Colombia

Lost City Trek in Colombia: junglehike naar Ciudad Perdida

De Lost City Trek in Colombia is een van de meest bekende én intensieve hikes in Colombia. De meerdaagse junglehike brengt je diep in de jungle naar de Ciudad Perdida, ofwel de verloren stad. Toch is deze prachtige en mysterieuze bergstad in de jungle niet eens dé highlight van de Lost City Trek, want dat is de hike zelf. Lees in deze blog meer over de Lost City in Colombia, een dag voor dag omschrijving en meer praktische informatie.

Lost City Trek Colombia | Ciudad Perdida Hike
Lost City Trek Colombia | Ciudad Perdida Hike

Wat is de Lost City in Colombia?

De Lost City – of Ciudad Perdida in het Spaans of verloren stad in het Nederlands – is een eeuwenoude bergstad in de Colombiaanse jungle. De stad ligt op 1200 hoogte meter in de Sierra Nevada, helemaal in het noorden van het land. Santa Marta is de meest dichtbij zijnde grote stad.

De Ciudad Perdida zou honderden jaren terug zijn opgericht door lokale stammen, de Tairona-indianen. Ons is verteld dat dit rond 650 na Christus was, dus honderden jaren eerder dan Machu Picchu, die andere bekende ruïnestad in Zuid-Amerika. De Tairona-stad is volledig ingericht op de bergachtige omgeving en bestaat uit terrassen tegen de bergen aan. Maar er waren ook wegen, bruggen, trappen en religieuze plekken op de hoogste plekken. De stad zou nog groter dan Machu Picchu zijn geweest.

Zoals veel plekken in Midden- en Zuid-Amerika, werd de stad verlaten – of misschien zelfs verwoest – toen de Spanjaarden op het continent arriveerden. Om vervolgens in de jaren ’70 pas weer herontdekt te worden. Niet door de lokale stammen overigens. Die wisten de stad al die eeuwen prima te vinden en gebruikten de stad nog altijd voor hun religieuze ceremonies.

Tip: er vinden nog altijd ceremoniën plaats. Een maand per jaar – meestal september – is het gebied gesloten voor hikes, zodat de natuur kan herstellen en de lokale stammen de stad kunnen gebruiken.

Lange tijd is het gebied onbegaanbaar geweest, omdat paramilitaire groeperingen zich in de jungle hadden verstopt. Voor toeristen is het pas veel later veilig geworden om door de jungle naar de Lost City te hiken. Hiken is de enige manier om bij de Lost City te komen, tenzij je het budget hebt om een helikopter te huren. Eigenlijk is de Ciudad Perdida ook niet de attractie, maar de meerdaagse hike erheen.

Lost City Trek Colombia | Ciudad Perdida Hike
Lost City Trek Colombia | Ciudad Perdida Hike

Praktisch: de beste reistijd voor de Ciudad Perida-hike

Het beste moment om de Lost City Trek te doen is in het droge seizoen (december-maart). De jungle is het hele jaar door een natte plek, maar in het droge seizoen zal het minder regenen en is het waterpeil in de rivier Rio Buritaca lager. En die rivier zal je een paar keer oversteken, dus een laag waterpeil is dan zeker prettig.

Verder is het gebied een deel van het jaar gesloten voor toeristen, doorgaans in september. We hebben hiervoor twee verklaringen gehoord: de natuur zou zich dan kunnen herstellen, of de plaatselijke stammen kunnen de stad dan zelf gebruiken voor hun traditionele ceremoniën.

Praktisch: de hike kan alleen met een lokale gids

Je kan de Ciudad Perdida-hike niet zelfstandig doen zonder gids. Je moet de tocht altijd met een lokale gids ondernemen. We raden je aan om de tour van tevoren te boeken, zodat je zeker weet dat je meekan met een groep op dagen die in jouw vakantieplanning passen.

De prijzen voor de hike zijn landelijk vastgelegd op 1.100.000 COP, dus rond de € 300. Maaltijden, drinken en slaapplekken zijn bij de prijzen inbegrepen. Let daarom vooral op de reviews van de tourorganisatie en of de gidsen Engels spreken.

Lost City Trek Colombia | Ciudad Perdida Hike
Lost City Trek Colombia | Ciudad Perdida Hike

De Lost City Trek: 4 dagen en 44 kilometer

De hike duurt ongeveer vier dagen – er worden ook tours van vijf dagen aangeboden – en je zal ongeveer 44 kilometer afleggen. Aan het eind ligt het hoogste punt, de Ciudad Perdida zelf. Daarvoor moet je dan nog wel 1.100 traptreden beklimmen.

We noemden de Tairona-ruïnes al eerder niet de échte attractie. De Lost City Trek zelf is het hoogtepunt. Onderweg zie je – als het niet eindeloos regent in ieder geval – de mooiste uitzichten en jungle. Je zwemt in rivieren, komt langs plaatselijke stammen in hun dorpen en voelt je een soort Indiana Jones in een Jurassic Park-filmset.

Het startpunt is Santa Marta, maar je zal het eerste deel afleggen met een jeep. Je wordt op dag 1 afgezet bij een punt (Machete) en vanaf daar moet je nog 44 kilometer hiken. Je loopt met je eigen groep, maar er zullen waarschijnlijk meer groepen door de jungle wandelen op hetzelfde moment. Eigenlijk houden alle tours ongeveer dezelfde planning aan en slaapt iedereen ook in dezelfde kampen.

Omdat je de eerste dag begint met een eerste stuk per jeep, is die het minst zwaar en hike je maar kort. De andere dagen ben je zo’n 6 tot 8 uur aan het hiken. Dag 2 is bijvoorbeeld erg pittig, ook omdat je voornamelijk omhoog loopt. De dag eindigt bij een kamp op ongeveer een kilometer afstand van de verloren stad. Op dag 3 leg je die laatste kilometer af. Vervolgens beklim je de 1.100 treden naar de Ciudad Perdida en breng je tijd door om de bijzondere jungleruïnes te verkennen.

Daarna hike je in één ruk terug naar een van de eerdere basiskampen. Hoewel je hierbij de langste afstand aflegt, is dit niet extreem intensief. Op dag 4 leg je het laatste stuk af naar het startpunt, waar je wordt opgewacht door een jeep om je weer terug te brengen

Lost City Trek Colombia | Ciudad Perdida Hike
Lost City Trek Colombia | Ciudad Perdida Hike

Paklijst voor de Ciudad Perdida-hike

Je koffers of backpacks laat je achter bij de tourorganisatie en hoef je niet het hele eind mee te zeulen. Pak een daypack in met alleen het hoognodige. Let daarbij in ieder geval hierop:

  • Extra batterijen voor je camera, want als je al een stopcontact treft onderweg, zal iedereen die willen gebruiken.
  • Goede wandelschoenen met goed profiel, zoals onze schoenen van Keen.
  • Poncho of dunne regenjas voor de regen, al zal je sowieso nat worden door het doorkruisen van de rivier, de luchtvochtigheid en het zweten.
  • Deet of andere muskietenspray, want de jungle zit vol insecten.
  • Lange kleding voor ’s avonds tegen de muggen.
  • Zonnebrand voor wanneer je niet onder het bladerdak loopt.
  • Een zaklamp – of handiger: een head light – voor in het kamp.
  • Water voor de eerste dag.
  • Draag sneldrogende (sport)kleding en laat het bij dat ene set je dat je draagt.
  • Een sneldrogende handdoek.
Lost City Trek Colombia | Ciudad Perdida Hike
Cartagena Colombia

Na de hike: verder reizen door noord-Colombia

Na deze intensieve hike is het tijd voor wat ontspanning en daarvoor zit je hier in het noorden van Colombia perfect. Kies je voor palmbomenstrand, een ecolodge in de koele jungle of Caribische citytrip?

Vanaf Santa Marta – eind- en startpunt van de Ciudad Perdida-hike – reis je makkelijk door naar de stad Cartagena, de Caribische parel van Colombia. Maak lome wandelingen door de kleurrijke straatjes van het historisch centrum, geniet van de Colombiaanse keuken, bekijk de zonsondergang vanaf de stadswallen en relax op de vele terrasjes.

Of kies voor een aantal luie stranddagen, bijvoorbeeld in het Tayrona National Park, het strandplaatsje Palomino of een van de bijzondere slaapplekken langs het strand ertussen.

Ook het koele bergstadje Minca is echt een aanrader. Je kan hier prachtige hikes maken, maar daar zal je nu even niet aan moeten denken. Kies in plaats daarvan voor zwemmen onder watervallen, crossen met de motor door de jungle of een rondleiding op een lokale koffieplantage. En dat natuurlijk vanaf de prachtige ecolodges en hostels rondom Minca.