Spanje

De 10 beste bezienswaardigheden van Granada in Spanje

De vele bezienswaardigheden van Granada maken deze historische stad een van de hoogtepunten van het zuidelijke Andalusië. De stad ligt aan de voet van de Sierra Nevada en zit vol toeristische highlights met altijd die besneeuwde bergtoppen op de achtergrond. Wereldberoemd is het paleizencomplex van het Alhambra, een van de meest bezochte historische monumenten ter wereld. Maar de oude stad zit ook bomvol andere bezienswaardigheden en erg interessante wijken. In deze blog vertellen we je alles over de leukste dingen om te doen in Granada en leer je meer over de indrukwekkende bezienswaardigheden van deze stad!

Wist je dat: er vanuit Nederland helaas geen rechtstreekse vluchten zijn naar Granada, maar je wel scherpe vliegdeals kunt vinden naar de nabijgelegen luchthavens van Sevilla en Málaga?

Waarom Granada een bezoek waard is

Granada is een van de meest bezochte steden in Spanje en dat is niet voor niks. Deze stad heeft alles: een rijke historie, prachtige architectuur, unieke bezienswaardigheden én een mooie natuur. Daarnaast is Granada ook bijzonder sfeervol met charmante pleinen, tapasbarretjes en mooie straten.

De geschiedenis van Granada gaat eeuwen terug. De stad is dan ook een van de oudste in Spanje. De belangrijkste periode in de rijke historie van de stad is ten tijde van de islamitische moren die hier eeuwenlang woonden en regeerden. Dit is ook de periode waarin het Alhambra werd gebouwd, wat nu nog steeds een van de bekendste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Granada is. Ook veel andere hoogtepunten van Granada komen uit deze periode. De moren hebben eeuwenlang hun stempel op de stad gedrukt en hun prachtige architectuur is nog altijd een van de belangrijkste redenen om Granada te bezoeken.

In de vijftiende eeuw werd Granada na een lange belegering veroverd door koning Ferdinand en koningin Isabella, waardoor het onderdeel werd van het christelijke Koninkrijk Spanje. De moren werden verdreven of moesten zich bekeren. Zo verging het ook hun indrukwekkende monumenten. Ze werden hergebruikt voor christelijke doeleinden – vrijwel iedere moskee werd een kerk – of simpelweg platgegooid.

Het resultaat van die turbulente geschiedenis is een stad met een bijzondere mix van islamitische en christelijke elementen. Tel daarbij unieke elementen als een hippiewijk met grotwoningen en eindeloos veel pleinen met tapasbarren op en je snapt waarom Granada een bezoek waard is.

Alhambra

Waar ligt Granada in Spanje?

Granada ligt in het uiterste zuiden van Spanje, in de regio Andalusië. Het zuiden staat bekend om zijn langgerekte stranden, maar daarvoor moet je niet in Granada zijn. Deze stad ligt meer landinwaarts en niet bij de kust, maar in de bergen.

De stad heeft een eigen vliegveld, Granada-Jaén Airport, maar daarop vind je geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland. Het dichtstbijzijnde internationale vliegveld is in Málaga, wat ongeveer 1,5 uur rijden is naar Granada. Een ander internationaal vliegveld met rechtstreekse vluchten vanuit Nederland is Sevilla, op ongeveer 2,5 uur rijden van Granada. Onze ervaring is dat je makkelijker goedkope vluchten voor Andalusië scoort op Málaga en dat ligt ook nog dichterbij Granada.

Wij raden je aan om niet alleen Granada te bezoeken, maar een roadtrip langs de vele mooie plekken van Andalusië te maken. We noemden al de bestemmingen Sevilla en Málaga, waar je dus een internationaal vliegveld vindt en je ook makkelijk een huurauto voor Spanje regelt. Andere populaire trekpleisters in de regio? Bijvoorbeeld Córdoba met die beroemde moskee-kathedraal, de badplaatsen langs de Costa del Sol zoals Marbella en pittoreske ‘pueblos blancos’ met hun witte huizen en charmante straatjes.

Albaicin Granada

Overnachten in Granada: de verschillende wijken van de stad

Als je zoekt naar een leuke accommodatie in Granada is het goed om de wijken van de stad eerst te leren kennen. Granada kent namelijk heel verschillende wijken met ieder hun eigen sfeer. Je kan grofweg kiezen uit drie smaken als je dichtbij de bezienswaardigheden van Granada wilt slapen: de historische wijk Albacin, het oude centrum rondom de kathedraal en de hippiewijk Sacromonte.

Leestip: de leukste wijken en accommodaties om te overnachten in Granada.

Booking.com

De historische wijk Albacin ligt op een heuvel en hier vind je prachtige uitzichten over de stad. In dit gedeelte van de stad wonen voornamelijk studenten en kunstenaars en je vindt hier dan ook veel kleine boetiekjes, hippe cafeetjes en leuke restaurants. Albacin is een fijne wijk om ‘s avonds doorheen te wandelen en je voelt je er snel thuis. De overnachtingsmogelijkheden in Albacin zijn stuk voor stuk pareltjes. Onze favorieten zijn:

  • Hotel Casa Morisco in een pand uit de vijftiende eeuw met traditionele balkenplafonds en uitzicht op het Alhambra
  • Shine Albayzin voor moderne luxe in een zestiende eeuws paleis met binnenplaats
  • Hotel Santa Isabela La Real in een knus en authentiek historisch pand, inclusief een uitgebreid vers ontbijt

De hippiewijk Sacromonte vind je net als Albacin op een heuvel, helemaal aan de rand van de stad. Deze wijk is voornamelijk bekend om de gipsy’s, immigranten en hippies die hier in grotten zonder elektra of andere voorzieningen wonen. De flamenco is een belangrijk onderdeel van de Sacromonte-cultuur en het barst hier dan ook van bars met flamencoshows. De wijk ligt op ongeveer 20 minuten lopen van het historisch centrum van Granada en het is een ideale plek om te overnachten als je graag wat buiten het drukke stadsleven wilt verblijven en een unieke cultuur wilt meepakken. Hotels vind je hier niet. Als je in Sacromonte overnacht, is dat een beleving op zich en slaap je in een grootwoning. Die vind je vooral op Airbnb, zoals deze modern ingerichte grot of dit grothuis waar je van binnen niet eens aan afziet dat het een grot is.

Het oude centrum rondom de kathedraal van Granada – El Centro – is een stuk lager gelegen en is dus een betere uitvalsbasis voor wie niet steeds de heuvels op wil klimmen naar zijn hotel. In dit deel van de stad zijn de meeste hotels, hostels en andere overnachtingsmogelijkheden te vinden. Aanraders in El Centro zijn:

  • Toc Hostel Granada voor een heel net, modern en gezellig hostel met privékamers en slaapzalen op een toplocatie
  • Hotel Anacapri voor een stijlvol boetiekhotel in een historisch pand
  • Khu Hotel op 100 meter van de kathedraal en in een straat vol tappasbarren
  • Casa de Reyes voor een schitterend hotel met klassiek ingerichte kamers die een bezienswaardigheid op zich zijn
Alhambra

Wat te doen in Granada in Spanje: 10 beste bezienswaardigheden

#1 Het Alhambra

De bekendste bezienswaardigheid in Granada is natuurlijk het Alhambra, een eeuwenoud paleiscomplex op een van de heuvels van de stad. Het Alhambra is vooral bekend vanwege zijn Moorse architectuur met prachtige bogen, kapellen en tuinen. Ook de muurschilderingen en mozaïeken in het paleiscomplex zijn indrukwekkend. Het Alhambra is daarmee een van de best bewaarde Moorse monumenten ter wereld.

De naam Alhambra komt van al-Ḥamrā’, wat ‘de rode’ betekent. Deze naam refereert aan de rode bakstenen die zijn gebruikt voor de bouw van het paleiscomplex. De bouw begon in 1238, maar het complex is door de eeuwen heen meerdere keren uitgebreid. De laatste bewoner was koning Boabdil al-Ahmar, de laatste Moorse koning van Granada die zichzel én de stad uiteindelijk moest overgeven aan het christelijke vorstenpaar Isabella en Ferdinand. Na de val van Granada in 1492 werd het paleiscomplex gebruikt als paleis voor de christelijke koningen van Spanje. Koning Karel V sloopte een deel van het complex om plaats te maken voor een koninklijk paleis in Renaissance-stijl. Daarmee ruïneerde hij een deel van het Moorse paleis, maar hij verving het dan ook wel voor een heel bijzonder gebouw met ronde binnenplaats.

In 1812 werd het paleiscomplex geopend voor het publiek en sindsdien is het een populaire bezienswaardigheid. In 1984 werd het Alhambra opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, waarmee het de status heeft gekregen die dit bijzondere paleizencomplex absoluut verdiend.

Het Alhambra-complex heeft een oppervlakte van 140.000 m² en is een citadel, dus eigenlijk een stad binnen een stad. Het bestaat uit verschillende delen. Het Alcazaba, het Generalife en het Paleis van de Koningen zijn de delen waarvoor je een ticket nodig hebt. De tickets voor het Alhambra kun je alleen online reserveren en zijn in het hoogseizoen heel snel uitverkocht. Het is daarom verstandig om je kaartje voor het Alhambra ruim van tevoren te boeken. In het hoogseizoen moet je erop rekenen dat je weken van tevoren al je ticket moet claimen.

Een groot deel van het Alhambra-complex kan je ook gewoon gratis bezoeken. De tuinen, de toegangspoorten, de oude kapel, de hamam en de musea in het Karel V-paleis zijn vrij toegankelijk.

#2 Alcaicería, de Moorse zijdemarkt van Granada

Niet ver van de kathedraal van Granada is de leukste plek om souvenirs te scoren. Hier vind je namelijk Alcaicería, de oude zijdemarkt van Granada die hier ooit werd gebouwd door de Moren. De zijdemarkt was ooit dé plek waar zijde werd verhandeld en nu is het een toeristische markt. Het is een soort Arabische souk met souvenirs in ook weer voornamelijk Arabische stijl. Alsof je even een uitstapje maakt naar het Midden-Oosten!

Wist je dat de zijdemarkt van Granada vroeger een van de bekendste plekken ter wereld was voor zijde? Van over de hele wereld werd naar deze plek afgereisd om zijde van topkwaliteit te kopen én van de locals te leren hoe je deze zijde kon maken. Daar kwam abrupt een einde aan, toen de laatste moslims door de christelijke koning uit de stad werden verdreven. De moslimbevolking maakte deze zijde en was de spil van de zijdemarkt. Toen er maar liefst 300.000 mosliminwoners van Granada uit de stad werden verdreven, verdween ook hun kennis over het zijde weven.

De zijdemarkt bestaat uit verschillende kleine straatjes met schilderachtige winkeltjes. In deze winkeltjes vind je souvenirs zoals Marokkaanse lampen, oosterse kruiden, Moorse mozaïeken en oosterse lampen. Toen wij door de smalle straatjes van de oude markt wandelden, twijfelden we hoe authentiek de plek was. Was deze plek met al die Moorse details echt zo goed bewaard gebleven? Later hoorden we dat hier inderdaad ooit de historische zijdemarkt zat, maar je er nu een replica van de oude markt te zien is. De Moorse details zijn dus niet origineel, maar laten wel zien hoe het hier er ook uit zag. Wanneer je in Granada bent, is een bezoek aan de Alcaicería-markt zeker een aanrader!

Silk market Granada

#3 De oude wijk Albaicin

Een van de leukste dingen om te doen in Granada , is een bezoek aan de oude wijk Albaicin. Deze wijk ligt op een heuvel en is het oudste gedeelte van Granada. Wist je dat Albaicin ook veel ouder is dan het beroemde Alhambra? In vergelijking met Albaicin is het Alhambra zelfs relatief nieuw.

Albaicin is een prachtige, schilderachtige wijk waar je heerlijk doorheen kan dwalen. Deze plek staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De steile straatjes zijn geplaveid met rivierstenen, kleurrijke planten groeien langs de muren en op de pleinen vind je straatmuzikanten en spelende kinderen. Verspreid door Albaicin vind je verrassend veel fonteintjes. Vul daar ook zeker je waterflesje even. Het water komt uit de bergen rondom Granada en is meer dan goed drinkbaar. En valt je op dat je opvallend vaak zo’n fontein naast een kerk ziet? Dan was deze kerk in de tijd van de Moren een moskee en werd de fontein toen gebruikt door de moslimbevolking om zich te reinigen voor het gebed.

Wil je even een stop maken na het beklimmen van die steile straten? Een van de parken of pleintjes is dan een heerlijke plek om op een bankje te zitten en mensen te kijken. Als je graag een drankje wilt doen, moet je zijn bij Boabdil Restaurante voor traditionele Spaanse bar. Of zoek het theehuis Kasbah in Calle Calderia Nueva op.

Albaicin

#4 De uitzichtpunten van Granada

Albacin staat bekend om de prachtige uitzichten over de stad. Vanaf hier heb je het beste uitzicht op het Alhambra. Het bekendste uitzichtpunt is zonder twijfel Mirador de San Nicolas. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de stad en het Alhambra. Gypsy’s dansen hier voor toeristen de flamenco en straatverkopers bieden allerlei souvenirs aan.

Andere uitzichtpunten zijn Mirador Placeta del Comino, Mirador Morente, Mirador Cuesta de los Chinos en Mirador Cruz de Rauda. Een laatste aanrader is absoluut Mirador de San Miguel Alto. Dit is een van de hoogste punten van de stad en ook dé plek om de zonsondergang te zien.

Granada zonsondergang uitzichtpunt

#5 De kathedraal van Granada

Een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Granada is de kathedraal. Dit enorme bouwwerk komt eigenlijk niet goed tot zijn recht in het bomvolle El Centro, want waar je normaal gesproken een groot plein hebt voor dit soort hoogtepunten, is de kathedraal vrijwel helemaal omringd door bebouwing. Loop daarom zeker een rondje om de kathedraal om alle kanten goed te bewonderen.

Een leuk aandachtspunt bij zo’n rondje om de kathedraal zijn de vele markeringen die het Spaanse koningspaar Ferdinand en Isabella hebben achtergelaten. Zij verdreven de Moren uit Spanje en gingen voor hun christelijke ambities zelfs zo ver om vervolgens ook nog de Joden uit hun land te verbannen. Om bekendheid bij het volk te krijgen, hadden ze een soort uitgebreide marketingcampagne uitgedacht en de kathedraal van Granada was daar onderdeel van. Als je goed kijkt, zie je overal de initialen van het koningspaar terug. De F en I zijn op veel plekken in de gevel verwerkt – en bijvoorbeeld ook op de gevel van de universiteit direct naast de kathedraal. Ook zal je vaak een grote adelaar terugzien met onder zijn vleugels de wapens van de door het koningspaar verenigde koninkrijken.

Nog iets om op te letten? De graffiti op de kathedraalmuren! In de zeventiende eeuw was het gebruikelijk om na je afstuderen je naam en de term ‘victor’ op de kathedraalmuren te schrijven. Je moest dan wel tot de rijke elite behoren, want de kathedraal bekladden was niet kosteloos. Niet alleen in Granada overigens, want dit werd in heel Spanje gedaan. Ook in Sevilla zagen wij dit soort historische graffiti op de muren.

Maar terug naar het begin van de kathedraal. De kathedraal werd gebouwd op de plek waar in de Moorse tijd een moskee stond. Die werd afgebroken en vervangen voor een christelijke gebouw. Hoewel het resultaat van dit bouwproject een van de grootste kathedralen van Spanje is, is de bouw nooit helemaal afgerond. In het oorspronkelijke ontwerp zou de kathedraal twee indrukwekkende torens krijgen. Er staat nu maar een toren en ook nog eens een halve. De bouw van de kathedraal heeft desondanks decennia geduurd. Door geldgebrek werd de bouw steeds opnieuw stilgelegd. De kerk is daardoor een mix van verschillende bouwstijlen, afhankelijk van wat op dat moment in de mode was. Zo is de kathedraal van binnen in Renaissancestijl gedecoreerd en is de voorgevel een duidelijk voorbeeld van de meer extravagante barokstijl.

Tip: wist je dat tegen de kathedraal een andere kerk is gebouwd? Dit is de Iglesia Parroquial del Sagrario en deze kan je gratis bezoeken.

Granada kathedraal

#6 De koninklijke kapel bij de kathedraal

Het koningspaar Isabella en Ferdinand liet aan de kathedraal hun eigen koninklijke kapel bouwen. Of Capilla Real de Granada, in het Spaans. Voor henzelf en alle koningsgeneraties na hen. Die ambities zijn uiteindelijk niet helemaal verwezenlijkt, want er zijn maar vijf leden van hun familie begraven. Een volgende vorst verplaatste de hoofdstad van Spanje namelijk naar Madrid en vanaf daar was het wel erg veel gedoe om de familie dan in Granada te begraven. Zeker in tijden dat lichamen niet gekoeld en geconserveerd konden worden.

Wie er dan wel zijn begraven? Ferdinand en Isabella zelf natuurlijk. Daarnaast zijn ook hun dochter Johanna de Waanzinnige en haar man Filips II de Schone hier bijgezet. Het vijfde familielid is dat van een kind. De eerste dochter van Isabella werd uitgehuwelijkt aan een Portugese prins en stierf vervolgens in het kraambed. Haar zoontje werd ook maar twee jaar oud en deze kleinzoon van koningin Isabella werd in haar koninklijke kapel van Granada bijgezet.

De Royal Chapel is los van de kathedraal te bezoeken. De entree bevindt zich in het gebouw direct naast de kapel zelf. Binnen mag je geen foto’s maken.

Royal Chapel Granada

#7 De gypsywijk Sacromonte met de grotwoningen van Granada

Wie Granada bezoekt, mag de wijk Sacromonte niet missen. Hier wonen al eeuwenlang de gipsy’s, oftewel zigeuners van Granada. Tegenwoordig wonen er ook veel hippies in Sacromonte, afkomstig uit andere landen, en vind je hier ook veel verschillende nationaliteiten omdat arme immigranten helaas vaak in een wijk als dit terecht komen.

Bijzonder zijn de grotwoningen die je hier vindt. De zigeuners bouwden hun woningen namelijk in grotten en grothuizen. Het onderscheid tussen de twee? Een grot is een klassieke grot, waar in de opening een gevel met deur en raampje is gebouwd. Een groothuis is een half huis voor zo’n groot, waarbij je dus deels huis en deels grot hebt. De grotten en grotwoningen zijn allemaal ongeveer hetzelfde ingedeeld. Achterin is de slaapkamer – want daglicht is daar toch minder belangrijk – en voorin juist de keuken.

De huizen hebben weinig voorzieningen en veel huizen hebben geen elektriciteit of water. Dat geldt overigens niet voor alle grotten. Sommigen zijn zelfs omgebouwd tot bar en er is ook een supermarkt in een grot. Die barretjes van Sacromonte zijn ook zeker een bezoek waard in de avond, wanneer het bruisende nachtleven hier te vinden is. Bezoek dan zeker ook een flamencoshow in een van de grotbarren. De wijk is beroemd om de flamenco en deze shows en het is een van de grote attracties van Granada.

#8 El Bañuelo, de oudste hammam van Spanje

De oudste haman van Spanje vind je in Granada. El Bañuelo dateert namelijk al uit de elfde eeuw. Dat was de tijd dat de Moren in Granada heersten en hier hun badhuizen bouwden. Veel van deze Arabische badhuizen hebben de komst van de christelijke vorsten niet overleefd, maar deze dus wel.

Het badhuis is nu een van de mooiste voorbeelden van historische badhuizen in Andalusië. Het bestaat uit drie kamers waar verschillende baden waren – koud, lauwwarm en warm – maar de warme kamer is zonder twijfel de mooiste. De grote bogen en stervormige gaten in het plafond maken het een prachtig gezicht. Als je in het Alhambra bent geweest en ook daar de hamam hebt bezocht – entree is gratis – herken je die stervormige gaten. Ook daar heb je die gaten voor ventilatie en lichtinval.

Je vindt het badhuis aan de voet van de heuvel van Albacin. Op zondag kan je het gratis bezoeken.

Granada in Andalusia

#9 De Sierra Nevada

Als je Granada bezoekt, dan mag een dagtrip naar de Sierra Nevada niet ontbreken. Deze besneeuwde bergketen – dat is ook letterlijk wat ‘sierra nevada’ in het Spaans betekent- ligt in de omgeving van Granada en zie je overal vanuit de stad. Het is na de Alpen de hoogste bergketen van Europa. Je kan er skiën, maar ook heerlijk wandelen.

Het is een belangrijk skigebied in Spanje. Maar je kan er ook heerlijk wandelen. Vlakbij Granada kan je naar het punt Collado Sevilla, waar je kan parkeren en waar meerdere wandelroutes starten. Wandel in ieder geval naar de Mirador de los Alayos del Río Dílar, vlakbij die parkeerplaats. De wandeling erheen is erg makkelijk en vlak. Er is zelfs een rolstoelpad aangelegd naar het viewpoint. Vanaf het viewpoint heb je een fenomenaal mooi uitzicht over het gebergte. Grillige rotsen, sneeuw op bergtoppen en diepe dalen. Je ziet de Sierra Nevada hier op zijn mooist!

Als je vanaf daar verder wandelt, kan je een bergtop beklimmen voor een misschien nog wel mooier uitzichtpunt. Bovenop die bergtop staat een klein, glazen bouwwerk dat je vanaf de mirador al kan zien. Daarin ligt een gastenboek en laten bezoekers soms een steen of iets anders achter. Hoewel het beklimmen van een bergtop pittig klinkt, gaat het om een korte hike die niet extreem zwaar is. Om een beeld te geven: wij deden de wandeling met onze baby van tien maanden in de draagzak. Deze korte hike heet de Sendero de la Boca de la Pescá en is ook op Google Maps aangegeven.

Sierra Nevada Spanje

#10 Eten en drinken in Granada: tapasbarren en terrassen

Als je naar Granada gaat en je zoekt een plek om te eten of drinken, heb je eigenlijk geen tips nodig. De stad zit bomvol leuke terrassen, sfeervolle restaurant en vooral erg veel gezellige tapasbarren. Je kan de stad niet verlaten zonder een lekkere tapasavond te hebben gehad.

Ben je na al die local experiences toe aan een hippe gelegenheid? Wij vonden Noat Coffee een erg goede koffiespot met betaalbare broodjes. De inrichting is erg clean en basic, zoals je kan verwachten in zo’n hipsterplek. Direct naast Noat Coffee zit trouwens het veganistische restaurant Vegano Hicuri, wat echt geweldige gerechten serveert voor een goede prijs. Ook vleeseters zullen dit zeker waarderen! Meer vegan in Granada? Wild Food aan het Plaza Isabel La Católica, waar je overigens een veganistische kaart en ook een met vleesgerechten hebt.

Nog zo’n leuke spot voor koffie – als Sebastiaan een stad bezoekt, is espressobarretjes hoppen daar altijd onder deel van – is La Finca Coffee. Dit is een heel klein, knus zaakje in het historisch centrum bij de kathedraal met echt goede koffie. Een derde koffietip is La Tienda de los Unicornios, een hippe koffiezaak in vintage stijl. Daar kan je overigens ook fijn ontbijten. Een laatste aanrader is Sur Coffee Corner voor koffie to go. Je kan er ook even zitten met je koffie, maar erg veel ruimte is er niet. Ook deze spot vind je gewoon in hartje centrum.

Weer terug naar local food tips? Dan willen we de churros niet onbenoemd laten. Deze van oorsprong Spaanse lekkernij kennen we in Nederland inmiddels ook maar al te goed, maar hier in Spanje vind je het echt overal. Churros to go is hier heel normaal, maar je kan ook even op een terrasje neerstrijken en je churros eten zoals het bedoeld is. Met chocoladesaus, waarin je die lange gefrituurde deegstengels moet dippen.

Van een local kregen wij tot slot nog de tip om ’s ochtends als ontbijt broodjes te kopen bij de vele kiosko’s in de stad. Deze kleine kiosken zijn alleen in de ochtend geopend. De locals kopen daar hun brood en zodra dat uitverkocht is, gaan ze ook dicht.