Colombia

Bezoek kleurrijk Guatapé in Colombia

Een van de mooiste plaatsen in Colombia is Guatapé. Het wordt ook wel de kleurrijkste stad van Colombia genoemd en dat snap je snel genoeg als je even door Guatapé wandelt. Het pittoreske dorpje ligt in een prachtig merengebied vlakbij Medellín, waarover je een prachtig uitzicht hebt vanaf de rots La Piedra del Peñol. Het is een unieke dagtrip vanuit Medellín die je niet mag missen. Of misschien wil je hier wel een of meer nachten doorbrengen om het stadje echt optimaal te ervaren? Lees in deze blog alles over het bezoeken van Guatapé in Colombia.

Colombia | The Orange Backpack
reisroute in Colombia | Guatapé | The Orange Backpack

Hoe kom je in Gautapé vanuit Medellín?

Guatapé ligt niet ver van Medellín en je hoeft niet eens een dure georganiseerde tour te boeken om er te komen. Neem gewoon de openbare bus, en weer terug. Je pakt de bus vanaf Terminal de Transporte Norte, een busstation bij metrohalte Caribe. Bij loket 9 of 14 kan je je buskaartje kopen. Naar Guatapé zelf of een halte eerder tot aan de rots de rots La Piedra del Peñol. De busrit duurt ongeveer twee uur.

Guatape Colombia
reisroute in Colombia | Guatapé | The Orange Backpack

Een dagtrip of overnachten in Guatapé?

Een bezoek aan Guatapé is een ideale dagtrip vanuit Medellin. Wij bezochten dit kleurrijke dorp ook tijdens een dagtrip en hadden zo ruim genoeg de tijd om het plaatsje te verkennen.

Maar een volgende keer zouden we hier graag langer willen blijven om ook het prachtige merengebied verder te verkennen én het dorp te zien zonder alle reizigers. De meeste bezoekers komen namelijk op een dagtrip, dus als de laatste openbare bussen richting Medellín weer zijn vertrokken, kan je het in alle rust verkennen en de lokale sfeer beproeven.

Niet alleen in het stadje zelf, maar ook daarbuiten heb je de mooiste slaapplekken voor jouw Colombia-bucketlist.

#1 Idyllisch houten huisje aan het water

Actuele prijzen en beschikbaarheid | Deze bijzondere houten cabin heeft een fenomenaal uitzicht over het merengebied én een jacuzzi. De inrichting is modern en luxe met een ruime badkamer, heerlijk bed en eigen keuken.

#2 Luxe cabana met lake view

Actuele prijzen en beschikbaarheid | Ook niet ver van Gautapé ligt dit prachtige huisje met weids uitzicht op het water. Vanuit je bed heb je uitzicht op de La Piedra del Peñol die hoog boven de meren uittorent.

#3 Budgetvriendelijke hostelkamer in Gautapé

Actuele prijzen en beschikbaarheid | Je deelt een keuken en badkamer als in een hostel, maar dan wel met een privékamer zo comfortabel en stijlvol als een hotelkamer. Deze Airbnb in Guatapé vind je aan de rand van het dorp op ongeveer 10 minuten lopen van de bus.

#4 Luxe appartement in centrum Gautapé

Actuele prijzen en beschikbaarheid | Dit appartement in hartje Gautapé huur je met 4 tot 6 personen, maar is ook met z’n tweetjes prima betaalbaar. Het is van alle gemakken voorzien én centraal gelegen in Guatapé.

#5 Ecolodge aan het meer

Actuele prijzen en beschikbaarheid | Boato Hotel heeft unieke ecolodges met prachtige uitzichten. De hutten hebben allemaal een patio met lake view en liggen ver genoeg van elkaar om je één met het bijzondere landschap te voelen.

El Peñón de Guatapé Colombia
Colombia | The Orange Backpack

Dwaal door de kleurrijke straatjes van Guatapé

Het hoogtepunt van Guatapé is het kleurrijke straatbeeld. Simpeler wordt het niet. Eigenlijk is er niet eens heel veel te beleven. Het centrale plein zal je ongetwijfeld aandoen om vanaf daar door de straatjes te dwalen. De ene straat is nog kleurrijker dan de ander. Er zijn tal van fijne koffietentjes, terrassen en restaurants om even heerlijk te pauzeren. Fotogenieke, felgekleurde huizen vind je overal in Guatapé. Met als hoogtepunt het plein Plazolette met een felgekleurde trap die je misschien wel vaker op foto’s voorbij hebt zien komen. Je hoeft niet bang te zijn om te verdwalen, daarvoor is het stadje te klein.

We verwezen al vaker naar het merengebied waarin Guatapé ligt. Het plaatsje ligt ingeklemd tussen het water. En waar ik zeg meren, dan bedoel ik eigenlijk meer. Door de grillige rand lijkt het haast alsof er honderden kleine meertjes liggen, zoals wanneer je vanaf El Peñón de Guatapé over het gebied uitkijkt. Het meer is kunstmatig en is ontstaan door de aanleg van een stuwdam. Je kan een boot huren of een boottour boeken om het meer te verkennen.

Colombia | The Orange Backpack

Beklim La Piedra del Peñol voor een prachtig uitzicht

De andere grote highlight is La Piedra del Peñol. Deze rots aan de rand van Guatapé – ook wel El Peñón de Guatapé genoemd – heeft een prachtig uitzicht over het merengebied waarin Guatapé ligt. De rots zelf is ook behoorlijk iconisch. De enorme berg graniet steekt recht uit de grond met een trap zigzaggend naar de top, als een soort rits. Die trap zal je helemaal moeten beklimmen met als beloning dus dat prachtige uitzicht. Alle 740 treden.

Er is een bushalte bij La Piedra del Peñol, dus als je met het openbaar vervoer vanuit Medellín komt, kan je makkelijk hier uitstappen. Of juist weer op de terugweg opstappen. Je kan vanaf de rots lopen naar Guatapé, maar daar heb je na die klim waarschijnlijk geen zin meer in. Neem dan een van de kleurrijke tuktuks.

El Peñón de Guatapé Colombia

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: