Sevilla is een van de meest populaire stedentripbestemmingen van Spanje en heel Europa en wij snappen goed waarom. Deze stad in Andalusië combineert een heerlijk klimaat – met zelfs in de winter aangename temperaturen – en een van de grootste historische binnensteden ter wereld. Je raakt op een citytrip naar Sevilla niet uitgekeken op alle mooie monumenten en kunt je hier rustig dagenlang vermaken. Wat is er precies te doen in Sevilla? In deze blog vertellen we je precies wat de mooiste bezienswaardigheden van Sevilla zijn en geven we je meer praktische tips voor jouw stedentrip.
Wist je dat: Sevilla zijn eigen internationale luchthaven heeft en je voor een scherpe prijs rechtstreekse vluchten vanuit Nederland kan boeken?
Waarom Sevilla absoluut een bezoek waard is
De rijke architectuur en geschiedenis
Sevilla is een aaneenschakeling van steegjes, stadsmuren, flamencotheaters, bogen, kerken, pleinen, monumenten, paleizen en nog meer kerken. Waar de bezienswaardigheden van een stad zich vaak concentreren rondom een kathedraal, centraal plein of kasteel, lijkt de pracht en praal van Sevilla maar niet op te houden. De stad heeft een van de grootste historische centra ter wereld en er is hier dan ook gigantisch veel te zien en bewonderen.
De reden hiervoor is de rijke geschiedenis van Sevilla. Rijk in de zin van geld, maar ook rijk in de zin van cultuur. Van de Visigoten tot de Romeinen tot de Islamitische Moren tot de Christelijke vorsten, de lange geschiedenis weerspiegelt zich in wat je hier vandaag nog aantreft. Vooral de Islamitische Moren hebben Sevilla verrijkt tot de monumentale stad die het nog altijd is. De architectuur van de Moren uit Noord-Afrika was ongekend verfijnd, ontwikkeld en grootschalig. In een periode van ruim vijfhonderd jaar werd Sevilla volgebouwd met de mooiste gebouwen en veel daarvan zijn er vandaag de dag nog steeds.
De unieke Mudajarbouwstijl
De Moorse bouwwerken waren zo mooi dat toen de Moren werden verdreven en Sevilla onderdeel werd van een Christelijk koninkrijk, alles bewaard is gebleven. Om de Moorse invloeden uit te wissen, werden de gebouwen verchristelijkt. Zo werden oude moskeeën gedecoreerd met Christelijke heiligen en omgedoopt tot kerken. Het resultaat is een bijzondere bouwstijl die je alleen in Spanje – en sporadisch in Portugal – aantreft. De Mudejarstijl is een schitterende combinatie van moslim- en christelijke architectuur, en Sevilla is misschien wel de beste plek om die stijl te bewonderen.
Ook later in de geschiedenis waren architecten nog altijd onder de indruk van die Mudejarstijl. Er is ook zoiets als de Neo-Mudejarstijl terug te vinden in de stad. In de jaren ’20 en ’30 werd de stijl opnieuw geïntroduceerd, maar dan met een eigentijds sausje. Beroemde hoogtepunten als het Plaza de España en het Hotel Alfons XIII zijn hiervan goede voorbeelden.
Belangrijkste handelsstad van koloniaal Spanje
Maar voordat we van de Moren naar de jaren ’30 overspringen, is het nog goed om de rijkdom te benoemen die Sevilla als koloniale handelsstad had. De rivierhaven van Sevilla was de belangrijkste van Spanje en de exclusieve plek waar alle schepen uit de koloniën terugkwamen. Zij brachten tabak en andere kostbare handelswaar met zich mee en Sevilla bloeide op. Ook dit zorgde weer voor indrukwekkende monumenten en een uitbreiding van het historisch stadscentrum. Sevilla verloor die bijzondere positie toen de Spaanse schepen zo groot werden dat ze niet meer over de rivier naar de stad konden komen. Er werd vanaf toen uitgeweken naar de zeehaven van Cadíz.
Kortom: Sevilla biedt een enorm rijke historie die zich heeft vertaald in een oude stad bomvol monumenten. Tel daarbij een fijne sfeer én heerlijk warm klimaat op en je begrijpt waarom de stad absoluut een bezoek waard is.
De wijken van Sevilla: waar moet je overnachten?
Als je op zoek bent naar accommodatie in Sevilla, is het goed om eerst te kiezen in welke wijk je wilt slapen. Het oude centrum van Sevilla is groot en hoewel alles op loopafstand van elkaar is, verschillende wijken erg in sfeer.
Leestip: leukste wijken om te overnachten in Sevilla.
De wijken in het oude centrum zijn:
- Centro met het iconische Metropol Parasol en de grote winkelstraten
- Barrio de Santa Cruz, ook wel de Joodse wijk genoemd, met het Real Alcázar en de kathedraal
- Barrio del Arenal met het Hospital de Carridad en de Torre del Oro
- Barrio San Vicente met veel leuke en hippe eettentjes
- Maria Luisa-park met het beroemde Plaza de España
- Barrio de la Macarena bomvol kerken en ook het Palacio de las Dueñas
- Barrio de la Triana, een volkswijk aan de overkant van de rivier, waar ooit de flamenco ontstond
Wij raden je aan om te kiezen voor een slaapplek in Centro, Santa Cruz of Arenal. Die wijken liggen het meest centraal tussen de bezienswaardigheden in, waardoor je meteen vanaf je hotel of hostel tussen alle mooie hoogtepunten staat. Santa Cruz, de Joodse Wijk, wordt geroemd als de gezelligste wijk van Sevilla en dat kunnen we beamen. De nauwe steegjes, pleinen met sinaasappelbomen en mooie doorkijkjes maken dit het charmantste deel van de stad. Toch liggen de andere wijken die we noemden daar zo dicht tegenaan en hebben zij ook veel van die charmante sfeer dat wij net zo goed voor Centro of Arenal.
Hotels of hostels die we zouden aanraden:
- Hotel Amadeus & La Musica voor een kleinschalig hotel in een pittoresk laantje met sfeervolle designkamers.
- Hotel Alfonso XIII voor wie een groot budget heeft en in een van de beroemdste en meest luxueuze hotels van de stad wil slapen.
- Hostal Sierpes voor een budgetvriendelijk familiehotel in een zeventiende-eeuws monument rondom een patio.
- Adriano Boutique Hotel met klassieke boutiquekamers in het hart van Santa Cruz.
Zo reis je tussen de bezienswaardigheden van Sevilla
Te voet door Sevilla
Het historisch centrum met de hoogtepunten van Sevilla is behoorlijk groot. Toch kan je alles prima te voet verkennen, als je goed ter been bent en het niet erg vindt om je stappenteller overuren te laten draaien. Stippel dan wel een handige route uit, zodat het allemaal behapbaar blijft.
Tip: wil je met een gids een gratis rondleiding door Sevilla krijgen? Er zijn meerdere free walking tours te vinden. Je betaalt de gids dan achteraf wat je de tour zelf waard vond.
Op de fiets of elektrische step
Als je de afstanden wat makkelijker wilt overbruggen, dan is de fiets of elektrische step een goede optie. Vooral omdat in de stad veel vlakke wegen en zelfs aparte fietspaden te vinden zijn. Je zoeft daarom zo van de ene highlight naar de andere. Je kan een fiets voor een dag huren op meerdere plekken. Maar je kan ook gebruik maken van Sevici, het self-service fietshuursysteem dat je overal in de oude stad vindt.
Tip: als je zo veel mogelijk van Sevilla in korte tijd wilt zien, is een fietstour met gids een echte aanrader.
Elektrische stepjes en scooters zie je in de oude stad ook erg veel. Zelf ook op zo’n elektrische step of scooter touren? Zoek dan de stepjes van Voi en mintgroene scooters van Yego op. Je kan deze makkelijk en vrij goedkoop via een app huren.
Afrader: paardenkoetsen
Natuurlijk zie je overal in het oude centrum ook paardenkoetsen staan voor een romantisch tochtje langs alle mooie hoogtepunten. Dat lijkt erg idyllisch, maar wij zijn geen voorstanders.
We zouden je dit afraden om voor een paardenkoets te zijn, omdat we geen fan zijn van dieren als toeristische attracties. Dat is wat ons betreft niet waar dieren voor bedoeld zijn. In het buitenland worden dieren die moeten werken voor toeristen, vaak ook niet zo goed behandeld. Zelfs als het lijkt alsof de dieren verder een goed leven hebben, is dat toch iets wat je niet aan de buitenkant als toerist kan zien.
Als je graag rondgereden wordt door het oude Sevilla, zouden we eerder kiezen voor de Hop-On Hop-Off-bussen. Deze zijn inbegrepen in de Sevilla Pass, net als toegang tot het Koninklijk Paleis en de kathedraal.
De bezienswaardigheden van Sevilla op de kaart
Wat te doen in Sevilla: 10 hoogtepunten je niet mag missen
#1 Plaza de España
Het mooiste plein van Sevilla en meest indrukwekkende bezienswaardigheid is het Plaza de España, ofwel: het Plein van Spanje. Als Star Wars-liefhebber kan dit plein je wellicht bekend voorkomen. Het kwam namelijk voor in Star Wars Episode II. Maar ook zonder deze film te hebben gezien, heb je ongetwijfeld wel eens foto’s van dit schitterende plein gezien. Het is maar liefst 160 meter breed en heeft spectaculair mooie architectuur, waarop je niet uitgekeken raakt!
Het is gebouwd in 1929, toen Sevilla de wereldtentoonstelling van dat jaar mocht verwelkomen. In vrijwel iedere stad is zo’n wereldtentoonstelling gepaard gegaan met spectaculaire bouwwerken die nu de hoogtepunten van die stad zijn. Denk aan de Eiffeltoren in Parijs en en het Atomium in Brussel. Precies dat is ook het Plaza de España voor Sevilla.
Het plein kreeg de vorm van een halve cirkel. Met opzet werd gekozen voor een open vorm om de bezoekers een warm welkom te heten in dit nieuwe symbool voor Spanje. Langs de rand van die halve cirkel werd een colonnade en daarachter prachtige gebouwen opgetrokken, waar tegenwoordig overheidskantoren zijn gevestigd. Een van onze beste tips voor Sevilla is het uitzichtpunt over het plein. Op twee plaatsen komt de gevel wat naar voren. Daar kan je ook trappen naar boven nemen om vanaf de balustrade over het plein te kijken.
Langs de rand van het plein zijn alle provincies van Spanje in alfabetische volgorde vertegenwoordigd in een tegeltableau met een zitje, waar op een zonnige dag vaak mensen zitten. Een andere manier waarop Spanje in het plein is vertegenwoordigd, is in de vorm van de vier bruggen. Het land is ooit samengesteld uit vier koninkrijken – León, Castilla, Aragón en Navarra – en de vier bruggen symboliseren ieder een koninkrijk. Die bruggen gaan overigens over een kanaal, waar je je doorheen kan laten varen in een wat toeristisch bootje.
#2 Het Koninklijk Paleis: Real Alcázar de Sevilla
In Sevilla bezoek je het oudste koninklijk paleis ter wereld dat nog steeds wordt gebruikt in die functie. Er zijn misschien oudere paleizen, maar die worden niet langer door de koninklijke familie gebruikt zoals dat van Sevilla. Als de Spaanse Koning en zijn familie in Sevilla zijn, mogen zij in hun paleis slapen en wordt het dichtgegooid voor bezoekers. De tuinen zijn dan nog wel geopend en precies dat gebrek aan privacy is de reden dat de koninklijke familie er in de praktijk voor kiest om in het prestigieuze hotel Alfons III te slapen. Dat neemt niet weg dat de inwoners van Sevilla er trots op zijn om hun paleis te roemen als het oudste koninklijk paleis ter wereld dat nog in gebruik is.
Los van die extra betekenis als écht koninklijk paleis, is het Real Alcázar een van de mooiste bouwwerken in heel Spanje. Het is een ongekend stukje architectuur waarin Moorse en Europese invloeden met elkaar verweven zijn, een typisch voorbeeld van de Mudajarbouwstijl dus. Het paleizencomplex is daardoor een bijzonder geheel van mozaïek, bogen, koepels, doorgangen, houtsnijwerk en meer moois. Tijdens je bezoek raak je niet uitgekeken op de bijzondere architectuur. Zorg dat je camera goed opgeladen is, want je neemt hier zo tientallen foto/s
Sla ook zeker de tuinen van het Koninklijk Paleis niet over. Ze zijn gigantisch groot en al even mooi als het paleis. Voor Game of Thrones-fans is het vast leuk om te weten dat hier veel scènes uit de serie zijn opgenomen. De tuinen zijn gebruikt als filmset voor Dorne. De indrukwekkende Baths of Lady María de Padilla met dat prachtige gewelfde plafond? Dat was de plek waar de Sand Snakes hun complotten smeedden.
Tickets voor het Real Alcázar kan je ter plekke kopen, maar dan sta je wel twee keer in de rij. Eerst bij de ticket office en vervolgens verderop bij de entree. Je hebt dan ook nog eens de kans dat er geen tickets meer zijn, zoals wij helaas hadden toen we het paleis de eerste keer wilden bezoeken. En dat was zelfs in het laagseizoen. Wil je zeker zijn van een ticket, dan is het slimmer die van te voren online te kopen. Heb je een beperkt budget? Dan hebben wij de perfecte tip voor Sevilla: iedere maandag is het Real Alcázar namelijk gratis te bezoeken aan het eind van de dag. Ook daarvoor moet je wel een online ticket boeken – waarvoor je overigens wel € 1 administratiekosten per persoon betaalt – en ook het liefst ruim van tevoren. Toegang tot het Real Alcázar is inbegrepen in de Sevilla Pass.
#3 De kathedraal en Giralda-toren
De Catedral de Santa María de la Sede is een van de grootste kerken ter wereld. Alleen de Sint Pieter in Rome en Saint Paul’s in Londen zijn groter. Het monument staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een van de bekendste toeristenattracties van de stad. De geschiedenis van de kathedraal begon in de tijd dat Sevilla onderdeel was van het Moorse rijk en de moslims hier hun moskee bouwden. Nadat de stad door de Christenen werd veroverd op de Moren, werd de moskee in gebruik genomen als kathedraal. Er werden Christelijke elementen toegevoegd, waardoor een unieke mix ontstond die we nu de Mudajarbouwstijl noemen.
Het letterlijke hoogtepunt van de kathedraal is de Giralda, de klokkentoren van 104 meter hoog. Vanaf vrijwel iedere straat in het oude centrum zie je deze toren. Doet die je wat denken aan een minaret? Dat kan kloppen, want dat was de toren oorspronkelijk ook. De Moorse invloeden zijn nog steeds duidelijk herkenbaar in de vierkante toren, maar dan wel aangevuld met Christelijke heiligen en een andere Christelijke verwijzingen. Zoals de Giraldillo, het beeld op de top van de klokkentoren die als een windwijzer met de wind mee kan draaien. De toren is door de eeuwen heen altijd overeind blijven staan, ook toen delen van de stad verwoest werden door aardbevingen. De Moren stonden dan ook bekend om hun fenomenale architectuur.
Ook van binnen hebben ze een slimmigheidje in de Giralda gebouwd. De toren beklim je niet alleen met trappen, maar het eerste deel bestaat uit hellingen. Zo kon je jezelf makkelijk op een ezeltje omhoog laten brengen. Tegenwoordig heb je die luxe overigens niet en zal je gewoon de trappen naar de top moeten nemen. Je hebt dan wel een schitterend uitzicht over de oude stad. Nog altijd is de regel namelijk dat er geen gebouw hoger mag zijn dan de Giralda.
Toegang tot de kathedraal en de Giralda-toren is inbegrepen in de Sevilla Pass. Je kan ter plaatse tickets kopen, maar als je de rij wilt overslaan, koop je je tickets van tevoren alvast online.
#4 Metropol Parasol
In een stad waar historische bouwwerken en monumenten iedere straat vullen, is de Metropol Parasol een verrassend gebouw. Het is de grootste houten constructie ter wereld met afmetingen die het volledige plein overspannen. Het ontwerp bestaat uit zes parasols die met elkaar verbonden zijn. Het wordt in de volksmond ook wel de Setas de Sevilla genoemd: de paddenstoelen van Sevilla.
Op deze plek vonden constructiewerkzaamheden voor een parkeergarage plaats. Maar daarbij werden eeuwenoude resten uit de Romeinse en Moorse tijd gevonden. Het project werd stil gelegd en pas jaren later werd een nieuwe poging gedaan om het plein te herontwikkelen. Er werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven en de indrukwekkende creatie die hier nu staat, was daarvan dus het winnende ontwerp. In 2011 was het gebouw af, waarna het al snel een van de bekendere toeristenattracties van de stad werd.
Je kan simpelweg op het verhoogde plein lopen, onder de parasols door en het prachtige bouwwerk van beneden bekeken. Maar als je meer van de Metropol Parasol wilt zien, kan je er ook op! Ga daarvoor de kelder in – waar die Romeinse en Moorse opgravingen ook te zien zijn – en koop daar een ticket voor een wandeling op de top. Over de parasols is een wandelpad aangelegd met een prachtig uitzicht over het kunstwerk zelf en natuurlijk de stad.
#5 De Joodse wijk: Barrio de Santa Cruz
De mooiste wijk van het historisch centrum is Barrio de Santa Cruz, de historisch Joodse wijk. Hier vind je twee van de grootste toeristische attracties van Sevilla, het Real Alcázar en de kathedraal, met daaromheen een doolhof van straatjes en steegjes.
Dwalen door deze wijk is een van de leukste dingen om te doen in Sevilla. Je loopt er door supersmalle steegjes om vervolgens uit te komen op een pleintje met sinaasappelbomen. Of een historische kerk met kleurige gevel. Om daarna weer zo’n straatje met keien in te duiken en je te verbazen over de schilderachtige doorkijkjes en prachtige gebouwen. Hier wil je echt even verdwalen. In Barrio de Santa Cruz zitten ook veel restaurants met zonnige terrassen, dus hier zit je ook goed voor een authentieke lunch terwijl je vanaf het terras naar de voorbij struinende mensen kijkt.
Je komt onvermijdelijk uit bij de imposante stadsmuren van het Koninklijk Paleis. Langs de muren lopen ook de tuinen Jardines de Murillo, waar enorme bomen staan en je even van wat schaduw en rust kan genieten.
#6 Parque de Maria Luisa
Het Maria Luisa-park vormt de groene longen van Sevilla. Het is een duizelingwekkend groot park dat langs de Guadalquivir-rivier loopt. Je vindt het iets ten zuiden van de meeste bezienswaardigheden en direct naast het Plaza de España.
Het park is vernoemd naar Maria Luisa, de Spaanse prinses die de parken aan het publiek schonk. Tot dat moment was het park onderdeel van de privétuinen van het Palacio de San Telmo. Het park kreeg een grote oplevering toen de Wereldtentoonstelling naar Sevilla kwam. Toen werd aan de rand van het park het Plaza de España gebouwd en kwamen er ook verschillende paviljoens in en rond het park te staan. Nog altijd staan een aantal van de mooiste gebouwen van Sevilla in en om het park, overblijfselen van die Wereldtentoonstelling.
Bezoek in ieder geval het Plaza de América, vernoemd naar het Amerikaanse paviljoen dat hier toen werd gebouwd. Het is een prachtig plein met mooie gebouwen, waarvan het Museum of Popular Arts and Traditions zonder twijfel het indrukwekkendste is. Het is gebouwd in een Neo-Mudajarstijl, een moderne versie van de Moors-Christelijke architectuur eeuwen daarvoor.
Daarnaast is het een aanrader om vooral even heerlijk tot rust te komen in het groene park met een fijne wandeling. Er zijn vijvers, beelden, fonteinen, prieeltjes, kleine monumenten, grotere paviljoens, bankjes, eeuwenoude bomen, brede lanen en smalle paadjes. Hier kan je je echt wel even vermaken en even los komen van de grote stad.
#7 Real Fábrica de Tabacos
Dit prachtige gebouw in de oude stad van Sevilla was ooit de tabaksfabriek. In een tijd waarin vooral mannen werk hadden, was dit juist een van de belangrijkste werkgevers voor vrouwen in de stad. Vrouwen zouden met hun smallere handen en grotere precisie juist perfect zijn voor het rollen van tabak. Dat betekende niet dat die vrouwen ook heel zachtaardig werden behandeld.
Omdat tabak in die tijd nog een heel exotisch en ook kostbaar goed was, werden de dames dagelijks gecontroleerd om te voorkomen dat ze hun werk mee naar huis zouden nemen. De tabaksfabriek had zelfs een eigen kapel om meteen boete te doen voor dit soort zonden en een eigen gevangenis om even af te koelen. Niet voor al te lang natuurlijk, want de fabriek moest wel blijven draaien en ieder paar handen betekende minder productie.
Rondom de Real Fábrica de Tabacos ligt ook een soort gracht, zodat het net als een Middeleeuws fort goed te beschermen was. Niet tegen ridders of vijandige koninkrijken, maar tegen tabaksdieven dus. De gracht staat nu leeg en er groeien zelfs bomen in, maar je kan nog altijd alleen bij de oude fabriek komen over een van de bruggen er overheen.
Het indrukwekkende monument is nu de thuisbasis van de universiteit. Er zijn meerdere universiteitsgebouwen in de stad te vinden, maar dit is de belangrijkste en sowieso de mooiste. Het is ook openbaar toegankelijk, dus neem zeker even een moment om het gebouw ook van binnen te bekijken.
#8 Hotel Alfonso XIII
De wereldtentoonstelling heeft meer sporen in de stad achtergelaten dan alleen het beroemde Plaza de España. Om al die bezoekers te kunnen huisvesten, werd ook een monumentaal hotel uit de grond gestampt: het Hotel Alfonso XIII. Het was toen al een van de meest luxueuze hotels ter wereld en dat is het nog steeds. Het pand werd gebouwd in Neo-Mudajarstijl, een moderne versie van de Moors-Christelijke architectuur eeuwen daarvoor. Interessant genoeg ziet het gebouw er extravagant en prachtig luxueus uit, terwijl voor de bouw vooral goedkopere materialen als bakstenen en pleisterwerk zijn gebruikt.
Van binnen heeft het hotel alle glorie van toen bewaard. Van marmeren vloeren tot enorme banketzalen met kroonluchters, alles ademt hier rijkdom en luxe. Vernoemd naar de koning die toen over Spanje regeerde, is het nu nog steeds een plek met koninklijke allure. Hoewel de koninklijke familie van Spanje in Sevilla gebruik kunnen maken van hun eigen koninklijk paleis, verkiezen ze toch meestal Hotel Alfonso XIII. Andere beroemde gasten zijn bijvoorbeeld Prins Charles en zijn toen nog vrouw Diana, maar ook sterren als Angelina Jolie en Madonna.
Zelf een bezoek brengen aan het hotel? Zeker doen! Een kamer in Hotel Alfonso XIII boeken is niet goedkoop, maar je slaapt dan wel in het mooiste hotel van Sevilla. Als dat misschien wat boven jouw budget is, is het leuk om te weten dat je hier ook zonder boeking terecht kan voor een kop koffie in het hotelrestaurant. Wij hebben zelf gewoon aan de dame bij de receptie gevraagd of we een kijkje mochten nemen en dat was geen probleem. Zo konden we even rustig rondkijken in de prachtige binnenplaats en van het mooie interieur genieten.
#9 Archivo de Indias
Direct naast de kathedraal en het Koninklijk Paleis was het Archivo de Indias de plek voor de handel. De stad was ooit het belangrijkste handelscentrum voor overzeese en koloniale handel, dus de rijkdom kon niet op. Er moest dus een passend handelsgebouw komen en dat werd dit monumentale bouwwerk. Zo ontstond aan het centrale plein een driehoek tussen politiek (paleis), religie (kathedraal) en economie (handelsgebouw).
Op het moment dat Sevilla minder belangrijk werd als handelsstad, werd dit gebouw overbodig. Gelukkig is het prachtig bewaard gebleven. Het is nu een archief voor stukken uit de koloniale tijd, zoals kaarten en verslagen van missies. Er worden ook tentoonstellingen georganiseerd.
Toen wij Sevilla bezochten, was er een grote tentoonstelling gewijd aan de tijd dat hier nog een rijk handelscentrum te vinden was. Dus met kaarten, historische schilderijen en replica’s van schepen. Helaas was de tentoonstelling zelf alleen in het Spaans toegelicht, maar het was gratis te bezoeken en daarmee konden we wel een blik werpen op de binnenkant van de Archivo de Indias.
#10 Hospital de la Caridad
Een van de verborgen parels van Sevilla is het Hospital de la Caridad, te vinden in de wijk Arenal. Het was het hoofdkwartier van de Christelijke broederorde Hermandad de la Caridad en het ziekenhuis waar zij de zieken en daklozen verzorgden. Daarbij hoorde natuurlijk ook een kerk om God te eren en dat werd een van de mooiste barokkerken in de stad.
Toen de rijke filantroop Miguel de Mañara in 1662 aan het hoofd van de broederorde kwam, besloot hij dit tehuis op te richten. Tot die tijd hield de broederorde zich vooral bezig met het bijstaan en later begraven van ter dood veroordeelden, het verzamelen van lijken na overstromingen en dat soort lugubere klussen. Maar met de komst van deze weldoener konden ook de levenden op de steun van de broederorde rekenen. Er kwam een daklozencentrum, een ziekenhuis en dus ook het Hospital de la Caridad met haar prachtige barokkerk.
De kerk werd voltooid in 1670 en is nu de belangrijkste reden om deze bezienswaardigheid te bezoeken. Als je het Hospital de la Caridad binnenkomt, zal je eerst door het oude ziekenhuis naast de kerk lopen. Je ziet een prachtige binnenplaats. Met een Hollands tintje! Want het zal je als Nederlander ongetwijfeld opvallen dat hier Delftsblauwe tegeltableaus hangen. Maar de barokkerk zelf is het hoogtepunt. Het heeft van buiten een prachtige maar eenvoudig klassieke gevel, maar het interieur is veel uitbundiger dan dat.
De kerk is van binnen prachtig gedecoreerd. Hoewel het niet al te groot is, maakt het zeker indruk! Het pleisterwerk met decoraties tot op het plafond en een kitscherig gouden altaar springen direct in het oog. Maar de echte blikvangers zijn de schilderijen van de beroemde Spaanse schilder Murillo. Hij maakte zes schilderijen over barmhartigheid voor de barokkerk. Vier ervan werden in 1810 gestolen tijdens een oorlog en raakten verspreid over de hele wereld. Ze hangen in musea in Londen, Ottawa, Washington en Sint-Petersburg. Op hun plek hangen nu replica’s, zodat de kerk er wel uitziet zoals dat ooit bedoeld is. Welke twee werken van Murillo wel origineel zijn? De onderste op de linkermuur – de heilige Johannes met een zieke man – en de onderste op de rechtermuur – de heilige Elisabeth die een zieke geneest – bevinden zich nog wel op hun originele plek.
Tickets zijn € 8 en je kan er ook een audiotour bijkopen voor € 1. Maar een Sevillatip voor wie een wat beperkter vakantiebudget heeft: iedere maandag aan het eind van de dag kan je het Hospital de la Caridad gratis bezoeken.
#11 Torre del Oro
De Torre del Oro is een van de grote iconen van Sevilla. Deze massieve toren staat aan de Guadalquivir-rivier. Al in de dertiende eeuw werd het onderste, twaalfhoekige deel van de toren gebouwd, dus nog in de Moorse tijd. Het was onderdeel van de stadswallen die de oude stad beschermden. Het middendeel is twaalfhoekig en werd in de veertiende eeuw toegevoegd. De ronde spitstoren dateert uit 1760.
Waarom het de Torre del Oro – of Gouden Toren – wordt genoemd, is niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen verwijzen naar het goud dat hier via de rivier de stad binnenkwam, of naar de gouden tijden voor de stad als koloniale handelshaven. Maar er wordt ook gezegd dat de toren is gebouwd van een materiaal waarin stro is verwerkt en dit ooit een gouden gloed gaf in het zonlicht.
In de toren zit nu een maritiem museum. Tickets zijn maar € 3, maar op maandag kan je het museum gratis bezoeken. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de rivier, bruggen en de volkswijk Triana aan de overkant. Wil je de zilveren tegenhanger ook zien? De Torre de la Plata staat op een ietwat minder indrukwekkende locatie – naast een parkeerpaats – niet ver van de Torre del Oro. Ooit waren de twee torens met een stadswal met elkaar verbonden.
#12 Plaza de Cabildo
Een van de verborgen plekjes van Sevilla vind je direct naast de beroemde kathedraal: het Plaza de Cabildo. Dit plein heeft de vorm van een halve ovaal en is volledig omringd door bebouwing en een deel van de oude stadsmuur. Je komt er door drie doorgangen onder het appartementsgebouw, waarvan een tegenover de officiële, maar ongebruikte hoofdingang van de kathedraal.
Langs het Plaza de Cabildo loopt een stuk van de historische stadsmuur, waarvoor een fontein staat. Maar het de bebouwing die dit plein zo bijzonder maakt. Het bestaat uit een galerij met marmeren zuilen, en daarboven drie verdiepingen waarvan twee balkons hebben. Het is een prachtig geheel van marmer, eenvoudig wit pleisterwerk én kleurrijke fresco’s. Die fresco’s zitten tussen en boven de zuilen, maar ook helemaal bovenaan onder de dakrand. Vergeet dus niet om ook naar boven te kijken als je over het plein loopt!
In de galerij zitten tegenwoordig winkeltjes, maar het is hier vooral een oase van rust in het drukke centrum van de stad. Behalve op zondagen dan, want dan is er op Plaza de Cabildo een antiekmarkt waar je munten, postzegels, historische medailles en meer van dat soort antieke verzamelobjecten kan kopen.
#13 Palacio de las Dueñas
We nemen eigenlijk liever geen highlight op waar we niet zelf zijn geweest, maar over deze bezienswaardigheid van Sevilla hebben we zoveel moois gehoord dat we die niet uit deze lijst willen laten. Anders dan bijvoorbeeld het Koninklijk Paleis, zie je in het Palacio de las Dueñas ingerichte stijlkamers en een indrukwekkende kunstcollectie.
Het paleis is eigendom van het Huis van Alba, een adellijke familie met een lange afkomst. Je kent misschien wel de Hertogin van Alba, een bijzondere Spaanse socialite die vaak in de roddelbladen stond om haar markante uitspattingen en in het Guinness Book of Records stond als de persoon met de meeste adellijke titels. Zij trouwde bijvoorbeeld in dit familiepaleis op 85-jarige leeftijd met een veel jongere man, iets waar zelfs de Spaanse koning zich tegen uitsprak.
Maar terug naar het prachtige paleis, dat een van de oudste stadspaleizen in Sevilla is. Het werd aan het eind van de vijftiende eeuw gebouwd. De bouwstijl is een bijzondere mix van Mudajar, gotiek en renaissance. Het bestaat uit een aantal binnenplaatsen met zuilengalerijen, fonteinen en binnentuinen. Veel van de kamers zijn er ingericht, waardoor het paleis echt tot leven komt. Bijzonder is de kunstcollectie met bijvoorbeeld veel wandtapijten, maar ook de verzameling historische voetbalposters.
Tip: ben je na het Real Alcázar en Palacio de las Dueñas nog niet uitgekeken op paleizen? Het Casa de Pilatos schijnt ook zo’n mooi stadspaleis te zijn met een vergelijkbare architectuur als het Palacio de las Dueñas.
#14 Een free walking tour
Wil je nou zo veel mogelijk hoogtepunten van Sevilla in een keer bezoeken? En meer leren over de geschiedenis, legendes en leukste plekken in Sevilla? Doe dan net als wij een free walking tour. Wij zijn groot fan van dit concept en hebben over de hele wereld dit soort stadswandelingen met een lokale gids gedaan.
Je verzamelt op een startpunt – vaak moet je je wel van tevoren even aanmelden op de website – en loopt vervolgens met een gids langs de mooiste Sevilla-bezienswaardigheden. De rondleiding is in principe gratis, al is het wel de bedoeling dat je achteraf een fooi geeft en daarmee zelf betaalt wat je de tour waard vond. In grote steden als Sevilla zijn er meerdere tours op verschillende tijdstippen te volgen, dus er is altijd wel een te vinden die past bij jouw plannen.
Wij liepen met onze gids langs vrijwel alle bekende hoogtepunten en kregen ondertussen leuke anekdotes en verhalen over de stad te horen, waarvan een deel natuurlijk ook in deze blog terecht is gekomen. Het is een leuke manier om in een twee tot drie uur veel van de stad te zien. Dus zeker als je voor een korte stedentrip in Sevilla bent en niet veel tijd hebt, is dit een efficiënte manier om de stad te verkennen.
#15 Eten en drinken in Sevilla
In een grote stad als dit waar ook nog eens veel toeristen komen, zitten natuurlijk zat leuke restaurants, tapasbarretjes, koffiespots en hippe zaakjes. De wijken van het oude centrum hebben veel leuke pleintjes met terrassen, waar je heerlijk in de zon kan genieten van een borrel met tapas. Zeker de pittoreske wijk Barrio de Santa Cruz is hiervoor de perfecte plek.
Een aanrader zijn ook de leuke mercado’s van Sevilla. Op verschillende plekken in de stad vind je deze overdekte markten, waar locals hun boodschappen doen én lekker komen eten. Mercado de Triana is de bekendste en een van de oudste markten van de stad. Hier vind je stands met groente, fruit, vis en vlees en is meer gericht op inkopen door de locals. Het is een van de leukste plekken om in de wijk Triana te bezoeken. Aan de overkant van de rivier vind je Mercado Lonja del Barranco, wat een soort hippe tegenhanger is van de Triana-mercado. Het is een moderne foodcourt met bar, waar vooral de jonge locals komen. Een derde aanrader is de Mercado de Feria, waar je zowel een vismarkt hebt als hippe barretjes en plekjes waar locals hun lunch komen halen.
Ben je op zoek naar de hippe hotspots van Sevilla? Filo is een leuke lunchplek in een klein zaakje met een menu met vooral healthy food. Er worden grote saladebowls en fijne sandwiches geserveerd. Voor een goed geprijsd ontbijt raden we Almazen Café aan. Dit is ook een populaire plek voor digital nomads, want de wifi is goed en de sapjes zijn lekker. Als zo’n digital nomad spot is wat je zoekt, dan moet je ook zeker Caótica bezoeken. Deze boekwinkel-koffiespot zit vol mensen die hier hun laptop openklappen. La Cacharreria is een populaire plek voor lunch. Hier zit je goed voor pancakes, avocadotoast en bagels. Over pancakes gesproken: die vonden wij ook erg lekker La Mala. Deze fijne brunchspot is erg gezellig en zit in een knus straatje, waar ook hun terras te vinden is.
Voor de koffieliefhebbers heeft Sebastiaan zich natuurlijk weer opgeofferd om de fijnste koffiespots in Sevilla op te sporen. De beste speciality coffee spots van de stad zijn gek genoeg geen hippe hotspots met stijlvol interieur en gezellige hoekjes en zitjes, maar witte en rechttoe-rechtaan barretjes waar je puur komt voor de uitstekende koffie. Aanraders zijn Hispalis Café, Virgin Coffee, Jester, Parceria Café en Borbotea Coffee Lab. Alleen Borbotea vonden wij van binnen wel erg gezellig.
Wat te doen buiten Sevilla: de leukste dagtrips net buiten de stad
#1 Het westerndorp El Rocío
Het pittoreske El Rocío staat bekend als bedevaartsoort, maar dat is vooral iets wat je met Pinksteren merkt als de stad door duizenden bezoekers wordt overspoeld. De rest van het jaar is het een stuk rustiger in het witte stadje en komen bezoekers hier vooral om de unieke westernsfeer te proeven.
El Rocío is als een filmset voor een westernfilm, waar je zo verwacht een cowboy te paard voorbij te zien rijden. De witte huizen, stoffige zandwegen, locals te paard en historische veranda’s voor de huizen lijken in het wilde westen te horen. Het is alsof je terug in de tijd gaat of terecht bent gekomen in het wilde westen. Alles is ingericht op reizen te paard. De paarden en huifkarren lijken nu vooral voor toeristen te worden gebruikt, maar het stadje laat nog duidelijk zien hoe dit wel ooit de standaard was. Zo verraden de grote pleinen met gras overal in de stad dat daar vroeger de paarden stonden te grazen. En zie je die houten balken voor alle huizen? Daar knoopte je de teugels van je paard vast.
Tip: vanuit Sevilla kan je een dagtour naar El Rocío boeken, waarbij je ook het heerlijke Matalascañas-strand nog aandoet.
#2 Doñana National Park
Ten zuidwesten van Sevilla ligt het Doñana National Park, wat ook zeker een bezoek waard is. Het park is een gigantisch moerasgebied met bijzondere flora en fauna, zoals flamingo’s en herten die we allebei hebben gespot in het park. Er zijn ook zeldzame lynxen in het park, maar die zal je waarschijnlijk zelden zien.
Je kan in het park prachtig wandelen. Je loopt er bijvoorbeeld de Camino de Moguer, waarbij je een mooi deel van het park verkent. Andere mooie wandelroutes starten vanuit de drie bezoekerscentra in het park. Het zijn vooral korte wandelingen, varierend van ruim 2 kilometer (vanuit het bezoekerscentrum van La Rocina) tot 7 kilometer (vanuit het bezoekerscentrum in het witte paleis Palacio del Alcebrón).
Tip: vanuit Sevilla kan je een 4×4-tour in Doñana boeken, waarbij je met een ruige 4WD-auto het park verkent.
#3 Pittoresk Carmona
Op maar een kwartier rijden ligt het knusse dorp Carmona, een van de verborgen parels van Andalusië. Al eeuwenoud werd deze strategische plek op een heuveltop bewoond, op vijanden veroverd en bebouwd met de mooiste bouwwerken. Van de Carthagen tot de Romeinen en van de Moren tot de Christenen, ze drukten allemaal hun stempel op dit mooie stadje.
Bij een bezoek aan Carmona kom je waarschijnlijk het historisch centrum binnen via een van de twee poorten door de oude stadswallen. Vooral de Puerta de Sevilla is erg indrukwekkend om te zien. Vanaf deze stadspoort is het Alcázar moeilijk te missen. Dit oude paleis bevindt zich op deze stadspoort en was ooit een Romeins fort ter verdediging van de stad. Bezoek ook zeker de Santa Maria-kerk, wat ooit een moskee was in de Romeinse tijd. De oude minaret herken je nog steeds terug in de kerktoren, net als bij de Giralda-toren van de kathedraal van Sevilla.
Als je genoeg tijd hebt, raden we je ook zeker aan om een stop te maken bij de Romeinse necropolis net buiten de stad. Deze dodenstad dateert uit de tweede tot vierde eeuw voor Christus. Je ziet er nu de restanten van een gangenstelsel, amfitheater en crematorium. De toegang is gratis voor EU-inwoners.
Tip: vanuit Sevilla kan je het dorpje Carmona bezoeken met een tour, inclusief bezoek aan de Romeinse necropolis.
#4 De Romeinse ruïnes van Itálica
Iets boven de stad bezoek je de eeuwenoude ruïnes van de Romeinse stad Itálica, wat een van de bekendste dagtrips vanuit Sevilla is. Het was een van de eerste Romeinse steden in wat we nu kennen als Spanje en daarmee ook een van de belangrijkere plekken voor de Romeinen. Wist je dat ook de Romeinse keizers Trajanus en vermoedelijk ook zijn opvolger Hadrianus in Itálica zijn geboren?
Het archeologische park ligt in het dorp Santiponce, waaronder nog een deel van de Romeinse ruïnes begraven ligt. Er is maar een deel opgegraven, maar zelfs dat is al indrukwekkend groot. Je ziet er bijvoorbeeld de restanten van een amfitheater, tempels, badhuizen, aquaducten, woonhuizen en tempels. Bijzonder indrukwekkend zijn de mozaïeken in de oude woonhuizen.
Het amfitheater is vooral een aanrader voor liefhebbers van Game of Thrones. Hier werden een aantal belangrijke scènes uit seizoen 7 gefilmd, namelijk die waarin de resterende concurrenten voor de troon van Westeros samenkwamen in de ‘dragon pit’ om te bespreken wat ze met de ‘white walkers’ aan moesten. Het archeologisch park is gratis te bezoeken voor EU-inwoners.
Tip: vanuit Sevilla kan je Itálica met een gids bezoeken, waarbij je ook het middeleeuwse klooster van San Isidoro del Campo aandoet.