Portugal zit vol bijzondere plekken. Je vindt er hidden gems in de vorm van spectaculair mooie kloosters in het binnenland, een exotisch boeddhapark vlakbij een populaire stad, indrukwekkende hikes, roze meren met flamingo’s of weinig bezochte maar schitterende dorpjes. Wij reisden ruim twee maanden door Portugal en bezochten alle bekende bezienswaardigheden, maar ook de unieke verborgen parels. In deze blog vertellen we je alles over de 10 meest bijzondere plekken in Portugal die je zeker op jouw vakantie wil bezoeken.
Hoewel sommige verborgen parels gewoon in grote steden of daar vlakbij te vinden zijn, moet je er meestal echt voor buiten de gebaande paden komen. Openbaar vervoer zal je daar vaak niet brengen.
Kortom: de bijzondere plekken van Portugal bezoek je eigenlijk het best met een eigen auto.
Wij reisden zelf door Portugal met ons zelfgebouwde camperbusje. Omdat onze bus klein genoeg is om in een normaal parkeervak te passen, hadden wij geen moeite om overal in het land te komen. Van krappe binnenstad tot afgelegen natuurgebied. Zo ontdekten we alle verborgen parels en bezochten we alle uithoeken van Portugal. We weten daarom als geen ander hoe fijn eigen vervoer is en raden je absoluut aan om met je eigen auto – of camperbus natuurlijk – naar Portugal te reizen. Maar als je niet twee maanden de tijd hebt, is een autorit naar Portugal niet iets wat je even doet. Een huurauto is dan het voor de hand liggende alternatief.
De internationale vliegvelden in Portugal waar de meeste directe vluchten uit Nederland op binnenkomen, zijn Porto, Lissabon en Faro. Vooral voor Faro zijn er vaak heel scherpe vliegdeals. Bij de vliegvelden van deze drie steden vind je ook talloze autoverhuurs. Je kan ze makkelijk online vergelijken en daar alvast je huurauto voor de laagste prijs boeken. Vanaf het vliegveld stap je dan meteen in je auto om een roadtrip door Portugal.
Als dat niet binnen je vakantiebudget ligt, kan je ook makkelijk de bekende bezienswaardigheden met het openbaar vervoer bezoeken. Vanaf daar – bijvoorbeeld vanuit de grotere steden – kan je dan alsnog een huurauto regelen. Ook dan raden we je overigens aan om dat online te doen. Op een autoverhuursite als Sunny Cars vergelijk je het makkelijkst de verschillende aanbieders.
De 10 meest bijzondere plekken in Portugal
#1 Beeldenpark Bacalhôa Buddha Eden bij Obidos
Wat is het verband tussen een beeldentuin, een miljardair en de Taliban? Daar kom je achter als je Bacalhôa Buddha Eden in Portugal bezoekt. De miljardair José Barardo was zo geschokt van de verwoesting van eeuwenoude Boeddhabeelden in Afghanistan door de Taliban in 2001 dat hij besloot de wereld weer wat kunst terug te geven. Het resultaat van dat voornemen is het spectaculaire beeldenpark Buddha Eden Garden in het plaatsje Bombarral, niet ver van het populaire Obidos.
Leestip: lees ook onze uitgebreide blog over het Bacalhôa Buddha Eden.
De beeldentuin is 35 hectare groot en ligt middenin het landgoed van in totaal 100 hectare aan wijngaarden en olijfbomen. Er zou naar schatting 6.000 ton aan marmer en graniet in de beelden in de Buddha Eden Garden zijn verwerkt. Met die omvang is het de grootste Oosterse beeldentuin in Europa. En het wordt nog altijd uitgebreid.
Je vindt er duizenden beelden en zeker niet alleen van Boeddha. De miljardair is namelijk een groot kunstliefhebber en heeft ook andere beelden van zijn collectie in het park gezet. Er is bijvoorbeeld een grote sectie met Afrikaanse kunst, een vijver met rode pagode en een complete dierentuin aan metalen dierenbeelden.
#2 De Passadiços de Paiva
Als natuur en wandelen is waar je naar op zoek bent, horen de Paiva Walkways – of de Passadiços do Paiva in het Portugees – zeker op jouw wensenlijstje. Acht kilometer lang slingeren houten loopbruggen langs de kliffen die de rivier de Paiva in het landschap heeft uitgesleten. De route volgt de hele tijd de rivierbedding en de kloof. De uitzichten zijn prachtig en ieder jaargetijde anders. Onderweg kan je het pad ook even verlaten om een verkoelende duik in de rivier te nemen. Dat is zeker een aanrader in de zomer, als de temperaturen hoog op kunnen lopen.
Onderweg kom je ook nog eens langs twee hangbruggen, waarvan de 516 Arouca Bridge als langste hangbrug voor voetgangers op veel bucketlists prijkt. De 516 Arouca Bridge is maar liefst 516 meter lang, vandaar natuurlijk ook de naam. De brug is pas in 2021 geopend, dus het is ook nog een vrij nieuwe bezienswaardigheid in Portugal. De Arouca Bridge hangt 175 meter hoog boven de klif. Je zal dus eerst flink wat trappen moeten klimmen om er te komen, maar dan wordt je ook wel beloond met een heel bijzondere attractie. Er mogen maar een beperkt aantal bezoekers per keer op de brug – dus zorg dat je ruim tevoren je ticket ervoor online koopt – en je gaat dus ook met een gids en een groepje de brug op. Je krijgt dan wat uitleg en loopt vervolgens de hangbrug over. Onder je zie je in de diepte de rivier lopen, want je kan gewoon door het hekwerk van de vloer kijken. Dit is dus absoluut geen Portugese bezienswaardigheid voor mensen met hoogtevrees.
Deze korte hike ligt vlakbij Porto, een stad die je ongetwijfeld sowieso wilt bezoeken op jouw rondreis door Portugal, en daarmee ligt deze verborgen parel sowieso op je route. Tickets voor de wandeling zijn maar € 1 en meer bedoeld om het aantal bezoekers te beperken. Koop die dus zeker van tevoren online. Voor de brug betaal je € 12.
#3 Kasteelstad Silves in de Algarve
Als oudste stad van de Algarve, is het historisch centrum van Silves als een tijdmachine. De grote kathedraal, wit gepleisterde huizen en het enorme kasteel van rode zandsteen brengen je even terug in de tijd. Silves is daarmee een van de leukste stadjes om te bezoeken in de Algarve. Maar omdat de kasteelstad iets meer in het binnenland ligt en de meeste bezoekers juist voor de stranden van de Algarve komen, ligt het buiten de gebaande paden.
Leestip: hier lees je al onze tips voor een bezoek aan Silves.
Van ver zie je het kasteel van Silves al bovenop de heuveltop over het landschap uitkijken. Het fort van rode zandsteen is een indrukwekkend gezicht en duidelijk bedoeld als verdedigingswerk. In de Algarve vind je meer kleine forten, maar geen daarvan is zo groot als het Castelo dos Mouros in Silves. Het is een van de populairste attracties van Silves. Het letterlijke hoogtepunt van een kasteelbezoek is het beklimmen van de monumentale kasteelmuren. Vanaf de muren kan je het verre uitzicht over de omgeving en de rivier de Arade bewonderen.
Andere bezienswaardigheden in Silves zijn de kathedraal direct naast het kasteel, de fotogenieke straatjes van het historisch centrum en het bijzondere Cruz de Portugal. Maak ook zeker even een stop bij het uitkijkpunt aan de overkant van de rivier voor het beste zicht op Silves.
#4 Het spookdorp Minas de São Domingos
Hebben oude spooksteden ook zo’n aantrekkingskracht op jou? Dan moet je zeker de oude kopermijn Minas de São Domingos bezoeken tijdens je rondreis in Portugal. Wat ooit een belangrijke kopermijn met een bruisend mijnwerkersdorp was, is nu een verlaten plek met ruïnes, oude machines en een giftig meer. Je bezoekt deze verborgen parel in de Alentejo-regio van Portugal helemaal gratis en we raden je aan om dat zeker te doen, als je dit deel van Portugal bezoekt.
Leestip: hier lees je meer achtergrondinformatie en tips voor de Minas de São Domingos.
Waar ooit door de Romeinen al werd gezocht naar kostbare metalen, ontstond uiteindelijk een florerend mijnwerkersdorpje in bezit van een Engels bedrijf. Het ging zelfs zo goed met de mijnen dat dit het eerste dorp in Portugal zou zijn geweest dat werd voorzien van elektriciteit. Het winnen van zwavelzuur was uiteindelijk niet de beste beslissing voor de Minas de São Domingos. De grond raakte hierdoor ernstig verontreinigd en ook steeds meer mijnwerkers werden ziek. De mijn werd uiteindelijk in de jaren ’60 gesloten en het dorpje raakte vervolgens in verval.
Dat vervallen dorp staat er nog altijd en is nu een soort spookdorp aan de rand van een giftig, gekleurd meer. Op verschillende plekken staan informatiebordjes in Portugees en Engels om je meer achtergrondinformatie te geven over de metalen in de grond en het mijnwerkersdorp. In de spookstad zie je bijvoorbeeld nog de restanten van oude huizen, een schoorsteen, het laadplatform van het station, de oude kantoren en meer.
#5 Het Ria Formosa-natuurpark in de Algarve
Tussen de kustplaatsen Faro en Tavira in de Algarve ligt het Parque Natural da Ria Formosa, een van de mooiste plekken van Portugal. Waar de kust in het westen van de Algarve bestaat uit oranje kliffen en pittoreske baaitjes met zandstranden, vind je ten oosten van Faro een uitgestrekt waddengebied. Bij elkaar vormt het een prachtig natuurgebied, de Ria Formosa dus. De Ria Formosa werd niet voor niets door de Portugezen verkozen tot een van de zeven natuurwonderen van Portugal.
Leestip: hier lees je meer over de Ria Formosa en de wandelingen die je daar kan maken.
Het is een bijzondere lagune tussen het vasteland en de zee, waar je eilanden, zoutwatermoerassen, zandstranden, roze meren, zandbanken, schiereilanden, duinen, dorpen en zoutwinningsgebieden kan bezoeken. Hier hebben veel vogelsoorten hun thuis en ook de andere bijzondere flora en fauna trekt veel bezoekers. In de lagune vind je vijf grote eilanden – Ilha da Barreta, Ilha da Culatra, Ilha da Armona, Ilha de Tavira en Ilha de Cabanas – en daarnaast nog twee schiereilanden. De eilanden liggen erg dichtbij de kust, waardoor het gebied ook wel wat wegheeft van de Nederlandse Waddeneilanden.
Bijzonder voor de Ria Formosa zijn ook de roze meren. Roze? Jazeker! Naast visvangst was zoutwinning vroeger een van de inkomstenbronnen voor dit gebied. Daarvoor werd het zoute zeewater in bassins opgevangen, waar het water waar vervolgens het water verdampt en zout achterlaat. Terwijl het water indampt, wordt de concentratie zout en mineralen steeds hoger. Die mineralen kleuren het water roze, wat een prachtig gezicht is. Indrukwekkend zijn ook de enorme bergen met wit zout. Je zou ze haast voor sneeuwbergen aanzien.
#6 De marmerdorpen van de Alentejo
In het noordoosten van de Alentejo-regio in Portugal wordt al eeuwenlang het mooiste marmer gewonnen. Het wordt ook wel de ‘Zona dos Mármores’ genoemd. Voor de stadjes in deze regio is marmer dus al sinds jaar en dag het belangrijkste exportproduct. En als er zo ontzettend veel marmer voor handen is, dan is dat natuurlijk ook het makkelijkste en goedkoopste bouwmateriaal voor de locals zelf. Van stoepranden en complete pleinen tot zebrapaden en paleizen, overal zie je hier marmer van de hoogste kwaliteit.
De belangrijkste dorpen in deze marmerregio – Estremoz, Borba en Vila Viçosa – hebben het marmer voor werkelijk alles gebruikt. Van deuromlijstingen en raamkozijnen tot complete paleizen en pleinen. We hebben ons laten vertellen dat de locals het witte marmer zelfs vermaalden tot een verf om hun huizen mee te witten. Dat was voor de bewoners van deze regio goedkoper en makkelijker dan witte verf maken.
Vooral Estremoz en Vila Viçosa zijn echt een bezoek waard. Estremoz heeft de bekendste marmergroeve en je vindt het marmer van Estremoz in heel Europa terug. Je kan hier een marmergroeve bezoeken, maar ook het stadje zelf is de moeite waard. Het hoger gelegen deel van Estremoz heeft oude straatjes en een prachtig wit kasteel uit de dertiende eeuw. Het werd toen door de Portugese koning voor zijn vrouw Isabel van Aragon gebouwd en de hoge toren Torre das Tres Coroas is nog altijd een van de meest kenmerkende gebouwen voor de stad. Het is nu een hotel, Poussada de Rainha Santa Isabel, maar je kan delen ervan vrij bezoeken. De toren kan je gratis beklimmen, ook zonder in het hotel te overnachten.
Een nog mooier paleis tref je aan in Vila Viçosa. Het stadje was ooit de koninklijke zetel van de Portugese koningen en dat heeft nogal wat prachtige sporen nagelaten. Indrukwekkend is het enorme Praça da Républica-plein met het Paço Ducal-paleis, allebei gemaakt van marmer. De hertogen van Bragança bouwden het marmerpaleis in de zestiende eeuw, nog voordat zij de Portugese troon in handen kregen en eeuwenlang over Portugal heersten. Een bezoek aan het marmerpaleis geeft je een inzicht in de Portugese koninklijke geschiedenis, maar laat je vooral ook de pracht en praal van die tijd zien.
#7 De street art van Lagos
De Algarve en ook Lagos associeer je misschien niet moderne street art, maar op dat punt heeft deze stad ons echt verbaasd. Deze historische kustplaats met zijn prachtige stranden is een waar walhalla voor straatkunst.
Leestip: hier vind je al onze tips voor een bezoek aan Lagos in de Algarve.
Veel van de moderne kunst op de buitenmuren is te danken aan de LAC (Laboratório de Actividades Criativas), een culturele organisatie die sinds 2011 een aantal keer grote kunstenaars heeft uitgenodigd om naar Lagos te komen en nieuwe kunst te creëren. Bij de LAC kan je ook een gratis street art plattegrond ophalen, waarmee je handig de mooiste werken in de stad kan vinden. Dat hoeft overigens niet, want de meeste kunstwerken vind je gewoon in het historisch centrum. Terwijl je door de oude straten wandelt, komt je ongetwijfeld de vele murals en graffitikunstwerken tegen.
Een van onze favorieten is het werk van de Belgische street artist ROA. Hij staat bekend om zijn enorme kunstwerken van dieren in zwart-wit. Meestal zijn het harige dieren en zie je de details van hun haren heel scherp, maar in Lagos maakte hij een prachtig werk met zwart-witte twee slakken. Je vindt het werk in de Rua Lançarote Freitas, waar wij haast dagelijks langsliepen.
#8 Het Convento de Cristo-klooster in Tomar
Ons bezoek aan het klooster van Tomar – of voluit het Convento de Cristo – bracht ons naar een van de meest bijzondere plekken van Portugal. We waren diep onder de indruk van de omvang van het klooster-kerk-kasteelcomplex, de bijzondere bouwstijlen en de prachtige details. Nog nooit eerder hadden we een bouwwerk als dit gezien en ook na een uur dwalen, bleven we onze ogen uitkijken in weer een nieuw kloosterdeel. Wij snappen wel waarom het kloostercomplex van Tomar op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
Leestip: in deze blog vertellen we je alles over het klooster van Tomar.
In Portugal vind je een unieke, lokale bouwstijl uit de Middeleeuwen en het klooster van Tomar is een van de beste plekken om die te zien. We doelen dan op de Manuel-stijl, vernoemd naar de Portugese koning Manuel I die een mix van gotische en renaissance elementen liet combineren in de bouwwerken die hij liet ontwerpen. Als verwijzing naar de overzeese veroveringen van Portugal als wereldmacht zie je in deze Manuel-stijl veel zee, touwen, koraal, etc. terug. Een van de gevels van de centrale kerk van het kloostercomplex in Tomar wordt ook wel het hoogtepunt van deze Manuel-stijl genoemd. Zoek in het klooster naar het Janela do Capítulo en je ziet meteen wat we bedoelen.
Het hoogtepunt van het complex is niet eens deze bijzondere gevel, maar zonder twijfel de centrale kerk – de ‘Charola’ – en ook die is anders dan je gewend bent. Het is een ronde kerk – of eigenlijk 16-zijdig – met in het hart een rond altaar met bogen, schilderingen en decoraties. Met enorm hoge plafonds, allerlei soorten decoraties en de grootst mogelijke pracht en praal heb je een aantal rondjes rondom het altaar van deze Charola nodig om te bevangen wat je ziet.
Tip: koop voor € 15 een combinatieticket voor de kloosters van Tomar, Batalha en Alcobaça.
#9 Het oosten van de Douro Vallei
Bij de Douro-vallei denken de meeste bezoekers van Portugal aan dat prachtige wijngebied ten oosten van Porto. Maar wist je dat de rivier de Douro Portugal al binnenkomt nog verder in het oosten? Bij de Spaanse grens? Wij volgden de Douro-rivier vanaf dat exacte punt en verkende zo een prachtig stuk Portugal buiten de gebaande paden. Het was een schitterende roadtrip in een weinig bezocht deel van het land.
Leestip: in deze blog vertellen we je alles over de Douro Vallei buiten de gebaande paden.
Het startpunt is Miranda do Douro, een dorp dat precies op de grens met Spanje ligt. Dit schilderachtige plaatsje met witte gebouwen ligt op een heuveltop in de bocht van de rivier en is eeuwenlang een belangrijke verdedigingsplek geweest vanwege die strategische positie. In deze uithoek van het land had het plaatsje een wat geisoleerde ligging, waardoor het zich heeft ontwikkeld los van de rest van het land. Het resultaat is een unieke volkscultuur met eigen klederdracht en volksdansen en zelfs een eigen taal, het Mirandees.
Vanaf Miranda do Douro volgden we de rivier tot aan het bekende wijngebied dat meestal bezocht wordt. Dit oostelijke deel van de Douro-rivier ligt in het Douro International Natural Park. Dat ‘international’ verwijst naar Spanje en Portugal, want het park ligt precies op de grens tussen de twee landen. Daar heeft de rivier een diepe kloof in de bergen uitgesleten, wat een prachtig landschap vormt.
Je kan helaas niet strak langs de rivier rijden, maar zowel aan de Portugese als Spaanse kant van de Douro zijn meerdere uitzichtpunten te vinden. Vaak aan de rand van een pittoresk dorpje met haast Middeleeuwse gebouwen, waar je je even terug in de tijd waant. Op de allermooiste locaties zijn zelfs uitkijkplatforms aangelegd, zoals bij het dorp Picote een glazen platform voor een extra dramatisch effect.
Trek voor deze korte roadtrip minimaal een dag uit. De rijtijd is ongeveer 3,5 uur, maar omdat je ook zeker een aantal stops wilt maken, heb je die volle dag zeker nodig.
#10 Surfwalhalla Nazaré
Wie een bezoek brengt aan Nazaré en zich inleest over deze bestemming, zal direct lezen over de gigantische golven van Nazaré. Vlak voor de kust ligt hier de Nazaré Canyon op de zeebodem, waardoor golven een extra duwtje krijgen om tot monsterlijke proporties te groeien. Dat betekende in het verleden vooral veel vissersweduwen en legendes over zeemonsters, maar de laatste decennia is de kustplaats in Portugal ontdekt door surfers.
Leestip: hier lees je al onze tips voor een bezoek aan Nazaré in Portugal.
In de wintermaanden staan de parkeerplaatsen vol met campervans met surfborden op het dak. De beroemde monstergolven van Nazaré trekken surfers van over de hele wereld die deze huizenhoge watermassa’s willen bedwingen. Inmiddels heeft Nazaré meerdere wereldrecords op haar naam staan, zoals de hoogste golf waarop ooit is gesurft en ook jaar na jaar de hoogste golf van dat jaar.
Wij bezochten het kustplaatsje in december en zagen inderdaad enorm hoge golven. Helaas niet watermassa’s waar de wereldrecords op worden gevestigd, maar wel hoog genoeg om vanaf een afstand de spetters te voelen. Je bekijkt de golven het beste vanaf het uitkijkpunt bij het oude fort of vanaf de pier bij de ‘Farol Nazaré Pontão Norte’. Als er hoge golven zijn aangekondigd, staat de pier vol met surffans en fotografen met enorme lenzen om de surfers hun kunsten te zien uitvoeren.