is van Jackies, een paar deuren verderop. Waar Jackies vooral ’s avonds geopend is, kan je bij Nr. 11 de hele dag al terecht. Voor een uitgebreide brunch of lunch dus. Bij voorkeur natuurlijk op het fijne terras.

#23 Tea-Rose

|
lunch en high tea

Met meer dan honderd soorten thee en koffie weet je dat je hier goed zit voor een high tea. Op het menu staan uitsluitend Britse gerechten, dus reken op zo’n echt traditionele variant. De binnenplaats is een heerlijke plek om te zitten met mooi weer.

#24 A Taste of Honey

|
koffie, lunch en bagels

Bij A Taste of Honey kom je vanwege de uitgebreide theekaart. Of toch vanwege al die bagelopties op het menu? Het is moeilijk kiezen tussen alle belegde bagels, maar gelukkig is de prijs schappelijk en kan je dus misschien wel gewoon een tweede nemen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: