Portugal

De 10 mooiste (gratis) camperplaatsen in Portugal

Een rondreis door Portugal is een van de leukste manieren om het land te verkennen. Het land heeft de mooiste plekken om met je camper te overnachten en na twee maanden met onze camperbus in dit zuidelijk stukje Europa hebben wij veel van de mooiste plekken gezien. Veel daarvan waren ook nog eens gratis! In deze blog delen we met jou onze tien favoriete camperplaatsen in Portugal. Van wildkamperen aan het strand tot overnachten in een wijngaard, we selecteerden uit al onze slaapplaatsen de mooiste camperplekken.

Wildkamperen Cascais Portugal

Wildkamperen in Portugal

Mag je wildkamperen in Portugal? Om kort te zijn: ja, dat is sinds eind 2021 (weer) toegestaan.

Lange tijd werd wildkamperen gedoogd, maar in januari 2021 werd een strengere handhaving aangekondigd. Daar kwam vervolgens in het najaar van 2021 weer een nieuwe wending op, toen een nieuwe wet wildkamperen in Portugal onder bepaalde voorwaarden weer toestand.

Meer weten? Lees onze blog over wildkamperen in Portugal.

Wildkamperen Faro Algarve
Douro Vallei Portugal

De mooiste (gratis) camperplaatsen van Portugal

Als wildkamperen niets voor jou is en je het fijner vindt om wat voorzieningen te hebben zonder op een (dure) camping te staan, dan zit je ook meer dan goed in Portugal. Wij stonden met onze bus op prachtige camperplaatsen, boerderijen en particuliere terreinen voor een kleine prijs – tussen de €7 en €12 per nacht – of zelfs helemaal gratis.

Ja, gratis! Portugal blinkt uit in heerlijke camperplaatsen, waar je legaal en zonder problemen kan staan. De meeste hebben geen voorzieningen en zijn niet meer dan een grote parkeerplaats, maar soms vind je plekken met net wat meer sfeer en net wat meer voorzieningen.

Wildkamperen Cascais Portugal
Douro Vallei Portugal

#1 Quinta da Padrela in de Douro Vallei

Douro Vallei | Link Park4Night | Afname van een product | Een van de meest populaire camperplaatsen in Portugal is de Quinta da Padrela in de beroemde Douro Vallei. Ook wij sliepen hier meerdere nachten en genoten van de prachtige plek in de natuur en de gastvrijheid van de eigenaren. Je krijgt bij aankomst een gratis rondleiding en proeverij om kennis te maken met de wijnen, port en olijfolie van de Quinta da Padrela. Het wordt natuurlijk wel gewaardeerd als je daar ook wat van koopt. Dat kan al een heerlijke olijfolie van € 8 zijn. Er is een gastenverblijf waarvan de deur altijd openstaat, zodat camperaars gebruik kunnen maken van de wc en warme douche. De eigenaren vertelden ons dat ze nog werken aan een stroomvoorziening voor hun campergasten.

Leestip: lees ook onze blog over de Douro Vallei, inclusief de mooiste plekjes buiten de gebaande paden.

#2 Quinta do Monte Travesso in de Douro Vallei

Douro Vallei | Link Park4Night | Afname van een product | Om de hoek van Quinta da Padrela vind je nog zo’n mooie camperplek in de Douro Vallei. Quinta da Monte Travesso is een prachtige wijngaard met een grote parkeerplaats voor campers. De bedoeling is dat je iets afneemt bij de wijngaard. Dat kan een compleet verzorgde wijnproeverij zijn, maar ook een flesje wijn of olijfolie van € 8. Je bent vervolgens vrij om zo lang te blijven als je wilt. Er is een badkamer met wc, warme douche en wasmachine om gebruik van te maken. Je kan hier zelfs je gratis gebruik maken van elektriciteit.

#3 Quinta das Lameiras bij Tomar

Tomar | Link Park4Night | Op basis van donaties | Vlakbij het pittoreske plaatsje Tomar vind je de Quinta das Lameiras. Op deze boerderij mag je gratis kamperen, al wordt een donatie op prijs gesteld. Er is een warme douche, een wc en gemeenschappelijke ruimte met keuken waar je gebruik van kan maken. Je camper kan ook gebruik maken van elektriciteit. Wij werden hier wakker tussen de schaapjes. Er was die nacht zelfs net een nieuw lammetje geboren en dat liep voor onze bus in de wei. Onze baby vond het prachtig om het babyschaapje van dichtbij te bekijken en het was een van onze meest idyllische busochtenden in Portugal.

Leestip: bezoek in Tomar het indrukwekkende Convento de Christo-klooster.

#4 Wildkamperen bij de Boca do Inferno in Cascais

Cascais | Link Park4Night | Gratis | Het strand van Cascais is een heerlijke dagtrip vanaf Lissabon voor wie een stedentrip even wil afwisselen met wat ontspanning. Maar als je met een camper reist, is dit ook de plek voor een van de mooiste camperplekken in Portugal. Op de kleine parkeerplaats bij de Boca do Inferno – ga zeker naar het viewpoint om deze zeekloof te zien – kan je prachtig staan aan zee. Je wordt dan in de ochtend getrakteerd op een prachtige zonsopkomst! Het is vanaf de parkeerplaats ook een fijne wandeling langs de zee naar Cascais zelf. Wij liepen er ’s avonds heen om heerlijk vegetarisch te eten bij House of Wonders, een aanrader!

#5 Wildkamperen op een eilandje in de Lago do Alqueva

Vlakbij Monsaraz | Link Park4Night | Gratis | Een van de mooiste plekken in de Alentejo-regio is het stuwmeer Lago do Alqueva. Waar een stuwmeer vaak een lompe, kunstmatige vlakte vol water is, geldt dat niet voor het Lago do Alqueva. Het is een idyllisch geheel van water, bruggen, eilandjes, groen en strandjes. In de zomermaanden zit je hier goed voor een verfrissende duik, want op veel plaatsen langs het stuwmeer vind je fijne zandstranden. In het meer zijn ook eilandjes ontstaan en op een aantal daarvan brengen zandwegen je naar idyllische strandjes. En laten we daar nou een van onze mooiste overnachtingsplek in Portugal hebben gevonden. We vielen in slaap en werden wakker met een prachtig uitzicht op het pittoreske Monsaraz en het meer. Dit gebied staat ook bekend als een van de beste plekken om sterren te kijken – in de buurt is een observatorium waar je een nachtelijke sterrenuitleg kan doen – dus je zit hier meer dan goed.

Leestip: in deze blog delen we een geweldige roadtriproute door de Alentejo.

#6 Camperplaats bij de Odeleite Dam

Vlakbij Odeleite | Link Park4Night | € 5 en voor elektra € 3 | Camperplaats Almada de Ouro vind je op een wel heel idyllische plek, op een heuveltop vlakbij het plaatsje Odeleite en de Odeleite Dam met haar stuwmeer. Vanwege die hoge ligging heb je een mooi uitzicht over de omgeving en staat deze plek ons bij als een van de mooiste camperplaatsen van Portugal. Er is stroom voor € 3 per nacht en de camperplaats heeft een gebouwtje met wc en douche. Het is wel erg hinderlijk dat je die alleen kan gebruiken als de beheerder aanwezig is en het gebouwtje opent, maar de locatie in de natuur maakt gelukkig veel goed.

#7 Wildkamperen aan het strand bij Faro

Faro | Link Park4Night | Gratis | Toen wij zochten naar een geschikte parkeerplaats voor onze bus bij de Ludo Trail in het prachtige Ria Formosa-natuurgebied bij Faro, vonden we een prachtige wildkampeerplaats. Op de grote parkeerplaats naast het natuurgebied stonden talloze campers geparkeerd. En gelijk hadden ze! Hier sta je op loopafstand van het strand van Faro en naast een prachtig natuurgebied waar je flamingo’s kan spotten. Wij bleven een nachtje staan en kwamen later onze reis nog een keer terug om weer van deze mooie camperplaats te genieten.

#8 Casa da Pega in de Algarve

Vlakbij Silves | Link Park4Night | € 10 en € 2,50 voor elektra | Deze camperplek van Nederlandse eigenaren is de meest prijzige in deze lijst met nagenoeg gratis camperplekken, maar is het geld meer dan waard. Dit bedrag is een schijntje vergeleken met campings en je staat hier mooier en comfortabeler dan op de meeste dure campings. Er zijn warme douches, wc’s en een buitenkeuken waar je kan koken en afwassen. Ook in stroom is voorzien, als je daar gebruik van wilt maken. Omdat er maar een paar camperplaatsen staan, sta je hier altijd heel rustig.

#9 Wildkamperen bij Castelejo Environmental Trail

Vlakbij Vila do Bispo | Gratis | In het westen van de Algarve is het op de meeste plaatsen niet toegestaan om te wildkamperen en de parkeerplaatsen bij de strandjes hebben duidelijke verbodsborden. Daar staan overigens meestal wel campers, maar wij kozen ervoor om twee nachtjes door te brengen tussen de bomen vlakbij het Casteljo-natuurgebied. Daar kan je een fijne, korte wandeling maken – de Castelejo Environmental Trail – en in een paar minuten rijd je ook naar een van de mooiste stranden aan de westkust.

#10 Wildkamperen op het strand van Ferragudo

Ferragudo | Link Park4Night | Gratis | In het hart van de Algarve vind je het pittoreske plaatsje Ferragudo met een van de mooiste camperplaatsen van Portugal. Aan het water met uitzicht op Ferragudo en de zee kan je hier wildkamperen. Een ongekend mooie plek waar je meerdere campers zal aantreffen, maar gelukkig ook genoeg plek is om allemaal van dit moois te genieten. Maak een wandeling door Ferragudo om het plaatsje te verkennen, waar je wat horeca, een viewpoint en schattige straatjes. Vergeet ook niet om in de buurt de mooiste hikes van de Algarve te maken, de Trail Of Headlands en de Seven Hanging Valleys Trail.