Portugal

Seven Hanging Valleys Trail, mooiste wandeling van de Algarve

De bekendste hike van de Algarve is zonder twijfel de Seven Hanging Valleys Trail, of in het Portugees: Percurso dos Sete Vales Suspensos. De wandelroute volgt een schitterend deel van de kustlijn en brengt je langs prachtige kliffen, strandjes, rotsbogen en uitzichten. Hoewel het maar een relatief korte wandeling is van iets minder dan 6 kilometer – of 12 kilometer als je de route weer terugloopt naar het beginpunt – maakt deze klifwandeling langs de ruige kust van de Algarve ongetwijfeld indruk. De hike is een van de leukste dingen om te doen in Zuid-Portugal en iets wat je echt niet wilt missen in de Algarve. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over deze prachtige Seven Hanging Valleys Trail én geven we je nog drie schitterende klifwandelingen als minder bekend alternatief.

Leestip: hier lees je over onze 15 favoriete hikes in de Algarve, inclusief handige routekaarten.

Seven Hanging Valleys Trail Algarve Portugal
Seven Hanging Valleys Trail Algarve Portugal

Kaart van de Seven Hanging Valleys Trail

Ook deze wandelroute in de Algarve is gemarkeerd met de bekende geelrode markeringen die vrijwel alle Zuid-Portugese wandelingen aangeven, maar daar waren ze hier wat zuinig mee geweest. Dit was de enige wandeling in de Algarve dat we moeite hadden om het exacte pad te volgen. Een probleem is dat overigens niet echt, want je weet dat de route uiteindelijk gewoon de kustlijn volgt en verdwalen is dus niet mogelijk. Deze kaart geeft je een idee van hoe de route precies loopt en welke mooie plekken je onderweg passeert.

Map Seven Hanging Valleys Trail Algarve Portugal

Over de Seven Hanging Valleys Trail

Wat zijn de zeven hangende valleien?

De ‘zeven hangende valleien’ verwijst naar de zeven riviertjes die hier in een ver verleden op zee uitkwamen en valleien hadden gecreëerd. Het stromende water van die zeven riviertjes had toen in het zachte steen van de kust smalle valleien uitgesleten. Die zeven hangende valleien dus. Op deze plekken zie je tegenwoordig nog steeds een smalle vallei tussen de verder onafgebroken rotskust, dus daar zal je even moeten afdalen en weer omhoog de kliffen opklimmen. Op de kaart hierboven is aangegeven, waar die hangende valleien zich precies bevinden (met het icoontje van een hoge vallei). Opvallend genoeg komt het laagste punt van zo’n vallei niet langer meer op zeeniveau uit, omdat de kustlijn zich hier in het verleden vrij plotseling heeft teruggetrokken. De valleien zijn daardoor nu een soort hogere plateaus. Of hangende valleien dus.

Seven Valley Hiking Trail Praia da Marinha

Wat kan je van de Seven Hanging Valleys Trail verwachten?

De Seven Hanging Valleys Trail is een klifwandeling tussen de stranden Praia do Vale de Centeanes en Praia de Marinha in het hart van de Algarve. Het is een van de meest populaire hikes in Zuid-Portugal vanwege de prachtige uitzichten over de gouden rotsen. Ook is het erg fijn in een warme regio als de Algarve dat de route maar 6 kilometer is – of het dubbele heen en terug – en de hike ook redelijk makkelijk is.

Je loopt tijdens de route langs de rotskust en mooie baaitjes met zandstranden. Dat betekent dus dat je steeds weer wat meters afdaalt vanwege die baaien en vervolgens de rotskust weer opklimt. Je hoeft niet heel erg fit te zijn of een fanatiek hiker om deze wandeling te doen – de hoogtemeters zijn vrij minimaal – maar reken wel op wat afdalen en klimmen. Wij liepen de wandeling met onze baby van 8 maanden die zo eigenwijs was om vrijwel de hele route op haar vaders nek te willen zitten. Dat snappen we natuurlijk ook wel met dit soort uitzichten en gelukkig was de wandeling ook in die situatie nog goed te doen. Fijne wandelschoenen zijn zeker een aanrader. Draag in ieder geval schoenen met goede grip.

Of je de wandeling met kinderen kan doen, hangt af van hun leeftijd. Het is behoorlijk wat klimmen en klauteren. Hoewel dat niet erg zwaar is voor ons, kunnen wij ons voorstellen dat het dat wel is voor kinderen. Als ze erg klein zijn zoals onze baby, is het kustpad goed te doen als je ze in een draagzak of draagdoek kan meenemen. Een kinderwagen is hier echt geen optie.

Seven Hanging Valleys Trail Algarve Portugal

Wat is de beste tijd om de Seven Hanging Valleys Trail te doen?

In de zomer kan de Seven Hanging Valleys Trail best pittig zijn. Er is vrijwel geen schaduw op de route – alleen onder de bomen bij de vuurtoren even – dus de warmte kan je parten spelen. We raden je aan om dan zeker zwemkleding mee te nemen voor een verfrissende duik tussendoor op een van de prachtige stranden. Ook is het goed om te weten dat je onderweg bij Praia da Benagil wat stalletjes en restaurants treft, waar je wat te drinken en een ijsje kan halen.

Wat ons betreft is de beste tijd om de Seven Hanging Valleys Trail te doen dan ook de lente, herfst of zelfs de winter. Zelf liepen wij de wandeling in de winter en vonden wij dat een prettige tijd om het te doen. Het is heerlijk zonnig en warm, maar niet zo warm dat het op enig moment ook maar iets zwaar of te heet wordt.

Map Seven Hanging Valleys Trail Algarve Portugal

In welke richting loop je de Seven Hanging Valleys Trail?

Er zijn veel meningen over de richting waarin je het kustpad moet lopen. Het is geen circulaire route, dus het startpunt is niet het eindpunt. De route loopt tussen de stranden Praia do Vale de Centeanes en Praia de Marinha. Een van de twee is dus je startpunt en de ander je eindpunt. Tenzij je de route heen en weer terug loopt natuurlijk.

Op beide plekken vind je handige parkeerplaatsen, al is die van Praia de Marinha wel wat groter. Daar staat dan ook tegenover dat dit een populairder strand is en er dus meer bezoekers komen. De route is niet lichter of zwaarder in een specifieke richting. Je komt in beide richtingen langs dezelfde baaitjes waar je moet afdalen en weer klimmen.

Toch hebben ook wij een mening hoe je de route het beste kan lopen en gelukkig hebben wij die richting ook gekozen, al was dat niet bewust. Wij raden je aan om te starten bij Praia do Vale de Centeanes. Kies Praia da Marinha als eindpunt. Waarom? In die richting worden de uitzichten tijdens het wandelen steeds spectaculairder, totdat je vlak voor Praia da Marinha de meest schitterende rotsformaties als beloning voor de wandeling te zien krijgt.

Wij namen zelf een Uber terug vanaf Praia da Marinha naar ons camperbusje dat bij Praia do Vale de Centeanes op de parkeerplaats stond. Dit kostte ongeveer € 6.

Map Seven Hanging Valleys Trail Algarve Portugal

De hoogtepunten van de spectaculaire klifwandeling

Bezienswaardigheden langs de route

De hoogtepunten langs de Seven Hanging Valleys Trail zijn vooral de spectaculaire uitzichten, waaronder rotsbogen, maanlandschappen en scherpe kliffen. De mooiste rotsformaties vind je in de buurt van Praia da Marinha, het start- of eindpunt van de route. Dit is ook de reden waarom dit zo’n populair strand is. Je combineert hier een heerlijk zandstrand met een schitterend landschap van rotsen en kliffen.

Je komt daarnaast langs de vuurtoren van Alfanzina, een pijnboombos, wat picknickplaatsen, viewpoints met bankjes en een aantal sinkholes waar je de zee binnen ziet of hoort ruisen. Sommige van die sinkholes kan je goed zien. Ze zijn vrijwel allemaal met hekken afgezet voor de veiligheid, maar op sommige plekken staan die hekken vrij dicht bij de rand. Je kan het water daar dan met de golven binnen zien komen. Als je niet zo dichtbij de rand kan komen, is het water alsnog niet te missen. Het geluid van de zee die binnenkomt, wordt versterkt door de wanden en echoot luid omhoog.

Op de kaart bovenin deze blog is met icoontjes aangegeven waar de sinkholes en rotsboog zich precies langs de route bevinden.

Map Seven Hanging Valleys Trail Algarve Portugal

De mooiste stranden langs de trail

We raden je aan om je zwemkleding mee te nemen, want de heerlijke zandstranden langs de trail zijn moeilijk te weerstaan. Je start sowieso op een van de mooiste stranden van de Algarve: de Praia do Vale de Centeanes of Praia de Marinha. Onderweg kom je ook nog langs mooiere stranden.

Zelf maakten we een stop bij Praia do Carvalho, een idyllisch zandstrand in de vorm van een halve maan. Er is een traptunnel uitgehakt in de rotsen om hier te komen en alleen dat maakt dit strandje al een bezienswaardigheid. Het was maar een klein strand en in de winter was het hier erg rustig. Maar omdat het zo klein is, kunnen we ons voorstellen dat het hier in de zomer erg druk kan zijn. De trail is ook niet de enige manier om hier te komen. Er is een parkeerplaats en vanaf daar moet je een stuk lopen om bij het strand uit te komen.

Het meest bekend is misschien wel Praia de Benagil vanwege de Benagil Caves die hier vlakbij de in rotskust is uitgesleten. Dit strand is ook een van de grotere langs de route en omdat het zo populair is vanwege de Benagil Caves, heb je hier restaurantjes en een strandtent waar je wat kan eten of drinken.

Praia do Carvalho

De Benagil Caves

De route komt langs Praia de Benagil, beroemd vanwege de Benagil Caves waar je alleen via het water kan komen. Een boottocht of kano-excursie is dus de enige manier om de grotten, tenzij je een goede zwemmer bent en het aandurft om vanaf Praia de Benagil naar de grotten te zwemmen. Lees je daarover dan wel echt goed in, want de stroming schijnt erg pittig te zijn.

Als je de Seven Hanging Valleys Trail loopt, daal je vanaf de rotsen af naar Praia de Benagil. Vanaf daar loopt de route even wat vreemd via een autoweg landinwaarts en weer terug de hoge rotsen op, waarna je bovenop de Benagil Caves loopt. Je loopt langs het gat in het dak van de grotten die je ongetwijfeld kent van de iconische foto’s, waar je een blik kan werpen van boven de grotten in.

Benagil Cave

Drie alternatieven: de Ponte da Piedade-hike, Trail of Headlands en Falésia Beach Trail

Vind je die prachtige kust van de Algarve wel aantrekkelijk, maar zoek je liever een wat minder bekende wandelroute? Dan hebben we nog drie aanraders. Zelf liepen we naast de Seven Hanging Valleys Trail nog drie prachtige klifwandelingen. Je loopt misschien niet langs de Benagil Caves of het indrukwekkende landschap bij Praia de Marinha, maar ook hierbij zijn schitterende uitzichten gegarandeerd. Je vindt de wandelingen ook nog eens in de buurt van de Seven Hanging Valleys Trail, dus dit zijn erg leuke alternatieven buiten de gebaande paden.

Trail of Headlands Algarve Portugal

#1 De Ponte da Piedade-hike bij Lagos

  • 10 kilometer
  • bij Lagos en Ponte da Piedade

Het icoon van de Algarve is de Ponte da Piedade bij Lagos. Je kan Lagos simpelweg niet bezoeken zonder deze rotsen ten zuiden van de stad te bezoeken. Deze rotsformatie bestaat uit goudgele rotsen die mooie bogen en puntige toppen vormen en dat dan in een prachtig blauwe zee. Je kan vanaf het viewpoint naar beneden kijken, maar neem ook zeker de trappen voor het mooiste zicht op de Ponte da Piedade.

De mooiste manier om dit icoon te bezoeken is door erheen te hiken vanaf het dorpje Luz. Je loopt vanaf Luz naar de Ponte da Piedade en vervolgens door naar het oude centrum van Lagos. Neem vanuit Lagos een Uber naar Luz. Dit kost iets meer dan € 7 en zorgt ervoor dat je de route niet heen én terug hoeft te lopen. Luz is een schattig, klein plaatsje met een fijn zandstrand. Vanaf hier klim je naar het rotsplateau Rocha Negra. Het is even een pittige klim, maar vanaf daar heb je dan wel een fenomenaal uitzicht op het Praia da Luz en de rotskust. De hike loopt vervolgens over de Rocha Negra-top langs de kust naar Ponte da Piedade. De hele wandeling lang heb je de prachtig blauwe zee en de oranje rotskust als uitzicht. Vanaf Ponte da Piedade loop je langs de rotskust naar het uitkijkpunt bij Praia do Camilo. Daarna loop je het laatste stuk terug naar het oude centrum.

Leestip: de mooiste wandelingen bij Lagos.

#2 Trail of Headlands

  • 6,5 kilometer (of 13 kilometer heen en terug)
  • tussen Praia do Molhe (Ferragudo) en Praia do Paraiso (Carvoeiro)

De Trail of Headlands – of de Caminho dos Promontórios in het Portugees – ligt haast in het verlengde van de Seven Hanging Valleys Trail. De wandelroute van ruim 6 kilometer is gemarkeerd met roodgele bordjes, al is het op een klifwandeling langs de kust natuurlijk moeilijk verdwalen. Deze hike loopt helemaal langs de spectaculaire rotskliffen tussen het pittoreske Ferragudo en badplaats Carvoeiro. Je komt langs de vuurtoren van Ferragudo, grote sinkholes waar het zeewater onder de rotsen door naar binnen stroomt, het eeuwenoude uitkijkpunt Torre da Lapa en schitterende rotspartijen. De wandeling eindigt vlakbij Carvoeiro, waar je voor 6 euro een Uber terug kan regelen of kan besluiten om weer terug te lopen naar het startpunt. Neem vooral ook zwemkleding mee, want je passeert onderweg mooie en rustigste baaitjes en strandjes.

#3 Falésia Beach Trail

  • 4 kilometer (of 8 kilometer heen en terug)
  • bij Vilamoura

De Falésia Beach Trail loopt over de oranje rotskust langs Praia da Falésia, dus verdwalen is er niet echt mogelijk. Je wandelt vanaf het startpunt richting het kustdorpje Vilamoura en hebt de hele tijd het uitgestrekte strand van Falésia aan je rechterhand. Op verschillende plekken kan je ook afdalen van de rotsen naar het strand, dus neem zeker ook je zwemkleding mee om een duik in zee te nemen.

Anders dan de Seven Hanging Valleys Trail of de Trail of Headlands zie je bij deze wandelroute een heel ander soort rotskust. Je zit hier namelijk in het gebied tussen die oranje kliffen in het westen en het Ria Formosa waddengebied in het oosten van de Algarve in. Je ziet hier witte en oranje rotsformaties in prachtige vormen. Het is als een soort prachtig maanlandschap. Deze trail is daarom echt een die je niet wil missen op jouw rondreis door de Algarve.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: