Reistips

16 tips voor reisfotografie

Worden de meeste foto’s niet op reis gemaakt? Dat is niet alleen zo als reizen je werk is zoals bij ons, maar voor iedereen geldt dat bijzondere vakantiemomenten erom vragen om vastgelegd te worden. Gelukkig hoef je geen professionele fotograaf te zijn voor schitterende reisfoto’s die jouw vakantieherinneringen al helemaal onvergetelijk maken. Met de juiste equipment – van de perfecte camera tot meer advanced camera gear zoals een UV-filter – en de juiste tips maak ook jij de mooiste foto’s. Om jou op weg te helpen, verzamelden we de beste tips voor reisfotografie. Van het kiezen van de juiste camera en tools tot het maken van de perfecte compositie, met deze tips til je jouw reisfoto’s naar een hoger niveau!

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

De perfecte camera kiezen

#1 Gebruik je telefooncamera

Tip van Becki van de reisblog Meet me in Departures

Zelfs als je ’s werelds meest getalenteerde fotograaf bent of de allerbeste camera hebt, gaat het nog altijd om de camera die je daadwerkelijk bij je hebt. De beste foto’s ontstaan op spontane momenten en leggen het moment vast zoals het zich dan voordoet. En laten we eerlijk zijn, niemand heeft 100% van de tijd zijn camera bij zich. Maar wat je wel bij je hebt? Je telefooncamera.

Mijn tip voor reisfotografie is om te beginnen met de camera die je altijd bij je hebt en makkelijk in gebruik is. Die van je telefoon. Voor reisfotografie heb je echt niet altijd de beste camera nodig en je smartphone voldoet goed om de spontane momenten te vangen. En om als beginner op het gebied van fotografie de slag te pakken te krijgen.

Hoewel een smartphonecamera niet over de technische mogelijkheden beschikt van een goede systeemcamera of spiegelreflexcamera, kun je er tegenwoordig behoorlijk professioneel ogende foto’s mee maken. Dat geldt vooral als je leert hoe je jouw telefooncamera het beste gebruikt en er meer mee doet dan alleen selfies maken.

Moderne smartphones worden geleverd met meerdere lenzen en functies, dus experimenteer om te zien welke het beste werken. De groothoeklenzen op sommige smartphones zijn op zijn zachtst gezegd indrukwekkend! Hoewel je je smartphone heel eenvoudig kunt gebruiken door die te richten en een foot te schieten, kunt je ook wat spelen met enkele handmatige instellingen om er het maximale uit te halen. Voor de compositie gelden dezelfde regels als bij andere fotografie, dus focus je op een mooie compositie binnen het frame, gebruik leidende lijnen en de regel van derden.

Leren hoe je je smartphone kunt gebruiken om professioneel ogende foto’s te maken, is ook handig wanneer je op reis bent en niet per se de aandacht op jezelf wilt vestigen. Niets schreeuwt ’toeristisch’ dan een duur ogende camera om je nek. Ook vanuit veiligheidsoogpunt kan het vaak beter zijn om foto’s te maken met je smartphone. 

Best camera is the one one you
Voorbeeld van een onbewerkte foto gemaakt met een smartphone

#2 Kies voor een systeemcamera (en geen spiegelreflexcamera)

Tip van Holly van de reisblog Globeblogging

Jarenlang durfde ik een professionele camera niet aan en gebruikte ik mijn telefooncamera. De kwaliteit van deze foto’s is tegenwoordig zo goed en ik maakte uitzonderlijk mooie foto’s ermee, dus stelde ik de overstap naar een meer professionele camera steeds uit. Inmiddels ben ik overgestapt en merk ik pas dat een telefooncamera je toch altijd net zal beperken in het bereiken van de echt fenomenale resultaat, zeker als het gaat om fijnere manipulaties van je foto’s en het zoombereik.

Een digitale spiegelreflexcamera, afgekort DSLR, schrok me altijd af vanwege de grootte en het gewicht. Ik ben een actieve reiziger en breng veel tijd door met wandelen. Het laatste wat ik wilde was een zware camera die uit mijn nek zwaaide en in de weg zat als ik op een rotswand klauterde.

Uiteindelijk maakte ik kennis met de systeemcamera en vond ik daarin het ideale compromis. Ze hebben alle veelzijdigheid en mogelijkheden van een camera met verwisselbare lens, maar met een kleinere sensor en spiegelloze technologie waardoor ze in een verpakking kunnen worden geleverd die maar een fractie is van de grootte en het gewicht. Ze zijn ook veel goedkoper dan een full-frame DSLR, maar nog steeds ongelooflijk in staat om uitstekende resultaten te produceren en kleuren prachtig vast te leggen, waardoor ze de ideale camera zijn voor het vastleggen van reisherinneringen.

Ik viel zelf voor de Olympus Micro Four Thirds-reeks camera’s en begon met de EM10. Inmiddels fotografeer ik met een Olympus EM5, het middelste model van het assortiment. Olympus verfijnt voortdurend zijn technologie en de camera’s zitten boordevol gebruiksvriendelijke functies die kunnen helpen bij het bereiken van geweldige resultaten, en tal van opties voor apparatuur, afhankelijk van de resultaten die de fotograaf zoekt.

Voorbeeld van een foto gemaakt met een systeemcamera

#3 Vind een passende camera voor jouw type fotografie

Tip van Soumya Goswami van de reisblog Nature Dairy

Met reisfoto’s maak je langdurige herinneringen van je reizen en dat is zeker de investering van een camera waard. Maar welke dan? Een camera is niet goedkoop, maar fotografie is een heerlijke hobby en die mooie reisfoto’s maken dit meer dan waard.

Er zijn meerdere richtingen die je op kan gaan met je foto’s – landschapsfotografie tot natuurfotografie – en ieder type fotografie vraagt net wat andere apparatuur. Voor een beginnend fotograaf is een standaardcamera vaak wel voldoende. Maar als je je meer wilt richten op een bepaald type fotografie – van landschapsfotografie tot straatfotografie – is het goed te weten op welke vereisten je moet letten voor je camera.

  • Landschapsfotografie: een camera met hoge megapixels en een groothoeklens is voor dit type cruciaal. Omdat er vaak meer licht nodig is, heb je ook een hoog ISO-bereik nodig.
  • Straatfotografie: kies voor een camera met perfecte autofocus en continue opnamesnelheid. Ook is een compacte, lichtgewicht camerabody erg fijn om gemakkelijk mee te nemen.
  • Evenementfotografie: licht en opnamesnelheid zijn belangrijkst voor evenementfotografie. Kies daarom voor een camera met een groot ISO-bereik en sluitertijd.
  • Natuurfotografie: om wilde dieren in de verte kunnen leggen, wil je een camera met goede sensor, grote scherptediepte met hoge ISO en een groot bereik van je sluitertijd. Een telelens is nodig om de dieren goed te kunnen leggen.
  • Sportfotografie: liefhebbers van sportfotografie kiezen voor een camera met hoge megapixels en ruim bereik van vaak sluitertijd en ISO. Een hoge continu-opnamesnelheid is ook fijn voor het maken van goede sportfoto’s.
Reisfotografie tips

#4 Kies voor een bekend cameramerk

Tip van onszelf

Bij het kiezen van een mooie camera vliegen de opties en merken je direct om de oren. Hoe maak je een keuze in dit woud van opties? Wij hebben een tip die het alvast iets makkelijker maakt: kies voor een van de grotere cameramerken zoals Canon, Sony of Nikon.

Als beginner is het fijn om voor een bekend merk te kiezen, omdat je daar dan meer vertrouwen in hebt. Een prima afweging die we goed begrijpen. Maar ook als je niet je eerste camera koopt, is het fijn om te kiezen voor een bekend cameramerk. Voor ons waren er meerdere reden om onze keuze te limiteren tot grote aanbieders als Canon, Sony en Nikon, en uiteindelijk weer voor een Canon-camera te kiezen.

Het fijne van een bekend cameramerk is dat jij niet de enige bent die deze camera heeft. De halve wereld loopt met exact hetzelfde cameratype rond en het regent dan ook praktische tips op internet. Je vindt makkelijk YouTube-tutorials en fotografieblogs met gedetailleerde gebruikerstips voor precies jouw camera. Zo leer je makkelijk over alle camerainstellingen en is het nog eenvoudiger om je camera tot in detail te leren kennen.

Ook als je jouw camera wilt uitbreiden met accessoires, is het makkelijker om die te vinden van een groot merk. Dat jouw Canon-camera goed werkt met alle soorten Canon-lenzen is een gegeven. Je hoeft geen adaptor te kopen of te dubbelchecken of die specifieke lens wel op jouw body past. Ook hebben de grote merken veel keuze aan bijvoorbeeld lenzen. En als jouw budget wat beperkter is, is het ook fijner om te weten

Nadat onze eerste camera met ons hele hebben en houden werd gestolen in Mexico, vonden we het erg lastig een nieuwe camera uit te zoeken. Maar een ding stond daarbij wel steeds voor ons vast: het wordt een van de bekende merken, bij voorkeur weer een Canon.

Canon Travel Photography

#5 Gebruik de juiste lens

Tip van Jiayi van de reisblog The Diary of a Nomad

Als het gaat om reisfotografie, maken cameralenzen een enorm verschil. Je kunt de beste camera ter wereld hebben, maar je moet hem combineren met de juiste lenzen om de gewenste resultaten te bereiken.

Als reisfotograaf gebruik ik de Sony a7III full-frame camera. Het is een zeer krachtig apparaat dat onberispelijke foto’s maakt. Toch is ook de lenskeuze van belang en zorg ik ervoor dat ik mijn lenzen wissel afhankelijk van het soort foto’s dat ik wil maken. Gelukkig zijn er veel geweldige lenzen voor iedere camera te vinden. Zo gebruik ik zelf een groothoeklens, een lens met groot diafragma en een lens met groot zoombereik.

Als ik grootse architectuur of majestueuze landschappen fotografeer, is een gewone lens meestal niet genoeg om het geheel vast te leggen, vooral als er geen ruimte is om verder naar achteren te gaan staan. Dat is waar groothoeklenzen om de hoek komen kijken. Met de Sony FE 16-35 mm F2.8 GM groothoeklens hoef ik geen delen van het landschap buiten het frame te laten en kan ik het weidse beeld vastleggen dat ik voor me heb. 

Als je een dromerige sterrennacht wilt fotograferen, heb je een lens nodig die goed presteert in situaties met weinig licht. Lenzen met een groot diafragma zijn geweldig voor dit soort fotografie. Ik gebruik de Sony FE 24mm F1.4 GM om donkere luchten te fotograferen, omdat het grote diafragma veel licht doorlaat en zelfs in het donker prachtige ruisvrije foto’s maakt.

Als je van plan bent om tijdens je reisfoto’s van dieren in het wild te maken, overweeg dan een telelens. Deze lenzen hebben een zeer groot zoombereik en stellen je in staat om je onderwerpen op grote afstand vast te leggen. Ze zijn vooral handig als je vogels of andere dieren wilt fotograferen zonder te dichtbij te komen. Ik raad de Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 aan als je een full-frame Sony-camera gebruikt.

Voorbeeld van het gebruik van een groothoeklens

#6 Ga voor ouderwets analoog

Tip van Emily van de reisblog The Mandagies

Als je op zoek bent naar een unieke manier om reisfotografie vast te leggen, probeer dan analoog! Ja, met van die fotorolletjes, zoals vroeger werd gebruikt voordat digitale spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s het overnamen. Analoge fotografie is een ongelooflijke manier om van het moment te genieten en aanwezig te zijn bij het maken van foto’s. Wanneer je maar een beperkt aantal keren hebt om op je sluiterknop te klikken (de gemiddelde filmrol kan slechts tussen 34 en 36 opnamen bevatten), moet je echt stoppen en nadenken over de foto die je gaat maken.

Als je gebruikt wilt maken van een analoge camera, is het belangrijk om thuis met een paar rolletjes te oefenen en te leren hoe je camera precies werkt. Er zijn tal van YouTube-video’s beschikbaar voor bijna elk type camera. Enkele van de beste filmcamera’s voor beginners zijn bijvoorbeeld de Canon AE-1, Pentax K1000 en de Nikon FE2. Al deze camera’s zijn gebruiksvriendelijk, licht van gewicht en tweedehands zijn ze zeer betaalbaar te krijgen.

Een van mijn beste tips voor reisfotografie met een analoge camera is om er zeker van te zijn dat je de ‘belichtingsdriehoek’ kent, dus de relatie tussen ISO, sluitertijd en diafragma. In tegenstelling tot digitale camera’s, kun je de foto niet meteen na het nemen bekijken en je instellingen nog wat aanpassen. Dus je moet er zeker van zijn (of in ieder geval vrij zeker) dat de foto correct is belicht bij de lichtomstandigheden van dat moment.

Film fotografie

Zoek de juiste accessoires uit

#7 Gebruik tools om foto’s op afstand te maken

Tip van Erin van de reisblog Pina Travels

Als ik reis heb ik altijd een draadloze afstandsbediening bij mijn camera-uitrusting. Ik vind het heerlijk om dit kleine apparaatje bij de hand te hebben, omdat het het veel eenvoudiger maakt om foto’s van mezelf te maken (vooral als ik alleen reis).

Overigens kan het ook handig zijn voor het maken van lange sluitertijden. Bij een lange sluitertijd kan iedere beweging van de camera al voor een onscherpe foto zorgen, waaronder ook de beweging door het indrukken van de ontspanner. Door de foto te kunnen maken zonder de camera aan te raken, haal je deze factor weg.

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je draadloos je foto’s kunt maken. Ten eerste kun je de zelfontspanner van je camera gebruiken. In de opname-instellingen van je camera vind je de optie om een sluitervertraging in te stellen. Dit betekent dat wanneer je de sluiter indrukt, je ergens tussen de 2 en 30 seconden hebt (vertragingstijden variëren in verschillende camera’s) voordat de sluiter daadwerkelijk ontspant, zodat je tijd hebt om op de foto te komen. 

Een tweede optie is om de mobiele app van je camera te gebruiken. Camera’s met wifi hebben meestal een app die je kunt downloaden naar je mobiele apparaat, waarmee je de sluiter van de camera op afstand kunt bedienen met je telefoon. Canon’s met wifi uitgeruste camera’s kunnen bijvoorbeeld de app Canon Camera Connect gebruiken.

De derde optie – en dit is wat ik doe – is om een draadloze afstandsbediening aan te schaffen die verbinding maakt met je camera om de ontspanknop van de camera op afstand te activeren. Ik gebruik graag draadloze afstandsbedieningen, omdat ze superklein zijn. Je kunt hem discreet in je hand houden en op de knop drukken om een foto te maken. Omdat de afstandsbediening zo klein is, is hij gemakkelijk te verbergen zodat hij niet in de foto te zien is. 

Op afstand fotograferen is een fantastische manier om prachtige foto’s van jezelf te maken. Het is vooral handig om op afstand opnamen te kunnen maken als je alleen reist, of als er geen andere mensen in de buurt zijn om te vragen om een foto voor je te maken. 

Remote schieten

#8 Kies voor een ND-filter voor langere belichtingstijden

Tips van Val van de reisblog Voyages with Val

Een tip voor reisfotografie om je landschapsfoto’s te verbeteren, is het gebruik van een Neutral-Density- of ND-filter. Filters met neutrale dichtheid verminderen de hoeveelheid licht die in je camera wordt binnengelaten, waardoor je langere belichtingen kunt maken. Zo’n filter is perfect voor landschapsfotografie en inmiddels neem ik er altijd een mee als ik op een hike ga.

Lange belichting kan in veel situaties nuttig zijn. Foto’s met lange belichtingstijden van watervallen laten het water er zijdeachtig uitzien. Het fotograferen van een meer met lange sluitertijd kan het water een glazig uiterlijk geven met betere reflecties. Zonsopgangen en zonsondergangen zijn ook prachtig met een lange belichting om de kleur in de lucht naar voren te brengen.

Om te voorkomen dat je foto dan overbelicht wordt, kan je een ND-filter gebruiken. Er zijn verschillende soorten filters met neutrale dichtheid. Sommige filters met neutrale dichtheid hebben een vaste hoeveelheid licht die ze verminderen. Filters met variabele dichtheid zijn populair en stellen je in staat om de hoeveelheid licht die binnenkomt zelf aan te passen. Gegradueerde filters met neutrale dichtheid hebben een gradiënt in de hoeveelheid licht die over het oppervlak van het glas wordt verminderd.

ND filter

#9 Gebruik een statief

Tip van Martina van de reisblog PlacesofJuma

Een statief is misschien wel de belangrijkste accessoire om bij je camera te kopen. Waar je ter wereld ook komt, een klein en licht reisstatief past altijd in je bagage. Ik gebruik zelf een statief dat opgevouwen maar 30 centimeter is en dus altijd in een kleine rugzak of normale handtas past.

Toch realiseren maar weinig reizigers zich hoe onmisbaar zo’n statief is. Alleen met een statief worden foto’s haarscherp, kun je prachtige nachtopnames maken of geweldige effecten creëren met lange sluitertijden. Een statief is overigens ook handig als je wat selfies of video’s wilt maken, zodat je niet altijd vreemden om foto’s hoeft te vragen.

Het belangrijkste voor een goed statief is dat je het overal makkelijk kunt neerzetten. Let daarom goed op de stabiliteit van het statief en hoe makkelijk de poten te verstellen zijn. Combineer je statief met een manier om je foto’s op afstand te maken, zoals een afstandsbediening of app, zodat je niet bij je camera hoeft te staan om die foto te maken.

Een fijn kleiner statief voor op reis is het Rhodesy Octopus-statief. Maar voor professionelere fotografie kun je ook kiezen voor grotere opties. Een aanrader is bijvoorbeeld het superlichte statief Sirui T-005KX/C-10S Traveler.

Statief

#10 Koop een dome voor bijzondere onderwaterfoto’s

Tip van Paulina van de reisblog UK Everyday

Als het gaat om het maken van onderwaterfotografie, zijn er een paar belangrijke dingen die je moet weten. Het licht is ’s ochtends erg zacht, dus dat is de beste tijd om foto’s te maken. Ook is het goed om te weten dat zand de zon beter weerkaatst dan rotsen en het moeilijker kan maken je foto te belichten. Een zwembad is daardoor eigenlijk nog de makkelijkste plek om onderwaterfoto’s te maken.

Hoe je die onderwaterfoto’s dan extra bijzonder maakt? Met een waterdichte GoPro Dome. Je maakt daarmee foto’s die half onder en half boven water zijn. Dat kan overigens alleen bij rustig water, dus een zwembad is een perfecte plek om hiermee te experimenteren.

Mijn tip om makkelijk een goede foto te maken met een GoPro Dome te maken, is de burstmodus van je GoPro-camera. Je hebt dan gelijk veel foto’s om uit te kiezen. Ik kies er ook wel eens voor om een video te maken, zodat ik elk frame kan selecteren en als foto kan opslaan.

Een andere tip is om een waterafstotend middel te gebruiken, zodat je geen waterdruppels krijgt op het bovenste deel van je foto. Je kan ze ook later in Photoshop verwijderen, maar dit is een stuk makkelijker.

Foto’s die een prachtig landschap boven het water en het onderwaterleven onder de waterlijn laten zien, zijn echt indrukwekkend. Behalve de uitrusting heb je ook een kalme zee, kleurrijke vissen, een mooie lucht en goede vrienden in het water nodig. Zo’n combinatie garandeert je geweldige foto’s. Geef niet te snel op, want het kost tijd om onderwaterfotografievaardigheden onder de knie te krijgen.

#11 Overweeg een rood filter voor onderwaterfotografie

Tip van Eloise van de reisblog My Favourite Escapes

Het belangrijkste om te weten over onderwaterfotografie is dat kleuren onder water anders zijn. Hoe dieper je gaat, hoe minder kleuren je zult zien. Rood is de eerste kleur die verdwijnt. Je hersenen zullen het verlies van kleuren op de een of andere manier compenseren, waardoor je dit zelf niet ziet. Maar je camera doet dit niet. Het kan hierdoor goed zijn dat je wat teleurgesteld zal zijn in de kleuren op je onderwaterfoto’s – vooral erg blauw – maar daarvoor zijn oplossingen.

Het toevoegen van een rood filter is een van de gemakkelijkste manieren om rood weer toe te voegen aan je foto. Technisch gezien filter je echter wat blauw licht weg en dat is eigenlijk ook niet de bedoeling. Een rood filter blokkeert bovendien een deel van het licht dat er doorheen gaat. Het werkt misschien om het rood terug te brengen, maar het is niet de beste oplossing in een omgeving met weinig licht.

Als je geen flitsers wilt gebruiken en je camera een handmatig witbalanssysteem heeft, raad ik je aan om de witbalans aan te passen. Op diepte krijg je op die manier goede resultaten ondanks het beperkte omgevingslicht. Je moet hiervoor een wit object bij je hebben om je camera op te richten, zodat je camera kan bepalen hoe een neutrale kleur eruitziet op die diepte. Kleuren veranderen afhankelijk van de diepte, dus je moet handmatig je witbalans steeds opnieuw instellen als je omhoog of onlaag gaat. In iedere geval iedere twee tot vijf meter.

Toch niet gelukt? Ook in de nabewerking kan je nog aan de witbalans werken. Je kan uitstekende resultaten bereiken als je een neutraal gekleurd object op de foto als referentie voor je pipet kan gebruiken, zoals een duikfles, witte vinnen of wit zand. Mogelijk moet je ook nog wat spelen met je temperatuur en tintinstellingen voor een optimaal resultaat. Voor snelle en makkelijke resultaten raad ik je de app Dive+ aan.

Witbalans onder water

De perfecte compositie

#12 Gebruik de regel van derden

Tip van Jen Ciesielski van Dabbing In Jet Lag

Een van de belangrijkste elementen in reisfotografie is compositie. Of simpel gezegd: hoe een fotograaf de elementen in het frame rangschikt. Het is de compositie die een foto maakt of breekt en waar een goede fotograaf zich onderscheidt van een amateur.

Een veel voorkomende fout bij reisfotografie is bijvoorbeeld om het onderwerp van de foto simpelweg in het midden te plaatsen. Dit zorgt meestal voor een onevenwichtige compositie die niet prettig oogt voor de kijker. Om dit te voorkomen kan je de Rule Of Thirds – de regel van derden – gebruiken om je compositie te bepalen.

Deze compositieregel houdt in dat je het beeld voor je in drie delen verdeelt, waarbij je in gedachten twee horizontale en twee verticale lijnen gebruikt. Je krijgt dan negen vakken. Zorg ervoor dat het hoofdonderwerp van de foto op het snijpunt van de horizontale en verticale lijnen wordt geplaatst. Dus niet op het midden maar juist daarnaast. Het menselijk oog wordt namelijk van nature naar deze kruispunten getrokken. Voor het oog voelt het daarom natuurlijker als het hoofdonderwerp van de foto precies daar is. We vinden dit soort composities daarom meestal mooier.

Deze regel kan je niet alleen toepassen voor het plaatsen van je hoofdonderwerp, maar juist ook voor de horizon. Als je de horizon op een van de horizontale lijnen plaatst – dus op 1/3 van de onderkant of juist bovenkant van de fotorand – kan je de voorgrond of juist de lucht benadrukken. Hierdoor ontstaat er diepte in een foto. Wil je de nadruk op de voorgrond? Dan vul je 2/3 van je scherm met de voorgrond en slechts 1/3 met lucht. Wil je graag een mooie lucht op de foto als hoofdfocus? Dan vult de voorgrond 1/3 van je foto en 2/3 wordt ingevuld door de lucht.

Je kan de Rule Of Thirds in je hoofd toepassen, maar er zijn ook hulpmiddelen voor. Het gemakkelijkst is om de rasterfunctie van je camera te gebruiken. Als je die functie niet hebt, kan je ook naderhand de regel toepassen door zo’n raster in nabewerkingssoftware over je foto te leggen en de foto bij te snijden.

Rule of Thirds 1Rule of Thirds 2

#13 Verdiep je in de belichtingsdriehoek

Tip van Erki van de fotografieblog Genem Photography

Een van de belangrijkste aspecten voor het maken van een goede foto is het leren van jouw camerainstellingen en je te verdiepen in de belichtingsdriehoek. Dan heb ik het over de drie pijlers van belichting: de ISO, diafragma en sluitertijd. De drie werken met elkaar samen om zoveel mogelijk licht te krijgen zonder de fotokwaliteit te verliezen.

Stel dat je fotografeert in een situatie met weinig licht. Als je jouw smartphone gewend bent, zal je merken dat dit heel anders werkt bij een meer professionele camera. Je hebt meer kennis nodig over jouw camera-instelling en hoe belichting werkt om de optimale foto te maken. Je moet bijvoorbeeld de ISO iets hoger instellen. Maar houd er rekening mee dat hoe hoger de ISO, hoe meer ruis je op de foto’s kunt krijgen. Ik raad je aan om de ISO minimaal onder de 1000 te houden.

Het tweede aspect is diafragma. Hoe breder de lens met een laag diafragma f-stopgetal, hoe meer licht je op de camera krijgt. Voor fotografie bij weinig licht moet je het diafragma zo laag mogelijk houden, dus van f/1.4 tot f/4.

Ten derde moet je de sluitertijd vertragen, zodat de camera meer tijd heeft om licht te vangen. Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt. Want hoe langer de sluitertijd, hoe stabieler jouw camera moet staan. Zelfs een heel kleine beweging tijdens de sluitertijd zal bewegingsonscherpte veroorzaken. Je zal daarom een statief moeten gebruiken. Eigenlijk is het onmogelijk om zonder statief te fotograferen bij slechte lichtomstandigheden. Het enige alternatief zijn bredere, professionelere lenzen, maar die zijn erg duur.

Een laatste tip is de nabewerking van een foto. Ook als je foto’s in eerste instantie te donker lijken te zijn, is het ook mogelijk om dit in nabewerkingssoftware te herstellen. Kies ervoor om in RAW te fotograferen om maximale mogelijkheden te hebben om foto’s aan te passen.

#14 Breng diepte aan in foto’s

Tip van onszelf

Spelen met scherptediepte is een leuke manier om je reisfoto’s levendiger te maken. Door een persoon, bloemen of ander element op de voorgrond te plaatsen, kan je een foto net wat minder statisch maken of jouw frame omlijsten met een extra element.

Voor het maken van een foto moet je jouw camera scherpstellen op een onderwerp. Je camera meet dan hoeveel afstand er is tot dat onderwerp en stelt scherp op precies die afstand. Op je camerascherm of in je zoeker zie je dit door de gekleurde vakjes of puntjes in je beeld. Daaraan kan je zien op welk onderwerp de camera scherpstelt en dus op welke afstand hij dit doet. Onderwerpen op precies die afstand zullen scherp op de foto komen en de rest van de foto niet. Hiermee creëer je een speelse en levendige foto.

Wij vinden het leuk om hiermee te experimenteren en van eenzelfde plek met het gebruik van een element op de voorgrond en scherptediepte een heel andere foto te maken. Zo zie je op de twee foto’s hieronder een heel ander resultaat van dezelfde straat. Ons doel was om een foto te maken van het straatbeeld van het pittoreske Monsaraz in Portugal met haar keienstraatjes met witte huizen. Op de ene foto stelt de camera scherp op de bloemen en zie je daarachter onscherp de witte huizen en kerktoren. Het resultaat is een vrolijk en kleurrijk sfeerbeeld, wat een leuke illustratie is bij onze blogpost waarin we over die pittoreske sfeer vertellen. De tweede foto stelt juist scherp op de straat. De bloemen geven hierbij wat extra kleur en diepte, terwijl de kerk, huizen en keien scherp zijn weergegeven. Het is een kwestie van smaak welke foto het mooist is en de pittoreske sfeer het beste vangt. Experimenteer hiermee en ontdek wat jij het mooist vindt.

Regel van derden 1Regel van derden 2

#15 Bereid jouw reisfoto’s thuis voor

Tip van onszelf

De mooiste foto’s ontstaan spontaan in het moment, maar voor dat perfecte resultaat is toch vaak een goede voorbereiding nodig. Voordat we de deur uitgaan, bereiden we onze foto’s alvast voor, zodat we op het moment zelf precies weten wat we willen vastleggen.

We lezen ons niet alleen in over een plek zodat we weten wat we leuk vinden om te bezoeken. We kijken ons ook in. Door online foto’s van een bestemming te bekijken, maken we onszelf niet alleen lekker voor de volgende reis – hallo, voorpret! – maar vinden we ook de mooiste plekken. Toen we Porto in Portugal bezochten, hadden we bijvoorbeeld voor onszelf de missie om die prachtige azulejos in Porto te bewonderen. Door online fotoresearch te doen, wisten we precies waar we moesten zijn voor de mooiste tableaus van die beroemde witblauwe tegels.

Voordat we een mooie plek bezoeken, is het handig te weten welke foto’s je graag zou willen nemen. Wil je zelf in het shot voor een levendig resultaat en meer emotie op de foto? Zorg dan dat je daarop voorbereid bent. Kies niet voor een zwarte foto om met een zwarte rotswand op de foto te gaan, maar pas je outfit daarop aan. Wil je een foto nemen op een plek met weinig licht en daarvoor een lange sluitertijd gebruiken? Pak je statief in.

Ook is het fijn om te onderzoeken wat de mooiste fotohoeken zijn en hoe je een onderwerp het beste vast kan leggen. Door online alvast foto’s van de locatie te bekijken – zoek op ‘google images’ naar de locatie of bekijk de foto’s van bezoekers op ‘google maps’ – doe je wat inspiratie op. Je hebt dan ook alvast een beeld van hoe het er ter plaatse ongeveer uit zal zien, waardoor jouw creativiteit al op voorhand aan het werk kan worden gezet.

azulejos klooster bij kathedraal van Porto

#16 Bestudeer het dier voor optimale natuurfotografie

Tip van Margarite Steinhardt van de reisblog The Wildlife Diaries

Het fotograferen van wilde dieren kan even uitdagend en lonend zijn, dus ik deel graag wat eenvoudige tips om je natuurfotografie te verbeteren. Stel allereerst je camera goed in. Kies voor de modus diafragmaprioriteit (een of twee f-stops boven het maximale diafragma van je camera) en stel je ISO in op de hoogste instelling die je camera aankan zonder al te veel ruis te veroorzaken. Op deze manier fotografeer je altijd met de hoogste sluitertijd die je camera kan beheersen bij bepaalde lichtomstandigheden. Wilde dieren bewegen vaak en snel, dus wil je die hoge sluitertijd om toch een scherp beeld te krijgen van het dier.

Zodra je een dier ziet, kun je een paar minuten naar het dier kijken om zijn reactie op je aanwezigheid te beproeven. Ook merk je dan eventuele patronen in zijn gedrag op die je in je voordeel kunt gebruiken. Blijft de vogel terugkeren naar dezelfde baars? Is het dier alert en klaar om te vluchten, of is het ontspannen en kan het dichterbij worden benaderd?

Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen om je foto’s van wilde dieren te verbeteren, is door op ooghoogte van het dier te gaan en te fotograferen het in een opwaartse hoek. Op mijn laatste reis naar de Tasmaanse wildernis kwam ik bijvoorbeeld een heel nonchalante mierenegel tegen. Omdat ze niet gestoord werd door mijn aanwezigheid, ging ik op het gras op haar pad liggen. Terwijl ze steeds dichter naar me toe kwam, moest ik mijn telelens verwisselen voor de iPhone om haar te kunnen fotograferen.

Dit principe werkt ook als je bijvoorbeeld walvissen vanaf een boot op de foto wil vastleggen. Probeer naar het laagste deel van de boot te gaan, zodat je zo dicht mogelijk bij het wateroppervlak bent. Wanneer de walvis dan doorbreekt, heb je een dramatisch perspectief van dat gigantische dier voor jouw lens. 

Wildlife

Deze blog is geschreven in samenwerking met Foto De Vakman.