Colombia

Valle de Cocora: hiken tussen de palmbomen in Colombia

De metershoge palmbomen van Valle de Cocora zijn een van de hoogtepunten van Colombia. In een groene vallei staan enorme palmbomen waar je je als mens heel klein onder zal voelen. De hike ernaartoe leidt je door een prachtige vallei, een jungle met touwbruggen en hoge bergen om vervolgens uit te komen op dit magische stukje Colombia. Met de tips uit deze blog zul je het beste uit jouw bezoek aan de Valle de Cocora kunnen halen!

Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack
Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack
reisroute in Colombia | Valle de Cocora | The Orange Backpack

Hoe kom je bij Valle de Cocora vanuit Salento, Colombia?

De Valle de Cocora ligt vlakbij het koffiedorpje Salento. Salento is een bezoek op zich waard, dus ideaal om met jouw hike door de palmbomenvallei te combineren.

In Salento zelf kom je makkelijk vanuit Medellin of Bogotá met de bus. De bus gaat niet direct naar Salento, maar eerst naar het stadje Armenia. Vanaf daar neem je een taxi of – veel goedkoper – een van de minibussen. De reis naar Armenia duurt vanuit Bogotá ongeveer 8 uur en vanuit Medellin ongeveer 5 uur. De rit in de minibus vanuit Armenia ongeveer 45 minuten. Nog makkelijker dan de bus is een vlucht naar het vliegveld van het plaatsje Pereira, waarvandaan je nog maar 1,5 uur met de bus naar Salento hoeft. Een taxi is natuurlijk ook een optie, maar de bus is veel goedkoper en rijdt regelmatig.

Vanaf Salento is het nog maar een klein stukje naar Valle de Cocora. En wat voor een stukje! Deze rit is eigenlijk een attractie op zich. Niet alleen vanwege de prachtige omgeving waar je doorheen zal rijden, maar vanwege jouw vervoer. Vanaf het stadsplein van Salento vertrekken gedurende de dag regelmatig felgekleurde jeeps naar Valle de Cocora. Deze ‘willys’ zijn oude jeeps die je veel in dit gebied rond zult zien rijden.

De stevige auto’s zijn ideaal om op de bumby roads van de koffieregio mensen, dieren of vracht te vervoeren. Je zult ook leren dat een willy nooit echt vol is, er is altijd wel een plekje in, aan of op de wagen te vinden. De leukste plek voor jouw willytochtje naar de palmbomenvallei is dan ook niet in, maar aan de jeep. Hang achteraan de jeep tijdens de dertig minuten durende rit naar de vallei voor de mooiste uitzichten. Ook ideaal als je snel last hebt van wagenziekte, want dat zal je vanuit deze positie een stuk minder hebben!

Valle de Cocora | Salento | Colombia | The Orange Backpack
Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack

De Valle de Cocora hike

De jeep zal je afzetten bij de ingang van het park. Daar is ook de start van de hike van 4 tot 5 uur. Omdat het een loop is, kan je de hike in twee richtingen lopen. Je maakt direct bij het begin een keuze: rechtdoor of rechtsaf.

Als je rechtdoor loopt, begint je hike direct in de palmbomenvallei. Je hebt dan een grotere kans op palmbomen tegen een strakblauwe hemel te zien, omdat de mist vaak pas later in de ochtend komt opzetten.

Tip: mocht je geen zin hebben in de wandeling van 4 tot 5 uur, dan kan je dus ook gelijk rechtdoor naar de vallei lopen om de palmbomen te bewonderen en daarna direct weer vertrekken. Je hoeft dan niet eens dezelfde weg terug te lopen, je kan er ook voor kiezen om omhoog naar het eerste viewpoint te lopen en vanaf daar weer naar de ingang terug te keren. Op de kaart hieronder zie je precies het punt dat ik bedoel.

Wij kozen ervoor om rechtsaf te slaan en juist te eindigen in de vallei. Zo bewaarden we de bijzondere palmbomen als ‘beloning’ voor het laatst. De meeste andere reizigers kiezen daarom ook voor deze richting. Wil je de hike ook in deze richting lopen? Het punt waar je rechtsaf moet slaan, is vrijwel direct in het begin bij het blauwe hek. Op de kaart van de Valle de Cocora zie je waar je daarvoor moet zijn:

Valle de Cocora Map Kaart markeringen
Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack
Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack
Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack
reisroute in Colombia | Valle de Cocora | The Orange Backpack

Als je er net als wij voor kiest om de palmbomen voor het laatst te bewaren, dan zal je wandeling beginnen in een prachtige groene vallei. Je loopt parallel aan de palmbomenvallei, dus zal je op de berghelling links van je al wat palmbomen kunnen bewonderen.

Na ongeveer een uur wordt de begroeiing langzaam dichter en verandert de groene vallei in een mistig woud met hoge bomen en riviertjes die je over grote stenen of over touwbruggen zal oversteken. De hike is hier al iets zwaarder dan tijdens het eerste uur, omdat je hier af en toe wat zal moeten klimmen over rotsen en moeilijkere paden en de weg langzaam omhoog gaat.

De weg wordt aangegeven met bordjes met “Acaime, casa de los colibris” en leidt dan ook naar zowel de Valle de Cocora als naar die kolibriefinca waar het bordje over gaat. Download van tevoren via de app maps.me de offline kaart voor dit gebied, zodat je precies zult zien op welk punt je rechtdoor kan richting de kolibriefinca en je juist linksaf de bergen in moet slaan voor de Valle de Cocora. Op de kaart in deze blog zie je deze splitsing ook gemarkeerd staan.

Veel reizigers voegen een bezoek aan de kolibriefarm ook toe aan hun hike door Valle de Cocora. De route stopt bij de kolibries, dus daarna zal je dezelfde weg weer terug moeten hiken naar die splitsing. Je slaat dan alsnog af naar het steile bergpad naar de Valle de Cocora.

Na deze splitsing volgt het pittigste deel! Het pad leidt vanaf hier steil omhoog. Onderweg staan informatiebordjes over de flora en fauna in de regio, ideaal om ook even uit te puffen. Maar het zwoegen zal worden beloond! De steile klim leidt naar een finca met de toepasselijke naam La Montaña. Wij hebben gehoord dat reizigers hier ook nog wel eens een drankje of klein hapje hebben kunnen doen, maar de boerderij leek niet voor bezoekers open te zijn, toen wij hier waren.

Tip: klinkt een wandeling van 4 tot 5 uur je te zwaar of ben je een paardenliefhebber? Er is ook de optie om de route (deels) te paard af te leggen. De paarden vind je vlakbij de plek waar je door de willy wordt afgezet.

Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack
Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack
Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack
Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack

De vallei met de palmbomen

Vanaf de finca loopt de weg naar beneden, dus je benen kunnen weer even tot rust komen. Je wordt vanaf hier beloond op mooie vergezichten met in de verte de prachtige vallei. Vergeet niet bij de viewpoints even een fotostop te maken en te genieten van het uitzicht.

De viewpoints worden op maps.me aangegeven als ‘mirador’. Let er wel op dat je vanaf de laatste mirador niet direct de weg terug naar de willys neemt. Weet je nog dat we je een shortcut gaven voor een korte route, waarbij je klimt naar de eerste mirador en vanaf daar terug loopt naar het begin? Bij dit uitzichtpunt moet je bij jouw weg naar beneden dus niet deze shortcut nemen, maar het brede pad waarop je al die tijd al liep simpelweg verder volgen naar de palmbomen. Op de kaart in deze blog zie je welke ‘mirador’ we bedoelen.

Vervolgens kom je uit bij de ‘Basque de Palmas’, zoals de vallei op de kaarten wordt aangegeven. Hier kun je lopen onder de enorme palmbomen, een bijzonder gezicht! De waspalmbomen (‘wax palms’ of ‘palmas de cera’) in de Valle de Cocora kunnen wel 60 meter hoog worden en zijn daarmee het hoogste type palm.

Neem hier vooral je tijd. Maak foto’s, bewonder de palmbomen en ga er vooral even bij zitten. Het uitzicht is echt indrukwekkend! Als je er klaar voor bent om te gaan, heb je nog een half uurtje voor de boeg voordat je weer bij je vertrekpunt bent. Daar staan de willys weer op je te wachten om je terug te brengen naar Salento.

Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack
Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack
Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack
Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack

Praktische tips voor Valle de Cocora

#1 Ga voor de volle hike van 4 tot 5 uur en neem niet de shortcut direct naar de palmbomen. De prachtige daghike zal je langs prachtige plekken leiden!

#2 Begin zo vroeg mogelijk voor de beste kans op mooi weer.
De vallei is supergroen. Dat zorgt voor een prachtig gezicht, maar al dat vocht in de vallei zorgt ook voor mistbanken die je helaas vaak de gedroomde vergezichten met blauwe luchten zullen ontnemen.

#3 Hang achteraan de willy voor het fijnste uitzicht tijdens de rit van Salento naar Valle de Cocora en weer terug.

#4 Download de offline kaart van dit gebied op de app maps.me, zodat je niet de verkeerde route neemt.

#5 Het weer verandert hier snel. Neem dus zowel je zonnebrand als poncho mee. Het kan zo voorkomen dat je deze allebei in hetzelfde uur nodig hebt!

#6 De vallei is niet heel erg warm, dus kleed je niet op exotische temperaturen.

#7 Neem genoeg water mee, want je zult onderweg geen stops tegenkomen om drinken te komen.

Valle de Cocora Map Kaart markeringen