Wat te doen in Guatapé in Colombia

Een van de mooiste plaatsen in Colombia is Guatapé. Het wordt ook wel de kleurrijkste stad van Colombia genoemd en dat snap je snel genoeg als je even door Guatapé wandelt. Het pittoreske dorpje ligt in een prachtig merengebied vlakbij Medellín, waarover je een prachtig uitzicht hebt vanaf de rots La Piedra del Peñol. Het is een unieke dagtrip vanuit Medellín die je niet mag missen. Of misschien wil je hier wel een of meer nachten doorbrengen om het stadje echt optimaal te ervaren? Lees in deze blog alles over het bezoeken van Guatapé in Colombia.

Guatapé Colombia

Waar ligt Guatapé in Colombia?

Guatapé ligt vrij centraal in Colombia. Het kleurrijke dorp staat erom bekend dat het dichtbij Medellín ligt. Aangezien Medellín in vrijwel iedere reisroute voor Colombia wordt opgenomen, ligt Guatapé dus ook vrijwel altijd op de route.

Guatapé kan je heel goed als dagtrip vanuit Medellín bezoeken. Een prijzige georganiseerde tour is niet eens nodig. Vanaf busstation Terminal de Transporte Norte (bij metrohalte Caribe) kan je de bus van ongeveer een uur nemen naar Guatapé of de rots La Piedra del Peñol een halte eerder.

reisroute in Colombia | Guatapé | The Orange Backpack

Een dagtrip of overnachten in Guatapé?

Juist omdat het dorp vooral als dagtrip wordt bezocht, is het een aanrader om te overnachten in Guatapé. Op die manier kan je deze kleurrijke bestemming ook ervaren zonder dagjesmensen, aan het eind van de dag en in de vroege ochtend. Hoewel Guatapé bekend genoeg is om best toeristisch te zijn, kan je op die momenten toch een net wat meer authentieke sfeer ervaren. Bovendien kan je ook het prachtige merengebied verkennen, als je wat langer in het dorp blijft hangen. Extra leuk is dat je in en rondom Guatapé bijzondere overnachtingen in unieke glampings hebt!

Zowel in Guatapé als in het mooie merengebied heb je verschillende slaapplekken om uit te kiezen, al is de keuze in Guatapé zelf niet heel groot. In Guatapé zijn een aantal prima hotels en hostels te vinden, maar springt vooral de schitterende glamping Bosko eruit. Buiten het dorp vind je nog veel meer prachtige slaapplekken met een mooi uitzicht op het meer en idyllische ligging.

Booking.com

De leukste hotels en glampings in en om Guatapé:

#1 Bosko voor een unieke glampingervaring aan de rand van Guatapé. Hoewel Bosko in het dorp zelf ligt, heb je dat gevoel helemaal niet door het weidse uitzicht over de meren rondom Guatapé. Gasten slapen in sfeervolle domes met comfortabele bedden en regendouches. Er is een zwembad, spa en restaurant.

#2 Hotel Santorini voor een comfortabel hotel met moderne kamers en lovende reviews. Het hotel heeft een prachtig zwembad met een schitterend uitzicht.

#3 La Madriguera voor een goed geprijsde accommodatie met enthousiaste reviews. Het hotel heeft bovenal een schitterende locatie. Vanwege de ligging aan de rand van Guatapé biedt La Madriguera een prachtig uitzicht over het meer en La Piedra del Peñol.

#4 Glamping The Mountain voor een prachtige glamping net buiten Guatapé. Gasten slapen in houten cabins met een kingsize bed, met een jacuzzi en met een balkon met uitzicht op de bergen. Als je het dorpje wilt bezoeken, brengt het dorp je met een bootje in een paar minuten varen over het water.

#5 The Boato Hotel voor een 5-sterrenhotel met lovende reviews en hoge reviewcijfers. Alle huisjes hebben uitzicht op de bergen en het meer. Bij je verblijf zit standaard een boottour over het meer en er zijn gratis kajaks en jetski’s beschikbaar.

#6 Hotel Zocalo Campestre voor een slaapplek met enthousiaste reviews direct naast de iconische El Peñón de Guatapé. Het hotel biedt kamers in het hoofdgebouw en bungalows, waarvan een aantal met uitzicht op de bergen, het meer of de tuin

El Peñón de Guatapé Colombia

10 leukste dingen om te doen in Guatapé

#1 De kleurrijke straten van Guatapé

Het hoogtepunt van Guatapé is het kleurrijke straatbeeld. Simpeler wordt het niet. Eigenlijk is er niet eens heel veel te beleven anders dan dwalen door de traditionele straten. Je hoeft niet bang te zijn om te verdwalen, daarvoor is het stadje te klein. De ene straat is nog kleurrijker dan de ander. Er zijn tal van fijne koffietentjes, terrassen en restaurants om even heerlijk te pauzeren.

Colombia | The Orange Backpack

#2 Calle del Recuerdo

Fotogenieke, felgekleurde huizen vind je overal in Guatapé, maar een van de bekendste straten is de Calle del Recuerdo. De traditionele straat bekend als de mooiste plek in de stad met in het oog springende zócalo’s en felgekleurde gevels. Het is een replica van een historische straat die in de jaren ’70 onder water kwam te staan ​​voor de aanleg van het stuwmeer El Peñol-Guatapé. De straat ligt direct aan het centrale plein en dus makkelijk te vinden.

Guatape Colombia

#3 De zócalo’s van Guatapé

Guatapé wordt ook wel de ‘Pueblo de Zócalos’ genoemd. Het woord ‘zócalo’ laat zich lastig vertalen, maar betekent iets als plint. Het duidt op de beschilderde stroken op het onderste deel van de gevel van de traditionele huizen in Guatapé. In Colombia zijn meer kleurrijke dorpen en steden te vinden, maar deze bijzondere en authentieke zócalo’s onderscheiden Guatapé duidelijk van al deze bestemmingen.

Een van de leukste dingen om te doen in Guatapé is het speuren naar de mooiste zócalo’s. Vaak zijn deze fresco’s niet alleen kleurrijk, maar zie je vrolijke motieven, leuke afbeeldingen of complete verhalen. Juist deze bijzondere banden maken Guatapé zo ontzettend fotogeniek. Zoek naar zonnebloemen, konijnen, geometrische motieven, schapen en bloemen. Extra leuk zijn de schilderingen die verwijzen naar de functie van het gebouw, zoals broden op de zócalo van de bakker.

#4 Plazoleta de Los Zócalos

Als je denkt dat de huizen al veel zócalo’s hebben, moet je de bekende trappen van het Plazoleta de Los Zócalos bezoeken. De dorpelingen hebben de zócalo’s tot een kunst verheven en dit plein is daar het hoogtepunt van.

Waar de zócola’s ooit op een aantal huizen prijkten, is tegenwoordig ieder huis beschilderd met een kleurrijke band. Ze zijn nu onderdeel van wat al die bezoekers trekt naar dit kleine dorp en dat bleek een goede stimulans voor de dorpelingen om deze traditie op grote schaal door te voeren. Iconisch is inmiddels de kleurexplosie op de trappen van het Plazoleta de Los Zócalos, waar iedere traptrede als een zócalo is beschilderd tot een enorm kleurrijk geheel omringd door al even kleurrijke gebouwen.

#5 Het centrale plein

Het hart van het dorp is het Parque Principal de Guatapé. Op die dorpsplein komen de locals samen en hangt een gezellige levendige sfeer. De belangrijkste gebouwen van het dorp zijn hier ook te vinden, zoals het kleurrijke stadhuis (‘Palacio Municipal’) en een prachtige witte kerk. Net als in de rest van het dorp zijn de gebouwen aan het plein net zo kleurrijk en is het Parque Principal dus een ware kleurexplosie. Rondom het plein vind je veel restaurants waar je terecht kan voor een lunch.

#6 De Iglesia de Nuestra Señora del Carmen

De Church of Our Lady of Carmen (‘Iglesia de Nuestra Señora del Carmen’) is een van de blikvangers van het Parque Principal. De kerk is vrijwel altijd geopend en ook zeker een bezoekje waard. Het interieur is mooi om te zien, al is het vooral de hagelwitte gevel met rode accenten die het een fotogeniek bouwwerk maakt.

reisroute in Colombia | Guatapé | The Orange Backpack

#7 La Piedra del Peñol

De andere grote highlight van een bezoek aan Guatapé is La Piedra del Peñol. Deze rots aan de rand van Guatapé – ook wel El Peñón de Guatapé genoemd – heeft een prachtig uitzicht over het merengebied waarin Guatapé ligt. De rots zelf is ook behoorlijk iconisch. De enorme berg graniet steekt recht uit de grond met een trap zigzaggend naar de top, als een soort rits. Die trap zal je helemaal moeten beklimmen met als beloning dus dat prachtige uitzicht. Alle 740 treden.

Er is een bushalte bij La Piedra del Peñol, dus als je met het openbaar vervoer vanuit Medellín komt, kan je makkelijk hier uitstappen. Of juist weer op de terugweg opstappen. Je kan vanaf de rots lopen naar Guatapé, maar daar heb je na die klim waarschijnlijk geen zin meer in. Neem dan een van de kleurrijke tuktuks, wat niet alleen praktisch maar ook nog eens erg leuk is.

Colombia | The Orange Backpack

#8 Het stuwmeer Embalse Peñol-Guatapé

Guatapé ligt in een schitterend merengebied. Het plaatsje ligt volledig ingeklemd tussen het water. En met meren in meervoud bedoelen we eigenlijk één meer. Door de grillige rand lijkt het haast alsof er honderden kleine meertjes liggen, zoals wanneer je vanaf El Peñón de Guatapé over het gebied uitkijkt. Maar eigenlijk ligt hier één groot meer.

Het meer is kunstmatig en is ontstaan door de aanleg van een stuwdam in 1979, zoals ook de naam Embalse Peñol-Guatapé aanduidt (‘Stuwmeer Peñol-Guatapé’). Je kan een boot huren of een boottour boeken om het meer te verkennen. Vaak gaat zo’n tour langs de iconische La Piedra del Peñol. Onder Colombianen is het stuwmeer populair voor watersportactiviteiten, zoals kajakken of paddle boarden. De leukste plek om dat te doen is natuurlijk vanuit een bijzondere slaapplek aan het meer. Veel van de prachtige glampings vlakbij Guatapé bieden gratis kajaks, kano’s en zelfs jetski’s aan hun gasten.

Kijktip: ook de kandidaten van Wie Is De Mol in Colombia in 2019 hebben het stuwmeer Peñol-Guatapé verkend en moesten een opdracht op het meer uitvoeren. Je kan het negentiende seizoen van WIDML hier terugkijken.

El Peñón de Guatapé Colombia

#9 Glamping aan het meer

Guatapé is leuk om te bezoeken, maar je bent er ook snel uitgekeken. Wat een bezoek aan Guatapé wat ons betreft compleet en onvergetelijk maakt, is een bijzondere overnachting in de omgeving. Zowel in Guatapé als daarbuiten vind je schitterende domes, cabanas en tenten in de natuur. De weelderig groene omgeving, het luxe kamperen en het schitterende uitzicht maken dit een hoogtepunt van iedere rondreis door Colombia.

#10 Het vakantiehuis van Escobar

Veel boottours varen niet alleen langs de El Peñón de Guatapé, maar ook naar de ruïnes van La Manuela Hacienda. Dit is het luxueuze vakantiehuis van de beruchte drugsbaron Pablo Escobar. Een ooit prachtig landhuis lag op een enorm stuk land van 8 hectare, waar allerlei activiteiten te doen waren. Het huis werd opgeblazen in 1993, wat waarschijnlijk het werk was van nabestaanden van Escobars slachtoffers. Een aantal maanden later werd Escobar doodgeschoten door de politie.

Een bezoek aan La Manuela Hacienda wordt niet gepromoot en het is geen officiële attractie. Toch kan je het wel vrij bezoeken. Je kan tijdens een boottour vragen om te stoppen bij deze inmiddels surrealistische en door de natuur overgenomen villa.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: