Reistips

American Express: de enige creditcard om punten te sparen in Nederland

Punten sparen met je creditcard? Dan moet je als Nederlander bij American Express zijn. Dit is in Nederland namelijk de enige creditcard met een puntenspaarsysteem. En waarom wij als reisbloggers zo enthousiast zijn over dat punten sparen? Omdat wij onze gespaarde punten kunnen inwisselen voor geld of voor gratis vluchten en upgrades. Wij gebruiken daarom al jarenlang de Amex-creditcard en zijn groot fans. We zullen je uitleggen hoe dit precies werkt, welke voordelen Amex nog meer heeft en hoe wij de creditcard inzetten voor reisvoordelen.

Hoe kun je punten sparen met je creditcard?

#1 Snel sparen met al je creditcarduitgaven

Een creditcard gebruiken als belangrijkste betaalmiddel is in Nederland niet erg gebruikelijk en populair. Maar doe dat vooral wel met jouw American Express-creditcard, want op die manier spaar je juist jouw punten. Koop je nieuwe Ikea-bank met je Amex-kaart en reken ook jouw tankbeurten met de Amex af, zodat je zonder enige moeite een mooi puntenpotje spaart.

Hoe dit werkt? Voor iedere euro die wij uitgeven met onze creditcard, bouwen we punten op bij American Express. Hoeveel punten je krijgt, is afhankelijk van het type kaart dat je hebt gekozen. Met de meest uitgebreide kaart – de Amex Platinum – krijg je natuurlijk de meeste punten en spaar je dus het hardst.

 • Amex Blue: 0,5 punt per euro
 • Amex Green: 1 punt per euro
 • Amex Gold: 1,2 punt per euro
 • Amex Platinum: 1,5 punt per euro

#2 Verwijs jouw vrienden door

Bij de American Express Gold en Platinum kan je daarnaast nog eens makkelijk én veel punten sparen door jouw vrienden naar ze door te verwijzen. Iedere kaarthouder krijgt een persoonlijke vriendenlink. Als iemand via die link eenzelfde creditcard aanvraagt bij Amex als jij, krijgen zowel jij als die persoon een doorverwijsbonus variërend van 10.000 tot 20.000 aan punten. Dubbel winst dus!

Reken maar eens uit hoeveel creditcarduitgaven je normaal moet doen om ditzelfde saldo bij elkaar te sparen. Je zal direct begrijpen dat dit dé manier is om snel veel punten te sparen. Ook wij hebben onze omgeving met onze verhalen instantly enthousiast gemaakt en scoorden op die manieren veel doorverwijsbonussen.

Bonus: wil je een gratis Amex Gold of Platinum scoren met ook nog eens 20.000 of 30.000 punten ter waarde van € 80 of € 120? Maak dan gebruik van deze vriendenlink! Lees wel even goed de voorwaarden op het moment van klikken, want je moet vaak de eerste drie maanden een mininumuitgave doen om deze welkomstbonus te verzilveren.

#3 Vraag jouw kaart aan met een welkomstbonus

We noemden al die vriendenlink, waarmee je jouw vrienden kan doorverwijzen en een doorverwijzingsbonus kan scoren. Dit werkt natuurlijk ook andersom: vraag jij jouw Amex Gold of Amex Platinum aan via een vriendenlink, dan krijg jij zelf een welkomstbonus. Meestal krijg je ook nog eens korting op jouw eerste (half) jaar, maar de voorwaarden veranderen regelmatig dus check dat vooral even.

De welkomstbonus van de Gold is meestal 6.000 punten maar kan oplopen tot 20.000 (dus omgerekend € 80) en die voor de Platinum 30.000 (dus omgerekend € 120). Het verschil tussen de normale welkomstpunten en de tijdelijke acties is heel groot, dus het loont zeker om die in de gaten te houden en hier eventueel op te wachten. Zo geldt er tot en met 9 januari 2024 tijdelijk een hogere welkomstbonus, namelijk 24.000 (!) punten.

Lees wel even goed de voorwaarden op het moment van klikken, want je moet vaak de eerste drie maanden een mininumuitgave doen om deze welkomstbonus te verzilveren. Zorg dus dat je een vakantie te boeken hebt, al jouw tankuitgaven op met de Amex gaat doen of wat leuke Ikea-aankopen in het vooruitzicht hebt.

Hoe wissel je jouw gespaarde punten in bij Amex?

#1 Wissel je punten in voor geld

De makkelijkste manier om jouw gespaarde punten in te zetten is door ze in te wisselen voor geld. Je kan simpelweg jouw punten gebruiken om het negatieve maandsaldo op jouw American Express te voldoen in plaats van daar aan het eind van de maand voor te betalen. 20.000 punten staat ongeveer gelijk aan € 80.

#2 Wissel je punten in voor frequent flyer miles

Je kan jouw punten ook inwisselen voor gratis vluchten of upgrades! Mocht je je al afvragen waarom wij als reisbloggers zo enthousiast zijn over de American Express, dan heb je hier het antwoord.

Je kunt jouw gespaarde punten inwisselen bij luchtvaartmaatschappijen voor frequent flyer miles. Normaal moet je voor dat soort miles heel veel vluchten maken bij eenzelfde luchtvaartmaatschappij – het heet niet voor niets frequent flyer miles – maar met deze travelhack hoeft dat dus niet eens. Wissel simpelweg jouw opgespaarde punten van Amex in en je boekt daarmee jouw gratis vlucht of upgrade.

Amex werkt samen met veel verschillende airlines, zoals British Airways, Delta, Singapore Airlines en KLM. Iedere maatschappij heeft weer zijn eigen wisselkoers met Amex én het verschilt heel sterk per maatschappij hoeveel miles je nodig hebt om een gratis vlucht te krijgen. Het loont dus wel om hier kritisch naar te kijken.

American Express: de enige creditcard om punten te sparen in Nederland | The Orange Backpack

Andere voordelen van jouw American Express-kaart

#1 Aankoopverzekering

Veel creditcards hebben een aankoopverzekering voor de aankopen die jij doet met jouw creditcard. Ook American Express heeft deze verzekering aan haar kaarten gekoppeld. Het verschilt per type creditcard tot welk bedrag jouw aankopen zijn verzekerd en voor welke gebeurtenissen (alleen diefstal of ook vallen, beschadigingen, etc.).

#2 Reisverzekering

Als reisbloggers worden wij vooral erg blij van de reis(ongevallen)verzekering en annuleringsverzekering die gekoppeld is aan de creditcards. Zo waren wij via onze American Express Gold Card verzekerd voor de schade door de beroving in Mexico, omdat wij onze reis met die creditcard hadden betaald. Onze Gold Card heeft met die verzekeringsuitkering alle creditcardkosten dubbel en dwars terugverdiend.

Het verschilt per kaarttype hoe uitgebreid je bent verzekerd. Zo heeft de Amex Blue alleen een verzekering voor overlijden of ernstige ongevallen, terwijl de Blue Platinum een heel uitgebreide reisverzekering heeft. Lees hier meer over alle verzekeringen.

#3 Chillen in airport lounges

Bij honderden grote hotels krijg je met jouw Amex standaard een upgrade naar een mooiere kamer, maar de allerfijnste kamer die je als frequent reiziger zou willen, kan je ook bij Amex scoren: toegang tot de airport lounges! Bij de Amex Gold krijg je een pas waarmee je twee keer per jaar toegang krijgt tot een airport lounge wereldwijd en bij de Amex Platinum is dat zelfs onbeperkt.

#4 Snelle grenspassage op Schiphol

Platinum-houders hebben ook nog eens het voordeel van een snelle grenspassage bij Schiphol. Je weet wel: die jaloers makende mensen die niet in de lange rijen hoeven te staan voor de security check? Daar hoor jij met jouw Platinum Card ook bij.

#5 Korting op je huurauto

Met de Amex Platinum krijg je tot wel 15% korting op een huurauto bij Hertz en Avis. Als je bij deze maatschappijen vaker je auto boekt, dan verdien je jouw Platinum Card dus zo weer terug.

#6 Meer cadeaus en extra’s

De lijst met bonussen gaat overigens nog veel verder door met meer leuke cadeautjes. Zo kregen wij als Gold-houders ook een abonnement op Amazon Prime voor het streamen van films en video’s. En wat dacht je van een dinertegoed van € 100 per jaar?

Welke Amex-creditcard is het beste?

De Amex Blue

 • Kosten: €35 per jaar
 • Hoeveel punten spaar je: 0,5 punt per euro
 • Voordelen: aankoopverzekering (*) en reisongevallenverzekering voor overlijden of ernstige ongevallen (*).

De Amex Green

 • Kosten: eerste jaar gratis, daarna € 6,50 per maand
 • Hoeveel punten spaar je: 1 punt per euro
 • Voordelen: uitgebreidere aankoopverzekering (*), reisongemakkenverzekering zoals bij vertraging (*) en reisongevallenverzekering (*).

De Amex Gold

 • Kosten: eerste half jaar gratis, daarna € 20 per maand
 • Hoeveel punten spaar je: 1 punt per euro
 • Voordelen: nog uitgebreidere aankoopverzekering (*), reisongemakkenverzekering (*), annuleringsverzekering (*), complete reisverzekering (*) en twee keer toegang tot airport lounges.

Bonus van ons: wil je je Amex Gold aanvragen met een forse welkomstbonus aan punten? Dan moet je jouw kaart via deze speciale link aanvragen. Lees wel even goed de voorwaarden op het moment van klikken, want je moet vaak de eerste drie maanden een mininumuitgave doen om deze welkomstbonus te verzilveren.

De Amex Platinum

 • Kosten: € 65 per maand
 • Hoeveel punten spaar je: 1 punt per euro
 • Voordelen: de meest uitgebreide verzekeringen (*), onbeperkt toegang tot lounges, korting op je huurauto, snelle grenspassage op Schiphol en upgrades en korting bij honderden hotels.

Kortom: de Amex Platinum is de beste creditcard, maar wij gaan onze Gold

Over deze afweging kunnen we duidelijk zijn: de American Express Platinum is de beste creditcard. Je spaart snel punten met deze kaart en hebt de meest uitgebreide (reis)verzekering. Daar staat natuurlijk ook een hogere prijs tegenover, maar wij hebben zelf ervaren hoe de kosten van een creditcard zo’n uitgebreide verzekering meer dan waard kunnen maken.

Toch kiezen wij zelf voor de Amex Gold. De kosten zijn toch wel heel wat lager dan de Platinum en wat ons betreft is de Amex die prijs absoluut waard. Bovendien hebben wij met onze vriendenlink al behoorlijk wat vrienden doorverwezen en welkomstbonussen gescoord (vaak wel 20.000 punten, ofwel € 80) en ook dat weegt zonder twijfel op tegen deze kosten. Voor een Platinum vinden wij dat we meer vliegreizen zouden moeten maken om die ook te laten lonen.

Let op: ga niet voor Flying Blue

Alle kaarten die Amex aanbiedt – de Blue, Green, Gold en Platinum – heb je er ook als Flying Blue-variant. Flying Blue ken je vast wel als het frequent flyer programma van de KLM. Je spaart met deze kaarten geen punten bij American Express, maar frequent flyer punten bij KLM. Dat raden we je absoluut af.

De Flying Blue-creditcard is gekoppeld aan het Flying Blue-programma van KLM. Hoewel iedere Nederlander groot fan lijkt te zijn van onze vaderlandse luchtvaartmaatschappij, zij wij dat minder. De tickets zijn duur (en dan zit ruimbagage er vaak nog niet eens bij). Maar ook het spaarsysteem van KLM is vrij waardeloos. Je krijgt minder frequent flyer miles voor iedere gespaarde vlucht en een gratis vlucht of upgrade kost je ook nog eens meer miles dan bij andere luchtvaartmaatschappijen. Met een rondje online zoeken zal je zien dat alle puntenspaarders er zo over denken.

Waarom er dan toch mensen voor de Amex Flying Blue kiezen? Meestal uit gewoonte: ze kiezen graag voor het vertrouwde KLM, dus ook voor het bijpassende puntenprogramma en de bijbehorende creditcard. Daar staat natuurlijk ook wel wat tegenover, want de Flying Blue-creditcards zijn net ietsje goedkoper dan de normale variant.

En mocht je toch verstokt zijn aan KLM en het spaarprogramma van KLM? Niet getreurd: ook de punten van je normale Amex-kaart kan je inwisselen bij KLM. Maar dus ook bij nog acht andere maatschappijen met betere spaarprogramma’s. Waar je dus meer kan krijgen voor diezelfde punten.

American Express: waar te gebruiken?

Als reiziger kan je niet zonder creditcard. Een auto huren, vliegticket betalen of buitenlandse betaling doen is vaak het makkelijkst met een creditcard. Op reis kan je vaak vrijwel al je uitgaven met een creditcard doen en dus makkelijk punten opbouwen. Natuurlijk is leven op krediet niet aan te raden, maar het is handig om altijd een betaalpas te hebben die je overal kan gebruiken en daarmee ook nog eens punten op te bouwen.

In Nederland zijn creditcards een stuk minder gebruikelijk en kan je op veel plekken niet met creditcards betalen. Of alleen met de doorsnee creditcards waarmee je geen punten kan sparen. Hier vind je een overzicht van de winkels waar Amex wordt geaccepteerd.

Waar je in Nederland bijvoorbeeld je American Express-creditcard wel kan gebruiken om punten te sparen:

 • Boodschappen bij de Jumbo, Aldi, Dirk en Makro
 • Bol.com en Zalando
 • H&M, Zara, Bijenkorf en Hudson’s Bay
 • Hema, Kruidvat, Trekpleister en Intertoys
 • Hunkemöller, Rituals, Douglas en Omoda
 • Vrijwel alle tankstations
 • Ikea en Hornbach
 • Pathé-bioscopen
 • En vooral voor veel online uitgaven, waaronder vliegtickets en autoverhuur én al je aankopen via Paypall

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Dit artikel is niet gesponsord, ook al zou je dat misschien denken door ons enthousiasme. Wij zijn oprecht fan van de Amex Gold en wensen iedereen dit puntenspaarsysteem toe!