Colombia

Bezoek Salento in Colombia: hoogtepunten en tips

In de Colombiaanse koffieregio vind je het dorpje Salento. De kleurrijke architectuur, het heerlijke lokale eten en de prachtige omgeving maakten ons bezoek aan het stadje tot een van de hoogtepunten van onze rondreis door Colombia. Wij vertellen je precies welke ingrediënten onze tijd in Salento onvergetelijk maakten en geven praktische tips.

Salento Colombia | Valle de Cocora Colombia
reisroute in Colombia | Valle de Cocora | The Orange Backpack

Overnachten in Salento, Colombia

Hoewel Salento niet groot is, zit het dorp vol met de leukste slaapplekken. En niet alleen het dorp: de prachtige, groene omgeving heeft ook de leukste overnachtingen. Van ecolodges tot boutique hostels en van kleurrijke monumenten tot authentieke finca’s, je gaat in Salento sowieso een bijzonder hotel of hostel vinden. Wij sliepen zelf in het populaire The Plantation House in een kamer met privé-sanitair in een cabin (met nog één andere kamer). De hotelhonden liepen vrolijk over het terrein en gingen ook mee toen we de koffieboerderij van het hotel bezochten.

reisroute in Colombia | Salento | The Orange Backpack

Hoe kom je in Salento vanuit de rest van Colombia?

Salento ligt het dichtstbij Medellín en Bogotá, maar kan ook worden bezocht vanuit andere bestemmingen in het land vanwege het vliegveld in de buurt.

Vanuit Medellin of Bogotá kom je makkelijk in Salento met de bus. De bus gaat niet direct naar Salento, maar eerst naar het stadje Armenia. Vanaf daar neem je een taxi of – veel goedkoper – een van de minibussen. De reis naar Armenia duurt vanuit Bogotá ongeveer 8 uur en vanuit Medellin ongeveer 5 uur. De rit in de minibus vanuit Armenia ongeveer 45 minuten.

Nog makkelijker dan de bus is een binnenlandse vlucht naar het vliegveld van het plaatsje Pereira, waarvandaan je nog maar 1,5 uur met de bus naar Salento hoeft. Een taxi is natuurlijk ook een optie, maar de bus is veel goedkoper en rijdt regelmatig.

Als je een slaapplek hebt geboekt buiten het stadje zelf, kom je daar makkelijk en goedkoop met de kleurrijke willy-jeeps.

Valle de Cocora | Salento | Colombia | The Orange Backpack
Valle de Cocora | Salento | Colombia | The Orange Backpack

10 hoogtepunten van Salento, Colombia

#1 Hiken tussen de hoogste palmbomen ter wereld

Een bezoek aan Salento wordt vrijwel altijd gecombineerd met een tripje naar de beroemde Valle de Cocora. De metershoge palmbomen van Valle de Cocora zijn een van de hoogtepunten van Colombia. In een groene vallei staat hier palmbomen waar je je als mens heel klein onder zal voelen. Je kan ervoor kiezen om alleen de vallei zelf te bezoeken, maar wij raden je aan om de hike van 4 a 5 uur te doen en die te eindigen in de vallei. De hike leidt je door een prachtige vallei, een jungle met touwbruggen en hoge bergen om vervolgens uit te komen op dit magische stukje Colombia.

Je komt vanuit Salento makkelijk in Valle de Cocora komen met de kleurrijke Willy’s – ouderwetse jeeps – die je op het centrale plein in Salento vindt. Ze brengen je aan het eind van jouw dagtrip ook weer terug.

Meer weten? We schreven een uitgebreide blog over de hike in Valle de Cocora met een kaart, route en praktische tips!

Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack

#2 De kleurrijke architectuur

Salento is niet groot en je loopt in no time van het ene naar het andere eind. Neem daarom vooral de tijd om het dorpje te verkennen en geniet van de kleurrijke huisjes en koloniale architectuur. Vrijwel alle huizen zijn gelijkvloers of hebben hoogstens één verdieping. Ze hebben allemaal witgepleisterde muren met kleurrijke kozijnen en een dakpandak. Iedere straat is daarom even fotogeniek en de moeite waard om doorheen te wandelen.

Salento Colombia

#3 Speelt een potje tejo

We noemden het traditionele potje tejo al in onze blog met wat je nou echt gedaan en gezien moet hebben in Colombia. En Salento is een van de plekken waar je dit kan doen! Alleen in Colombia kan je van het gooien van explosieven een spelletje maken. In speciale tejohallen gooi je met stenen naar het midden van jouw spelbak van klei. Daar ligt een klein explosief dat ontploft, als jouw steen het weet te raken. Bijzonder lastig, kunnen we je uit ervaring vertellen! Zelf proberen? Ga naar de tejo-hal bij Los Amigos en laat ons vooral weten hoeveel punten jij wist te scoren!

Salento Colombia

#4 Bezoek een koffieplantage

Een bezoek aan de koffieregio van het koffieland Colombia is natuurlijk niet compleet zonder een tour op een koffiefinca. Veel slaapplekken bieden een excursie aan naar een van de vele finca’s in de buurt, maar je kan ook prima zelf bij eentje aanlopen om te vragen naar de rondleiding. Tijdens een tour zul je uitleg krijgen over het lange en bewerkelijke proces om de boon van een koffieplant uiteindelijk tot jouw kopje koffie om te vormen. Uiteraard moet dat ook gelijk even worden geproefd!

Salento Colombia

#5 Lunchen bij El Ricon

Mijn favoriete lunch in Colombia was bij El Ricon, op de hoek van een van de centrale straten in Salento! Ergens binnenlopen waar het vol zit met Colombianen en vervolgens alleen de keuze krijgen ‘¿pollo, chorizo o truche?’ en welke groente, waarna je na een soep vooraf dit heerlijks op tafel krijgt. Nom nom! Je vindt El Ricon vlakbij het centrale plein, op een straathoek in de straat richting het viewpoint.

Salento Colombia

#6 Maak een paardrijtocht om de omgeving te verkennen

De koffieregio is zo mooi en is er natuurlijk veel meer te zien dan alleen Salento en de bekende Valle de Cocora. Een leuke manier om door de omgeving te trekken is per paard. Wij maakten een paardrijtocht van een halve dag door de omgeving en genoten van de groene heuvels, bochtige weggetjes, spoortunnels en mooie watervallen.

#7 Laat je rondrijden in een willy

De felgekleurde jeeps zijn in de regio rondom Salento onderdeel van de lokale cultuur. De stevige auto’s zijn ideaal om op de bumby roads van de koffieregio mensen, dieren of vracht te vervoeren. Je zult ook leren dat een willy nooit echt vol is, er is altijd wel een plekje in, aan of op de wagen te vinden. De leukste plek voor jouw willytochtje is dan ook niet in, maar aan de jeep.  De korte rit van Salento naar de Valle de Cocora zal je ongetwijfeld in een willy afleggen, maar het is ook het ideale vervoersmiddel naar de hostels, hotels of koffieplantages die iets verder van het dorp liggen. Je vindt de gekleurde jeeps op het plein in het midden van het stadje.

Valle de Cocora | Salento | Colombia | The Orange Backpack

#8 Pak de trap naar het viewpoint

Aan de rand van Salento leidt een trap omhoog naar een viewpoint. Je vindt de trap aan het eind van de drukste straat vanaf het centrale plein, gevuld met eettentjes, terrassen en souvenirwinkels. Op weekenddagen kan het hier behoorlijk druk zijn met locals. Boven heb je een mooie uitzicht over de groene, heuvelachtige omgeving en een overzicht van het kleine dorp zelf.

Salento Colombia

#9 Schuif op zondag aan op het dorpsplein

De leukste dag om Salento te bezoeken is zondag. Het dorpje is de rest van de week rustig en vredig en je zult er vooral buitenlandse reizigers zien rondlopen, maar op zondag spoelt het dorpje over van de Colombianen op een weekendtrip. Op zondag wordt daarom het centrale dorpsplein omgetoverd tot een soort braderie waar iedereen op straat aan lange tafels eet. Schuif vooral aan tussen de locals en geniet van de sfeer!

Salento Colombia

#10 En bestel trucha

Een lokale specialiteit is trucha, ofwel: forel (trout in het Engels). Wij vonden dit de perfecte keus, toen we bij de locals aan hun lange tafels aanschoven. Trucha wordt op veel manieren geserveerd. Met allerlei sauzen en groentes, maar ook bijvoorbeeld gefrituurd of gepaneerd. De vis wordt vrijwel altijd geserveerd met wat gefrituurde bananenchips – we like! – en een salade.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: