Colombia

Typisch Colombia

Wat is nou echt typisch Colombia? Dit veelzijdige land staat bekend om prachtige bezienswaardigheden als huizenhoge palmbomen, bruisende wereldsteden, Caribische stranden en tropische jungleparken. Maar wat is nou het meest bekende Colombiaanse gerecht? En welke andere karakteristieke aspecten zal je tegenkomen tijdens je reis door Colombia? Lees over een aantal bijzondere eigenschappen van dit diverse land in Zuid-Amerika!

Willy Jeep in Salento

Typisch Colombia

#1 Koloniale dorpen

Je kan Colombia niet bezoeken zonder kennis te maken met haar charmante koloniale dorpen. Het ene dorp heeft wit gepleisterde huizen met felgekleurde kozijnen en het andere plaatsje kenmerkt zich door kleurrijke gevels en prachtige schilderingen. Veel van de dorpen zijn uitgeroepen tot nationaal monument en dat begrijp je direct als je door de karakteristieke straten wandelt.

Tot de mooiste koloniale dorpen horen het hagelwitte Villa de Leyva ten noorden van Bogotá, Barichara uit de afleveringen van Wie Is De Mol, koffiestad Salento met kleurrijke kozijn en balkons, het kleurrijke Guatapé en het sfeervolle Jardín vlakbij Medellín. De dorpen hebben doorgaans weinig grote bezienswaardigheden en worden vooral bezocht vanwege de historische architectuur en het fotogenieke straatbeeld. Denk aan schattige straatjes, witte of juist gekleurde huisjes, een mooi dorpsplein en rustige sfeer.

Guatape Colombia

#2 Koffieplantages

Colombia staat bekend als een van de belangrijkste koffieproducenten ter wereld en de koffieregio hoort daarom zeker bij de hoogtepunten van Colombia. Sinds 2011 staat de koffiecultuur in Colombia zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De koffieregio heet de Eje Cafetero, ook wel de Zona Cafetera of Triángulo del Café genoemd, en het kleurrijke plaatsje Salento is de populairste bestemming in dit gebied.

In de hele koffiezone en zeker in en om de toeristische bestemmingen vind je koffieplantages, waar je een rondleiding kan krijgen. Veel accommodaties bieden een excursie aan naar een van de vele finca’s in de buurt, maar je kan ook prima zelf bij eentje aanlopen om te vragen naar de rondleiding. Tijdens een tour krijg je uitleg over het lange en bewerkelijke proces om de boon van een koffieplant uiteindelijk tot jouw kopje koffie om te vormen. 

#3 Bandeja paisa

De meest traditionele maaltijd in Colombia is de bandeja paisa. Maar denk wel twee keer na voordat je dit typisch Colombiaans eten aan je ober doorgeeft. De bandeja paisa is ooit ontstaan als de maaltijd voor de arme lui die maar een keer per dag een maal konden betalen. Omdat die ene maaltijd voldoende energie moest opleveren voor een volle dag noeste arbeid, zul je hier meer calorieën in aantreffen dan op de rest van de menukaart en in de hele Colombiaanse keuken. Waarom zou je kiezen tussen worst, gehakt, avocado, bonen en rijst, als je het ook allemaal op een bord kan doen?

#4 De Willy Jeeps

De Willy’s zijn misschien niet typisch Colombiaans voor het hele land, maar zeker typerend voor de koffieregio rondom Salento. De stevige auto’s zijn ideaal om op de bumby roads van de koffieregio zware vracht te vervoeren. Ooit waren dat vooral goederen en dieren, maar tegenwoordig worden vooral mensen door Willy Jeeps rondgereden. Je zal leren dat een Willy nooit echt vol is, want er is altijd wel een plekje in, aan of op de wagen te vinden. De leukste plek voor jouw Willytochtje is dan ook niet in, maar aan de jeep.  

Valle de Cocora Salento Colombia

#5 Geen seizoenen

Als je op zoek bent naar het typische Colombiaanse weertype, zal je geen antwoord krijgen. Want bedoel je dan het heel erg hoog gelegen Bogotá, de stad van de eeuwige lente Medellín of de tropische stranden aan de Caribische kust?

Colombia ligt zo dichtbij de evenaar dat het land geen seizoenen kent. Winter of zomer, lente of herfst, het is er altijd dezelfde temperatuur en de dagen zijn even lang. De verschillende klimaten in Colombia worden daarom niet ingegeven door de tijd van het jaar, maar de locatie in het land. Het land is daardoor het hele jaar door goed te bezoeken, al zal het in de maanden april-juni en oktober-november wel wat vaker regenen. De regenseizoenen verschillen ook weer per deel van het land.

#6 Legale street art

Street art zie je overal ter wereld, maar in Bogotá lijkt haast iedere muur van het historisch centrum wel verrijkt met kunst. De straten van de historische wijk La Candelaria kenmerken zich door hun kleurrijke street art die een bijzonder contrast vormen met de koloniale gebouwen. In Bogotá is deze kunstvorm in de openbare ruimte legaal en dat zie je terug aan de opvallende hoeveelheid graffitikunst en murals. Dat is overigens pas in de laatste jaren zo, nadat de protesten oplaaiden toen een 16-jarige door de politie werd gedood na het verven van een muur. Eenmaal gelegaliseerd, werd de stad nog rijker aan kleur en kunst. Graffitiartiesten begonnen zich te verenigen en bekende kunstenaars werden van over de hele wereld uitgenodigd om in Bogotá een nieuw kunstwerk te maken.

Bogotá | The Orange Backpack

#7 Een traditioneel potje tejo

Alleen in Colombia kan je van het gooien van explosieven een spelletje maken. In speciale tejohallen gooi je met stenen naar het midden van jouw spelbak van klei. Daar ligt een klein explosief dat ontploft, als jouw steen het weet te raken. Bijzonder lastig, kunnen we je uit ervaring vertellen! In Salento speel je tejo bij Los Amigos en in San Gil kan je bij het Macondo Hostel iedere donderdagavond mee om met een groep de fijne kneepjes van het spel te ontdekken.