Colombia

Wat te doen in Minca in Colombia

In het noorden van Colombia ligt in de jungle en vlakbij de Caribische kust het piepkleine plaatsje Minca. De jungle is prachtig, de mountain views adembenemend en de sfeer ontspannen. Dichtbij andere Colombia-highlights als Cartagena, Palomina en Tayrona ligt een bezoekje aan dit bergdorpje zelden niet op je reisroute door Colombia. Alleen al de junglehikes, duik onder watervallen en prachtige zonsondergangen maken Minca in Colombia een must-visit. In deze uitgebreide travel guide geven we je praktische informatie en vertellen we je over de mooiste hotel en leukste dingen om te doen in Minca.

Minca | Colombia | The Orange Backpack
Minca | Colombia | The Orange Backpack

Hoe kom je in Minca vanuit de rest van Colombia?

Easy! Minca ligt vlakbij Santa Marta, een van de grootste steden in de regio. Van vrijwel alle plekken is het makkelijk om in Santa Marta te komen, per bus of binnenlandse vlucht. En vanaf daar is nog maar een korte rit met een taxi, motortaxi of collectivo (een soort shared taxi). Santa Marta zelf is overigens niet een bijzonder leuke stad. Dus kom hier alleen als stop on the road naar je volgende bestemming, maar blijf hier niet hangen.

Ben je eenmaal in Minca, dan is het soms nog een avontuur om bij je slaapplek te komen. Er zijn prachtige hotels en hostels in het dorpje zelf te vinden – het populaire hotel Casa Loma heeft idyllische hutjes en is de perfecte locatie voor de zonsondergang – maar veel plekjes zijn verderop in de bergen te vinden. Een taxi of motortaxi naar deze hotels is makkelijk te vinden in de hoofdstraat van Minca.

Tip: zorg dat je in Santa Marta of op je vorige bestemming voldoende cash pint, want er is geen ATM in Minca.

Minca | Colombia | The Orange Backpack
Minca | Colombia | The Orange Backpack

Overnachten in Minca

Wakker worden met een mountain view? ’s Avonds vanaf je hutje genieten van een prachtige zonsondergang? Chillen op de grootste hangmat ter wereld? Minca heeft misschien wel de mooiste hotels en hostels van Colombia! We vermoeden dat er geen plek ter wereld is met zo’n dichte concentratie accommodaties met een 8 of hoger op Booking.com. Wij hebben de mooiste voor je op een rijtje gezet in een blog over de mooiste jungle cabins en bijzondere hotels in Minca!

Tip: boek je gewenste slaapplek (ruim) van tevoren, want Minca wordt steeds populairder. Maar wees gerust: er zijn zoveel prachtige accommodaties dat je ook een geweldige slaapplek zult hebben, als jouw eerste keus vol zit.

reisroute in Colombia | Minca | The Orange Backpack
Minca | Colombia | The Orange Backpack

Rondreizen bij Minca: hoe kom je bij alle bezienswaardigheden in de omgeving?

De jungle van Minca is een prachtige omgeving om te verkennen. Vanaf Minca kom je het beste bij de bestemmingen in de omgeving met een motortaxi. En hoe leuk is dat! Mijn chauffeur vroeg of ik het eng vond op de motor. Toen ik nee schudde, heb ik dat gelijk geweten. Met een rotvaart scheurde hij over de bergpaadjes. Een van de tofste ritjes ooit!

Ga je liever te voet? Alles is op hikeafstand, een perfecte manier om de jungle te verkennen en mooiste uitzichten vanaf de berg te kijken. Bij helder weer kan je vanaf de bergen bij Minca zelfs Santa Marta en de zee zien!

Minca | Colombia | The Orange Backpack
Minca | Colombia | The Orange Backpack
Minca | Colombia | The Orange Backpack

Wat te doen in Minca

#1 Adembenemende watervallen bij Minca

In de omgeving vind je zoveel prachtige riviertjes en watervallen om te zwemmen. De mooiste waterval zijn de Cascadas de Marinka, waar je onder een enorme waterval een douche kan nemen. Love it! Bij de twee watervallen is een restaurantje met grote hangmatten waarin je boven het water kan relaxen. De cascades liggen op anderhalf uur hiken vanaf Minca. Neem hiervoor de weg richting de kerk en blijf simpelweg anderhalf uur lopen. Een veel snellere optie is de motortaxi.

Een andere aanrader is de Pozo Azúl, niet ver van Minca. Gescheiden door watervalletjes liggen drie poelen hier in de jungle. Spring van een van de cascades het water in, al was het maar omdat je er dan maar gelijk doorheen bent. Want centimeter voor centimeter het ijskoude water inkruipen is haast een marteling. Sebastiaan durfde een duik aan en ging kopje onder, maar ik kwam niet veel verder dan mijn taille. De watertjes liggen op een half uur lopen vanaf Minca. Neem hiervoor de weg die vanaf Santa Marta naar Minca rijdt en loop verder heuvelopwaarts. Het is duidelijk aangegeven, waar je rechtsaf moet slaan. Bij dat punt is ook een supermarktje, mocht je wat te drinken willen kopen.

Op nog geen vijftien minuten lopen vanaf de hoofdstraat vind je de Las Piedras. Door de grote rotsen en stenen in de rivier heb je hier ook kleine watervalletjes, het zijn meer stroomversnellingen. Een heerlijke plek om op een warme dag een verkoelende duik tussen de rotsen te nemen Let wel op voor de waterspinnen, zo groot als schoteltjes. Ik was niet op ze bedacht en kreeg haast een hartverzakking.

#2 Hiken bij Minca

De jungle bij Minca is een ideale plek voor prachtige berghikes. Heb jij na 15 minuten al genoeg gewandeld of ga je het liefst twee dagen op pad? En zoek je dan het liefst watervallen of een mountain viewpoint op? Je kan een wandeling maken naar highlights als de Las Piedras (15 minuten, makkelijk), Las Cascades de Marinka (een uur, medium), de Pozo Azúl (30 minuten, makkelijk) of de koffie finca Victoria (1,5 uur, medium). Populaire hikes zijn daarnaast de Los Pinos en de Cierro Kennedy.

De Los Pinos-hike leidt naar het Los Pinos-viewpoint bovenop de berg. Het is een hike van 5 tot 7 uur. Het is een loop met Minca als start- en eindpunt. Een voordeel van deze hike is dat deze langs veel van de highlights komt. Afhankelijk welke richting je kiest, kom je langs de Pozo Azúl, Finca Victora en de Cascades de Marinka. Wij begonnen met de steile klim naar boven langs de Pozo Azúl en Finca Victoria. Het is geen bijzonder leuke route, zo over de autoweg. Bij El Campano – hier is een klein winkeltje waar je wat water en snacks kan inslaan, maar reken er niet op dat het altijd open is – sla je af naar rechts richting het Los Pinos-viewpoint. Vanaf het viewpoint gaat de weg voornamelijk naar beneden en is de trail het mooist.

Tip: is 5 tot 7 uur je iets te veel? Een manier om een stukje te cheaten is een motortaxi te nemen naar El Campano. Je skipt dan gelijk het saaiste stuk van de hike over de autoweg.

De Cierro Kennedy is een tweedaagse hike. De hike schijnt behoorlijk zwaar te zijn en een gids is aan te raden. Vraag je hotel of hostel om een gids voor je te regelen en of je jouw bagage daar kan achterlaten.

#3 Bird watching in de junge

De jungle van Minca staat bekend als een geweldige plek om vogels te spotten. Je kan er dus zelf met je verrekijker op uit om moeiteloos een van de honderden vogelsoorten te spotten. Nog leuker is natuurlijk een bird watching tour met een van de betere vogelspotters in town! Jungle Joe staat behoorlijk vroeg op, maar schijnt echt een aanrader te zijn.

#4 De zonsondergang met een cocktail

Wij kunnen niet ophouden over onze slaapplek Casa Loma. Het is niet alleen een geweldige plek om te slapen met toffe cabins tegen een bergheuvel. Het is ook de perfecte plek voor idyllische zonsondergangen, avond na avond. Iedere avond weer zagen we de lucht geel, oranje, rood en roze kleuren met de ondergaande zon. Adembenemend. Oh, en uiteraad valt dit moment natuurlijk samen met het cocktail hour van het hostel.

#5 Een tour op koffieplantage Finca Victoria

Minca ligt tussen de koffie- en chocoladeboerderijen en op veel daarvan kan je een rondleiding krijgen. Vraag jouw slaapplek naar de dichtstbijzijnde plantage. Vanaf Minca is dit Finca Victoria, waar we alles te horen kregen over het koffieproces en zagen hoe ze met antieke machines vandaag de dag nog altijd hun bonen verwerken. Van het groeiproces van de plant tot de verschillende stadia om de boon te drogen. Heb je altijd al willen weten wat de kwaliteit van een koffieboon bepaald? En hoe je het verschil proeft tussen verschillende manieren van branden? Dit is je kans om het uit te vinden!

#6 Bezoek Casa Elemento voor de grootste hangmat ter wereld

Casa Loma is niet de enige beroemde slaapplek in Minca: op de gedeelde eerste plaats staat backpackerslieveling Casa Elemento. Het is een walhalla voor de backpacker met een bar, muziek én de grootste hangmat ter wereld. De hangmat hangt boven de jungle en biedt uitzicht over de boomtoppen tot aan de zee. Ook als je hier niet slaapt, kun je het hostel voor een kleine prijs een bezoekje brengen om even in deze hangmat te relaxen. Je kan naar Casa Elemento hiken, maar bedenk je wel dat het hostel nog verder van Minca ligt dan het Los Pinos-viewpoint. De makkelijkste en snelste manier is daarom de (motor)taxi.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: