Portugal

De verlaten kopermijn Minas de São Domingos in Portugal

Hebben oude spooksteden ook zo’n aantrekkingskracht op jou? Dan moet je zeker de oude kopermijn Minas de São Domingos bezoeken tijdens je rondreis in Portugal. Wat ooit een belangrijke kopermijn met een bruisend mijnwerkersdorp was, is nu een verlaten plek met ruïnes, oude machines en een giftig meer. Je bezoekt deze verborgen parel in de Alentejo-regio van Portugal helemaal gratis en we raden je aan om dat zeker te doen, als je dit deel van Portugal bezoekt. In deze blog vertellen we je precies wat je kan verwachten van de Minas de São Domingos.

Leestip: dit zijn de mooiste plekken om te bezoeken in de Alentejo in Portugal.

Minas de São Domingos Portugal

Een kopermijn sinds de Romeinse tijd

De Romeinen wisten de kostbare metalen in São Domingos al op waarde te schatten en waren verantwoordelijk voor de allereerste mijnactiviteiten in deze regio. Al het makkelijk toegankelijke metaal was al door de Romeinen en later door de Moren weggehaald, waardoor pas in de negentiende eeuw werd ontdekt wat er nog onder de grond lag. Niet veel later stond er in São Domingos een mijnwerkersdorpje en werden er weer koper en later ook andere grondstoffen gewonnen. Dit keer niet door de Romeinen, maar de Engelsen van het bedrijf Mason and Barry.

Het ging de mijnen voor de wind. Niet alleen was dit het eerste dorp in Portugal met elektriciteit, er werd ook een spoorlijn aangelegd naar de rivierhaven in Pomarão die ook weer was gebouwd puur voor de mijnen. Het winnen van zwavelzuur was uiteindelijk niet de beste beslissing voor de Minas de São Domingos. De grond raakte hierdoor ernstig verontreinigd en ook steeds meer mijnwerkers werden ziek. Wij hebben ons laten vertellen dat toen er Portugese wetgeving kwam die bedrijven verplichtten hun milieuverontreiniging op te ruimen, Mason and Berry eieren voor zijn geld koos. Dat opruimen zou nogal een kostbaar grapje worden voor een verontreiniging op deze schaal, dus werd de mijn in de jaren ’60 gesloten en vertrok het bedrijf uit Portugal.

Minas de São Domingos Portugal
Minas de São Domingos Portugal

Gratis openluchtmuseum

De oude Minas de São Domingos zijn nu een soort openluchtmuseum. En wel een die je gratis kan bezoeken. Op verschillende plekken staan informatiebordjes in Portugees en Engels om je meer achtergrondinformatie te geven over de metalen in de grond en het mijnwerkersdorp. Ook is er een wandelroute uitgezet van 14 kilometer, waarbij je alles ziet wat met de mijn te maken heeft. Als je dat wat te veel is, kan je ook prima volstaan met alleen de ruïnes bij São Domingos, waar de meeste te zien zijn.

De belangrijkste mijnschacht is meer dan duidelijk te herkennen. De schacht is nu volgelopen met water, waardoor er een soort meertje is gevormd. Om het meer heen zie je steensoorten in allerlei kleuren en ook het water zelf ziet er wat atypisch uit. En dat is het ook. Het water is sterk verontreinigd door zwavelzuur. Langs een deel van het meer zijn houten wandelpaden aangelegd, zodat je het water en de gekleurde steen van dichtbij kan bekijken.

Naast het meer staan de ruïnes van het oude mijnwerkersdorp. In de spookstad zie je bijvoorbeeld nog de restanten van oude huizen, een schoorsteen, het laadplatform van het station, de oude kantoren en meer. Naast de ruïnes staan steeds bordjes om aan te geven wat hier ooit stond, zodat de plek echt tot leven komt.

Leestip: in Namibië vind je spookstad Kolmanskop dat langzaam wordt overgenomen door de woestijn.

Minas de São Domingos Portugal
Minas de São Domingos Portugal

Wat te doen in de omgeving van de Minas de São Domingos?

Wil je na jouw bezoek aan het spookstadje nog even relaxen op het strand en een meer bezoeken waarin je wel kan zwemmen? Vlakbij vind je de Minas São Domingos Praia Fluvial, een heerlijk zandstrand aan het Tapade Grande-meer. Daar kan je dus wel gewoon een duik in het water nemen, wat zeker in de heetste zomermaanden een aanrader is.

De oude mijnen liggen vlak naast het Parque Natural do Vale do Guadiana, een prachtig natuurpark waarin de rivier de Guadiana centraal staat. In het hart van het park ligt het dorp Mértola, wat bekend staat om de Moorse invloeden die hier nog bewaard zijn gebleven. Je bezoekt er gratis de kerk, archeologische opgravingen en het Middeleeuwse kasteel.

Een ander hoogtepunt van het park is de waterval Polo do Lobo, een van de grootste watervallen van het land. Je kan de waterval vanaf twee kanten bezoeken. Aan de ene kant vind je alleen een uitkijkplatform. Maar als je de waterval bezoekt vanaf de kant van Serpa, kan je langs de linkeroever van de rivier wandelen op de Passadiços do Pulo do Lobo die op het moment van ons bezoek werden aangelegd. Jammer genoeg zie je de waterval vanaf de Passadiços minder goed dan vanaf het uitzichtpunt op de andere oever, maar als je over de rotsen naar de rand van de rivier klautert, zie je het water met alle geweld de diepte in storten.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: