Weekendje Rotterdam: de leukste dingen om te doen volgens locals

Heb je een city trip voor een weekendje Rotterdam gepland? Lucky you! Je staat op het punt om 48 uur door te brengen in onze hometown. Uiteraard delen we graag al onze favoriete plekjes met je en hebben we het perfecte programma voor jouw weekend trip opgesteld. Van cultuur tot hippe hotspots, van architectuur tot verborgen parels: dit mag je niet missen tijdens jouw weekend in Rotterdam.

Songfestival in Rotterdam | The Orange Backpack
Breakfast in Rotterdam | Blijdorp | Ontbijt in Rotterdam | The Orange Backpack

Weekendje Rotterdam: dag 1

Je komt ongetwijfeld met de trein aan in Rotterdam om gelijk een blik te kunnen werpen op het gloednieuwe treinstation. Of De Kapsalon, zoals het station al snel werd genoemd. Vanaf daar willen we je naar een van onze favoriete ontbijtplekjes sturen mét uitzicht over de stad: Op het Dak in het Schieblock! Vanaf daar kan je een tof rondje lopen over de gele Luchtsingel dat de dakakker van Op het Dak met het oude treinstation bij het Hofplein verbindt.

De wandeling continues! We vervolgen onze weg door de Coolsingel. Op het moment van schrijven ligt de Coolsingel open om de grootste wandelpromenade van Rotterdam te worden. Loop langs de bouwput en bewonder het prachtige Stadhuis en oude Postkantoor – monumentale bouwwerken die wonder boven wonder het bombardement op de stad in de Tweede Wereldoorlog overleefden. Werp vervolgens een blik in de Koopgoot, maar sla deze bekende winkelstraat vooral over. Er ligt namelijk een veel leuker shopplekje op de route: de Witte de Withstraat! Aanraders zijn Danny de Cactus en Collectiv by Swan. Drink een kopje koffie bij Hopper en weersta de toffe cafés en wijnbarretjes, want ik beloof je dat we hier later weer terugkomen om daar onze slag te slaan.

Loop via de Witte de With naar het Museumpark, waar het tijd is voor een dosis cultuur! Houd je van moderne kunst? Dan heeft de Kunsthal vast een tentoonstelling die je aanspreekt. Meer van de oude meesters? Ga naar het Rotterdamse icoon Boijmans Van Beuningen.

Na het wandelen, shoppen én een museum heb je vast trek gekregen. Een prachtige locatie is Dudok in het Park, vlakbij onze volgende bestemming: de Euromast. Hier heb je pas echt een prachtig uitzicht over Rotterdam! En ben je een beetje avontuurlijk ingesteld? Je kan ook vanaf de bekende attractie abseilen. Hoe tof is dat!

Tijd om nader kennis te maken met de Maas die dwars door de stad stroomt en het noorden voor een stukje Zuid te verruilen. Wat is de beste manier om daar te komen? Neem de watertaxi vanaf de Euromast naar Katendrecht (halte Provimi)! Let goed op onderweg, dan spot je de SS Euromast en het historische Hotel New York. Loop eerst nog even naar het superleuke Pinball Museum binnen. We lopen daarna door naar de buurman: Fenix Food Factory, waar je bij Stielman’s heerlijke koffie, bij Jordy’s Bakery het lekkerste brood en bij Kaapse Brouwers het lekkerste bier kan scoren. Wij vinden het borreltijd, dus raden je aan om bij Kaapse Brouwers een paar van de bijzondere biertjes van de tap te proberen. Neem een schaal met Marokkaanse dipjes met brood van Meneer Tanger erbij je jouw borrel is compleet.

Sluit je dag af bij een van de geweldige restaurants in de buurt. Kies voor een van de hotspots aan het Deliplein achter de Fenix Food Factory – Ceviche y Maas, de Matroos en het Meisje, Kwiezien en Deli Bird zijn aanraders – of ga nu al gelijk naar de Witte de Withstraat. Neem weer een watertaxi naar de overkant (halte Leuvehaven) en loop naar de Witte de Withstraat, waar we je de burgers van Ter Marsh, Italiaans bij Oliva of een proefje van het Midden-Oosten bij Bazar kunnen aanraden. Als je wil stappen, zit je hier gelijk goed. Ga jij voor biertjes bij Reijngoud of de Bierboutique? Of ga je voor een goed glas wijn bij NRC of wijnbar Het Eigendom? Vergeet ook vooral De Witte Aap niet aan te doen, wereldberoemd door een vermelding in de Lonely Planet-lijst met beste cafés ter wereld.

Straat art Rotterdam
Rotterdam | Museum Boijmans Van Beuningen
mooiste plekjes Rotterdam | Kubuswoningen en Blaakse Bos

Weekendje Rotterdam: dag 2

Tijd voor ontbijt! Afhankelijk van waar je hebt geslapen, raden we je aan een ontbijtje te scoren bij Breakfast in Rotterdam (Blijdorp), By Jarmusch (iets ten oosten van het centrum), Lilith (west), Kate (Katendrecht) of koffiebar Nine Bar. Dan is het tijd om een huurfiets te scoren! Heb je trouwens een persoonlijke ov-kaart met een ov-fietsabonnement? Dan kan je bij zowel Rotterdam-Blaak als het centraal station een ov-fiets oppikken. Fiets naar de Erasmusbrug, ook wel De Zwaan genoemd. Interesse in de havens? Onder de Erasmusbrug is de aanlegsteiger van de Spido-boot voor een – misschien ietwat toeristische – rondvaart door de havens.

Fiets een stukje langs de Maas en geniet van de Rotterdamse skyline. Sla af om bij Sebastiaans favoriete spot een goede koffie – Harvest Coffee Brewers – te doen. Tip: met mooi weer zit je hier heerlijk aan het water! Stap daarna op de fiets om nog wat iconen van de Maasstad te bezoeken. Ga naar de Laurenskerk – nog zo’n overlever van het bombardement – en overweeg of je hoogtevrees het toelaat om de toren te beklimmen. Dan zijn de beroemde Kubuswoningen aan de beurt! Wist je dat een van de huizen in Blaakse bos van Piet Blom open is voor bezoek?

Dan is de Markthal aan de buurt. Richt je blik niet alleen op alle stalletjes, maar vooral omhoog voor het indrukwekkende kunstwerk op het plafond. Hoe ideaal dat het nu ook rond lunchtijd is! In de Markthal kan je een echt Rotterdams patatje scoren bij Bram Ladage én een bijzondere snack bij het Kroketloket, maar natuurlijk ook terecht voor Asian streetfood, tapas of ander lekkers. Als de toeristendrukte in de Markthal je iets te veel is, zijn er natuurlijk ook in de omgeving geweldige plekjes te vinden. Wij gaan altijd graag naar Picknick, Pierre, Tea Lab, Lot & Daan in de Oude Haven of de bijzonder populaire broodjeszaak Guiliano. Wil je trouwens nog wat shoppen? In de Meent en Pannenkoekstraat vind je echt de leukste hotspots. Aanraders zijn Keet, Hay, De Bonte Koe (chocolade!) en Home Stock.

Tijd om weer op de fiets te stappen! We verlaten het centrum om een van de off the beaten track plekken van Rotterdam te bezoeken: de Kralingse Bos. Hier kan je heerlijk wandelen langs de plas met uitzicht op de skyline of in het bos, hertjes kijken in het hertenkamp en een nog werkende specerijenmolen bezoeken! ’s Avonds kan je hier in de buurt heerlijk Italiaans eten bij Osteria Vicini. Maar als het lekker weer is, is het veel leuker om bij de Albert Heijn in Kralingen een barbecuet en wat te eten te halen om aan de Plas te barbecueën.

unieke activiteiten in Rotterdam | unique must do's in Rotterdam | The Orange Backpack
Interrail routes: treinreizen in Europa | Interrail itinerary

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: