Reistips

Het beste reis koffiezetapparaat: de Presso X

Wat is het beste reiskoffiezetapparaat? Dat was een van de belangrijke vragen die bij ons opkwam, toen wij besloten om zelf een camperbusje te bouwen en daar een half jaar in te gaan wonen in het zuiden van Europa. Sebastiaan is verslingerd aan koffie en wordt iedere ochtend opnieuw weer blij van een echt goede espresso. Dus hoe zou hij hierin voorzien in onze camperbus? We kwamen uit bij de Presso X en kregen die opgestuurd om een half jaar lang te testen op reis. Onze conclusie: een ideaal apparaat voor op reis, maar ook thuis handig voor een koffie on the go.

Bonus: onderaan deze blog vind je een kortingscode voor de Presso X!

Presso X - reiskoffiezetapparaat

Hoe werkt de Presso X?

De elektrische Presso X is een soort draagbaar Nespresso-apparaat. Het werkt net als met Nespresso met cupjes – maar ook met gemalen koffie als je dat zou willen – en een pomp voor voldoende druk om een goede espresso te zetten.

In tegenstelling tot andere draagbare espressoapparaten is dit apparaatje volledig automatisch. Geen gedoe met vooraf water opwarmen in een waterkoker of op een kookpitje, want het apparaat verwarmt zelf het water. Dat warme water wordt met een pomp door de koffie in het cupje geperst voor jouw kopje espresso. Je hoeft dus echt alleen maar op de knop te drukken.

Het is eenvoudig gemalen koffie of een cupje in het apparaat te doen door de onderkant los te schroeven. Voeg vervolgens koud of warm water aan de bovenkant toe en druk op de knop. That’s it.

De accu is gemakkelijk op te laden met een USB C-oplader, dus gewoon die van onze telefoon. In onze camperbus kan dat via onze USB-poorten die we hebben ingebouwd, maar ook tijdens het rijden zoals je ook je telefoon zou opladen. Een volle accu is goed voor twee tot vijf espresso’s, afhankelijk of je koud of warm water gebruikt. Als je kokend of warm water gebruikt, hoeft de accu het water niet of bijna niet op te warmen en gaat de accu natuurlijk langer mee.

Presso X - koffiezetapparaat voor op reis

De voordelen en nadelen van de Presso X

Waarom wij zo enthousiast zijn

Wij zijn helemaal enthousiast over de Presso X. Het is het ideale reiskoffiezetapparaat. Eigenlijk vragen we ons ook af of je dit apparaat niet gewoon in je dagelijks leven moet gebruiken. Zoals ’s ochtends in de trein naar werk of op een kantoor waar alleen matige koffie uit een automaat beschikbaar is.

Het is erg handig dat je de Presso X zowel makkelijk met een cupje als meer uitgebreid met gemalen koffie kan gebruiken. Het apparaat is sowieso heel makkelijk in gebruik. De koffie en water voeg je makkelijk toe, waarna het alleen nog maar een druk op de knop is.

Wij zijn vooral ook erg enthousiast over de accu. Omdat dit een elektrisch reiskoffiezetapparaat is, hoef je niet los heet water mee te nemen in een thermoskan of met weer een tweede apparaat eerst water te verwarmen. De USB C-optie vinden we ook erg handig, want die oplader hebben we sowieso altijd bij de hand voor de telefoon. Ondanks die eigen accu weegt de Presso X nog geen 800 gram, dus het is ook echt een licht espressoapparaat om mee te nemen.

En ook niet onbelangrijk: de espresso van de Presso X is echt lekker.

Update 2024: inmiddels kunnen we ook zeggen dat de klantenservice van Caffe2Go heel fijn is. Nadat we onze Presso X lieten vallen, zat er helaas een barst in het waterreservoir en was het niet meer waterdicht. Na een fijn contact met de klantenservice bleken we specifiek dat deel los te kunnen krijgen.

Al zien we ook wat nadelen

Heeft de Presso X ook nadelen? Ja, dat vinden wij wel. Met name de korte batterijduur is een nadeel. In onze ervaring kan je er bij gebruik van koud water ongeveer twee kopjes mee zetten. Maar het is helaas ook erg vaak voorgekomen dat het tweede kopje bijna klaar was – het water was bijna warm genoeg om door de koffiemaling te worden gepompt – en de accu toen leeg was. Dat is behoorlijk onhandig, als je ’s ochtends op je eerste bak koffie wacht.

Een lege accu moet ook eerst weer worden volgeladen, voordat je verder kan. Maar je apparaat is in de tussentijd natuurlijk wel al gevuld met koffie en water, dus je stopt het ook niet makkelijk even in je tas bijvoorbeeld. Overigens kan je het apparaat niet aan de oplader hangen en die kop koffie dan afmaken. Je zal echt even moeten wachten tot de accu voldoende gevuld is en dan pas kan je verder.

Een ander nadeel is dat je er maar één kop koffie mee kan maken. Nou is dat voor ons niet echt een probleem, want alleen Sebastiaan is een espressoliefhebber en Maartje begint haar dag liever met thee. Er kan ook maximaal 80 ml in de Presso X, dus dat is de maximale grootte van je bak koffie.

Update 2024: de capaciteit van de Presso X is inmiddels vergroot van 80 ml naar 110 ml! Daarmee kunnen wij vanwege ons nieuwe waterreservoir op de top ook meer koffie zetten. Je accu is dan natuurlijk ook wel weer een stuk sneller leeg.

Een ander nadeel? Ons is ook altijd geleerd dat je voor een echt perfecte kop espresso moet experimenteren met de temperatuur van je water en de doorstroomtijd van het water door de koffie. Daarop heb je bij de Presso X geen invloed. Dat is dus voor een echte koffiesnob als Sebastiaan niet ideaal en is dus een keerzijde van dat grote gebruiksgemak.

Een laatste minpunt is dat het waterreservoir net niet helemaal waterdicht is als het apparaat ligt en er ook altijd net wat water achterblijft na het zetten van een kop koffie. Daardoor hebben we vaak wat waterdruppels in ons camperkastje liggen. We wikkelen de Presso X daarom zelf altijd in een doekje, als we het in de kast leggen.

Presso X - koffiezetapparaat voor op reis

Onze mening over de Presso X: ideaal reiskoffiezetapparaat voor op reis

In onze camperbus nam Sebastiaan uiteindelijk meerdere draagbare koffiezetapparaten mee. Ja, echt. Meerdere. De Presso X wint het eigenlijk bijna altijd van al deze apparaten vanwege het gebruiksgemak.

Het is ideaal dat het apparaat het water zelf kan verwarmen en we dus niet eerst een waterkokertje aan hoeven zetten. Dat weegt voor ons zeker op tegen het nadeel dat je de Presso X al snel weer moet opladen. Het draagbare koffiezetapparaatje werkt erg makkelijk. Cupje erin, water erbij en even wachten. Dat kan erg fijn zijn in een kleine camperbus, waar je niet altijd de tijd en zeker niet de ruimte hebt om uitgebreid koffie te zetten.

Kortom: wij zijn erg enthousiast over de Presso X. Ben je op zoek naar een goede espresso op reis en het gemak van een handzaam reiskoffiezetapparaat? Dan is de Presso X zeker een topkeuze. Je koopt het apparaatje online rechtstreeks bij de producent Caffe2Go.

En ook leuk: met onze couponcode krijg je korting. Als je via onderstaande link je Presso X koopt, wordt onze kortingscode automatisch verrekend!

Presso X – € 99,95

Deze blog is geschreven in samenwerking met Caffe2Go