Portugal

De Algar Seco Caves aan de Carvoeiro Boardwalk

Bij het kustplaatsje Carvoeiro in de Algarve vind je een unieke wandeling die draait om die iconische, rode rotskliffen waar de kust van de Algarve zo bekend om is. Hier vind je de Carvoeiro Boardwalk, een korte wandeling via vlonderpaden langs die kliffen en naar de indrukwekkende Algar Seco Caves. Lees in deze blog over dit uniek stukje Algarve en laat je inspireren om deze prachtige plek op jouw bucketlist voor Portugal toe te voegen.

Leestip: in deze blog lees je al onze tips voor het pittoreske stranddorp Carvoeiro.

Algar Seco Carvoeiro Boardwalk

Bezoek Algar Seco vanuit Carvoeiro

Algar Seco is een prachtig stuk rotskust aan de oostrand van het plaatsje Carvoeiro in de Portugese Algarve. Dat maakt Carvoeiro de ideale uitvalsbasis om deze attractie te bezoeken. Dit schattige vissersplaatsje is niet voor niets een van de meest populaire plekken aan de Portugese kust.

Budgettip: vanuit Nederland kan je een via TUI, Corendon en Sunweb een scherp geprijsde vakantie met vlucht naar de Algarve en fijne slaapplek in Carvoeiro boeken, waarmee je altijd goedkoper uit bent dan wanneer je dit los moet boeken.

In Carvoeiro vind je leuke eettentjes en een prachtig zandstrand. Naast de Carvoeiro Boardwalk kan je hier ook een langere wandeling doen, want vanaf Carvoeiro loopt een indrukwekkende hike 6 kilometer lang langs de kliffen naar het pittoreske Ferragudo. Deze Trail of Headlands is echt een must-do in de Algarve. Maar Carvoeiro ligt ook niet ver weg van pittoreske plaatsen als Ferragudo of Silves, waardoor je deze unieke plek ook prima vanaf andere bestemmingen kan bezoeken op een dagtrip.

Leestip: in deze blog lees je over de 15 mooiste wandelingen in de Algarve, waaronder de Carvoeiro Boardwalk en de Trail of Headlands bij Carvoeiro.

Algar Seco Carvoeiro Boardwalk

Zo wandel je de Carvoeiro Boardwalk

We noemden de Carvoeiro Boardwalk al een korte wandeling, maar we vertelden je nog niet precies hoe kort: het is maar 600 meter aan vlonderpaden. Voordat je meteen afhaakt zoals wij in eerste instantie deden, is het goed om te weten dat het ook niet die vlonderpaden zijn waarvoor je komt. Als we niet toch al in de buurt waren van Carvoeiro, hadden we de Carvoeiro Boardwalk, ook wel Caminho do Algar Seco genoemd, eigenlijk overgeslagen. En wat zijn we blij dat we dat niet hebben gedaan!

Deze wandeling draait niet om de houten ‘boardwalks’ die hier langs de kust lopen, maar om de spectaculaire uitzichten. Het houten wandelpad loopt volledig langs de indrukwekkende kliffen waarom de Algarve zo bekend is. Vooral de Algar Seco is een van de mooiste stukjes Portugese kust en daarvoor moet je dus precies hier zijn.

Algar Seco Carvoeiro Boardwalk

De houten paden lopen vanaf Forte de Nossa Senhora da Encarnação naar de Algar Seco-rotsen. Dat fort klinkt overigens een stuk indrukwekkender dan het daadwerkelijk is. In werkelijkheid zou je het witte gebouw zo voorbij lopen en dan mis je daar ook niets aan. Wat ons betreft kan je meteen doorlopen naar de Carvoeiro Boardwalk voor jouw wandeling langs de Algarve-kust.

Om die kust en dat prachtige Algar Seco goed te kunnen zien, kan je op twee plekken vanaf de vlonderpaden afdalen naar beneden. Naar, door en in die prachtige kliffen dus! Het eerste punt is ongeveer halverwege het pad en het tweede punt helemaal aan het eind. Dat laatste punt is de Algar Seco zelf, dus je bewaart het beste zo voor het laatst. Op informatieborden langs het houten pad is te lezen en met plaatjes geïllustreerd hoe deze grillige rotskust zo is ontstaan en door de zee is uitgesleten.

Algar Seco Carvoeiro Boardwalk

Die afdalingen zijn de attractie van deze plek, want hierdoor zie je de rotskust van de Algarve zoals je die nergens anders kan zien en ervaren. Er zijn trappen, paadjes en tunnels uitgehakt door de oranje rotsen. Er zijn meerdere viewpoints over zee, je ziet de golven tussen de rotsen door ruisen en klimt door de rotsen. Je gaat tunneltjes in, poortjes door en trappen af en op om op de mooiste stukjes uit te komen. Er zijn meerdere hoekjes en tunneltjes om in te duiken, waardoor het voelt alsof je op ontdekkingstocht bent tussen de Algarve-kliffen.

Alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, kan je op een van de twee plekken ook een duik in een natuurlijke waterpoel nemen. Deze waterpoel vind je bij de Algar Seco, de afdaling het verst van Carvoeiro vandaan. De zee heeft hier een poel tussen de rotsen uitgesleten. In de winter is de zee wat ruig en is het een spektakel om de golven hier naar binnen te zien slaan, maar in de warmere maanden is dit een heerlijke plek voor een frisse duik.

Een ander hoogtepunt is de Boneco, iets voorbij de waterpool. Vanaf dit punt heb je niet alleen een prachtig uitzicht over de zee en de Algarve-kliffen, maar dit wordt ook nog eens omlijst door twee ramen in de rotsen.

Algar Seco Carvoeiro Boardwalk

Praktische tips

  • Neem je badkleding mee voor een deuk in de Algar Seco Natural Pool
  • Ga het liefst voor stevige schoenen voor wat grip en laat je teenslippers voor nu even thuis
  • Kom in de warme maanden niet op het heetst van de dag, want er is weinig schaduw
  • Naast de Carvoeiro Boardwalk zijn parkeerplaatsen, maar het zijn er helaas maar weinig
  • De houten vlonders zijn prima te doen met een buggy of wandelwagen, maar de twee afdalingen zeker niet
  • Bij de Algar Seco-afdaling heb je de Boneco-bar (in het laagseizoen gesloten)

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: