10 mooiste bezienswaardigheden in Évora in Portugal

Évora is zonder twijfel een van de mooiste stadjes van Portugal. Waar hordes toeristen de Algarve verkennen en iedereen Porto en Lissabon kent als stedentripbestemming, wint het stadje Évora in de Alentejo-regio ook steeds meer aan populariteit. En dat vinden wij helemaal terecht, want de hoofdstad van de Alentejo is een prachtige bestemming. Denk aan witte huisjes met gele banden, smalle straatjes met keien, historische monumenten, weidse panorama’s en sfeervolle pleinen. Het stadje staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoed-lijst. Évora hoort absoluut op jouw rondreis door Portugal thuis en wij vertellen je precies welke bezienswaardigheden in Évora je dan niet wilt missen.

Evora Praça do Giraldo
Evora Kathedraal

Hoe kom je in Évora en waar kan je je auto parkeren?

Évora ligt in het hart van de Alentejo-regio, dus niet ver van hoofdstad Lissabon. Je doet er ongeveer 2,5 uur over met de (huur)auto. Het is daarmee een ideale tussenstop tussen Lissabon en de Algarve.

Zorg dat je een fijne slaapplek boekt binnen de stadsmuren, dus in de oude stad van Évora. Het is verstandig te checken of jouw hotel een parkeerplek voor je (huur)auto heeft, maar anders kan je ook prima parkeren buiten de stadswallen op loopafstand van de oude stad. Het meest dichtbij is de parkeerplaats bij het aquaduct. Deze parking ligt direct tegen de stadswallen aan en je kan gelijk het aquaduct bewonderen.

Evora Kathedraal

Overnachten in Évora

Een slaapplek in Évora zoek je het liefst in de oude stad zelf, dus binnen de stadsmuren. Dat is eigenlijk ook waar je de meeste accommodaties vindt, dus heeft vrijwel ieder hotel, hostel of bed & breakfast een goede ligging.

Booking.com

In het hart van de stad vind je het luxe Évora Olive Hotel met stijlvolle kamers, eigen parkeerplaats en zwembad. Het uitzicht over de stad vanaf het dakterras is prachtig.

We kunnen The Noble House aanraden voor wie zoekt naar een modern hotel in een authentiek gebouw. De Romeinse muur, de tegels en de gewelfde plafonds zijn behouden gebleven en verwijzen naar de lange geschiedenis van het bouwwerk. De locatie in het oude centrum is ook helemaal top.

Een goede en budgetvriendelijke optie is Casa Morgado Esporao. Deze bed & breakfast heeft een eigen zwembad, de kamers hebben een kitchenette om zelf wat te koken en je overnacht op maar 100 meter van de kathedraal.

Evora Portugal
Evora Kathedraal

Top 10 bezienswaardigheden in Évora

#1 De kathedraal van Évora

Van alle kanten van de stad en de omgeving is de kathedraal van Évora te zien. De opmerkelijke kerktorens torenen overal bovenuit. De kathedraal is niet alleen het letterlijke hoogtepunt, maar ook een highlight om niet te missen. Waar kathedralen vaak op elkaar kunnen lijken met een vergelijkbare pracht en praal, heeft de Catedral de Évora een heel bijzondere ervaring te bieden. Hier kan je namelijk ook het dak op!

De kathedraal komt al uit de twaalfde eeuw en is daarmee een van de oudste in heel Portugal. Het gebouw is heel strategisch bovenop een heuvel gebouwd, waardoor de hoge torens gegarandeerd het hoogste punt van de stad zouden worden – en nog altijd zijn. De twee Middeleeuwse kerktorens domineren het aangezicht van de kerk – de een met een blauwe top en de ander met meerdere torentjes – maar het is de bijzondere koepel die de kathedraal zo apart maakt. Een grote verrassing is de smalle wenteltrap die je naar het dak brengt, waar je de torens en koepel van dichtbij kan bekijken en een fenomenaal mooi uitzicht over de stad hebt.

Bezoek ook zeker het klooster direct naast de kathedraal, waar een nog smallere wenteltrap je naar het kloosterdak brengt en je een binnenplaats met sinaasappelbomen kan bewonderen. Een ticket voor de kathedraal, het dak en het klooster kost € 3,50.

Evora Kathedraal

#2 De bottenkapel Capela dos Ossos

Bij de Igreja de São Francisco vind je een van de meest macabere bezienswaardigheden van Évora. De Capela dos Ossos is gemaakt van honderden botten en dit bijzondere gezicht is een van de populairste attracties van de stad geworden. De kapel werd in de zeventiende eeuw gebouwd met als doel om bezoekers te herinneren aan hun sterfelijkheid. En om de overvolle begraafplaatsen van de stad te helpen.

De muren van deze kapel van 11 bij bijna 18 meter zijn bedekt met beenderen en schedels, allemaal afkomstig van de lokale begraafplaatsen van Évora voor dit sinistere kunstwerk. Er zouden wel 5000 schedels in de Capela dos Ossos zijn verwerkt. Iconisch is de tekst boven de ingang “Nos ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos”, ofwel: “Onze botten die hier liggen, wachten op die van u”.

Evora Bone Chapel

#3 De Universiteit van Évora

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Évora is de eeuwenoude universiteit. Het is de op een na oudste universiteit van Portugal – die van Coimbra is nog ouder – en als toerist kan je de historische gebouwen ook komen bezoeken. Reken er dan overigens niet op dat je alle zalen en lokalen kan zien, want deze universiteit is nog steeds in gebruik. Tijdens ons bezoek op een zaterdag troffen we nog steeds groepjes studenten aan in de collegezalen, maar we konden door de deuropeningen nog net genoeg zien om onder de indruk te zijn van de enorme taferelen van blauwwitte azulejos. Vrijwel iedere muur is bedekt met de beroemde Portugese tegels, waardoor de universiteit een van de beste plekken is om azulejos in Portugal te spotten.

Maar ook los van de tegels is het universiteitscomplex uit de zestiende eeuw een prachtig geheel. Het is van oorsprong een klooster en dat zie je nog duidelijk terug in de eerste binnenplaats en zuilengalerij met daaromheen de azulejos en de zalen met nog meer azulejos.

Zorg dat je niet alleen de eerste binnenplaats en zuilengalerij – de Pátio dos Gerais – met daaromheen de azulejos en de zalen met nog meer azulejos bezoekt. Een verdieping hoger vind je Sala dos Atos in barokstijl en in het gebouw achter de Pátio dos Gerais moet je zeker de kapel en bibliotheek bezoeken.

Evora Universiteit

#4 Het aquaduct

Het eeuwenoude aquaduct van Évora is een indrukwekkend staaltje architectuur. In de achttiende eeuw werd in totaal 18 kilometer aan aquaduct gebouwd om de stadsbewoners van vers water te voorzien. Dat was waarschijnlijk niet een bijzonder origineel idee, want het wordt vermoed dat de basis van een ouder Romeins aquaduct werd gebouwd voor deze watervoorziening. Hoe modern het aquaduct ook was voor die tijd, dit betekende zeker niet dat alle huishoudens een eigen waterkraan kregen. Het water van het aquaduct kwam uit in de vele fonteinen door de stad en een aantal daarvan zijn er nu nog steeds.

Je ziet het imposante aquaduct het beste net buiten de stadsmuren. Maar er loopt ook een wandelpad langs een groot deel ervan, als je het leuk vindt om het aquaduct een stuk te volgen.

Evora Aquaduct

#5 De Tempel van Diana

De Romeinse tempel van Évora is een van de grote iconen van de stad. Het wordt zowel Romeinse tempel als Tempel van Diana genoemd, al is dat eerste wat meer accuraat. De tempel is nooit gewijd geweest aan de Romeinse godin Diana, maar in de zeventiende eeuw kwam die legende in omloop en die is blijven plakken.

De tempel staat niet ver van de kathedraal op het hoogste punt van de stad. In de eerste eeuw na Christus werd de tempel gebouwd ter ere van de Romeinse keizer Augustus en daarmee is het een van de oudste gebouwen van de stad. In de tweede en derde eeuw werd de tempel al gerestaureerd, maar de tijd deed de tempel in de eeuwen daarna geen goeds. Na onderdeel te zijn geweest van het kasteel en dienst te hebben gedaan als slachthuis, werd het uiteindelijk gerestaureerd en in ere hersteld tot wat wij vandaag de dag kunnen zien.

Er staan veertien oude zuilen in Korintische stijl op een basis van granieten blokken. In de Korintische kapitelen zit marmer verwerkt dat uit het marmerstadje Estremoz komen, dat ook zeker een bezoek waard is. Je kan de tempel zelf niet op of in, maar je kan er wel omheen lopen en hebt dan goed zicht op de eeuwenoude zuilen.

Wil je meer Romeinse restanten in Évora zien? In de centrale hal van het stadhuis zijn restanten van een oud badhuis opgegraven en in een steegje vlakbij het centrale plein zijn delen van Romeinse huizen te zien.

Evora Tempel

#6 Het Praça do Giraldo-plein

Het bruisende hart van Évora is het Praça do Giraldo-plein, waar het altijd wel druk is. Er staan terrassen midden op het plein, de fontein spuit zijn water en mensen slenteren over de keien. De monumentale Igreja de Santo Antão staat aan het uiteinde van het plein en kan je gratis bezoeken. Aan de overkant van het plein pronkt een bankgebouw dat al even mooi en monumentaal is.

Hoe het plein aan zijn naam komt? Het is vernoemd naar de lokale held Geraldo Geraldes, ook wel bekend als Geraldo de Onverschrokkene, die de Moorse bezetters uit Évora zou hebben verdreven. Deze held is ook terug te zien op het wapen van Évora, te paard en met zwaard.

Evora Praça do Giraldo
Evora Praça do Giraldo

#7 De oude stadsmuur van Évora

De oude stad van Évora is volledig ommuurd. Al eeuwenlang staat de oude stadsmuur rondom het historische deel van de stad en nog altijd lijkt de muur onbeschadigd en in volle glorie de stad te beschermen. Ze zijn in de vijftiende eeuw gebouwd als verdedigingslinie, inclusief torens en verdedigingswerken. Kennelijk hebben de muren hun werk goed gedaan, want sinds Évora werd veroverd op de Moren en onderdeel werd van Portugal, zou het nooit meer zijn verslagen.

Op een aantal plekken zijn poorten in de stadsmuur te vinden, dus je zal de stadswal sowieso tegenkomen als je de stad betreedt. Maar als je dit imposante bouwwerk met kantelen, poorten en torens goed wil bekijken, raden we je aan om een wandeling langs de stadswallen te maken. Vrijwel overal loopt een voetpad direct naast de buitenkant van de muren.

Evora Stadsmuur

#8 Jardím Público

Binnen de historische muren van Évora is de Jardím Público het groene hart van de stad. Deze enorme stadstuinen zijn heerlijk om te bezoeken op zonnige dagen. Of juist in december, wanneer hier de kerstmarkt van Évora is te vinden! Door de tuinen dwalen talloze pauwen en locals zitten op het terrasje van de parkkiosk met een kopje koffie.

Dit pittoreske plaatje wordt compleet gemaakt door het oude koninklijke paleis Palácio de Dom Manuel I dat middenin het park staat. Vanaf de vijftiende eeuw bouwden de koningen van Portugal hier aan hun paleis, maar vandaag staat alleen nog de Galeria das Damas ervan overeind. De typische Moorse invloeden geven het een wat sprookjesachtig gezicht middenin de groene tuinen van Évora.

Ook opmerkelijk zijn de ruïnes in de tuinen, ofwel de ‘Ruínas Fingidas’. Als je een beetje Portugees begrijpt, heb je meteen door dat het geen echte ruïnes zijn, maar neppe. Ze zijn hier in de negentiende eeuw gebouwd ter decoratie, zoals wel vaker werd gedaan voor een echt nostalgisch gevoel. Voor de bouw zijn restanten van vervallen monumenten uit de stad en omgeving gebouwd.

Evora Jardím Público

#9 Dwalen door de straten

Deze tip is misschien een beetje cliché, maar wel heel erg van toepassing op een pittoresk stadje als Évora. Neem de tijd om niet alleen alle bezienswaardigheden te bezoeken, maar ook zonder doel door de straatjes te slenteren. De wegen van keitjes, de witte huisjes met gele banden, de vrolijk gekleurde bloemen, de doorkijkjes en poortjes maken het straatbeeld eigenlijk tot de mooiste attractie van Évora.

Tip: als je trek krijgt van al dat wandelen en ronddwalen, maak dan een lunchstop bij het vega restaurant Salsa Verde. Je schept bij het buffet zelf op wat je wilt – wij wilden echt alles proeven, zo lekker was het – en rekent af op basis van het gewicht op je bord.

Evora Portugal

#10 Cromeleque dos Almendres 

Deze attractie vind je iets buiten Évora en is een van de grotere mysteries van de Alentejo-regio, een ontdekking uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Deze steencirkel is gemaakt van prehistorische stenen, waarschijnlijk al in het neolithicum. Daarmee zijn de Cromeleque dos Almendres zo’n 7000 jaar oud! Het gaat om twee dubbele cirkels, gemaakt van ongeveer honderd ronde en ovale stenen. Dat maakt het een van de grootste en oudste steencirkels in heel Europa. Net als de – overigens veel minder oude – steencirkel van Stonehenge is het niet helemaal duidelijk waarvoor de steencirkel bedoeld was, al hebben sommigen decoraties en gaten en anderen een positie die verband kunnen houden met astronomie. Ongeveer 1,5 kilometer verderop is ook een prehistorische, alleenstaande steen te vinden die ongetwijfeld iets met deze steencirkel of de bouwers ervan te maken had.

Evora almendres

De bezienswaardigheden van Évora op de kaart

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: