Portugal

De 10 mooiste stranden van de Algarve

In het zuiden van Portugal vind je in de Algarve de mooiste stranden. Deze bijzondere kuststrook van Sagres tot aan de Spaanse grens is op vrijwel iedere plaats fotogeniek. De goudgele zandstranden van de Algarve bevinden namelijk middenin prachtige natuur. Van een schitterend waddengebied met flamingo’s tot rotsbogen en zeegrotten in gouden kliffen! Wij reisden een dikke maand door de Algarve met onze camper en verkenden de mooiste baaitjes en strandjes van Zuid-Portugal. Om jou ook de allermooiste plekken in deze regio te laten verkennen, maakten we een lijst met de 10 mooiste stranden van de Algarve.

Leestip: hier vind je al onze tips voor de Algarve.

Praia da Marinha Algarve

Over de kust van de Algarve: oranje rotsen en waddengebied

De kust van de Algarve strekt zich uit van de westelijke punt van Sagres tot aan de grens met Spanje. Boven Sagres vind je een deel Atlantische kust, waar je door de dramatische golven een sufersparadijs vindt. De zwarte kliffen maken het geheel nog spectaculairder! Het is onderdeel van het prachtige Vicentine Coast Natural Park, waar prachtige kuststroken worden gecombineerd met even mooie hikes.

Het beroemdste deel van de Algarve vind je tussen Sagres en hoofdstad Faro. Daar worden de kust en de stranden gedomineerd door indrukwekkende oranje kliffen die je ongetwijfeld op foto’s van Portugal hebt gezien. Dit is ook de plek waar je de meest populaire en ook zeker de mooiste stranden van de Algarve aantreft. Van verscholen baaitjes tussen de rotsen tot stranden waar de oranje kliffen als huizenhoge muren opdoemen. Het is allemaal even fotogeniek!

Die rotskliffen maken in het oosten van de Algarve, tussen Faro en de Spaanse grens, plaats voor een schitterend waddengebied met eilanden, zoutwatermoerassen en vogelgebieden. Dit enorme nationaal park heet de Ria Formosa en is een van de mooiste plekken in de Algarve om te wandelen, vogels te spotten en te relaxen op het strand. Je vindt er vijf grote eilanden met prachtige stranden.

Mooiste Stranden van Algarve

De mooiste stranden van de Algarve op de kaart

De top 10 beste stranden in de Algarve

#1 Praia da Marinha

Het Praia de Marinha wordt geroemd als het mooiste strand van de Algarve. Zo noemde CNN het een van de mooiste rotsstranden ter wereld en is het ook de favoriet van Lonely Planet in de Algarve. En dat zegt wat in een kuststrook van pittoreske baaitjes en idyllische zandstranden. Wij bezochten veel van de mooiste Algarve-stranden en kunnen niet anders zeggen dan dat we het met deze eretitel eens zijn. Het Praia de Marinha is een prachtig uitgestrekt zandstrand omringd door de indrukwekkende rotskust waar de Algarve zo beroemd om is.

Een van de leukste dingen om te doen bij Praia da Marinha is het bezoeken van de vele uitzichtpunten. Mooie zandstranden heb je namelijk wel meer in de Algarve, maar wat dit strand uniek maakt, zijn de indrukwekkende kliffen. Die zie je natuurlijk vanaf het strand, maar het allermooist vanaf de vele viewpoints. Als je dan nog niet uitgekeken bent op die mooie rotskust, is het een aanrader om de Seven Valleys Hiking Trail vanaf hier te lopen. Het is een prachtige route van 6 kilometer langs de mooiste vergezichten!

Leestip: we schreven een uitgebreide lofzang op het Praia da Marinha in deze blog.

Praia da Marinha Algarve

#2 Praia da Falésia, het mooiste strand bij Albufeira

De rotskust in heel de Algarve is bijzonder mooi en heeft die grillige oranje kliffen die je bij Marinha Beach aantreft. Maar niet bij Praia da Falésia, want daar is de kust net wat anders. Je zit hier namelijk in het gebied tussen die oranje kliffen in het westen en het Ria Formosa waddengebied in het oosten van de Algarve in. Je ziet hier witte en oranje rotsformaties in prachtige vormen. Het is als een soort prachtig maanlandschap. Langs die kliffen ook geen maanvormige baaitjes of relatief kleine stranden zoals Marinha Beach, maar een enorm uitgestrekt zandstrand. Op meerdere plekken heb je parkeerplaatsen en kan je de kliffen afdalen.

Praia da Falésia is ook een van de fijnere plekken om een wandeling te maken. Omdat het strand zo uitgestrekt is, zit je hier goed voor een lange strandwandeling. Maar over de kliffen loopt ook een wandelpad, de Falésia Beach Trail. De trail loopt over de oranje rotskust langs Praia da Falésia, dus verdwalen is er niet echt mogelijk. Je wandelt vanaf het startpunt richting het kustdorpje Vilamoura en hebt de hele tijd het uitgestrekte strand van Falésia aan je rechterhand.

Leestip: in deze blog lees je over onze 15 favoriete wandelingen in de Algarve, waaronder de Falésia Beach Trail.

Falésia Beach Trail
Falésia Beach Trail

#3 Praia do Carvalho, verborgen baai tussen de kliffen

Wij namen ook een duik in de zee bij Praia do Carvalho, een idyllisch zandstrand in de vorm van een halve maan. Er is een traptunnel uitgehakt in de rotsen om hier te komen en alleen dat maakt dit strandje al een bezienswaardigheid. Het was maar een klein strand en in de winter was het hier erg rustig. Maar omdat het zo klein is, kunnen we ons voorstellen dat het hier in de zomer erg druk kan zijn. Het strand ligt langs de route van de Seven Hanging Valleys Trail, waardoor dit een heerlijke ruststop vormt tijdens de wandeling. De trail is niet de enige manier om hier te komen. Er is een parkeerplaats en vanaf daar moet je een stuk lopen om bij het strand uit te komen.

Leestip: in deze blog lees je meer over de Seven Hanging Valleys Trail, inclusief handige routekaart.

Praia do Carvalho
Praia do Carvalho

#4 Praia de Carvoeiro met de Algar Seco Caves

Carvoeiro heeft een van de populairste stranden van de Algarve. Het Praia de Carvoeiro ligt tussen de beroemde Algarve-rotsen en heeft veel fijne eettentjes aan de rand ervan. Er zijn wc’s en ook douches om je na het zwemmen even af te spoelen. Het dorpje zelf is piepklein en ook deze inham tussen de rotskliffen is maar een postzegel.

Een van de hoogtepunten van Carvoeiro is de rotskust direct ernaast. Daar loopt een houten wandelpad van 600 meter – de Carvoeiro Boardwalk – langs de kust met spectaculaire uitzichten. En alsof dat nog niet genoeg is, kan je op twee plekken ook afdalen naar, door en op die kliffen. Waaronder naar de Algar Seco-grotten. Het hoogtepunt van de Carvoeiro Boardwalks zijn die twee afdalingen, waar paadjes en trappen zijn afgehakt door de oranje rotsen. Je gaat tunneltjes in, poortjes door en trappen af en op om op de mooiste stukjes uit te komen. Er zijn meerdere hoekjes en tunneltjes om in te duiken, waardoor het voelt alsof je op ontdekkingstocht bent tussen de Algarve-kliffen. Neem tijdens de hete zomermaanden vooral ook een verkoelende duik in de natural rock pool in de Algar Seco-grotten.

Leestip: in deze blog lees je meer over de Carvoeiro Boardwalks en de Algar Seco-grotten.

Algar Seco Carvoeiro Boardwalk
Praia de Carvoeiro Portugal

#5 Praia do Castelejo met zwarte kliffen

Het Praia do Castelejo ligt wat meer buiten de gebaande paden. Je vindt Castelejo Beach aan de westkust van de Algarve, vlakbij het bekende plaatsje Sagres. Het is onderdeel van het prachtige Vicentine Coast Natural Park, waar surfers massaal heenkomen voor de indrukwekkende golven en strandliefhebbers genieten van de mooiste stranden van Zuid-Portugal. Castelejo Beach is daarvan een van onze favorieten.

Het Praia do Castelejo ligt idyllisch tussen de rotsen en heeft bijzondere zwarte rotsformaties van leisteen. De scherpe, zwarte rosten steken plots op uit het gele zand en zijn erg anders dan wat je op andere Algarve-stranden tegenkomt. Wij bezochten dit strand een paar keer en troffen het op een ochtend ook gehuld in dichte zeemist aan. In combinatie met de bijzondere rotsen was dit een magisch moment voor een indrukwekkende strandwandeling.

Er is een parkeerplaats met – alleen in het hoogseizoen geopend – restaurant. Het strand is erg populair bij surfers vanwege de ruige golven van de Atlantische oceaan. Vlakbij het Praia do Castelejo vind je ook een mooi natuurpark, waar je de Castelejo Environmental Trail kan lopen.

Praia do Castelejo Algarve

#6 Praia do Barril op het Isla da Tavira

Een kasteelstadje als Tavira associeer je misschien niet direct met zonnebaden op het strand en een idyllisch eilandleven. Toch zit je precies daarvoor goed in deze historische stad in de Algarve. Tavira ligt namelijk in het oosten van de Algarve, waar je het prachtige natuurpark Ria Formosa vind. Vlak voor de kust van Tavira ligt een van de eilanden van het Ria Formosa-park, waarop je een van de mooiste stranden van de Algarve vindt: Barril Beach.

Vanaf Tavira kan je met een veerpont naar het eiland, maar bij Praia do Barril kan je ook met een bruggetje op het eiland komen. Vanaf de brug loopt een wandelpad van 1,5 kilometer en een spoorlijn met een toeristentreintje naar het strand. Je komt langs een mooi stuk van de zoutwatermoerassen en andere landschappen. Om vervolgens uit te komen bij de zandduinen en een prachtig stuk strand. Let vooral ook op het Cemitério das âncoras, het kerkhof van ankers, dat hier dramatisch langs de kustlijn ligt. Het Praia do Barril is een van de breedste stranden van het eiland van Tavira. Voor nudisten is het goed om te weten dat je hier ook een naturistenstrand vindt.

Leestip: in deze blog vertellen we je meer over het Ria Formosa-park.

Praia do Barril | Ilha de Tavira

#7 Praia da Benagil met de beroemde Benagil Caves

Benagil Beach zelf zouden wij niet zo snel een van de mooiste stranden van Zuid-Portugal noemen, al is de ligging tussen de rotskust en aan de Seven Hanging Valleys Trail zeker prachtig. Het strand is ook niet zo beroemd omdat het zelf zo mooi is, maar omdat een van de bekendste bezienswaardigheden van de Algarve hier om de hoek is: de Benagil Caves.

De grotten van Benagil zijn hier in de rotskust uitgesleten en hebben een gat in het dak, wat het een bijzonder fotogeniek geheel maakt. Aan die magie van deze plek draagt ook bij dat je hier alleen via het water kan komen. Een boottocht of kano-excursie is dus de enige manier om de grotten, tenzij je een goede zwemmer bent en het aandurft om vanaf Praia de Benagil naar de grotten te zwemmen. Lees je daarover dan wel echt goed in, want de stroming schijnt erg pittig te zijn.

Praia de Benagil is zelf ook een fijn zandstrand met wat accommodaties, restaurantjes en een strandtent om wat te eten of drinken. Er is ook een kanoverhuur om op die manier de grotten te bezoeken, maar daarvoor wordt € 30 gevraagd en dan kan je net zo goed een leuke kano-excursie boeken, waarbij je een gids meekrijgt en nog meer van de Algarvekust te zien krijgt.

Benagil Caves Algarve
Benagil Cave

#8 Praia Grande bij Ferragudo

Ferragudo heeft natuurlijk ook van die heerlijke zandstranden, waar de Algarve om bekend staat. In het dorp zelf liggen Praia da Aingrinha en Praia Grande. De twee zijn van elkaar gescheiden door het fort van Ferragudo, maar met laag water kan je van het ene naar het andere strand lopen langs het kasteel. Praia de Aingrinha vonden wij wat minder idyllisch dan Praia Grande. Op dit stadsstrand staan wat vervallen vissersgebouwtjes van golfplaten en het ligt vooral aan de rivier, waar je minder snel een duik in neemt dan de zee. Praia Grande is een stuk groter, ligt wel aan de zee en heeft een paar mooie rotsbogen. Hier vind je ook een heel fijne strandtent, de Kalu Beach Bar. In de zomer zijn er ook douches om de zee en het zand even van je af te spoelen.

Leestip: wij werden verliefd op het pittoreske Ferragudo en schreven er deze blog over.

Praia Grande in Ferragudo Portugal Algarve

#9 Praia de Dona Ana, mooiste strand bij Lagos

Dona Ana is het meest populaire strand bij Lagos, onze favoriete bestemming in de Algarve. Lagos heeft drie stadsstranden, al zijn er nog meer in de directe omgeving van de stad te vinden. Het Meia Praia is het grootste en het Praia da Batata ligt het dichtstbij het histotrisch centrum en heeft een fotogenieke Romeinse brug. Toch raden wij je aan nog net iets zuidelijker te gaan naar het Praia de Dona Ana, vaak geroemd als een van de mooiste stranden van de Algarve.

Het strand wordt volledig omringd door de iconische oranje kliffen waar de Algarve en zeker ook Lagos zo beroemd om zijn. Je daalt de kliffen af met een steile trap. Hoewel het strand verder heel kindvriendelijk is, moet je dus wel eerst met je kids die lastige trap af. De beloning is dan een prachtig strand van 150 meter lang met een heerlijk kalme zee om een duik in te nemen. In 2015 is het strand volledig vernieuwd en groter gemaakt. Veel foto’s die je online vindt, zijn van voor dat jaar en laten een veel kleiner strand zien.

Het strand is overigens genoemd naar de non Dona Ana, zo gaat de legende. Volgens het verhaal zou deze non in oorlogstijd als enige zijn ontsnapt aan de dood door via een tunnel naar dit strand te vluchten. Een tunnel hebben wij niet kunnen ontdekken, maar het is niet voor niets een legende.

Leestip: in deze blog vind je al onze tips voor Lagos, inclusief hoe je de rotskust het beste verkent en waar de nog meer prachtige zandstranden vindt.

Ponte da Piedade Lagos Beach

#10 Praia da Oura, populairste strand bij Albufeira

Albufeira is een van de populairste stadjes in de Algarve. Een aantal van de grootste zandstranden van de Algarve liggen voor de kust van Albufeira en dat is al reden genoeg om een grote aantrekkingskracht op reizigers uit te oefenen. Direct voor de kust van Albufeira Old Town vind je het uitgestrekte Praia dos Alemães en daarnaast het Praia dos Pescadores. Maar het meest populaire strand vind je in het nieuwe deel van Albufeira: het Praia da Oura. Het strand wordt in twee delen opgedeeld door mooie rotsen, waarin de zee een boog heeft uitgesleten. Helemaal aan het oostelijke uiteinde van het strand is het bezaaid met stenen en kiezels. Vakantiegangers bouwen daarvan torens en bouwwerken, wat vooral tijdens de zonsondergang een mooi gezicht is.

Leestip: in deze blog vertellen we waarom wij eigenlijk niet zo’n fan zijn van Albufeira.

Albufeira Praia da Oura
Albufeira Praia da Oura The Strip