Reistips

Sparen voor vakantie

Sparen voor een vakantie is misschien wel de leukste reden om geld opzij te zetten! Of het nou gaat om een weekendje weg, een heerlijke zonvakantie in de zomer of een grote wereldreis, je hebt hiervoor uiteindelijk wel een leuk reisbudget nodig. Zet maandelijks of wekelijks wat geld apart op je spaarrekening voor een mooi reisdoel en je merkt dat je voorpret al is begonnen nog voordat je die reis gaat plannen.

Tips sparen voor vakantie

#1 Bepaal jouw reisbudget

Als je begint met sparen voor je volgende reis, is het belangrijk eerst te weten welk bedrag je precies bij elkaar wilt sparen. Een weekendje weg zal je minder geld kosten dan een wereldreis van twee jaar. Een backpackreis naar Zuidoost-Azië zal je waarschijnlijk minder geld kosten dan een vliegreis met huurauto en mooie hotels in Scandinavië. Voor veel bestemmingen kan je online een gemiddelde dagbudget vinden. Vermenigvuldig die met het aantal reisdagen, tel hierbij je vliegtickets op en zo heb jij jouw spaardoel.

Bevalt het totaalbedrag jou niet? Overweeg dan een meer budgetvriendelijke reis. Dat kan al vrij makkelijk zonder dat jouw reisgevoel daaronder hoeft te leiden. Zo is lokaal eten in knusse restaurants met locals vaak goedkoper dan bij de hippe hotspots, zijn er genoeg gratis en budgetvriendelijke activiteiten te doen en kan je kiezen voor een goedkopere reisbestemming. Wij merkten zelf bijvoorbeeld dat toen we eenmaal de investering van een zelfbouwcamper hadden gemaakt, we vervolgens heel goedkoop reisden. Op reis zijn is voor ons vaak goedkoper dan in Nederland! We wildkamperen gratis, vermaken ons vaak met gratis of goedkope activiteiten en doen goedkopere boodschappen in landen als Portugal of Albanië dan in Nederland.

Leestip: met deze gratis creditcard kan je gratis vluchten of upgrades sparen met je uitgaven

#2 Open een aparte spaarrekening of spaardoel

Wil je zorgen dat je echt niet aan je reisgeld komt, en vind je het leuk om je budget langzaam te zien groeien? Open dan een aparte spaarrekening of maak op je spaarrekening een apart spaardoel aan, een service die veel banken aanbieden. Extra leuk: geef je spaarrekening of spaarpotje/spaardoel een naam die je enthousiast maakt voor je vakantie! Het is veel leuker om het spaarsaldo voor ‘Mexico Here I Come’ of ‘Bucketlist Wereldreis’ te zien groeien dan een zoveelste rekening. Bij sommige banken kan je zelfs een foto koppelen aan een rekening of spaardoel om je extra te motiveren.

Als je een nieuwe rekening wilt openen, is het de moeite waard om eerst spaarrekeningen te vergelijken. Voor sommige rekeningen betaal je kosten als je geld opneemt, andere rekeningen vragen een minimale inleg en op weer andere rekeningen ontvang je een hogere rente. De spaarrente vergelijken en kiezen voor de hoogste opbrengst is gelijk een makkelijke manier om je reisbudget iets te doen groeien!

#3 Schrijf automatisch geld over

Kies voor de meest ‘pijnloze’ manier om te sparen door periodiek en automatisch op een gunstig moment geld over te laten schrijven. Een makkelijk moment is bijvoorbeeld direct na ontvangst van je salaris en waarschijnlijk is het eind van de maand niet jouw beste moment om nog te willen sparen. Je kan bij iedere bankrekening instellen dat er automatisch geld wordt overgeschreven naar een andere rekening. Je hoeft je dan niet eens bezig te houden met het sparen voor je reisdoel en alles verloopt automatisch.

Een andere manier om ongemerkt te sparen voor je reis? Zet financiële meevallers automatisch en zonder nadenken op je reisrekening. Je vakantiegeld, eindejaarsbonus of teruggave van je energieleverancier? Als je dit soort bedragen zonder nadenken overboekt naar je reisrekening, heb je ongemerkt weer een flink stuk extra reisbudget gespaard.

#4 Creëer inzicht in je uitgaven en bespaar

Als het sparen je niet hard genoeg gaat of je eigenlijk nooit geld overhoudt, zal je moeten besparen om te kunnen sparen. Dat klinkt niet meteen heel aantrekkelijk en ook als een lastige opgave, waarbij je jezelf eerst tekort moet doen om daarna op reis alsnog te kunnen genieten. Maar het hoeft stiekem niet eens zo vervelend te zijn om te besparen voor je reisdoel.

De belangrijkste stap is het creëren van inzicht in je uitgaven. Geen zin om alles in een kasboekje bij te houden? De meeste mensen niet. Gelukkig kan je een uitgavenoverzicht automatisch genereren. Dat kan vrij makkelijk door een programma te gebruiken dat de meeste uitgaven zal herkennen, zoals de Albert Heijn als boodschappen en de H&M als kleding. Veel banken bieden zo’n programma aan en er zijn ook websites waar je je uitgavenoverzicht kan uploaden voor hetzelfde resultaat. Zo’n uitgavenoverzicht geeft je makkelijk inzicht waar jij zou kunnen besparen. Blijk jij steeds honderden euro’s uit te geven aan nieuwe kleding, terwijl je kasten eigenlijk uitpuilen? Daar is dan flink winst te behalen.

Maar misschien hoef je niet eens bepaalde uitgaven te laten en kan je simpelweg eens kijken of kosten niet veel lager kunnen. Vooral je vaste lasten in dat uitgavenoverzicht bieden vaak wel ruimte voor besparing. Gebruik jij je tv-abonnement wel, of stream je eigenlijk altijd alles online? Zijn dezelfde verzekeringen niet veel goedkoper bij een andere verzekeraar? Heb jij een sportschoolabonnement voor de sier en ga je daar eigenlijk nooit heen? Gebruik je het grootste deel van jouw telefoonbundel eigenlijk nooit en kan je die naar beneden bijstellen? Dat is waar jij makkelijk en ongemerkt jouw reisbudget kan vinden!

#5 Genereer extra inkomsten

Is er nergens op te besparen of is dat niet hoe jij aan je reisbudget wil komen? Genereer dan extra inkomsten om van te kunnen reizen! Verkoop ongedragen kleding op Vinted, zet je ongebruikte spullen op Marktplaats of creëer een leuke sidehustle. Zo’n sidehustle hoeft niet direct een compleet bedrijf je te zijn. Je kan ook jouw fotografie verkopen op websites voor stockfoto’s, je kan je aanmelden als pakketpunt voor jouw wijk zoals bij bezorgdienst Homerr of je kan yogalessen geven in het buurthuis. Wie weet groeit jouw sidehustle wel uit tot een volwaardige inkomstenbron, zoals bij ons deze reisblog onze belangrijkste bron van inkomen is!

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Deze blog is geschreven in samenwerking met spaarrente.nl.