Nederland

16x bijzonder overnachten in Maastricht

Overnachten in Maastricht is essentieel om de stad echt goed te verkennen. Deze bruisende stad in het zuiden van Limburg verdient meerdere dagen om alle leuke bezienswaardigheden van Maastricht te verkennen. Wij zijn dol op de charmante straten van de historische binnenstad, maar ook op de hippe hotspots die je zowel in de binnenstad als het gezellige Wyck vindt. En wat dacht je van de bijzondere mergelgrotten aan de rand van de stad die je met een gids kan bezoeken?

Maastricht zit dan ook bomvol unieke slaapplekken voor een heerlijk weekendje weg in eigen land. Je vindt er de leukste hotels, gezelligste hostels en mooiste luxury hotels. En niet alleen in de oude binnenstad! In alle wijken van Maastricht én daarbuiten vind je de meest originele accommodaties. Bijzonder overnachten in Maastricht doe je in hotels in oude kloosters, zwembaden en fabrieken, of in hotelkamers gedecoreerd met afval. Wij selecteerden voor jou de meest bijzondere slaapplekken. Wat zijn de leukste wijken om te overnachten in Maastricht? En welke hotels zijn daar aanraders?

Booking.com

Overnachten in Maastricht

De leuke plekken van Maastricht zijn verspreid over meerdere wijken met de historische binnenstad als epicentrum. In de oude stad vind je natuurlijk de meeste bezienswaardigheden, maar ook in de wijken daarbuiten is er veel leuks te doen en zien. Veel van de leukste hotels in Maastricht vind je daarom niet in de binnenstad, maar daarbuiten!

De leukste wijken van Maastricht:

  • Historische binnenstad
  • Wyck
  • Jekerkwartier
  • Boschstraatkwartier & Sphinxkwartier

De historische binnenstad

De historische binnenstad van Maastricht zit bomvol leuke plekken om te bezoeken, zoals de prachtige boekhandel Dominicanen in een 700 jaar oude kerk, het gezellige Vrijthof en de majestueuze Basiliek van Sint Servaas. Daarnaast vind je hier veel leuke winkeltjes en boetieks, hippe hotspots en lokale restaurants. Als je kiest voor een accommodatie in de binnenstad van Maastricht, zit je perfect dichtbij alle bezienswaardigheden van de stad.

Wyck

Het hippe Wyck – wat je uitspreekt als ‘Wiek’ – ligt ten oosten van het historisch centrum, tussen de Maas en het centraal station. Het is onze favoriete wijk in Maastricht vanwege de charmante straten en gemoedelijke sfeer. Het is de wijk waar je de meeste hippe koffiespots, conceptstores en eettentjes vindt, maar ook het Bonnefantenmuseum is hier gevestigd. En wist je dat ook het Wieckse bier oorspronkelijk uit deze wijk van Maastricht komt? Het is niet moeilijk te raden hoe het biermerk aan zijn naam komt.

Jekerkwartier

Het oude Jekerkwartier ligt ten zuiden van de binnenstad. De wijk is vernoemd naar de rivier de Jeker die hier doorheen loopt. Het stadsbeeld typeert zich hier door nauwe straten en laantjes. Vanwege die romantische sfeer wordt het ook wel de Franse wijk genoemd. De term Quartier Latin kom je ook vaak tegen en verwijst naar het deel met de universiteitsgebouwen, bibliotheek en conservatorium. Een groot deel van het Jekerkwartier wordt ingenomen door het groene Stadspark Maastricht met de middeleeuwse vestingwerken van de stad. Andere bezienswaardigheden in het Jekerkwartier zijn de eeuwenoude Bisschopsmolen waar nog altijd brood wordt gebakken, de oude Berenkuil met kunstwerken en de monumentale Helpoort.

Boschstraatkwartier & Sphinxkwartier

Het Boschstraatkwartier ligt ingeklemd tussen het Statenkwartier, de Maas en de binnenstad. Het is een upcoming wijk war steeds meer hippe hotspots te vinden zijn. Je vindt hier het Mosae Forum, een van de grotere winkelcentra van Maastricht. Ook is het Boschstraatkwartier de thuisbasis voor de Timmerfabriek en andere oude fabrieksgebouwen, wat samen nu het Sphinxkwartier vormt. Ooit werd hier namelijk het kristal- en aardewerk van de Koninklijke Sphinx gemaakt. Het is nu een cultuurfabriek voor concerten en een filmhuis.

Buiten Maastricht

Maastricht heeft ook aan de randen van de stad nog veel moois te bieden. Direct buiten de stad liggen de beroemde mergelgrotten van Zuid-Limburg. Een rondleiding met een gids is een absolute aanrader! Ook vind je aan de rand van Maastricht sprookjesachtige kastelen die nu zijn ingericht als hotels. Zo’n kasteelhotel is de ultieme romantische overnachting!

Maison Haas Hustinx & Spa Hotel Maastricht

16 bijzondere hotels in Maastricht

Overnachten in de historische binnenstad

#1 Maison Haas Hustinx

Gevestigd aan het beroemde Vrjithof heeft Maison Haas Hustinx de meest bijzondere locatie van Maastricht te pakken. Het hotel zit in een prachtig pand uit de negentiende eeuw. Dat zie je terug in de kamers met hoge plafonds en historische details. Die karakteristieke elementen combineren prachtig met het moderne, lichte design van dit hotel.

Het hotel heeft een eigen parkeergelegenheid, sauna en zwembad. Er zijn verschillende soorten kamers, suites en appartementen, waaronder familiekamers.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Maison Haas Hustinx.

Maison Haas Hustinx & Spa Hotel Maastricht

#2 Kruisherenhotel

Wil je de oude sfeer van Maastricht ook op je slaapadres opzoeken? Het Kruisherenhotel is gevestigd in een oud klooster. Dit bijzondere hotel in Maastricht combineert een middeleeuwse buitenkant met een interieur met tal van spectaculaire designmeubelen. Alle kamers zijn ingericht door internationale designers. Ze hebben kunstwerken, een luxe badkamer en bedden gemaakt door Henk Vos en Auping.

Het restaurant heeft een bijzondere plek op een tussenverdieping in de centrale kerkzaal onder het gewelfde plafond. Het hotel is ook de thuisbasis voor wijnbar Rouge & Blanc en biedt haar gasten een grote tuin met terras.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Kruisherenhotel.

Kruisherenhotel Maastricht

#3 Zenden Hotel

Slapen in een oud zwembad? Dan moet je bij Zenden Hotel zijn. Alle locals kennen Zenden nog uit de tijd dat dit een zwembad met sportschool was. De drie monumentale herenhuizen van Zenden zijn nu een bijzonder hotel met ultrastrak en wit interieur. Een sprekend contrast met de historische panden waarin je het hotel vindt. Het interieur is ontworpen door Wiel Arets en is genomineerd voor het beste nieuwe interieurdesign wereldwijd.

Zenden heeft overigens nog steeds een zwembad. Dat bevindt zich in de gewelfde kelder van 700 jaar oud. Hotelgasten ook meedoen met groepslessen zoals yoga, spinning en pilates.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Zenden Hotel.

Overnachten in Wyck

#4 The Dutch

Flamingo’s, pasteltinten, een urban jungle, retro vibe. Het is moeilijk het kleurrijke en eclectische interieur van The Dutch samen te vatten. Een tikje fout is het namelijk wel, maar we just love it.

De kamers zijn vaak even kleurrijk als de unieke lobby, al zijn er ook meer basic kamers of suites die nog meer over de top zijn. Erg leuk zijn ook de teksten die overal in het hotel te lezen zijn. Van de Salt-N-Peppa-songtekst “Ah, push it. Push it good. Ah, push it. Push it real good” op de draaideur tot de huisregels “Pets are not aloud, unless it’s a flamingo”. Misschien nog wel leuker is de goed gevulde minibar op je kamer die gewoon bij de hotelprijs is inbegrepen.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van The Dutch.

#5 Amrâth Grand Hotel de l’Empereur

Amrâth Grand Hotel de l’Empereur is gehuisvest in een van de meest bijzondere gebouwen van Maastricht. Het hotel bevindt zich in een 100-jaar oud jugendstilgebouw op 50 meter van het treinstation van Maastricht. Het hotelrestaurant heeft bijzondere glas-in-loodramen en op veel plekken vind je de authentieke details terug. Helaas niet in de hotelkamers die wat eenvoudig afsteken tegen de grandeur van het pand zelf.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Amrâth Grand Hotel de l’Empereur.

Amrâth Grand Hotel de l’Empereur Maastricht

#6 Kaboom Hotel

Kaboom noemt zichzelf een nieuw soort low-budgethotel. Een overnachting is niet duur, maar dat merk je nergens aan. Het bed is net zo comfortabel, de inrichting net zo stylisch en de service net zo goed als in duurdere hotels. De inrichting is wat Kaboom Hotel zo uniek maakt. De naam verwijst al naar het geluid wat je zo vaak ziet in stripboeken en ook de inrichting verwijst daarnaast met tekeningen en illustraties in stripfiguur-stijl op de muren. De hotelkamers zelf hebben allemaal een bijzondere zwart-witte stijl met een Kaboom-behang.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Kaboom Hotel.

#7 The Green Elephant Hostel & Spa

Hostel en spa is een bijzondere combinatie, maar The Green Elephant Hostel maakt het waar. Het hostel biedt een restaurant, een bar, een gemeenschappelijke lounge en een tuin. Maar ook een eigen wellnesscentrum met een hamam en een sauna!

Het hotel is fris en hip ingericht met veel hout, vrolijke kleuren en natuurlijke lichtinval. Gasten kunnen pods in slaapzalen boeken, maar ook privékamers of een familiekamer.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van The Green Elephant Hostel & Spa.

Overnachten in het Jekerkwartier

#8 Stayokay Hostel

Stayokay is een van de kleurrijkste hostels in Maastricht. Het hostel is gevestigd op een unieke locatie direct aan de Maas en middenin het Stadspark. Vanaf Stayokay Hostel loop je zo het Jekerkwartier en de oude binnenstad in, maar je steekt ook makkelijk de brug over naar Wyck. Het Bonnefantenmuseum ligt precies tegenover Stayokay op de andere rivierover.

Het hostel biedt aparte bedden in slaapzalen en tweepersoonskamers voor meer privacy met eigen faciliteiten. Een aantal kamers heeft prachtig uitzicht op de rivier. Er is eigen parkeergelgenheid, een bar, een restaurant en een groot terras met uitzicht op het water.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Stayokay Hostel.

Stayokay Hostel Maastricht

Overnachten in het Boschstraatkwartier & Sphinxkwartier

#9 Student Hotel

Bijzonder overnachten in Maastricht? Wat dacht je dan van een hotel in een oude fabriek? Het Student Hotel Maastricht ligt in de voormalige Sphinx-fabriek in een upcoming deel van het Boschstraatkwartier. Op deze culturele broedplaats op steenworpafstand van het oude centrum van Maastricht zitten restaurants, een filmhuis, een poppodium en cafés. Daartussen zit dus ook het hippe Student Hotel.

Het kleurrijke hotel heeft comfortabele studio’s en kamers met een bijzonder ontwerp. Het hotel is genomineerd voor de Design (FRAME) Award voor het beste kleurgebruik. Er is een eigen fitnesscentrum en fijne tuin. Bij Student Hotel hoort restaurant The Commons, waar gasten de dag kunnen beginnen met een ontbijtje.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Student Hotel.

The Student Hotel Maastricht

#10 Hotel Trash Deluxe

Hotel Trash Deluxe heeft een bijzonder concept dat draait rondom ’trash’. Duurzaamheid staat centraal bij dit hotel. De designinrichting is dus eigen vooral gerecycled afval. De kamers hebben allemaal een eigen soort trash als thema, zoals rubber of hout. Het resultaat is een strak en stoer interieur én een van de origineelste hotels van Maastricht verspreid over twee historische gebouwen.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Hotel Trash Deluxe.

#11 Mabi City Centre Hotel

Voor een unieke overnachting in een oude bioscoop moet je in Maastricht bij Mabi City Centre Hotel zijn. Een bios is er nog steeds en daarnaast ook een bar en restaurant. Hotelgasten worden ontvangen met een glaasje cava en krijgen een lokale kortingskaart voor kortingen bij verschillende ondernemers in Maastricht.

Het interieur is een gewaagd, maar stijlvol ontwerp in de tinten wit en ook zwart. Het hotel omschrijft het interieur van de kamers als art deco stijl, al associeren wij die historische stijl niet met het moderne en strakke zwart-witte van Mabi City Centre Hotel.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Mabi City Centre Hotel.

#12 Fitz Roy Urban Hotel, Bar and Garden

Fitz Roy Urban Hotel is een van de mooiste designhotels van Maastricht. In het ontwerp is door de lokale interieurarchitect Niels Maier gekozen voor een ‘urban’ sfeer zonder te industrieel te zijn. Als hoofdkleuren is gekozen voor groen en wit. Dat past ook perfect bij de ‘urban garden’, de unieke stadstuin in het hart van Maastricht. Onze favoriete kamers zijn de patiokamers, gelegen aan de Urban Garden. Maar als je liever voor nog meer luxe wilt gaan, moet je kiezen voor de suite met whirlpool.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Fitz Roy Urban Hotel, Bar and Garden.

Overnachten bij Maastricht

#13 Kasteelhotel Vaeshartelt

Als je vorstelijk wilt overnachten vlakbij Maastricht, moet je bij Buitenplaats Vaeshartelt zijn. Op een prachtig landgoed met eeuwenoude bomen, een bos én lama’s staat een eeuwenoud kasteel. Ooit voorbehouden aan vorsten en edellieden, maar tegenwoordig kan iedereen zich hier prins en prinses voelen door een nacht in het kasteelhotel te komen slapen.

De hotelkamers zelf zitten in een nieuwe vleugel en zijn juist neutraal ingericht, maar de rest van Vaeshartelt ademt nog echt de oude allure die je in een kasteel denkt te vinden. Buitenplaats Vaeshartelt heeft meerdere restaurants in prachtige zalen én je zit hier goed voor fijne boswandelingen op het landgoed.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Buitenplaats Vaeshartelt.

#14 Poortgebouw Kasteel Borgharen

Voor een originele bed & breakfast in Maastricht moet je bij Kasteel Borgharen zijn. In het poortgebouw kan je namelijk heel bijzonder overnachten! In het eeuwenoude gebouw tref je een bad op pootjes, authentiek balkenplafond en sprookjesachtig torentje aan. Gasten krijgen ’s ochtends een uitgebreid ontbijt en kunnen tijdens hun verblijf genieten van de kasteeltuin. Het kasteel ligt aan de rand van Maastricht, maar met de fiets ben je al in 10 minuten in het centrum.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Poortgebouw Kasteel Borgharen.

Poortgebouw Kasteel Borgharen - Maastricht

#15 Teaching Hotel Château Bethlehem

Als je de combinatie school en kasteel hoort, denk je waarschijnlijk aan Zweinstein uit de Harry Potter-serie. Maar ook in Maastricht is er een school in een kasteel gevestigd en jij kan er slapen! Het Teaching Hotel is namelijk een kasteelhotel waar de studenten van de Hotel Management School Maastricht leren hoe je zo’n hotel nou precies runt. De locatie voor dit bijzondere concept is het dertiende-eeuwse Château Bethlehem, waar verschillende designers 26 kamers hebben mogen inrichten. Het resultaat zijn stuk voor stuk unieke kamers in de sprookjesachtige omgeving van een middeleeuws kasteel.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Teaching Hotel Château Bethlehem.

Origineel overnachten in Limburg: Teaching Hotel Maastricht op Kasteel Bethlehem

#16 Landgoed Kasteel de Hoogenweerth

Ten zuiden van Maastricht ligt aan de rivier de Maas een sprookjesachtig kasteelhotel. Het hotel heeft een eigen zwembad en mooi aangelegde kasteeltuin. Vanaf het hotel heb je een prachtig uitzicht op de Pietersberg aan de andere kant van de Maas.

De Hoogenweerth Suites bevinden zich in het voormalige koetshuis van Kasteel De Hoogenweerth. Het luxe ontbijt wordt iedere ochtend op de kamer bezorgd en bestaat uit broodjes, yoghurt, fruit, vruchtensappen en een kleine fles prosecco.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Landgoed Kasteel de Hoogenweerth.

Landgoed Kasteel de Hoogenweerth Maastricht

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: