Nederland

20 gratis camperplaatsen in Nederland, het leukste alternatief voor wildkamperen

Wildkamperen in Nederland is helaas verboden, maar dat betekent niet dat je alleen maar op (dure) campings kan staan. Verspreid door Nederland vind je talloze gratis camperplaatsen waar je jouw camper of kampeerbusje kan parkeren. Sinds wij zelf een kampeerbusje bouwden en daarmee een half jaar lang door Europa touren, zijn wij dagelijks bezig met het spotten van de mooiste plekken voor wildkamperen en de fijnste gratis camperplaatsen. Ook in Nederland hebben wij een favorietenlijstje gemaakt en die delen we natuurlijk in deze blog met jou.

Een camper huren in Nederland

Sinds wij zelf een campervan bouwden en vanuit Nederland vertrokken naar Zuid-Europa om te overwinteren in de zon, weten wij hoe een camper de ultieme vrijheid geeft waar je op vakantie zo’n zin in hebt. Overweeg jij ook zelf een kampeerbus te bouwen en wil jij verschillende indelingen uitproberen? Of wil je die ultieme vrijheid ook eens ervaren? Huur dan eens een camper of kampeerbus in Nederland. We garanderen je dat je meteen verliefd wordt op deze manier van reizen en niet anders meer wil. In Nederland kan je makkelijk een camper huren via Goboony, waar je campers en kampeerbusjes in alle vormen en maten zal aantreffen. Zo kan je eerst goed ervaren of het ‘vanlife’ wat voor je is, voordat je zelf een bus gaat ombouwen of aanschaft. Wij waren zelf zo eigenwijs om dat niet te doen en zouden met wat meer camperervaring toch net voor wat andere dingen hebben gekozen bij de bouw. Een aanrader dus!

Gratis camperplaatsen in Nederland op de kaart

De 20 mooiste gratis camperplaatsen in Nederland

Gratis camperplaatsen bij een historisch kasteel

#1 Kasteel Doornenburg aan de Linge in Gelderland

Park4Night | Google Maps

Er is maar weinig romantischer dan kamperen bij een kasteel, toch? In Gelderland heb je deze mogelijkheid met je camper bij kasteel Doornenburg aan de Linge. De gemeente Lingewaard maakte hier een fijne camperspot, zonder voorzieningen maar wel helemaal gratis. Je parkeert op het gras en hebt uitzicht op een van de mooiste, middeleeuwse kastelen van Nederland. De parkeerplekken zijn wel wat scheef, maar de toplocatie maakt natuurlijk veel goed. Een bezoek aan het kasteel is natuurlijk eigenlijk wel het leukste om te doen, maar je kan hier ook erg mooi wandelen zoals naar het Fort Pannerden. Omdat deze plek zo mooi is, kan het hier ook wel druk worden met campers op mooie, zonnige dagen.

Leestip: wij zijn dol op kastelen en schreven een blog met onze favoriete kastelen en paleizen in Nederland.

#2 Slot Loevestein

Website | Park4Night | Google Maps

Vier camperplekken middenin de natuur van een beschermd natuurgebied met uitzicht op een van de mooiste Middeleeuwse kastelen van Nederland? Ja, beter dan de gratis camperplekken bij Slot Loevestein wordt het niet snel! In de groene omgeving zit je perfect voor wandelen en fietsen, maar het spreekt voor zich dat een kasteelbezoek het leukste uitje is op deze plek. Je mag hier maximaal 48 uur blijven staan en ook echt alleen binnen die vier vakken. Omdat dit zo’n populaire plek is, wordt hier ook goed op gehandhaafd en komt er iedere avond een controle. Als er evenementen zijn bij het kasteel, kan de camperplaats worden gesloten. Dit wordt dan aangegeven op de website van Loevestein, dus houd dit in de gaten.

#3 Camperplaats Bemmel in Gelderland

Park4Night | Google Maps

Aan de rand van het historische dorp Bemmel is nog zo’n mooie gratis kampeerplek voor camperaars aangelegd. Je parkeert hier naast een meertje en een fijn park met een speeltuin en de mogelijkheid om je hond uit te laten. Helaas horen wij ook dat het hier wat onrustig kan zijn in de nacht. De dorpskern is niet ver lopen en zeker leuk om te bezoeken. Hier staat kasteel De Kinkelenburg, wat nu vooral wordt gebruikt als trouwlocatie.

Gratis camperplaatsen bij het strand

#4 Camperlocatie Emmaboulevard aan het Zuid-Hollandse strand

Park4Night | Google Maps

In Zuid-Europa stonden wij veel nachten op prachtige locaties aan het strand en ook in Nederland heb je zo’n plek. En nog gratis ook! In Hoek van Holland mag je gratis staan met je camper aan de Emmaboulevard, vlakbij het Zuid-Hollandse strand. Omdat het een erg populaire locatie is en er maar vijf parkeervakken zijn, heb je hier niet altijd plek helaas. Maar als je dan een plekje weet te bemachtigen, heb je een mooi uitzicht op passerende schepen. Het strand is dichtbij en ook vlakbij vind je een fijn visrestaurant.

#5 Strandboulevaard Hoek van Holland aan de zee

Park4Night | Google Maps

Niets staat zo garant voor een vakantiegevoel als overnachten aan zee en dat kan in Hoek van Holland ook op deze camperplaats. De plek ligt direct naast het strand aan de duinen. Een populaire locatie, dus die is natuurlijk ook erg snel vol. Je mag hier maximaal twee dagen staan.

#6 Camperplaats Kloosterzande in Zeeland

Park4Night | Google Maps

Op een verharde parkeerplaats in Kloosterzande mag je ook gratis je camper kamperen om te overnachten. Deze camperspot staat naast een parkje en een scoutinggebouw. De dorpskern is een paar honderd meter van de parkeerplaats af. Ook heb je om de hoek een pannenkoekenhuis voor als je geen zin hebt in je camper te koken!

Gratis camperplaatsen aan het water

#7 Passantenhaven De Wijzend in Spanbroek

Website | Park4Night | Google Maps

De gemeente Opmeer maakt ons blij met de idyllische camperplaats De Wijzend. Op een heerlijke locatie in het groen met uitzicht over het water mag je hier je kampeerbus neerzetten. Er zijn geen voorzieningen zoals water of elektriciteit, maar kamperen is hier wel helemaal gratis. Je mag maximaal 72 uur blijven staan. Vanaf deze locatie is het een aanrader om het water op te gaan. Je hier kanoeen naar het pittoreske Enkhuizen. Met de fiets kan je vanaf hier naar de leuke steden Hoorn en Alkmaar.

#8 Camperplaats Paterswolde in Groningen

Park4Night | Google Maps

In Groningen kan je gratis je camper parkeren in Patersworde. Anders dan veel kale parkeerplaatsen waar toevallig ook een vak is om je camper neer te zetten, sta je hier prachtig in het groen met een grasveld, bomen en een groot meer. Dit meer is het Paterswoldsemeer, waar Groningers massaal de zon komen vieren in de zomer op het surfstrandje van Haren. In de zomer heeft deze camperplaats ook nog eens gratis voorzieningen, want dan is het toiletgebouw met toilet en douche open. Juist dan is de camperplaats natuurlijk ook erg gewild, dus het kan er wat druk zijn.

#9 Camperplaats in de haven van Huizen

Website | Park4Night | Google Maps

In de haven van huizen vind je acht rustige plekken voor campers. Hier slaap je gratis en met uitzicht op de haven! Als je van natuur houdt, is het goed te weten dat de plaatsen vlak naast Tegen betaling kan je ook gebruik maken van het sanitair. Je mag er maximaal 48 uur blijven staan. De havenmeester handhaaft dit door kentekenregistratie. In de buurt is een camperservicepunt voor grijs water die van maart tot en met november geopend is.

#10 Camperplaats de Nieuwe Hateboer in Sittard

Website | Park4Night | Google Maps

Naast het zwembad De Nieuwe Hateboer in het Friese Sittard is plek gemaakt voor een tiental camperplaatsen. Vlakbij kan de natuurliefhebber zijn hart ophalen in De Schwienswei. Overnachten is gratis, maar er wordt wel gevraagd om je online aan te melden. Er is een vuilwaterafvoer en waterpunt. Je mag er maximaal 48 uur staan. Je slaapt hier niet aan het water, maar in het waterrijke Friesland zijn de rivieren meren voor boot- en zeiltochtjes nooit ver weg, dus hebben we deze plek toch onder deze noemer gezet.

Gratis camperplekken bij particulieren

#11 Bij Familie Abma op de boerderij in Workum

Park4Night | Google Maps

In Workum is het niet de gemeente die aan een kampeerplek voor camperaars heeft gedacht, maar is de familie Abma zo gastvrij. De familie heeft een prachtige boerderij en verwelkomen daar ook campers. Je kan er zelfs elektriciteit gebruik en vuil water lozen, maar dan is het wel wenselijk om een vrijwillige bijdrage te leveren. Verder is deze mooie plek in Friesland helemaal gratis! Tussen de campers door lopen de kippen van de familie, wat heerlijk knus wakker worden is.

#12 Bij particulieren in Hengelo

Park4Night | Google Maps

Voor wie rust zoekt, is deze gratis plek in Hengelo bij particulieren een goed idee. Je moet vooraf de plek wel reserveren, maar verder sta je hier helemaal gratis. Eventueel kan je ook gebruik maken van elektra voor € 2,50 per nacht. Je kan hier maximaal drie nachten blijven staan.

#13 Campertuinn in Oosterwolde

Website | Park4Night | Google Maps

Als je zo’n mooi stuk land hebt en dat ook nog eens wilt delen met camperaars, maak je veel mensen blij. In Oosterwolde kan je bij particulieren staan in hun beeldentuin. De locatie is top voor fietsen en wandelen in de omgeving, zoals klompenpad Eekterpad. Het is wel nodig om vooraf even te reserveren. Hoewel de plek gratis is, wordt een vrijwillige donatie aan hun goede doel in Namibië wel op prijs gesteld. Er is voorzien in een toilet, douche en zelfs elektra voor de campergasten.

Gratis camperplaatsen bijzondere attracties

#14 Orchideeënhoeve in Luttelgeest

Website | Park4Night | Google Maps

Een van de grootste gratis camperplekken in Nederland is de parkeerplaats van de Orchideeënhoeve. Hier in de Noordoostpolder van Flevoland mogen maar liefst twintig campers gratis staan! Het junglepark met orchideeën en vlinders is een mooie plek om te bezoeken. Ook zonder bezoekje aan het park mag je gratis op de parkeerplaats parkeren, maar het is natuurlijk wel zo leuk om het park ook te bekijken als je hier toch bent. Vraag bij de receptie even om toestemming. Dan krijg je gelijk een voucher mee om achter je voorruit te leggen, zodat ook eventuele politie weet dat je hier met toestemming staat. Tijdens openingsuren kan je gebruik maken van de toiletten van het park.

#15 Kaasboerderij Simonehoeve in Noord-holland

Website | Park4Night | Google Maps

De Simonehoeve verkoopt kaas en klompen aan toeristen en geeft gratis rondleidingen. En de boerderij verwelkomt op haar parkeerplaats ook campers! Camperaars mogen hier gratis overnachten, maar liever alleen als ze eigen sanitair hebben. Overdag ben je overigens wel welkom om gebruik te maken van de wc’s van de kaasmakerij. De plek is verder niet meer dan een simpele parkeerplaats, maar wel een die gratis is en leuk is te combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan Volendam.

#16 Het Verdronken Land van Saeftinghe-bezoekerscentrum

Park4Night | Google Maps

Bij het bezoekerscentrum van het natuurgebied Het Verdronken Land van Saeftinghe zijn drie campers welkom om op het gras te staan. Het is een prachtig natuurgebied bij de Schelde, waar je goed kan wandelen op een van de gemarkeerde routes en met gidsen een getijdenwandeling kan maken.

Bijna gratis camperplekken voor klanten

#17 Golfbaan De Semslanden

Website | Google Maps

Voor de golfende camperaar is de Golfbaan De Semslanden een aanrader. Klanten die een greenfee kopen, mogen kosteloos op de parkeerplaats overnachten. De plekken zijn verhard en erg rustig. Je hebt er voorzieningen zoals stroom en water en je mag gebruik maken van het sanitair in het clubhuis. Er zijn drie plekken voor campers. Er wordt gevraagd om vooraf een reservering te maken.

#18 Dinercafé Norgerhout in Drenthe

Website | Google Maps

Naast het oerbos Norgerholt vind je het restaurant Norgerhout, waar camperaars gratis mogen staan. Het restaurant stelt het wel op prijs als je daar dan komt eten, maar dat is ook wel begrijpelijk. Het pittoreske Norg is op loopafstand, maar het oerbos is toch wel de echte attractie waar je heen wil.

Tip: in Drenthe kan je deze drie toeristische routes rijden langs de mooiste plekken van de provincie.

#19 Restaurant Rotisserie op de Utrechtse Heuvelrug

Website | Google Maps

Op de Utrechtse Heuvelrug kan je overnachten bij restaurant Rotisserie in Residence Rhenen, maar wel als je er als klant van een driegangenmenu komt genieten. Je kan hier in de regio prachtig wandelen, zoals op Plantage Willem III. Ook is het kasteel van Amerongen om de hoek te vinden.

#20 Restaurant Evers in Haaksbergen

Website | Google Maps

Het restaurant Evers in het Overijsselse Haaksbergen laat restaurantgasten met een camper gratis overnachten op de parkeerplaats. Die kijkt uit over de weilanden voor een extra mooie camperervaring. Je kan er zelfs gebruik maken van stroom, maar daar moet je dan wel even naar vragen.