Portugal

4 mooiste wandelingen bij Lagos in Portugal

Lagos in het uiterste zuiden van Portugal is een van de leukste bestemmingen in de Algarve, zeker ook voor wandelaars. Met prachtige zandstranden, een mooi historisch centrum en heerlijk veel restaurants en bars is dit de perfecte zonbestemming in Portugal. Lagos is daarmee ook de perfecte uitvalsbasis om de rest van de Algarve te verkennen. Voor de mooiste wandelingen in de Algarve hoef je niet eens ver te gaan! Bij Lagos vind je een aantal van de leukste hikes uit de regio, waaronder een langs de dramatische rotskust van de Algarve naar de beroemde Ponte de Piedade.

Leestip: al onze reistips voor Lagos in de Algarve.

Ponte da Piedade Algarve

#1 Ponte de Piedade hike

 • 10 kilometer
 • vanuit Luz langs de Ponte de Piedade naar Lagos
 • eindpunt in Lagos
 • wandelkaart

De leukste wandeling bij Lagos is zonder twijfel de Ponte de Piedade-hike. Deze wandelroute is het laatste deel van de veel langere, meerdaagse Fisherman’s Trail. Die Fisherman’s Trail is weer een van de bekendste wandelingen van het wandelnetwerk Rota Vicentina en langs de Ponte de Piedade-hike zie je dan ook de groen-blauwe bordjes van de Rota Vicentina staan.

Deze hike van 10 kilometer draait om de Ponta da Piedade, het icoon van de Algarve en Lagos. Je kan Lagos simpelweg niet bezoeken zonder deze rotsen ten zuiden van de stad te bezoeken. Deze rotsformatie bestaat uit goudgele rotsen die mooie bogen en puntige toppen vormen en dat dan in een prachtig blauwe zee. Je kan vanaf het viewpoint naar beneden kijken, maar neem ook zeker de trappen voor het mooiste zicht op de Ponte da Piedade.

De mooiste manier om dit icoon te bezoeken is door erheen te hiken vanaf het dorpje Luz. Je loopt vanaf Luz naar de Ponte da Piedade en vervolgens door naar het oude centrum van Lagos.

Neem vanuit Lagos een Uber naar Luz. Dit kost iets meer dan € 7 en zorgt ervoor dat je de route niet heen én terug hoeft te lopen. Luz is een schattig, klein plaatsje met een fijn zandstrand. Vanaf hier klim je naar het rotsplateau Rocha Negra. Het is even een pittige klim, maar vanaf daar heb je dan wel een fenomenaal uitzicht op het Praia da Luz en de rotskust. De hike loopt vervolgens over de Rocha Negra-top langs de kust naar Ponte da Piedade. De hele wandeling lang heb je de prachtig blauwe zee en de oranje rotskust als uitzicht. Vanaf Ponte da Piedade loop je langs de rotskust naar het uitkijkpunt bij Praia do Camilo. Daarna loop je het laatste stuk terug naar het oude centrum.

Ponte da Piedade Lagos

#2 De Passadiços de Alvor bij Portimão

 • 4,5 kilometer
 • bij het strand Praia do Alvor bij Portimão
 • 30 minuten rijden vanaf Lagos
 • wandelkaart

In het verlengde van het Meia Preia-strand bij Lagos ligt Praia do Alvor, nog zo’n breed zandstrand in de Algarve. Het Meia Preia en Praia do Alvor worden van elkaar gescheiden door de monding van de rivier de Alvor en op dat punt is een prachtig natuurgebied ontstaan. Een breed zandstrand en zandduinen beschermen een lagune en watergebied, waar veel vogels broeden in een zoutwatermoeras. Hoewel het hemelsbreed niet zo ver van Lagos is, kost het nog een half uurtje rijden vanuit Lagos naar dit natuurgebied. Maar daar wacht dan wel een mooie wandeling op je.

Vanaf het Praia do Alvor lopen houten vlonderpaden van de Passadiços de Alvor langs de kust, afgewisselend met zandpaden, duinen en strand. Hier vind je de hike ‘Ao Sabor da Maré’ (of ‘At the whim of tides’). De wandeling van 4,5 kilometer volgt deze houten vlonderpaden en combineert die met zandwegen tot een mooie route door dit duingebied. Zo dichtbij de zee volgt ook de rivierbedding hier de getijden. Wij wandelden hier tijdens laag water en konden toen ook over de rivierbedding lopen.

Staresso draagbare espressomachine
Passadicos de Alvor

#3 De Rocha Delicada Trail

 • 6,1 kilometer
 • vanaf treinstation Mexilhoeira Grande bij Portimão
 • 20 minuten rijden vanaf Lagos
 • wandelkaart

In hetzelfde natuurgebied bij de monding van de rivier de Alvor in zee vind je nog een tweede wandeling, de Rocha Delicada Trail. Dit is een van de weinige wandelingen in de Algarve die je ook zonder huurauto en met openbaar vervoer kan maken. Het start- en eindpunt van de route is namelijk het treinstation Mexilhoeira Grande, niet ver van Portimão. Op het perron al staat een bord met de route en wat informatie over het gebied. De route is ook gemarkeerd met rood-gele bordjes.

De route maakt een loop langs de lagune van de Alvor-rivier, waar aan de andere kant van de rivier ook de Passadiços de Alvor te vinden zijn. Vooral het deel door de lagune, ongeveer halverwege de route, is mooi om te zien. Waarschijnlijk lukt het je wel om hier flamingo’s te spotten en vogelaars moeten vooral hun verrekijker meenemen, want dit is een populaire plek voor broedende vogels.

Mocht je nou wel een huurauto hebben en vooral dit middelste deel interessant vinden, dan kan je ook de rest van de route overslaan. Met je auto kan je namelijk helemaal tot aan de lagune rijden en daar parkeren, waar je het onderste deel van de trail kan lopen.

Rocha Delicada Trail
Rocha Delicada Trail Algarve

#4 Lilac Trail

 • 6 kilometer
 • bij Barão de São João
 • 15 minuten rijden vanaf Lagos
 • wandelkaart

Wil je een heel andere kant van de Algarve zien? Laat de populaire kuststrook dan achter je en wandel iets meer landinwaarts bij Lagos de Lilac Trail. Het startpunt is Barão de São João, wat maar een kwartier rijden is van Lagos.

De Lilac Trail brengt je naar het bos van Mata Nacional do Barão de São João en dus wat meer landinwaarts in de Algarve. Verwacht van deze wandeling dus geen dramatische rotskliffen of uitgestrekte stranden, maar een mooi stuk bos. Juist op warmere dagen is deze wandeling vlakbij Lagos dus een aanrader, omdat een deel van deze wandelroute in de schaduw loopt.

Waar route eerst nog langs een brede weg loopt waar ook auto’s komen, loop je al snel in een groen bos met pijnbomen zoals je die niet snel verwacht in de Algarve. Erg leuk zijn de beelden met Portugese gedichten langs de route door het bos. Aan het eind loop je niet langer beschut door de bomen, maar langs een windmolenpark met indrukwekkend hoge windmolens. De route is gemarkeerd met geel-rode bordjes en markeringen, maar er zijn meer wandelroutes in het gebied dus het is handig om een wandelkaart erbij te houden.

Lilac Trail Algarve Portugal
Lilac Trail Algarve Portugal

#5 Meer wandelroutes niet ver van Lagos

Omdat Lagos erg centraal in de Algarve ligt, kan je vanaf hier eigenlijk alle mooie hiking trails in de Algarve prima bereiken. In deze blog noemden wij de vier routes direct bij Lagos, maar vanuit Lagos ben je ook in korte tijd bij nog veel meer bijzondere wandelroutes.

Leestip: de top 15 mooiste wandelroutes in de Algarve

Vanaf Lagos ben je in 40 minuten in Sagres, het zuidwestelijke puntje van de Algarve, maar ook alle dorpjes, stranden en plaatsen tussen Lagos en Faro zijn maar een kort stukje rijden. Een aantal wandeltips op nog geen uur rijden vanaf Lagos zijn:

 • De Pontal da Carrapateira-hike langs de indrukwekkende westkust van de Algarve (35 minuten rijden vanuit Lagos)
 • De Trail of Headlands langs de prachtige rotskust vanuit het pittoreske Ferragudo (38 minuten rijden vanuit Lagos)
 • De Seven Hanging Valleys Trail langs de beroemdste rotsformaties van de Algarve en pittoreske strandjes en baaitjes (40 minuten rijden vanuit Lagos)
 • De Carvoeiro Boardwalk van maar 600 meter lang, maar met indrukwekkende afdalingen langs de rotsen naar bijvoorbeeld de Algar Seco Caves (40 minuten rijden vanuit Lagos)
 • De Falésia Beach Trail vlakbij Albufeira langs de wit-oranje rotsen en een van de mooiste stranden van de Algarve (50 minuten rijden vanuit Lagos)
Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina
Falésia Beach Trail

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: